MATHIEU VAN DER POEL VEROVERT HISTORISCHE WERELDTITEL IN GLASGOW
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 6 augustus 2023 om 17:39

MATHIEU VAN DER POEL VEROVERT HISTORISCHE WERELDTITEL IN GLASGOW

Mathieu van der Poel heeft historie geschreven door zich in Glasgow te kronen tot de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Nederlandse kopman was de hele wegwedstrijd attent, schoof mee in een favorietengroep met Wout van Aert, Tadej Pogačar en Mads Pedersen en plaatste zijn beslissende demarrage op 22 kilometer van de finish. Een ontketende Van der Poel reed vervolgens naar de regenboogtrui. Zelfs een valpartij op 16 kilometer van de meet hield hem niet tegen om met een grootse voorsprong solo over de meet te komen. Wout van Aert won het zilver en Tadej Pogačar het brons.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de start in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, duurde het toch wel eventjes voordat de vroege vlucht ontstond. Een kansloze ontsnapping met veel exoten, wat we toch regelmatig zien op een WK, kwam er niet. Negen renners wisten uiteindelijk toch weg te rijden: Owain Doull (Groot-Brittannië), Matthew Dinham (Australië), Harold Tejada (Colombia), Kevin Vermaerke (Verenigde Staten), Patrick Gamper (Oostenrijk), Rory Townsend (Ierland), Ryan Christensen (Nieuw Zeeland), Krists Neilands (Letland) en Petr Kelemen (Tsjechië) vonden elkaar.

Onder meer George Bennett en Vaticaanstad-Nederlander Rien Schuurhuis gingen nog in de achtervolging, maar belandden in de chasse patate. Vlak voor de beklimming van Crow Road, de enige grote klim in de aanloop, werden zij ingerekend door het peloton. Dat werd echter stilgezet met nog 190 kilometer te gaan. Door een protestactie kon de koers niet passeren.

Een viertal activisten had zich aan het asfalt geplakt en het duurde uiteindelijk 50 minuten voor de koers hervat kon worden. De negen koplopers kregen bij de hervatting een voorsprong van 6.15 minuut, die snel zou teruglopen. Vooral België en Australië nestelden zich aan kop van het peloton om de kopmannen uit de problemen te houden. Even was er stress bij Nederland, omdat kopman Mathieu van der Poel achter een gaatje zat dat ontstond op het smalle parcours.

België en Denemarken openen gelijk de koers
Die situatie werd snel hersteld, waardoor een compleet peloton op het lokale circuit afstevende. Het werd een heuse massasprint voor het opdraaien van het rondje van 14,3 kilometer met liefst 48 (!) haakse bochten erin. Met de Denen op kop en ook Wout van Aert en Michael Matthews op de voorposten draaide het peloton Glasgow in. De achterstand op de vroege vluchters liep zo terug tot vier minuten, met nog 145 kilometer te gaan.

Namens Denemarken bepaalde Michael Mørkøv het tempo met kopmannen Mads Pedersen en Kasper Asgreen in zijn zog, Ook België zat met haar kopmannen goed van voren, terwijl ook Mathieu van der Poel en Olav Kooij zich vooraan lieten zien, evenals Tadej Pogacar in zijn gifgroene shirt.

Het peloton op Montrose Street – foto: Cor Vos

De eerste aanval bij de favorieten? Die volgde al op 135 kilometer van de meet, toen Julian Alaphilippe een speldenprik plaatste. Het was het begin van een reeks aanvallen vanuit het peloton, maar de poging van onder meer Mattias Skjelmose werd gecounterd door de Belgen. De volgende aanval van Alberto Bettiol zorgde voor een stevige uitdunning van het peloton, maar van een echte ontsnapping was geen sprake.

Veel outsiders lossen al vroeg
Onder meer drievoudig wereldkampioen Peter Sagan miste de slag en stapte vroeg uit koers. Voor Christophe Laporte was pech de boosdoener, want hij kwam zo op achterstand en kon een medaille vergeten. Dat gebeurde precies op een moment dat Nathan Van Hooydonck versnelde met Van Aert in zijn wiel. Dat zorgde voor een nieuwe schifting, waardoor Asgreen, Alaphilippe en Jasper Philipsen losten.

Een ding was zeker: de finale was 100 kilometer voor de finish al bezig en de koers zou niet meer stilvallen. Het ‘peloton’ bestond op dat moment nog maar uit een veertigtal renners, terwijl veel gelosten zoals Asgreen en Fred Wright er meteen de brui aan gaven. Uittredend wereldkampioen Evenepoel gebruikte vervolgens de eerste heuvel na start-finish voor zijn eerste demarrage, die snel gecounterd werd.

Door een versnelling van de Italianen ging het lichtje uit bij Kooij, werd de favorietengroep op een lint getrokken en vielen er gaten. Van der Poel zag zijn kans op 90 kilometer van de meet en plaatste er zijn eerste versnelling. Daarmee was hij de aanstichter van een elitegroep van vijftien. Niet daarbij: Evenepoel, Van Baarle, Stuyven, Benoot en Van Hooydonck, die in de achtervolging moesten.

Van der Poel in het wiel van Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Van der Poel toont zich een eerste keer
Matteo Trentin zat mee, maar viel hard op Montrose Street en kon een nieuwe zege in Glasgow (hij won het EK in 2018) vergeten. Mede daardoor viel het wat stil en konden Evenepoel en Van Baarle terugkeren bij de andere favorieten. Een nieuwe versnelling van REV haalde niets uit, waarna Van der Poel met een vlijmscherpe in het bochtige park het kaf van het koren wist te scheiden.

Natuurlijk zat Van Aert op zijn wiel, waarna ook Pogacar, Bettiol, Pedersen en vroege vluchter Dinham konden volgen. Die zes pakten 75 kilometer voor de meet met Vermaerke de laatste vroege vluchter terug. Het gat met de achtervolgers was al snel 20 seconden, maar de samenwerking was niet optimaal en dus werd het gat gedicht. Op dat moment bestond het peloton nog maar uit 28 renners die gingen strijden om het goud.

Bettiol rijdt weg in de regen
De eerste demarrage van Pogacar volgde 62 kilometer van de meet, waardoor de deur aan de achterkant open kwam te staan. Evenepoel probeerde van een nieuw stil moment te profiteren, maar kwam opnieuw niet weg. Ook pogingen van Van Aert, Bettiol en weer Evenepoel strandden. Een extra element dat een rol ging spelen: regenval op 55 kilometer van de finish. Bettiol gebruikte dat moment om een serieus gat te slaan.

De Italiaan reed meer dan 30 seconden weg, waardoor de Belgen weer moesten achtervolgen. Het werk van Benoot ging niet hard genoeg, waardoor Bettiol uitliep naar 40 seconden. Een val van Jhonatan Narvaez op het natte wegdek maakte de achtervolging er ook niet makkelijker op, terwijl Skjelmose wegviel door pech. Door de crash van Narvaez bleef een viertal over in de achtervolging: Pogacar, Van der Poel, Van Aert en Pedersen.

Alberto Bettiol reed lang alleen vooruit – foto: Cor Vos

Zij werkten goed samen en kwamen zo terug tot op 20 seconden van Bettiol. Daarachter viel het doek voor de achtervolgers, mede doordat België en Nederland hun kopmannen vooraan hadden. Achter de vier ‘groten’ vormde zich met Powless, Schmid en Skujins nog een sterk groepje. Op de twee-na-laatste Montrose Street versnelde Van Aert, maar de rest bleef in zijn wiel.

MVDP kiest voor vroege aanval en slaat gat
Twee rondes voor het einde was het gat tussen Bettiol en zijn eerste achtervolgers 24 seconden, met de groep-Powless op 40 seconden. Die groep viel vervolgens echter stil. Daar nog achter was Evenepoel al gelost uit het geslagen groepje. Kortom, de winnaar zat bij de voorste vijf renners. Op 22 kilometer van de finish leek een hergroepering te volgen, maar het was MVDP die daar zijn moment pakte.

Met een vlammende demarrage ging hij op en over Bettiol, terwijl de rest moest passen. De Nederlander pakte zo gelijk een gat op de andere drie, want Bettiol viel stil. Pedersen, Pogacar en Van Aert mochten niet stilvallen, maar zagen Van der Poel steeds kleiner worden. Zijn voorsprong liep uit naar 15 seconden, 20 seconden en zelfs 25 seconden…

Van der Poel nam alle risico en schoof 16 kilometer voor de meet onderuit in een natte bocht. Hij kon echter snel weer op de fiets springen en, met schade aan zijn shirt en schoenen, zijn weg vervolgen. Even kwamen de achtervolgers terug tot op 20 tellen, maar Van der Poel hervond zijn krachten en liep opnieuw verder uit. Zijn voorsprong bij het ingaan van de slotronde? 31 seconden…

38 jaar na Joop Zoetemelk…
In de achtervolging was de tank ook leeg, want een versnelling van Pogačar haalde niets meer uit en ook Van Aert en Pedersen konden weinig meer uitrichten. Zo kon Van der Poel uitlopen naar een voorsprong van een minuut. Bondscoach Koos Moerenhout kon daardoor de oversteek maken en hem toeschreeuwen dat dat hij een geruststellende voorsprong had. Zijn schaafwonden deerden hem niet meer toen bij MVDP doordrong dat hij wereldkampioen ging worden.

foto: Cor Vos

De emoties namen bij het binnenrijden van de laatste kilometer de overhand bij de Nederlandse alleskunner, die in het veldrijden ook al meermaals wereldkampioen was geworden. Maar niets stond een wereldtitel en een jaar lang regenboogtrui meer in de weg voor Mathieu van der Poel. Met gebalde vuist kwam hij na 271 kilometer over de finish.

En zo heeft Joop Zoetemelk na 38 jaar (!) weer een opvolger. Mathieu van der Poel is de eerste Nederland wereldkampioen wielrennen bij de elite mannen sinds 1985 en hij treedt ook in de voetsporen van Jan Raas (1979), Gerrie Knetemann (1978), Hennie Kuiper (1975), Harm Ottenbros (1969), Jan Janssen (1964) en Theo Middelkamp (1947).

Het zilver ging naar Wout van Aert, die in de slotkilometer nog wegreed bij Pedersen en Pogačar. Daar wist de Sloveen het sprintje voor het brons nog te winnen van zijn Deense opponent.

RIDE Magazine
162 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2023 17:41
Legendarische en beeldschone WK zege die voor altijd op het netvlies gebrand staat.
  6 augustus 2023 17:48
  Prachtige koers. Aan-gevallen en gewonnen. Wat een verhaal!
  6 augustus 2023 17:54
  Grote winst voor een grote mijnheer. Proficiat aan de Nederlanders!

  Kan Alpecin wel eens stoppen met álles te winnen?
  6 augustus 2023 18:24
  En zwaarder dan men zelfs vooraf gedacht had. Zoveel keer vol moeten aanzetten uitval die bochten en dan ook nog 2 slopende hellingen waar het telkens vol gas was.
  6 augustus 2023 19:32
  Dat ingebrande netvlies deelt hij met Joop-met-de-kousenvoeten, als de dag van gisteren. Toch al 38 jaar geleden...
  (Kuiper in Parijs-Roubaix, ook zo ingebrand).
6 augustus 2023 17:49
Belofte van Firenze ingelost.

Carrière compleet, zou ik zeggen. Kan vanaf nu zonder druk rondrijden. Hoeft niets meer te winnen om later tevreden terug te kunnen kijken.

Shirt ook meteen EK '88 status...
  6 augustus 2023 18:22
  Eerder revenge on the tokkies vorig jaar Australië.
  Hij vernoemde het toch even. Maar wat een koers met alle sterke mannen erbij.

  Ééntje wordt er eerste, vandaag ook zeker de sterkste. En al heb ik al belangstelling (fan van niemand) voor MvdP sinds zijn jeugd, die andere 2 zijn toch ook mega kanjers. Hoe zo'n Wout alweer rijd, ook Pogi demarrages niet schuwt. Groot respect, ook voor Bettiol en Remco die mogelijk iets mindere dag had maar was zeker ook niet zijn parcours en moest veel te veel gaatjes dichtrijden, x keer per ronde, omdat hij teveel van achter koerste.
  Sorry Mads Pedersen nog vergeten.
6 augustus 2023 17:58
Het mooiste Wereldkampioenschap van de 21e eeuw. Koers vanaf 140 kilometer, iets wat je zelden ziet op een WK. Het was echt gekkenwerk wat Italie en Denemarken in die eerste twee ronden deden. Daarna is het nooit echt stil gevallen. Met uiteindelijk een geweldige groep die vooruit ging.
De demarrage van Van der Poel na 250 kilometer koers is er een die niemand in de wereld kan beantwoorden. Vervolgens moet hij natuurlijk vallen, want het kan nooit makkelijk gaan, maar het maakt zijn overwinning alleen maar heroïscher.
Het mooiste WK van de eeuw krijgt ook het mooiste podium van de eeuw met drie renners van wereldklasse.
Proficiat Mathieu!
  6 augustus 2023 18:45
  Moest Wout van Aert vroeger toen ze 16, 20 jaar oud waren zich, mocht hij tweede zijn, altijd verweren tegen de van alles insinuerende Belgische pers wat absoluut niet prettig geweest moet zijn. Zo onafhankelijk en mentaal sterk is hij nu.
  Het tekent de huidige toppers, niet om de pot draaien en zeggen zoals het is. Wout vandaag: "Toen Mathieu ging kraakte ik gewoon, de andere twee begrepen ook dat er één de sterkste was". Respect.
6 augustus 2023 17:50
Geweldige overwinning! Echt fantastich!

Overigens in de schaduw van de grote mannen mag ook de prestatie van Dinham wel genoemd worden, de hele dag op kop en dan 7e worden. Heel knap!
6 augustus 2023 17:44
Wat een wk! Wat een overwinning van mathieu
Wat een top 4 !

En over mads gesproken! Die mag zich stilaan bij de grote 5 zetten, wat een jaar rijd die! Sterke deen
  6 augustus 2023 17:59
  Absoluut! Duidelijk meer body gekregen wat zich uitbetaald in hardheid. Mooie renner die overal waar het kan meedoet om de prijzen
  6 augustus 2023 18:25
  Daar kan Lefevere beter z’n geld op zetten volgend jaar
  Terug naar de oude QST tijden
  6 augustus 2023 19:16
  Ik had Mads als kampioen ingevuld. 10 jaar geleden was ik in Firenze. Mads werd toen tweede achter... geweldig kampioenschap was dat. Marianne... Edith...
  6 augustus 2023 20:09
  Zoals ik in de chat al opmerkte: er had dit jaar eigenlijk een vierde treetje op het podium moeten zijn, want Pedersen verdiende ook wel een plek in de schijnwerpers. Wat heeft die jongen weer een geweldige koers gereden.
6 augustus 2023 17:47
Waaaaauw! Echt van genoten!!! Stel u voor dat er mensen zijn die zelfs nu Belgie tegen Nederland willen uitspelen. Triestig. De koers wint hier! (Van een belg ;))
  6 augustus 2023 17:50
  Je bedoelt zoals de NOS op het eind deed?
  6 augustus 2023 17:56
  Je hoeft daar niet naar te luisteren en zeker niet zuur van te worden. Je straft alleen jezelf. Geniet gewoon van dit stukje geschiedenis, de rest is ruis ;)
6 augustus 2023 17:45
Prachtig WK. Wereld podium na een fantastische koers. Echte strijd, grote namen en eigenlijk elk moment koers. Wat een parcours om het zo zwaar te maken.

Waardeloos commentaar. Sporza de hele dag alleen maar Remco en vergeten dat er meer Belgen zijn (of Roglic en Vingegaard als het gaat om grote renners). V.d Berg aan het einde bij de NOS die onnodige strijd Mathieu vs Wout moet doen. Bah.
  6 augustus 2023 17:49
  Zet je hem van Sporza op NOS, krijg je bijna de overtreffende trap van chauvinisme en onzinnig commentaar.
  6 augustus 2023 17:51
  Sporza heeft al jaren waardeloos commentaar, veel te veel op enkel en alleen de Belgen gericht. En dan vaak nog op 1 specifieke ook.
  Wat dat betreft zat je vandaag beter bij Eurosport UK: de Engelstalige renners kwamen in het stuk niet voor, dus was het commentaar meer neutraal.
  6 augustus 2023 17:52
  Ja triest. Beetje supporteren prima, maar dit was van beide niet een beste beurt.
  6 augustus 2023 17:57
  Lekker op Eurosport naar Jip geluisterd.
  6 augustus 2023 17:59
  En daarom kijk je dus gewoon wielrennen op Eurosport he? The home of cycling. Een zender die ons zoveel plezier brengt verdiend onze aandacht ook als er concurrentie is. Daarnaast vandaag ook een top-duo in de studio, geen moment aan geïrriteerd en zagen alles haarscherp.
  6 augustus 2023 18:01
  Lekker Bram! ;-)
  6 augustus 2023 18:11
  Ik heb vooral op Sporza gekeken, heb me niet geërgerd aan het chauvinisme. Nu kan ik vanavond lekker op Eurosport terugkijken met vers commentaar :)
  6 augustus 2023 18:19
  Warm aanbevolen het commentaar op de Franse televisie. Deskundig en nuchter, goeie elkaar aanvullende mix, m/v. Geen over elkaar rollende woordgrappen zoals de NOS-man. Geen Evenepoelverafgoding en uiteraard ook chauvinistisch, zoals overal. Logisch toch ?

  Maar wat boeit het. VDP rijdt ruim een jaar rond in de mooiste trui.
  6 augustus 2023 18:24
  Je gaat toch geen finale van het Wk kijken op een zender, waar je verplicht wordt te luisteren naar een discjockey, die geen verstand van wielersport heeft, de koers niet kan lezen en probeert grappig te zijn met flauwe melige ingestudeerde oneliners.
  Met Dijkstra & Co zou je denken, dat het niet slechter kon, maar die discjockey van den Bergh overtreft dit duo werkelijk, wat dat betreft met glans.
  Ik neem dat ge-Remco bij Sporza op de koop toe, maar met een José de Cauwer hebben ze daar wel iemand zitten, die echt verstand van wielrennen heeft en al jarenlang zorgt voor commentaar, dat echt respect verdient!
  6 augustus 2023 18:36
  Eurosport afgezet, teveel reklame. NOS vond ik goed buiten de overmatig eigenwijze schoolmeester achtige toon van Stef Clement.
  Vnl. Sporza gekeken, gewoon mooiste commentaar met José de Cauwer. Redelijk wat Remco maar dat was terecht zoals hij of telkens te ver achterin zat of demarrages plaatste. Bij Sporza evengoed aandacht voor v Baarle en MvdP, Wout, Tiesj etc.
  José de Cauwer maakt Sporza, daar moet wel een heel goede vervanger voor komen wil men later kijkers houden.
  6 augustus 2023 18:44
  Ik snap dat niet, Nederlanders die naar het Belgische Sporza kijken en zich dan ergeren dat men op een WK godbetert voor landgenoten supportert (en men overigens zeer lovend was over de wereldkampioen). De Cauwer is overigens een ex-bondscoach, die met Boonen een wereldkampioen afleverde, dusja.
  6 augustus 2023 19:39
  Haha, dat gezever over het commentaar altijd. Kijk gewoon de koers en geniet van het (on)zinnige commentaar dat er gegeven wordt. De meerwaarde van 'kundig' commentaar is 0,01, bij wijze van spreken. Ze hebben het net zo vaak verkeerd als goed.
  6 augustus 2023 20:08
  Speciaal voor de commentaar haters. Neem een Eurosport abonnement en dan kun je als geluid "Ambient sound" kiezen. Dus alleen het omgevingsgeluid, kun je je eigen commentaar geven, wat natuurlijk altijd spot ons is, elke renner juist benoemen, je eigen voorkeuren 1000 keer uitspreken en hoef je je nooit meer te ergeren!
  6 augustus 2023 20:11
  Zo'n abonnement heb ik al jaren. Die paar tientjes heb ik er graag voor over. Je kunt (bijna) alles bekijken, je bent van de reclames af en je kunt meestal kiezen in welke taal je commentaar wilt. Of inderdaad: alleen omgevingsgeluid.
  Vandaag met veel plezier Jeroen en Jip beluisterd, helemaal prima.
  6 augustus 2023 21:30
  Als Nederlander zeg ik, er is maar één wielren commentator en dat is José de Cauwer. En dat zogenaamde chauvinisme van hem vind ik ook wel meevallen.
  7 augustus 2023 09:53
  Ik ben begonnen op Sporza. Omdat ik ergens nog een nostalgisch gevoel heb bij De Cauwer (en omdat je wielrennen van oudsher nou eenmaal op "de belg" kijkt).

  Maar ook ik ben van pure ellende afgehaakt. Van Aert die mee is met Pogacar en VdP, en het enige waar ze het over hadden was Evenepoel die er in een klein groepje achter reed. Ook Stuyven, Benoot en Van Hooydonck werden nauwelijks genoemd, zelfs niet als ze pontificaal in beeld reden. Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat De Cauwer de naam Remco uit sprak, dan kon ik nu met pensioen.

  Enige moment dat ik nog even terug gezapt ben naar de Belg, dat was toen Evenepoel in zijn eentje 20 meter achter Van Baarle reed, en overduidelijk gelost was. Maar zelfs toen maakte "kenner" De Cauwer nog de opmerking dat Evenepoel zich klaar maakte om van achteruit te demarreren.

  Het commentaar werd pas weer OK toen de groep Evenepoel definitief buitenspel gezet was...
6 augustus 2023 17:45
De voorbereiding dit hele seizoen betaalt zich meer dan uit. Mathieu van der Poel is een geschenk voor de Nederlandse wielersport. Fantastisch!
6 augustus 2023 17:49
Schitterend wk ondanks de vele kritiek
  6 augustus 2023 18:03
  Inderdaad!
  Mooiste WK of zelf koers in jaren mede dankzij parcours
  6 augustus 2023 18:20
  Leuven staat er wel boven voor mij, Gapenberg, mede ook dankzij de ambiance, maar wel een mooi WK ja.
  6 augustus 2023 18:26
  Ik heb aan Leuven een enorme kater overgehouden door tactiek van de Belgen

  Vandaag was puur sportgenot met oververdiende
6 augustus 2023 18:01
Wat een boerenjaar rijdt Mathieu, niet qua aantal overwinningen maar wat hij wint wel de wedstrijden die er toe doen. Stoppen met woekeren in elke wedstrijd is toch het beste wat hij heeft gedaan dit seizoen :-)
6 augustus 2023 18:01
Kooij ook nog uitgereden. Doet hij goed en goed voor zijn hardheid.
6 augustus 2023 18:44
Ik vond het wel respectloos van de regie dat enkel de eerste vier in beeld kwamen. Al die andere mannen, Küng, Stuyven, Powless hebben 270 km afgezien en prima gepresteerd en dan worden niet eens in beeld gebracht als ze finishen.
6 augustus 2023 17:43
Schitterende koers, schitterende winnaar!
6 augustus 2023 17:46
Dit zal me nog lang heugen, wat een koers, wat een kampioen!
6 augustus 2023 17:47
Wat een geweldige wedstrijd, vanaf 150km te gaan geen moment saai, nog nooit zoiets gezien. Perfecte winnaar voor zo'n koers, echt geweldig!
6 augustus 2023 17:48
Wereldkampioen worden is leuk, maar het wordt pas echt gedenkwaardig als je in de finale gevallen bent. Dat heeft Van der Poel goed begrepen!
Ik zag het al wel aankomen, na z'n overwinning in de 8 van Chaam.
6 augustus 2023 17:52
In 1985 heb ik wel gezien dat Zoetemelk WK werd maar meer dan een flard weet ik daar niet van. Jaren gewacht op een opvolger, steeds was daar de teleurstelling. En dan is daar nu Mathieu van der Poel, held van beroep! Ik heb mijn kinderen net verteld hoe heroïsch en legendarisch dit is. Wereldkampioen!!!!
  6 augustus 2023 19:23
  Bij mij heb ik ze ook gezegd even te stoppen met gamen
  6 augustus 2023 19:34
  Van der Poel zat vandaag dan ook lekker in het spel.
  6 augustus 2023 21:47
  1985 kan ik me nog als de dag van gister herinneren. Waar in de slag zat met Kim Andersen die een paar km voor de aankomsten voor Joop een gaatje liet vallen dat de achtervolgers niet meer dicht kregen. Vooral door het afstoppen van Kim Andersen. Gerard Veldscholten en Johan van der Velde.
6 augustus 2023 17:44
Wauw, wauw, hoe is het mogelijk! Met een hartverzakking voor half Nederland na die val. Wat een enorme overmacht!
6 augustus 2023 19:05
M'n Delirium Tremens is binnen... kippenvel is gaan liggen, tranen weer wat uit mijn ogen....

Wat een WK. ik was 10 toen ik Joop zag winnen, ik keek net voor het eerste een beetje koers. En nu dit.

Het is voor mij (nog afgezien van de winnaar) 1 van de mooiste WK's. ER wat veel te doen over het parcours, maar dit is voor de sterke mannen. Niks organiseren, mano a mano. De sterksten blijven over.

En dan die val: een hartverzakking kreeg ik. Maar het draagt achteraf alleen maar bij aan de heroiek van deze koers.

En een mooier podium met "eeuwige tweede" Van Aert, Pogacar, en meteen daarachter Pedersen... mooier wordt het niet.
6 augustus 2023 17:41
Mathieu van der Poel wereldkampioen !
6 augustus 2023 17:43
Wauw! Wauw! Wauw! Van speelvogel naar veelwinnaar in één jaar! Schitterend
  6 augustus 2023 20:14
  Winnaar van de kwaliteit, op alle mogelijke vlakken.
6 augustus 2023 17:44
Compleet verdiend en extra heroïsch door die valpartij.
6 augustus 2023 17:44
Proficiat Mathieu en Nederland. Wout was goed, maar er was er eentje veel beter.
Jaaaaaa JAAAAAAAA Wwooooeeeeee FCKKK YEAAH, JAAAAAAAAA

Reacties zijn gesloten.