Mathieu van der Poel voelt zich sterker dan ooit: “De power output in de finale, kon ik voorheen niet leveren”

Mathieu van der Poel voelt zich sterker dan ooit: “De power output in de finale, kon ik voorheen niet leveren”

foto: Cor Vos

maandag 10 april 2023 om 19:50
Interview

Met zijn zege in Parijs-Roubaix 2023 schrijft Mathieu van der Poel wielergeschiedenis. De 28-jarige renner van Alpecin-Elegant is slechts de tweede renner in de historie die in hetzelfde jaar Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix solo wint. Alleen Cyrille Van Haewaert deed dat ooit eerder in vervlogen tijden (1908). MVDP nestelt zich bovendien naast Jan Raas en Hennie Kuiper, de enige Nederlanders die ook vier monumenten wonnen. “Dit zijn mijn wedstrijden, dat is waarom ik daar goed in ben”, vertelt Mathieu van der Poel na de Hel van het Noorden.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Na talloze video-interviews, de huldiging, nog miljoenmiljard video-interviews en de dopingcontrole, beantwoordde Mathieu van der Poel nog maar eens een spervuur aan vragen in het Stab Vélodrome, de nieuwe overdekte wielerbaan in Roubaix. Daar was de perszaal en in het midden daarvan belegde de winnaar zoals gebruikelijk nog een persconferentie voor schrijvende media. In een elf en een halve minuut durend vragenvuur ging hij geen onderwerp uit de weg. WielerFlits bundelt de belangrijkste daarvan.

Vertel eens over de eerste uren, want je koerste constant van voren mee.
“Ik heb mijn lesje van vorig jaar (toen hij in Roubaix ook op achterstand geraakte, red.) en vorige week wel geleerd. Zondag was het opnieuw erg raar. Er was geen vroege vlucht. We koersten als junioren van start tot finish. Dat was echt gekkenwerk. Maar ik houd ervan. De laatste jaren gaan we all out van start tot finish. Voor mij is dat niet slecht, eigenlijk. Hoe harder de koers, des te beter dat voor mij in de finale is. Zeker in een wedstrijd als Parijs-Roubaix, waar het lastig is om het verschil te maken. Als je ziet welke namen er in de kopgroep zitten, die kun je niet zo maar los rijden. Ik heb met een paar aanvallen geprobeerd om de finale harder te maken, maar ik kon niemand lossen. Op het einde lukte het met wat geluk dan toch, met name door mijn goede benen. Dit was ook de snelste editie ooit, echt fantastisch.”

Lees ook:
Nieuw record: Van der Poel wint snelste editie ooit van Parijs-Roubaix

Hoe veel risico’s heb jij onderweg genomen, want soms leek het erop of je een bocht niet kon houden? Ben je over je limiet gegaan of bang geweest te vallen?
“Nee. Om eerlijk te zijn, ben ik altijd in controle geweest. Als ik alles in eigen handen heb, ben ik niet snel bang. Dat is meer het geval als je in het peloton rijdt en je niet weet wat de renners om je heen doen. Het is niet dat je dan met angst rondrijdt, maar je hebt niet alles zelf onder controle. Als ik alleen of in een kleine groep rijd, kan ik mijn eigen ding doen.”

Wat gebeurde daar nu met John Degenkolb (die viel na een botsing met Van der Poel en Philipsen, red.)?
“Dat weet ik niet, want ik heb de beelden nog niet gezien. Ik weet niet of het mijn fout was, of niet. Of dat hij een toeschouwer raakte of in een gat reed. Ik weet het niet. Als het wel mijn fout was, dan bied ik graag mijn excuses aan. Het was op zeker niet met opzet. Het was een koerssituatie. Ik ben blij dat ik een val kon voorkomen.”

Ondanks je vele aanvallen, bleef Wout van Aert die beantwoorden. In hoeverre werd je daar wanhopig van?
“Nee, want ik voelde me echt sterk. Wout zat ook alleen in de kopgroep en ik weet niet waarom, maar hij reed niet echt mee. Toen ik op het einde aanviel, counterde hij. Dat is normaal, natuurlijk. Ik denk dat er eerder in de koers al een moment was dat we samen hadden kunnen wegrijden. Uiteindelijk denk ik dat hij een sterke wedstrijd reed. Als hij niet lek rijdt, beeld ik me in dat we samen naar het Vélodrome rijden in Roubaix. Ik heb enkel geprobeerd er een mooie, harde koers van te maken. Ik ben gewoon blij met deze overwinning.”

Ga je erin mee dat een lekke band de uitkomst van deze wedstrijd heeft beslist?
“Het was op zeker een beslissend moment. Het is echt ongelukkig voor Wout van Aert. De koers was compleet anders geweest. Zoals ik voor de wedstrijd al heb gezegd: je hebt niet alleen goede benen nodig, maar ook een beetje geluk. Ik had beide. Maar de koers was op zeker anders geweest als hij niet lek reed op Carrefour de l’Arbre.”

Mens, machine, Mathieu – foto: Cor Vos

Je zag er sterk uit. Hoe is dat gevoel, dat je beslissend kunt zijn waar je maar wilt? Je seizoensopbouw lijkt ook anders: minder koersen, meer piekmomenten. Wat kun je over die benadering vertellen in vergelijking met andere jaren?
“Ja, die benadering is anders. Ik heb zelf gevraagd om minder koersen te rijden, zodat ik 100% kan zijn in de wedstrijden die ik wel rijd. Dat is ook een beetje het moderne wielrennen, denk ik. Dit is zonder twijfel mijn beste klassieke voorjaar. Ook in de Ronde van Vlaanderen, ik voelde me die dag ongelooflijk sterk. Achter Tadej Pogačar kon ik ook alleen naar de streep toe rijden. Zondag voelde ik me opnieuw zo. De power output die ik kon leveren in de laatste vijftien kilometer, is iets waartoe ik in het verleden niet in staat was. Ik ben absoluut sterker dan in de afgelopen seizoenen.”

Alleen door minder te koersen, of ook door een andere benadering?
“Ook door die benadering. Omdat je minder koerst, is die benadering natuurlijk anders. Ik heb mijn trainingen een beetje aangepast en daar voel ik me goed bij.”

Ben je verrast door de prestaties van Jasper Philipsen?
“Toch wel een beetje. Ik weet dat het een goede renner is. Het is een van de weinige jongens in onze ploeg die echt van kasseien houdt. Dat zegt veel. Maar zijn niveau van zondag, dat had ik niet meteen verwacht om eerlijk te zijn.”

In hoeverre is dit een overwinning van het hele team Alpecin-Deceuninck?
“Wellicht niet het gehele voorjaar, maar ik denk wel dat we tijdens Parijs-Roubaix de sterkste ploeg waren. Het is echt ongelooflijk wat iedereen zondag heeft gedaan. We zaten met drie in de kopgroep (naast Philipsen ook nog Gianni Vermeersch, red.). Dat was echt indrukwekkend. Of ik wel eens terug denk aan de kleine ploeg die we een paar jaar terug waren? Voor mij is het nooit moeilijk geweest om in dit project te geloven. Uiteraard hadden we het wel eens beter kunnen doen. Maar zondag hebben we getoond hoe sterk we zijn. De weg is al heel mooi geweest en hopelijk kunnen we in de toekomst nog mooie resultaten blijven neerzetten.”

foto: Cor Vos

Hoe snel is het gegaan, van een klein team naar eerste en tweede in Parijs-Roubaix?
“Dat had ik nooit gedacht. Het is plots heel snel gegaan. We moeten dit vieren en ons beseffen dat dit misschien nooit meer gaat gebeuren. We moeten hier echt van genieten en dit vieren.”

In hoeverre is de gefrustreerde afloop van het WK in Australië een inspiratie geweest, nu dit seizoen zo wonderlijk verloopt?
“Niet echt, maar het is absoluut een moeilijke periode geweest. Ik was klaar voor het wereldkampioenschap. Maar ik denk dat dit voorjaar vooral komt door het vertrouwen dat mijn rugproblemen een stuk minder zijn dan ze waren. Ik heb terug opnieuw meer plezier op de fiets, zonder pijn. Dat is het grootste verschil.”

Van welk moment heb je nu het meest genoten in de koers?
“Het Bos van Wallers was dit jaar best gemakkelijk, omdat we al met een kleine groep vooruit waren. Maar het mooiste is zonder meer als je alleen rijdt in de laatste kilometer en je alles laat inzinken. Dat was echt bijzonder.”

Na Cyrille Van Haewaert, Seán Kelly en John Degenkolb ben je slechts de vierde renner in de historie die Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix in hetzelfde jaar wint, en je komt op gelijke hoogte met Jan Raas en Hennie Kuiper als het gaat om Nederlandse winnaars van monumenten. Houd jij van geschiedenis schrijven?
“Daar denk ik eerlijk gezegd niet echt aan. Ik denk dat ik gewoon goed ben in eendagskoersen, met de monumenten in het bijzonder. Daar probeer ik me op te focussen. Dit zijn echt mijn koersen en daarom denk ik dat ik daar zo goed in ben.”

Ter check: dit is je laatste koers dit voorjaar toch? En daarna?
“Ja. Normaal doe ik een hoogtestage, de Ronde van Zwitserland en dan de Tour de France.”

foto: Cor VosDit artikel delen:

37 Reacties

Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 07:53

Klinkt zo mooi heroïsch: power output.

Persoonlijk mis ik die sprint a deux op de baan niet zozeer en heb ik vrede met de solo-aankomst. Was zonder enige twijfel de beste man in koers zelfs ergens op het platte asfalt reed ie zo Kung en Ganna koud uit het wiel. Van Aert trok dat allemaal net en had hier misschien de koers kunnen grissen ja, maar opgeteld bij de uitgave 21 denk ik dat de kei op de juiste mantel ligt.

Van Aert en Philipsen kunnen allebei trots terugkeren om te gaan winnen, sowieso zit MvdP dan even goed gierend van de pret op een koord eenwieler zonder vangnet in circus Renz

12
wielerlover 10 april 2023 om 11:33

Waar halen mensen het vandaan dat Van der Poel duidelijk beter was dan Van Aert? Hij was natuurlijk meer bedrijvig en daarom ook een meer dan verdiende winnaar, maar Van Aert volgde telkens heel makkelijk. Ze leken mij (in tegenstelling tot de Ronde) vandaag even sterk, wat ook een reden is dat velen het jammer vinden dat de sprint à deux niet heeft mogen zijn.

-5
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 11:45

Ik haal dat er uit vandaan dat MvdP als enige zeer duidelijk zat te pushen en proberen om de rest er af te knallen op alle 5*****-stroken. Andersom kreeg WvA dat niet voor elkaar. Maar goed: afgelopen jaargang zat MvdP in hetzelfde schuitje tov Pogi in de ronde, lostte hij niet en won hij. Dat had van Aert gisteren misschien ook kunnen flikken waarmee ie verdiend een kei meegenomen had naar huis toe.

7
Sean Rimy 10 april 2023 om 12:21

Als ze met 2 weg zijn, komt Philipsen eraan en houdt VDP zijn benen stil. Ik denk dat Philipsen dan gewonnen was.

Btw. Van Aert-Laporte is een heerlijk duo. Maar het duo VDP-Philipsen is ook om van te smullen. Alpecin doet het toch erg aardig gezien hun budget.

5
wielerlover 10 april 2023 om 14:55

Tuurlijk zat Van Aert niet te knallen om de rest eraf te rijden, de beste tactiek voor hem was duidelijk om Mathieu dat te laten doen (want dat doet die altijd), waardoor die meer krachten verspeelt en hij gewoon hoeft te volgen. Hoeveel koersen heeft Van Aert nu al verloren in de sprint waar mensen zeiden "had ie maar beter wat ingehouden onderweg". Nu was dat tactisch gezien de beste optie en deed hij het ook. Ik snap gewoon niet waarom de redenering is dat degene die aanvalt sterker zou zijn dan degene die volgt (tenminste als dat volgen makkelijk gaat, wat hier het geval was)

1
Whyze Katje 10 april 2023 om 10:05

Alle interviews een beetje teruggelezen en dan kan ik toch alleen maar bewondering hebben voor zowel Van Aert als Van der Poel, wat een prachtige sportmensen zijn het toch. Ieder vanuit het eigen perspectief, de ene iets meer spelend, de ander iets meer bedachtzaam, maar niet opgeven, steeds weer verder, opnieuw. Allebei al menigmaal verguisd omdat ze niet doen wat ‘het publiek’ graag ziet of als het even niet lukt. Ik heb het plezier gehad om de sport carrière’s van Sven Kramer en Irene Wüst (lange baan schaatsen) wat te volgen en zat bij de OS van 2006 op de tribune toen zij als piepkuikens de eerste stappen zetten. Ook zulke sportfenomenen, die steeds beter leerden wat ze niet en wel kunnen, die tegenslagen moesten overwinnen. Bij deze twee zie ik hetzelfde en persoonlijk vind ik dat prachtig om te zien. En voor ons als fans, levert dat mooi kijkplezier op en wellicht ook hier en daar een levensles :D. Hopelijk mogen we nog lang van deze prachtige sportmensen genieten net als van al die andere, de Pogacar’s, Evenepoels, Van Vleutens, Vinnegaards, Kopecky’s, Roglics en al die andere klasbakken!

7
achilles 10 april 2023 om 09:50

1x San Remo, 2x Vlaanderen, 1x Roubaix en nog is Amstel en Strade, dat tikt lekker aan.

En Van Der Poel heeft nu eigenlijk elke grote voorjaarskoers binnen zijn mogelijkheden gewonnen. Nu nog het WK en zijn carriere is af. Benieuwd wat hij nu gaat doen, volgend jaar terugkomen om alles nog is te winnen of zich richten op iets anders. Ik ga uit van het eerste, is gemaakt en zo goed in dit werk. Luik lijk mij als alles meezit al heel moeilijk, Lombardije schier onmogelijk. Of misschien de focus meer verleggen naar voorjaarkoersen en Parijs 2024 mountainbike.

Is voor nu goed op weg richting Boonen en Cancellara met hun 7 monumenten en wereldtitel(s tijdrijden).

4
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 11:47

‘En Van Der Poel heeft nu eigenlijk elke grote voorjaarskoers binnen zijn mogelijkheden gewonnen’

Nee!!! Gent Wevelgem ontbreekt. Volgend jaar daar starten ipv de E3.

-3
Kopinkas 10 april 2023 om 15:07

Volgend jaar rijden Philipsen en MVDP samen weg op de Kemmel, stormen ze als tandem naar Wevelgem, en dan… ja, wat dan?

0
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 15:25

Dan legt de student MvdP er driedubbelgevouwen op. Vervolgens laat Philipsen de ronde liggen met het oog op Roubaix en splitst Alpecin in 2 kampen uiteen. Als gevolg van dit gevit & gedoe kan WvA ertussenuit muizen om met 2:34 voorsprong te gaan winnen.

0
Kartouche 10 april 2023 om 09:16

In een tijdperk waarin toppers veel sneller boven komen drijven, is het ook mooi om te zien dat een ‘oudje’ zoals Mathieu van der Poel nog steeds progressie blijft maken.

3
Oblomov 10 april 2023 om 13:20

Het bizarre is dat traditioneel 28 jaar, zeker voor de klassiekers, werd gezien als de leeftijd waarop je sterkste jaren begonnen.

3
Kartouche 10 april 2023 om 21:03

Jazeker, nog maar een paar jaar terug zou je zeggen dat VdPoel en VAert nu de tijd is aangekomen om te oogsten. Dat ze al zoveel gewonnen hebben zegt veel over hun talent. Maar Inmiddels worden ze in de Ronde door een vier jaar jongere fenomeen uit de wielen gereden. En de LBL en RvL staan de jonkies vier bovenaan de favorietenlijstjes van elke kenner.

0
Fomofan 10 april 2023 om 07:02

Blijft jammer dat WvA lek rijdt. MVDP heeft verdiend gewonnen en heeft ook koers gemaakt, maar die 2 op de betonnen baan in Roubaix… Ik had het graag gezien!

1
limburgia 10 april 2023 om 16:22

WvA klopt MvdP alleen als hij zo veel mogelijk zuinig rijdt en het beulswerk zoveel mogelijk aan Mathieu heeft overgelaten .

1
huis31 10 april 2023 om 13:22

Matje werd in 202 6e in luik op een handvol seconden van de eerste groep, een dag nadat hij met een monsterrit de Binckbank Tour won.

1
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 13:28

Was toch een vreemde editie met een fors aantal non-starters en op de Valkenrots ging ie er schoon af. Het aantal secondes aan het einde van een koers vertekent snel wanneer de voorste(n) in een spel van sprinten en/of de winst vieren terecht komt.

Ik vind kortom uitgesproken níet dat MvdP daar serieus voor de zege in aanmerking kwam net zoals dat bij van Aert afgelopen editie niet het geval is geweest.

1
Wieler-Joke 10 april 2023 om 16:20

Bij de eerste steilere meters van de roche moest hij er toen wel meteen af en het verschil op de top was groot, ze kunnen enkel nog iets of korter komen door wat gelanterfant in de kopgroep.

Als hij daar kan bovenkomen op 10 seconden spreken we anders, wie weet zit dat er wel in maar dan moet pogiboy ofwel niet starten ofwel een slechte dag hebben, als hij vdp al 15 seconden kan lossen op de kwaremont zijn dat er 30-45 op die klim.

Ook voor Van Aert is LBL op de moment net over de limiet gezien de tegenstand, die verwerkt die iets langere asfalt klimmen normaal wel iets beter, in Canada kon hij ook sprinten voor winst in een groepje met pure klimmers (maar verloor wel dus volledig choco).

-2
Sjoerd102 10 april 2023 om 08:07

@Youri Ijnsen: De 28-jarige renner van Alpecin-Elegant is slechts de tweede renner in de historie die in hetzelfde jaar Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix solo wint.

Er staat in het artikel dat Cyrille Van Haewaert de eerste was, maar

Degenkolb ‘flikte’ dat kunstje ook al eens. Vd Poel is dus de derde renner.

0
Lalsacien 10 april 2023 om 08:21

@Sjoerd Degenkolb kwam niet beide keren “solo” aan.

3
Panache 10 april 2023 om 09:15

Met een beetje creativiteit kan je een paar duizend ‘records’ bedenken, zoals ‘de eerste renner die de snelste Parijs-Roubaix ooit reed en in datzelfde jaar een ander monument won’. Of ‘nooit eerder reed een renner drie opeenvolgende monumenten op deze gemiddelde snelheid’. Gelukkig is Mathieu niet gevoelig voor verzonnen records en is hij enkel geïnteresseerd in mooie wedstrijden winnen, een breed palmares en plezier hebben in wat hij doet. Hij zal Vlaanderen nog veel vaker willen winnen, niet uit recordhonger maar uit eerzucht en liefhebberij (en dat is veel mooier).

6
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 09:36

Die records hier komen meestal panisch over ja. ‘De beste met die en dat terwijl tegelijkzus en zo!’ Shiiiiiiiiiiiiit, doe es rustig joh.

3
Youri IJnsen 10 april 2023 om 13:51

Degenkolb en ook Seán Kelly wonnen eveneens in hetzelfde voorjaar MSR en PR. Maar die twee deden dat niet solo. Dat lukte alleen d’n Cyrille.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 11 april 2023 om 09:37

Zijn er meer mensen die zich irriteren aan de neiging van wielerflits om ‘oude’ berichten naar voren te halen op de nieuwspagina? Ik wordt telkens op het verkeerde been gezet, omdat ik denk dat er weer nieuws is, om vervolgens teleurgesteld te worden.

0
In de waaier 10 april 2023 om 08:49

M.i. geen woord van gelogen. Verdiende en dan terechte winnaar.

-1
Eroba 10 april 2023 om 16:26

Leer die Van der Poels eens de naam Pogacar uit te spreken haha

-1
In de waaier 10 april 2023 om 20:09

Lekker belangrijk Erota.

-1
Pizzi 10 april 2023 om 21:26

Podjecar :)

1
Baukema Tomoulin 10 april 2023 om 09:17

In deze vorm kan hij ook meedoen voor LBL. Als hij zich rustig houdt en er wat mazzel is met tegenwind in de laatste 100 km waardoor het een gesloten koers wordt. Zeker als Pogi en Rev elkaar niet kunnen lossen onderweg

-2
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 09:20

Nee. LBL is er teveel aan voor hem. Die klimmen zijn allemaal 2,5 x langer en lastiger dan in de Amstel. Gaat volledig gaar aankomen.

-4
Eroba 10 april 2023 om 16:34

Vraag me ook af als hij voor LBL zou gaan, wat hij dan met MSR, de Ronde en PR gaat doen, die za hij toch wel evengoed willen rijden dan, terwijl veel LBL specialisten die niet of niet allemaal willen rijden.

1
Vangenechten 10 april 2023 om 09:32

Hij had wel een lekke band nodig om te kunnen winnen. Dat vergeet hij er even bij te vermelden.

Edit redactie: Tot nooit meer ziens!

De maat liep al over, maar deze was er ver over: "Debiele familie. En debiele redactie ook, door berichten te verwijderen." – YIJ.

-23
Wieler-Joke 10 april 2023 om 09:57

Beetje kort door de bocht al ervaar ik die lekke band als een gemiste kans op een veel mooier einde, dit was een anti climax.

-2
Barry Batsbak 10 april 2023 om 10:00

Jij snapt het niet. Van Aert had vooral géén lekke band nodig om überhaupt in aanmerking te komen voor eventuele winst. En geen lekke band is niet hetzelfde als wel gegarandeerde winst. Van der Poel heeft geen invloed op het materiaal van Van Aert, hem dit nu aanrekenen omdat hij wint is gewoon een sneu teken van zwakte. Sterkte daarmee.

8
de nieuweMerckx 10 april 2023 om 12:10

Als niemand lek rijdt in die koers krijgen we elk jaar een massasprint op de velodrome. Zo simpel is het. Een zwaar overschatte kermiskoers.

-11
Oblomov 10 april 2023 om 13:24

Je bedoelt, behalve die ’tig keer dat hij zei dat je om deze koers te winnen geluk en goede benen nodig hebt.

1
KopOverKop 10 april 2023 om 20:45

Terecht goodbye. Het vaak continue afgeven op sporters en hun familie zelfs ook nog is beneden alle peil.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone