Mathieu van der Poel: “Voel me nog sterker dan andere jaren”

maandag 25 september 2017 om 12:00
Mathieu van der Poel: “Voel me nog sterker dan andere jaren”

Foto: Sportfoto.nl (archief)

Mathieu van der Poel heeft de start van het veldritseizoen allerminst gemist. De 22-jarige Nederlander van Beobank-Corendon won gisteren in het Amerikaanse Waterloo met overmacht zijn tweede wereldbekerwedstrijd op rij. “Ik voel me nog sterker dan andere jaren”, vertelt hij aan Sporza.

Van der Poel ging er al in de eerste ronde vandoor. “Ik merkte meteen dat ik mij sterk voelde en heb vanaf ronde 1 mijn ding kunnen doen. Dat was geen nadeel op dit parcours”, kijkt hij terug.

Het grote verschil met de concurrentie is opmerkelijk. Van der Poel heeft daar wel een verklaring voor. “Ik heb een goeie zomer achter de rug en voel me nog sterker dan andere jaren. Ik had ook geen last van de warmte vandaag. Het was een goeie keuze om hier vrijdag ook al te rijden. Zo kon ik wennen aan die hitte,” oordeelt hij. “Ik keer met een supertevreden gevoel terug naar België. Winnen blijft toch het leukste wat er is. Om hier zo te kunnen rondrijden, daarom ben ik wielrenner geworden.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

Pol 25 september 2017 om 16:55

Als je iets van sport weet, dan weet je dat een veldrijder meer dan een uur in het rood rijd. Er zijn wegrenners die nooit in het rood rijden. Waarom zijn veldrijders ook allemaal goede tijdrijders omdat ze in het rood kunnen rijden. Als je naar een veldwedstrijd gaat kijken dan zie je een uur lang sport.

0
52voor11achter 25 september 2017 om 16:55

@kleomantre
Heeeeel misschien is het feit dat (bijna) iedereen in de wereld kan rennen en niet iedereen in een cellofaan pak gelegen op een te dikke langgenoot op een eenmanssleetje een ijstunnel kan afracen de reden dat de 100 meter sprint tot de verbeelding spreekt.
Om je eigen voorbeeld te gebruiken, kijk even voor de grap naar Shani Davis and Chad Hedrick. Dit waren twee van de zeer weinig Amerikaanse kerels die zich vol op het schaatsen richtten en zij wonnen bij elkaar opvallend veel Olympische en wereldtitels.

0
dikkechaap 25 september 2017 om 17:01

@Greenday
Ik ga voor een groot deel met je mee, in de zin dat VdP op de weg goed presteert. Maar “alles domineren” gaat vooralsnog veel te ver. En het niveau van de veldrijders moet je niet overdrijven, 95% van het veld zou geen deuk in een pakje boter rijden op de weg. Ik snap dat veel mensen dat niet zien, maar als internationale sport wordt de cyclocross door niemand buiten België serieus genomen.

0
schipperaar 25 september 2017 om 17:26

@8.6
Ze komen uit dezelfde discipline en zijn veel minder statisch dan de gem stijve hark weg coureur, boeiend..
@chaap
Temeer een reden voor ons om de sport wel serieus te nemen want het is niet alleen dom weg fietsen maar vooral behendigheid, looptechniek en krachts indeling een uur lang geconcentreerd waar iedere weg coureur iets van zou op kunnen steken.
Sagan valt zelden met overblijvende schade, goed te zien afgelopen RVV waar ie een doodsmak maakte.

0
albertooo 25 september 2017 om 18:47

Niels Albert begon ook wel eens jaren aan zo'n dominante reeks, maar dan was het rond het WK vaak op. Hopen voor Mathieu dat de trainingsschema's bij BKCP/Beobank verbeterd zijn.

0
Mwielerfan 25 september 2017 om 19:03

@jalabert vind je het niet gek om een 22-jarige op wt niveau resultaten te beoordelen?
Het wordt nog gekker want de uci schrijft zelfs voor dat zijn team max .hc mag rijden.

0
Mwielerfan 25 september 2017 om 19:22

@Kleine sinds de jaren negentig is de olympische spelen de standaard geworden en verloor allrounden langzaam terrein. Daar kwam in 96 de wk afstanden bij die de afgelopen 20 jaar steeds belangrijker werden ten koste van het allrounden. Dat was allemaal echt al voor kramer aan de gang.

Vdp woont trouwens in vlaanderen dus dat het buiten vlaanderen minder populair is maakt hij minder mee. In zijn omgeving kijkt 1 op 6 mensen naar wk en vergelijkbaar naar BK baal koppenberg. Dat haalt kramer alleen op olympische spelen eens in de 4 jaar

0
Mwielerfan 25 september 2017 om 19:25

Iedereen moet natuurlijk doen wat ie zelf wil en vdp dus ook. Maar als het aan mij zou liggen en hij wordt dit jaar wereld kampioen, richt hij zich op mtb en weg. Wordt de cross weer leuker van. Lijkt me geen probleem dat niveau lager ligt er genieten veel mensen van voetbal terwijl ze weten dat beste in andere landen spelen.

0
DeGroteMolen 25 september 2017 om 21:08

@ Alberto: Niels Albert, ook in zijn beste jaren, mocht nog niet de fiets poetsen van Van der Poel. Niet te vergelijken deze twee renners. Van der Poel blijft op een uitzondering hier en daar het hele seizoen overheersen. Wen er maar aan.

0
DaveEvans 25 september 2017 om 21:16

Grappig dat mensen als dikkechaap een sport als veldrijden willen wegzetten als dikke schaapjes die op een modderfiets rondploeteren. 95% van de veldrijders zou niet op de weg meekomen? Hmmm toch maar eens beter alle weguitslagen volgen. Merlier wint op de weg ook sprints zoals Kevin Pauwels dat ook al gedaan heeft. Hoeveel wegrenners zijn ooit als veldrijder begonnen? Bij de Nederlanders alleen al Langeveld, Boom, Sinkeldam, de broers van Poppel, Teunissen, en dan pak ik alleen nog maar de meest voor de hand liggende namen.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2017 om 22:00

Vorig jaar was het nog stoer en nu begint het suf te worden.

Van der Poel is veel beter dat deze, overigens respectabele en door prima sporters beoefende, niche hem ooit nog uit kan dagen. Zonde om dan te blijven hangen.

0
schipperaar 25 september 2017 om 23:24

@rv
Helemaal eens, treetje hoger naar de triathlon, 8 uur bikkelen aan 160/165 hartslag, niet te vergelijken met dat aanmodderen in dat polder landschap, Hawai, Embrun ligt zijn toekomst, brengt alleen weinig op dat afzien.

0
GreenDay 26 september 2017 om 00:16

@Romans Vainsteins: Ik denk ook dat Van der Poel om den duur uitgekeken zal raken op zijn dominantie t.a.v. steeds dezelfde concurrentie op steeds dezelfde omlopen. Hij is gewoon te goed om te blijven veldrijden, en dat heeft niks met de intrinsieke sterkte van andere veldrijders te maken. Van der Poel is gewoon een zeldzaam multitalent op de fiets zoals Cancellara, Sagan en Valverde dat zijn/waren. Hij zal om den duur ook uitgekeken raken op deze niche, net zoals bij Sagan volgens mij ook snel verzadiging zal optreden op de weg. Wat heeft zo’n jongen na een seizoen of vijf nog te bewijzen? Als de bewijsdrang wegvalt, overwint de financiële motivatie om te blijven trainen en dan gaat het doorgaans snel bergaf met de carrière. Wereldwijd de beste zijn in een bepaald iets heeft soms ook nadelen.

0
nederbelg 26 september 2017 om 07:58

@’LaurentJalabert’
(Sommige mensen hebben nu eenmaal een nickname die een aanfluiting is)
“Minimaal op WT-niveau” Maximaal op…?

0
Mwielerfan 26 september 2017 om 10:08

@GD sagan heeft pas 1 monument he. Hij wint niet altijd alles. Tot het wk heeft hij niet echt een superprijs gewonnen dit jaar. Voor iemand die geen enkelen uitdaging heeft is dat wel mager. Canada was dan zn beste overwinning denk ik dan.

0
tendam 26 september 2017 om 10:52

@mwielerfan
Dat is met name omdat er bij het wegwielrennen ook tactiek en ploegenspel komt kijken. Als het echt gaat om de sterkste zou Sagan vermoedelijk 50% van de koersen waar hij start winnen (al zou hij dan geen wereldkampioen geworden zijn).

0
girardengo 26 september 2017 om 16:31

Sagan domineert weliswaar, maar alleen tot op een bepaald niveau van hoogte en hellingsgraad. Hij had het nu al lastig in de laatste ronde. Daarboven domineren Froome, Dumoulin, en wellicht Quintana en Nibali. Daarom is het beeld van ‘alleskunner’ een beetje eenzijdig.

0
girardengo 26 september 2017 om 16:35

Over Mathieu van der Poel hoeven we ons zeker geen zorgen te maken. Bewijsdrang genoeg. Alleen bepaalt hijzelf waarop die drang gericht is.

0
schipperaar 26 september 2017 om 16:40

@girard
Bij hem lijkt alles vanzelf te gaan maar bergop zou ie ook iedereen de baas kunnen als er nog wat gewicht af zou gaan maar hij hoeft niet zo nodig lijkt het, had er niet rouwig om geweest als Kristoff gewonnen had.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone