Mathieu van der Poel wint alles in MTB-race La Rioja

Mathieu van der Poel wint alles in MTB-race La Rioja

foto: Orange Pictures / André Weening (archief)

zondag 13 mei 2018 om 18:33

Mathieu van der Poel is onverslaanbaar gebleken in de La Rioja Bike Race. De Nederlandse veldrijder, die in Spanje zijn andere grote liefde mountainbiken beoefent, wist na de eerste en de tweede ook de derde etappe rond Logroño te winnen. Met overmacht grijpt hij ook de eindzege.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De derde etappe was er een van 51,2 kilometer en bijna 700 hoogtemeters. Dat in tegenstelling tot de eerste ritten, die allebei meer dan 2000 hoogtemeters kenden. Enkel Vlad Dascalu uit Roemenië kon Van der Poel op dit parcours bijhouden, maar in de sprint toonde Van der Poel zich de rapste.

In het klassement heeft Van der Poel in drie dagen een voorsprong van meer dan negen minuten opgebouwd ten opzichte van Enrique Morcillo Vergara. De Spanjaard bleef nipt Ever Gomez Diaz uit Bolivia voor in de eindrangschikking.

Dit artikel delen:

32 Reacties

mark vv 13 mei 2018 om 18:44

Klasbak!

0
mooiman 13 mei 2018 om 18:46

Wat een verspilling van talent. Marginale sport

0
Dumoulist 13 mei 2018 om 18:49

Het is maar hoe je het bekijkt, misschien is juist wielrennen verspeling van zijn talent.

0
Pol 13 mei 2018 om 18:50

Weer wat punten verzameld voor volgend weekend, (WERELDBEKER) schuift weer een paar plaatjes op in de startlijst

0
Fort 13 mei 2018 om 18:52

Elk plaatsje is meegenomen want dat kost hem toch telkens te veel energie in het begin. Knap toch weer, zeker gezien die 9 min voorsprong.

0
Borsje 13 mei 2018 om 18:58

Mooi man!!! Is – naast passie – ook een diepte-investering. De kenners zullen het wel op waarde weten te schatten.

0
Fast Freddy 13 mei 2018 om 19:21

Geen idee van het niveau hier

0
Kaunertal 13 mei 2018 om 19:56

Hij gaat op de UCI-ranking zakken in plaats van stijgen. De 80 punten die hij met dit resultaat gehaald heeft wegen niet op tegen de 120 punten die hij vorig jaar in hetzelfde weekend haalde.

Overigens staat de top 16 van de stand in de WB op de eerste twee startrijen. Van der Poel staat vierde en staat dus op de eerste startrij.

0
Kaunertal 13 mei 2018 om 20:10

Volgens mij is de plek op de eerste startrij volgende week voor een korte race op zaterdag. Hierin zijn punten te halen voor de WB en ranking en wordt ook de plaatsing voor zondag bepaald. Als het goed is, mogen er in deze race maar 40 renners starten.

0
chiller87 13 mei 2018 om 20:16

Niveau van de tegenstand was laag, maar wel een ideale voorbereiding op volgende week. Mathieu is wel gevallen de eerste etappe. Tom Meeuwsen ook in top 10 trouwens.

0
assen 13 mei 2018 om 20:18

Wat een verspilling van talent in deze marginale sport! Waarom gaat deze gast niet darten?!?

0
tetedelacourse 13 mei 2018 om 20:29

Klasbak Mathieu!

En: wat een verspilling van zuurstof en woorden. Niet meer mooiman.

0
kleomantre 13 mei 2018 om 20:39

Talent komt bovendrijven als het iets doet waar plezier in heeft.

0
RemyM 13 mei 2018 om 20:51

@kleomantra, precies mooi gezegd. @mooiman vrij domme opmerking

0
Olly 13 mei 2018 om 20:58

Mooiman is aan het trollen, dat ziet toch iedereen. Stop met voeren van deze dame.

0
yo-eddy 13 mei 2018 om 21:05

@chiller87 in de eerste etappe rijdt Mathieu bijna 3 minuten weg bij Coloma, de bronze medaille winnaar van RIO2016

De eerste 16 startplekken (2 rijen) worden in Albstadt inderdaad bepaald door een korte XCC race op zaterdag. https://www.redbull.com/nl-nl/2018-uci-wereldbeker-mountainbike-kalender

0
wielrenner 13 mei 2018 om 22:07

Mooie tak van sport!

0
girardengo 13 mei 2018 om 23:28

Mooi man.

0
RefleX 14 mei 2018 om 09:18

@kaunertal, lees de regels nog eens door mbt de startvolgorde en dan snap je dat je verhaal kant nog wal raakt. Hij was op stage in Spanje en daarom koos hij ervoor daar te rijden ipv naar België af te zakken. Behoudens van pech staat hij in Albstadt gewoon vooraan op de eerste of tweede startrij.

0
yo-eddy 14 mei 2018 om 09:42

@RefleX …… misschien zelf eerst even de (nieuwe) regels lezen?

” In 2018 worden bij alle, met uitzondering van Stellenbosch), crosscountry wedstrijden het nieuwe short-track XCC toegevoegd. Deze race zal twintig minuten gaan duren en vindt plaats op een wijd, flowende trail van 1 tot 1,5 kilometer. Ieder ronde zal zo’n twee tot drie minuten duren. De UCI verwacht een goede competitie tijdens deze wedstrijden omdat de beste 16 riders op de voorste linie mogen gaan starten tijdens de XCO wedstrijd”

0
ekwant_1978 14 mei 2018 om 10:14

Goed gereden. Gelukkig laat hij zich leiden door wat hij leuk vind en gaat niet mee in het wielrencircus…

0
RefleX 14 mei 2018 om 11:20

Yo-eddy, ik zeg toch nergens dat het niet zo is? Begrijpend lezen is blijkbaar moeilijk. Ik reageer op iemand die zegt dat hij nu minder UCI punten heeft en dat dus invloed heeft op zijn startpositie omdat de eerste 16 in de UCI ranking vooraan starten. Behoudens pech staat VdP echt wel op de eerste twee rijen want hij kan zo een shortrace wel aan. De UCI punten zijn dus van geen belang dus zijn reactie over het hebben van minder punten raakt kant noch wal.

0
DonQuijote 14 mei 2018 om 11:43

Ik zag ergens de vraag hoe het niveau in die wedstrijd was.
Nou, Marc de Maar rijdt in dit soort wedstrijden bij de eerste 20 zeg maar.

Een andere belangrijk punt vind ik de ervaring van Mathieu in dit soort wedstrijden.
Ik rijd in Catalunya zelf ATB marathons en dit soort etappe wedstrijden en ik heb gemerkt dat het niet opgegroeid zijn in de bergen heel erg scheelt.
Nou kan ik mezelf natuurljik niet met vd Poel vergelijken :)) maar het zal toch invloed hebben op hem dat hij niet hier is opgegroeid.
Voorbeeldje: Een tijdje geleden reed ik de Vuelta de Aragon, een redelijk snelle glooiende ATB wedstrijd. Er stond een keiharde wind, en die spanjaarden begrepen er niets van en zaten na elke bocht in de wind te harken terwijl ik natuurlijk geen meter in de wind heb gereden, en netjes na elke bocht weer precies goed uitkwam aan de goede kant van de groep.
Dat geldt andersom voor technische wedstrijden. Je rijdt 4 uur door de bergen over de gekste singletracks met afdalingen met rotsblokken en weet ik al wat niet meer. Wij die niet hier opgegroeid zijn moeten bij elke afdaling een moment langer inschatten hoe hard we naar benee kunnen en of we uberhaupt wel op de fiets naar benee kunnen. Wat wij met de wind kunnen kunnen zij op de rotsen. Ik schat in dat dat bij elk obstakel het een secondje of wat scheelt, stel nou dat er 200 obstakels in zo´n lange wedstrijd zitten… dat zijn minimaal 200 seconden die je al verliest. Daar komt bij dat ATBen ( en ook veldrijden) veel beter gaat als je de flow en snelheid erin kan houden want dan kun je het volgendje knipje weer makkelijker op ipv weer aan te moeten zetten.

Vandaar dat ik zo verbaasd ben dat hij iedereen gewoon op 9 minuten rijdt, ja qua inhoud weten we dat hij een wereldtopper is maar bij een ATB marathon komt dus veel meer kijken zoals ik hierboven aangeef.

0
RefleX 14 mei 2018 om 11:55

DonQuijote, ik ben het met je eens dat sommigen bepaalde dingen meer meekrijgen dan anderen. Spanjaarden en dan met name MTB rijders zullen niet goed in de wind kunnen rijden. Puur omdat dit ook bijna nooit nodig is waardoor ze dit niet trainen.

Ik ben het enkel niet met je beeld van VdP eens dat hij tijd zou verliezen in de technische delen. VdP is een zeer technische rijder en zit hele dagen op de fiets te spelen. Buiten de duurtrainingen en intervallen gaat hij ook regelmatig spelen in het bos. Dat spelen heeft hem zelfs eens flink wat kniepijn bezorgd. In feite gaat tegenwoordig iedere prof met een alle mountain of zelfs downhill fiets aan de slag om zijn techniek te verbeteren. Waarom denk je dat Absalon nu ineens beter kan dalen?

Daarnaast is dit ook niet zijn eerste marathon en zijn de meeste parcoursen bij lange na niet zo technisch dat dit problemen geeft voor een prof. Als je ziet wat er tegenwoordig in een XCO race zit, dat heb ik in een XCM of stage race nog niet gezien. En Marc de Maar is tegenwoordig geen graadmeter meer voor het niveau. VdP heeft echter wel in het WK marathon en in de BeMC de afgelopen jaren laten zien dat hij van zeer hoog niveau is op de marathon.

Overigens wel jaloers op je mbt de wedstrijden daar :D

0
Fort 14 mei 2018 om 12:29

Ik heb dr verder natuurlijk de ballen verstand van, maar dat verschil in ervaring leek in zijn laatste wedstrijd ten opzichten van onder ander Schurter wel zichtbaar op de technische stukken. Alleen daarvoor al goed dat hij dit soorten koersen ook doet.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone