Mathieu van der Poel vecht zich naar tweede plek in World Cup Albstadt

zondag 19 mei 2019 om 16:00
Mathieu van der Poel vecht zich naar tweede plek in World Cup Albstadt

foto: Cor Vos (archief)

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbeker Mountainbike in Albstadt afgesloten als tweede. De Nederlands kampioen in deze discipline kende een moeizame start in Duitsland, maar wist in de tweede helft de rug te rechten. Hij eindigde uiteindelijk als tweede, achter winnaar Mathias Flückiger.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Goede start
Van der Poel had de kopstart, maar hij werd direct overvleugeld door wereldkampioen Nino Schurter. De Zwitser sloeg direct een gat en kreeg na de tweede klim Lars Förster met zich mee. Na de openingsronde was het gat al twintig seconden. Van der Poel kwam terecht in een grote achtervolgingsgroep.

Een fikse regenbui zorgde ervoor dat het parcours extreem glad werd. Onder meer Förster slipte onderuit. Op dat moment was Van der Poel weggezakt naar de twaalfde plek. Van voren kwam een groep weer bij elkaar, met MVDP niet ver daar achter. Mathias Flückiger had daarna een sterke fase, de Zwitsers kampioen wist zelfs Schurter op een gaatje te rijden.

Olympische Spelen
Van der Poel bleef rond tiende positie rijden binnen 25 seconden van de koplopers. Hij wist halverwege de wedstrijd zichzelf te herpakken en op te schuiven naar de vierde positie. Dat gaf hem virtueel een ticket voor de Olympische Spelen, waardoor een plek bij de beste zes nodig was.

Jagen op twee koplopers
Flückiger nam de kop met Jordan Sarrou. Schurter verloor terrein en zag Van der Poel naderen uit de achtergrond. De Nederlander nam over, reed de wereldkampioen uit zijn wiel en kon in de vierde ronde (van zes) zelfs de koplopers zien rijden. Twee rondes voor het einde was zijn achterstand 34 seconden op Flückiger en twintig op Sarrou. Bij het ingaan van de slotronde was de situatie ongeveer gelijk.

Wat voor Van der Poel nog mogelijk was in de laatste ronde, was het inhalen van Sarrou. Op de eerste klim naderde hij de Fransman, waarna hij op de tweede klim het gat dichtte. In de laatste afdaling nam Van der Poel de tweede plek over, die hij in de sprint vasthield. Hij behoudt de leiding in de World Cup én is geplaatst voor de Olympische Spelen.

World Cup Mountainbike 2019
Uitslag manche 1: flag-de Albstadt

1. flag-ch Mathias Flückiger
2. flag-nl Mathieu van der Poel
3. flag-fr Jordan Sarrou
4. flag-fr Titouan Carod
5. flag-ch Florian Vogel

Dit artikel delen:

26 Reacties

Marszzz 19 mei 2019 om 16:03

Mooie prestatie op een parcours wat hem niet zo ligt. Tot in Tokyo!

0
Samlambeej 19 mei 2019 om 16:04

s t e r k

kwam van ver terug

0
hanjovdberg 19 mei 2019 om 16:10

Zeker sterk gereden. En er was weinig te zien van het zogenaamde technische tekort van Matthieu (wat sommigen hier beweerden) Fluckiger reed als een van de weinigen met een dropperpost en had daar zichtbaar voordeel van. Misschien een goed idee voor de volgende worldcup.

0
Random wielerliefhebber. 19 mei 2019 om 16:14

Fluckiger is altijd goed in de afdalingen.

Technisch is Mathieu minder als sommige, bv Schurter maar die reed hier niet goed.

0
yo-eddy 19 mei 2019 om 17:31

Sarrou reed ook met dropper

0
knep 19 mei 2019 om 16:12

Super!

0
Greg4ever 19 mei 2019 om 16:23

In afdalingen was op de planken wel een verschil in techniek te zien … Sarrou jumpt als t ware met zn achterwiel door de bocht, terwijl MvdP achter zn voorwiel aanstuurt…

Maar wat een klasbakken zijn t!

0
yo-eddy 19 mei 2019 om 17:09

Sarrou ging er niets sneller door, VdP kon hem prima volgen, liep laatste afdaling zelfs beetje uit….. en Sarrou reed met dropper

0
Barry Batsbak 19 mei 2019 om 17:34

Sarrou reed ook met een fully, volgens mij ook een van de weinigen.

0
hanjovdberg 19 mei 2019 om 18:25

Het lijkt mij dat een dropper icm met een hardtail op dit parcours zou kunnen helpen. Zeker voor een wat groter persoon als Matthieu. Je ziet nu dat hij nogal gestrekt moet afdalen. Dat geeft extra spanning op de benen die juist even die ‘rust’ kunnen gebruiken voordat ze weer gaan klimmen. Hoewel ik het hem niet na zou doen met deze snelheden ☺️

0
yo-eddy 19 mei 2019 om 18:30

Dat gestrekt dalen is gewoon zijn steil, denk juist dat hij het zoveel mogelijk doet om uit te rusten. Ook zijn armen lijken vaak “op slot” te staan. Hij buigt ze alleen wanneer het echt nodig is.
Met gebogen benen dalen kost meer kracht, ziet er wel dynamischer uit maar VdP daalt nu ook niet echt langzaam hoor….. rijdt Sarrou er gewoon af in de laatste afdaling.

0
hanjovdberg 19 mei 2019 om 22:05

Gaat me niet perse om snelheid. Matthieu is volgens mij nog niet helemaal ingesteld op nieuwigheden zoals een dropper. Hij heeft natuurlijk minder tijd om te experimenteren. Hij had ook geen lockout op zijn stuur maar gewoon manueel zag ik. Dat scheelt wel een paar grammen maar het gemak ..

En ik betwijfel of ik je mening deel dat dalen in gebogen houding meer kracht kost.

Maar geeft niet maakt het interessant.

0
Baik-Baik 19 mei 2019 om 16:30

Hoed af. Niet meer verwacht na dat begin. Misschien toch een beetje zichzelf opgeblazen?

0
yo-eddy 19 mei 2019 om 16:51

…. minder opgeblazen dan Schurter en Foster ;)

0
Banddikte 19 mei 2019 om 17:02

Is de foto hierboven gephotoshopped? Rechterarm lijkt veel meer behaard itt zn linker. En zn rechterhand lijkt op die van een etalagepop alleen zonder pink

0
san07 19 mei 2019 om 17:09

Zou even bij de opticiën langsgaan morgen. De beharing is modder en de etalagepop een handschoen.

0
bommie 19 mei 2019 om 17:10

Wat jij ziet als beharing is modder :-). En die rechterhand is z’n handschoen (met zwarte pink).

0
Mike J 19 mei 2019 om 18:18

Hier kan je duidelijker zien dat het handschoenen zijn.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/mathieu-van-der-poel-kwalificeert-zich-voor-olympische-spelen/

0
HennieK 19 mei 2019 om 19:57

Haha, mooi comment Banddikte ;-)

0
Baik-Baik 19 mei 2019 om 17:04

Overigens, als veldrijden een België-Nederland feestje is dan is MTBen een Zwitserland-Frankrijk feestje.

0
Gilberto 19 mei 2019 om 17:39

Mooie beelden hoor, en dat weer hielp ook mee, was leuk om te zien

0
Greg4ever 19 mei 2019 om 18:41

De koers is fantastisch in beeld gebracht door Redbull tv …

Dit was mn eerste livekoers … door omstandigheden was ik niet zelf buiten… zo mogelijk volgen er zeker meer, ik ben fan!

0
Pelsluis 19 mei 2019 om 19:15

Erg matig verslag. Ook geschreven zonder vdP's interview te hebben gehoord.
Hij had de beste start en nam de kop. Na een paar minuten namen Schurter en Forster (zelfde team) over en begonnen een belachelijk tempo te rijden. Alleen vdP kon dat volgen. Om er na nog geen ronde achter te komen dat het te hard ging (vgns hem agv dat ie niet in z'n beste vorm verkeert waarbij ik me afvraag of dat niet gewoon de mindset is). Hij liet zich terugvallen en omdat er een jachtgroep was ontstaan reed ie een tijdje op plek 12. Vooraan zakte het tempo in en de jachtgroep verbrokkelde wat. Al gauw haalden de besten, de verrassing Sarrou en Fluckinger (1x WC winst), de Scotts bij. Forster zakte al gauw weg, Schurter pikte aan. In de volgende rondes begon vdP op te schuiven naar voren en moest S. de 2 mannen die de hele wedstrijd al hun eigen tempo reden laten gaan. Even was er een groepje met vdP en Schurter maar al gauw vertrok de 1e daaruit en viel de 2e er uit weg.
Kortom: een idiote strategie v Scott waardoor S. slechts 6e eindigt en F. gewond moet opgeven na diverse crashes. Ze wilden dat vdP zich zou opblazen en dat is een beetje gelukt. Kennelijk wisten ze niet van zijn 'korte termijn herstelvermogen'.
Er kan dus wel gesteld worden dat het kind met het badwater is weggegooid. Vraag me af hoe ervaren de Scott ploegleider is….
Een happy ogende vdP baalde er van dat ie er in getrapt was (enthousiasme denk ik, ik weet vrij zeker dat hij dit de leukste v z'n 3 disciplines vind) maar content met het resultaat. En liet de commentatoren puzzled achter door te zeggen dat ie de grotendeels vol in de regen verlopen wedstrijd de leukste die hij ooit had gereden vond! Haha

0
HennieK 19 mei 2019 om 19:56

De Scott teammanager is Thomas Frischknecht, ervaring genoeg. En dat de strategie niet werkte kwam denk ik ook doordat Nino minder is dan vooraf gedacht en de afgelopen jaren. Maar ja Nino jaartje ouder en nu wellicht langzaam wat minder en de rest weer een jaartje sterker?

0
mtber_1978 20 mei 2019 om 11:23

Thomas Frischknecht, 26 WC zeges…ervaring genoeg lijkt mij.
Mindere dag, ietwat ouder kan ook gewoon hé?

0
mtber_1978 20 mei 2019 om 11:21

Mooie strijd. Wel een wat matig parcours. Alles was gewoon goed te rijden. Technisch mag het van mij zeker moeilijker.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone