Mathieu van der Poel: “Voel me nog sterker dan andere jaren”

maandag 25 september 2017 om 12:00
Mathieu van der Poel: “Voel me nog sterker dan andere jaren”

Foto: Sportfoto.nl (archief)

Mathieu van der Poel heeft de start van het veldritseizoen allerminst gemist. De 22-jarige Nederlander van Beobank-Corendon won gisteren in het Amerikaanse Waterloo met overmacht zijn tweede wereldbekerwedstrijd op rij. “Ik voel me nog sterker dan andere jaren”, vertelt hij aan Sporza.

Van der Poel ging er al in de eerste ronde vandoor. “Ik merkte meteen dat ik mij sterk voelde en heb vanaf ronde 1 mijn ding kunnen doen. Dat was geen nadeel op dit parcours”, kijkt hij terug.

Het grote verschil met de concurrentie is opmerkelijk. Van der Poel heeft daar wel een verklaring voor. “Ik heb een goeie zomer achter de rug en voel me nog sterker dan andere jaren. Ik had ook geen last van de warmte vandaag. Het was een goeie keuze om hier vrijdag ook al te rijden. Zo kon ik wennen aan die hitte,” oordeelt hij. “Ik keer met een supertevreden gevoel terug naar België. Winnen blijft toch het leukste wat er is. Om hier zo te kunnen rondrijden, daarom ben ik wielrenner geworden.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

Tuubke 25 september 2017 om 12:27

Hij is gewoon verslaafd aan hard vooroprijden en met zijn armen omhoog over de finish komen. Nou, dan kan hij in het veldrijden zijn hart ophalen.
Er zijn veel WF’ers die aandringen op een overstap naar de weg. Ik denk dat daar door niemand zo naar wordt uitgekeken als door zijn collega-veldrijders.

Scott Sunderland 25 september 2017 om 12:30

Fijn voor Mathieu. Dan gaat hij de veldritten winnen met 2 minuten voorsprong winnen in plaats van 1 minuut.

Een echte internationaal uitdagende sport vind ik het niet. Achter hem alleen Belgen en een andere verdwaalde Nederlander. Soms nog iemand van een ander land die de weg kwijt is…

LutsenkoFan 25 september 2017 om 12:30

Wel vind ik het jammer dat als Van Aert en Van der Poel weg zijn van het veld dat je dan eigenlijk het hele veldrijden niet serieus kunt nemen. Dan wint iemand maar dan is het altijd van , MvdP of WvA zou ze op minuten hebben gereden.

52voor11achter 25 september 2017 om 12:35

@Tuubke
Dus iedereen is het er over eens. Nu alleen van der Poel nog overtuigen!

De vraag is uiteraard, wil je een soort Sven Nys worden of een soort Adrie van der Poel?

klootje kriekeljon 25 september 2017 om 12:41

Kun je die sport nu wel heel erg serieus nemen dan?

Rondo 25 september 2017 om 12:49

Serieus ?
Het wordt er niet aantrekkelijker van.
De cross heeft een serieus probleem, hoe en wat toekomst ?
Vorig jaar was het bij de vrouwen ook al spannende.

hnac 25 september 2017 om 12:51

Winnen verveelt nooit. Wel jammer dat vd Poel op deze manier nooit sportman van het jaar wordt, want de gemiddelde Nederlander interesseert veldrijden bijna niets, terwijl Sven Nys een grootheid is in België.

LaurentJalabert 25 september 2017 om 12:53

“daarom ben ik wielrenner geworden”… Hij is fietser, maar geen wielrenner. Beetje ploeteren in veld en op een mountainbike. Op de weg, als wielrenner, heb ik hem nog nooit echt serieus aan de gang gezien.

hongerklopje 25 september 2017 om 13:02

Toch prachtig dat een Nederlander alles wint in een belgensport. 16 belgen in top 20, 2 nederlanders op 1 en 2. Ik geniet er echt van, pure techniek en combinatie met belachelijk talent

Doordrijver 25 september 2017 om 13:02

Komt nog wel ;-)
Hij won toch al lekker wat ritten deze zomer.

Wheely 25 september 2017 om 13:08

We moeten nog geen conclusies trekken over het veldritseizoen op basis van deze wedstrijden, ziet er vooral weer belovend uit voor de weg.

rahimns 25 september 2017 om 13:09

Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen kritiek hebben op een jongen van 22 die er gewoon voor kiest om die dingen te doen die hij leuk vind. Hij mag toch zelf wel bepalen hoe hij zijn carriere invult. Moet hij dan op de weg gaan fietsen omdat wij dat zo graag willen, kan hij er wat aan doen dat de rest niet goed genoeg is om zijn wiel te houden. Ik denk dat Mathieu er ook totaal niet wakker van ligt dat hij geen sportman van het jaar wordt. Als je zegt dat je hem nog nooit serieus op de weg hebt zien fietsen dan heb je blijkbaar wat wedstrijden gemist de afgelopen jaren. Hij is pas 22…. zijn tijd op de weg komt echt nog wel.

Gino 25 september 2017 om 13:33

@LaurentJalabert, “als wielrenner, heb ik hem nog nooit echt serieus aan de gang gezien.” Ga je eens even heel snel de afgelopen editie van Dwars door het Hageland en de Boucles de la Moyenne terugkijken!

ikbenprocycling 25 september 2017 om 13:44

Wordt steeds lastiger voor de anderen om sponsors te vinden, want die komen amper in tv-beeld

maklukzat 25 september 2017 om 14:00

@rahimns
Hij moet lekker weten waar hij zelf zin in heeft, maar keuzes zijn niet de meest voor de hand liggende. Hij koerst wel voor het publiek en verdiend daar zijn geld mee. Het publiek mag er dan ook iets van vinden.

LaurentJalabert 25 september 2017 om 14:04

@Gino met serieus aan de gang bedoel ik minimaal op WT niveau en dan bij voorkeur niet in de zandbak of een of andere vage koers die net WT is geworden (vanwege de mondialisering).
En wat mij betreft is het geen kritiek, maar een constatering. Ik heb er geen mening over dat hij graag in de modder aanmoddert. Er komt alleen nogal veel nieuws over hem voorbij, terwijl deze website zich met name richt op wegwielrennen .

tristania 25 september 2017 om 14:04

Pfff hopelijk niet de hele winter he van dat geen internationale sport is en dat hij moet overstappen naar wegwielrennen. Laat die gast lekker genieten. En ja American Football is ook geen internationale sport en bij schaatsen wint Kramer ook elk jaar en toch zitten er veel mensen naar te kijken. Geniet gewoon van sport of kijk en lees iets anders.

ikbenprocycling 25 september 2017 om 14:15

Idd, en F1 en MTB-XC om maar wat andere disciplines op wielen te noemen

sooike 25 september 2017 om 14:21

ALaurent Jalabert
Het wordt tijd dat je het wielrennen eens serieus gaat volgen voordat je de wegoverwinningen van Van der Poel degradeert. Hij heeft wel degelijk sterk bezette etappes gewonnen.
Waarom wil iedereen Van der Poel de weg opduwen? Laat die jongen nu toch gewoon lekker doen waar hij zin in heeft. Als je hem in Amerika ziet koersen en eerder zag dansen op zijn mountainbike is het toch volstrekt duidelijk dat hij alleen maar plezier wil hebben in de disciplines waar hij in bezig is. En die wegcarrière komt echt wel, waar haalt iedere ‘kenner” hier het recht vandaan om te oordelen dat Van der Poel zijn veld- en mountainbike veel te lang laat voortduren. De wereldtop op een dikke minuut rijden, dat is macht, dat is power, dat is vooral heel veel plezier !!

tendam 25 september 2017 om 14:29

Die jongen moet vooral doen waar hij zin in heeft. Maar een overwicht zoals MVDP nu heeft is niet goed voor zo’n sport. Het is alsof er 1 prof rijdt tegen een stelletje amateurs. Alle hoop is nu gevestigd op de herrijzenis van Van Aert.

schipperaar 25 september 2017 om 14:37

@lj
Vdp had niet onder gedaan voor Sagan, als je een beetje op had gelet kon je zien wat ie nog over heeft aan het eind. Moet je persee een marathon lopen om een super atleet te zijn? Ooit een 800m gelopen? Daag vdp een keer uit op de 800? Piep je wel anders. Daarnaast zijn wegrenners houten klazen vergeleken bij Sagan en vdp, veel allrounder.

achtpuntzes 25 september 2017 om 15:05

@ schipperaar:
vooralsnog is een vergelijking met Sagan helemaal niet aan de orde want Mathieu rijdt niet dezelfde discipline.

verder boeit me dat veldrijden elk jaar weer wat minder.

EricV 25 september 2017 om 15:10

Ik snap hem wel. Wegwedstrijden zijn toch voornamelijk theekransjes waar alleen de laatste 30km gekoerst wordt

kleomantre 25 september 2017 om 15:16

Het blijft het eindeloze gezever waar ook een Sven Kramer mee te maken heeft. In een sport waar veel landen zich niet zo erg mee bezig willen houden, is hij toevallig heel goed. Zo goed, dat de wel schaatsende landen het allrounden eigenlijk gewoon opgeven in plaats van de strijd aan te gaan.

Je kan zeggen zoals een hoop hier dat hij wint in een kleine sport die je niet al te serieus moet nemen. Je kan ook zeggen waarom durven de anderen dit niet serieus te nemen, want je kan er wel wereldkampioen en olymisch kampioen in worden. Je bent wel ergens de beste in, dat nemen ze je niet meer af.

Sowieso worden mensen sort van geindoctrineerd door wat zij te zien krijgen op tv c.q. waar de focus veel op ligt. Hoeveel aandacht krijgt de 100 meter sprint wel niet bij de atletiek, onbeschoft veel dat iedereen wordt aangepraat dat dit het koningsnummer is. Een paar seconden vol gas waar je nauwelijks de tijd krijgt om uberhaupt met de concurrentie bezig te zijn en er een wedstrijd van te maken. En in wielerland lees ik hier commentaren dat dat mountainbiken niks voorstelt, waarschijnlijk omdat er in Nederland niks van wordt uitgezonden. Dan is het ineens een nietszeggende sport waar onvoldoende eer aan te behalen valt. Het is wel een mondiale sport met Olympische status.

Je wordt er ook ziek van als er in een vrouwenkoers er een leuke wedstrijd is geweest, maar dat er gezever komt dat er met sommige deelnemers zo’n groot niveauverschil zit. Dat je die sport en het hosanna over bepaalde prestaties dan niet al te serieus moet nemen. Ik zie liever redelijk getrainde vrouwen in een attractieve koers vechten voor de overwinning dan van die k-koersen die de profs bij de mannen maar al te vaak afleveren.

Laat Matthieu lekker voortdoen zou ik zeggen.

GreenDay 25 september 2017 om 16:43

Laurent Jalabert: Als jij denkt dat in het wegwielrennen alleen WT-wedstrijden tellen, en dat deze WT-wedstrijden per definitie zwaarder zijn dan een wedstrijd als het Hageland, dan ken je echt niks van wielrennen; sorry. Er is meer dan de Tour de France. Alleen al zijn prestaties bij de jeugd op de weg tonen aan dat Van der Poel ook op de weg alles zou domineren. Het veldrijden is een internationaal kleine sport maar wel één met felle concurrentie. Veel goede Belgische wegwielrenners hebben het in het veld geprobeerd, maar kwamen te kort. Sportief gezien is het veldrijden niet te onderschatten.

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone