Mathieu van der Poel superieur naar derde WK-titel veldrijden

zondag 2 februari 2020 om 15:43
Mathieu van der Poel superieur naar derde WK-titel veldrijden

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel is in Zwitserland voor de derde keer wereldkampioen veldrijden geworden. De 25-jarige Nederlander plaatste al in de eerste ronde de beslissende demarrage en kwam daarna niet meer in de problemen op het modderparcours van Dübendorf. Eerder won Van der Poel WK-goud in Tábor (2015) en Bogense (2019). Tom Pidcock won verrassend zilver, Toon Aerts was op de derde plaats de beste Belg.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Van der Poel maakt meteen het verschil
Titelverdediger Van der Poel kende een uitstekende start van zijn WK, hij dook als eerste het veld in met Toon Aerts en Eli Iserbyt achter zich aan. Wout van Aert moest van de derde startrij komen, maar wist snel op te schuiven. Van der Poel zette flinke druk in het lastige tweede deel van de omloop. Op de steile heuvels leek alleen Aerts hem te kunnen volgen. Iserbyt moest daar al een gat laten.

Met overmacht zette Van der Poel vervolgens ook Aerts op achterstand. Het lastige modderparcours was dan ook op het lijf geschreven van de Nederlander. Na de eerste ronde was zijn voorsprong op Aerts en Iserbyt al twaalf seconden. Kort daarachter volgden Michael Vanthourenhout, Wout van Aert, Tom Pidcock en Laurens Sweeck.

foto: Cor Vos

Spannende strijd om zilver en brons
Van der Poel, die naar eigen zeggen precies op tijd zijn topvorm bereikte om zijn WK-titel te prolongeren, bleef vervolgens een strak tempo onderhouden. De strijd om het zilver en het brons was daardoor de meest interessante: Aerts, Iserbyt, Vanthourenhout, Sweeck, Pidcock en Van Aert waren erg aan elkaar gewaagd.

Na twee rondes was Van der Poel al gevlogen op en rond het vliegveld van Dübendorf. Het verschil was bij de passage van start-finish gegroeid naar vijftig seconden, en dat nam daarna alleen maar meer toe. In de achtergrond nam Tom Pidcock het initiatief in de strijd om het zilver. Met een splijtende demarrage reed hij het Belgische ‘blok’ uit elkaar. Iserbyt kon de Brit even volgen, maar moest toch afhaken bij Pidcock.

Foutloze Van der Poel, Pidcock jaagt op zilver
Van der Poel maakte geen fouten in de modder, wisselde iedere ronde van fiets en hield zijn voorsprong (van ruim een minuut) stevig vast. Pidcock was daarachter de best-of-the-rest, maar zag drie rondes voor het einde Aerts en Van Aert naderen. Dat was wel al op anderhalve minuut van de superieure Van der Poel.

Vlak voor het ingaan van de slotronde leken de medailles al verdeeld te zijn. Pidcock was tweede en Van Aert moest door een lekke band zijn landgenoot Aerts, die op de derde plaats reed, laten gaan. De eindwinnaar van de Wereldbeker wist het gat met de jonge Brit alleen niet te dichten.

foto: Cor Vos

Speciaal juichgebaar Van der Poel
Bij de laatste passage van de materiaalpost kon er al een grote lach van af bij Mathieu van der Poel, die met grote overmacht zijn derde wereldtitel veldrijden wist te pakken. Op de streep stapte hij af en bewees hij zijn Canyon-crossfiets een laatste eer. Daarachter werd Pidcock tweede en Aerts derde.

Voor Van der Poel is het veldritseizoen na het behalen van de WK-titel direct afgelopen. De kopman van Alpecin-Fenix zet vanaf nu zijn zinnen op het voorseizoen op het weg, waarin hij onder meer deelneemt aan Strade Bianche, Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

foto: Cor Vos

flag-ch Wereldkampioenschap veldrijden 2020
Uitslag elite mannen

flag-wc flag-nl Mathieu van der Poel in 1:08:52
flag-nr2 flag-gb Tom Pidcock op 1:20
flag-nr3 flag-be Toon Aerts op 1:45
4. flag-be Wout van Aert op 2:04
5. flag-be Laurens Sweeck op 2:32
6. flag-be Michael Vanthourenhout op 3:12
7. flag-nl Corné van Kessel op 3:52
8. flag-be Tim Merlier op 4:32
9. flag-be Quinten Hermans op 4:48
10. flag-be Eli Iserbyt op 5:11

Dit artikel delen:

52 Reacties

koos verrek 2 februari 2020 om 15:45

Schit-terend dit! Prachtkross gezien.

0
04398 2 februari 2020 om 15:48

Saaiste wk ooit, mede mogelijk gemaakt door MvdP, wat een klasbak.

0
Franco Ballerini 2 februari 2020 om 16:33

Eerlijkste WK ook. Bij elke categorie heeft de beste van het seizoen gewonnen.

0
Thijs E 2 februari 2020 om 15:48

Niets minder dan een demonstratie.

En op afstand de rest van het veld. Een goede Pidcock, een redelijke Aerts en gezien zijn herstel een goede van Aert.

0
koos verrek 2 februari 2020 om 15:50

Belgen simpelweg weggeblazen

0
Tpinotfan 2 februari 2020 om 15:51

Van der Poel deklasseert de rest, alleen Pidcock en van Aert hoeven zich daar wat mij betreft niet voor te schamen.

0
HennieK 2 februari 2020 om 16:44

Dus jij moet je wel schamen? Want je heet geen Pidcock en geen Aerts. Schaam je bankzitter!

0
Thijs E 2 februari 2020 om 15:51

Hij wint dit seizoen dus ruim 95% van de crossen waarin hij is gestart. Fenomenaal.

0
HoofdIsVrij 2 februari 2020 om 15:52

Knap van Pidcock! Toch wel de verrassing. Rest van de Nederlanders matig.

Op naar het voorjaar.

0
skylimit 2 februari 2020 om 15:53

Mooi gebaggerd op een baggerparkoers en een bagger WK naar zijn 3e wereldtitel.
Benieuwd of hij hier nog voldoening uit kan halen om nog voor meer WK-titels te gaan.
Deze overmacht is bijna de doodsteek voor het veldrijden. Helaas gaapt er achter VDP in Nederland ook een gapend gat, dus als VPD het veldrijden vaarwel zegt, zal de hegemonie van de Belgen weer de overhand gaan krijgen.

0
Grobbel 2 februari 2020 om 15:54

Vergeet Pidcock niet.

0
Dolfy 2 februari 2020 om 15:54

Van der Poel vanaf de start doortrekken, Aerts deed nog het beste om in het begin te volgen maar die paar lastige bochten achtereen waren er teveel aan. En dat was het verhaal want daarna reed Van der Poel gewoon keihard weg.

Knap wat Pidcock doet, zo aanvallen en dan weten vast te houden. Iserbyt bekoopt echt door te reageren op die aanval, want pas 10e. Aerts maakte het een paar keer spannend met die tussenversnellingen. Van Aert ook dichtbij maar die lekke band was er net te veel aan. Zou anders net wel of net niet podium zijn geweest.

Van der haar 11e, 12e Nieuwenhuis, 13e thuisrijder Ruegg 14e Orts (die best eens top 10 had kunnen rijden zonder die vroege val) en 15e David van der Poel, op 8.22 van zijn broer.

0
Peter Lippens 2 februari 2020 om 16:13

mooie samenvatting, had het niet beter kunnen zeggen

0
Apemantus 2 februari 2020 om 15:55

Het was weer van grote klasse. Het is te hopen dat Mathieu nog heel lang blijft crossen. Van Kessel, van der Haar en Nieuwenhuis enigzins teleurstellend en vrij anoniem rondgereden.

0
Peter Lippens 2 februari 2020 om 16:16

denk wel dat hij het blijft doen, is het liefste wat hij doet maar hij is zo’n fenomeen dat hij ook op de weg erg veel kan winnen. Heb begrepen dat hij de mountain bike zou afbouwen na dit jaar en denk in het veldrijden een beperkt seizoen.

0
NCK17 2 februari 2020 om 15:56

Het is mooi om Van der Poel zo superieur te zien rijden. Echt een fantastische prestatie. Te vergellijken met Van Aert in valkenburg.
Ook Pidcock echt fantastisch gereden. Hij zag er vanaf het begin al goed uit en reed zijn beste race van het seizoen.

Iserbyt zakt door het ijs hier. Blies zich op door te reageren op de felle aanval van Pidcock en stortte daarna helemaal in. Aerts niet met de superdag waar hij op hoopte maar zeker wel goed. Ook Van Aert was prima.

Ik heb veel zin in het wegseizoen van Van der Poel. Milaan-Sanremo lijkt me het perfecte monument voor Van der Poel.

0
josemanuelfuente 2 februari 2020 om 16:00

Majesteus!

0
Gelei 2 februari 2020 om 18:34

Mathieustueus!

0
Pizzi 2 februari 2020 om 21:03

Matjestueus. Sowieso. #matjeeindbaas

0
Hollow Knight 2 februari 2020 om 16:00

De sterkste heeft gewonnen. Ook mooi van Pidcock om op zijn eerste WK bij de profs al tweede te eindigen. Van Aert ook heel goed, hoopgevend voor de rest van het seizoen.

0
Brabander 2 februari 2020 om 16:00

Wat een verschil met de dames-elite zeg. Daar zat ik op het puntje van de bank, nu dommelde ik gewoon weg. Wat is-ie goed zeg, die Mathieu. Dat is allemaal niet zo erg, zolang er maar wat tegenstrevers zijn. Maar die zijn gewoon kansloos. Wel straf van Pidcock

0
Peter Lippens 2 februari 2020 om 16:04

Kan van zo’n demonstratie echt wel genieten, zat op het puntje van een stoel en ben ook een Brabander ….

0
tendam 2 februari 2020 om 16:09

Moet eerlijk zeggen dat ik de cross bij de mannen meestal oversla, vanwege een gebrek aan spanning. Maar dit was toch wel indrukwekkend.

0
Brabander 2 februari 2020 om 16:13

Zeker indrukwekkend. Begrijp me niet verkeerd. Maar ik sla dus meestal de mannen ook over. En nu weet ik weer waarom. En dat is niets ten nadele van Mathieu. Want die is gewoon super, ook nog eens een goeie gast en Kapellen is hier niet ver vandaan, dus ook nog eens uit de buurt

0
Barry Batsbak 2 februari 2020 om 18:55

Echt? Ik zou nog een uur kunnen kijken als Van der Poel alleen zou starten. Die fietscontrole, dat is een kunststuk op zich. Kan daar echt van genieten.

0
Peter Lippens 2 februari 2020 om 16:03

Wat een demonstratie, kan daar echt van genieten en een welverdiende wereldkampioen en tja met plaatsen 1, 3 twee provinciegenoten op het podium en ook Wout knap op de 4de plaats. Verrassend ook Piddock, had ik niet direct verwacht maar toch content, vooral ook omdat zeurkous Wuyts hem al had afgeschreven.

0
Jokke 2 februari 2020 om 17:05

Gelukkig zit Herygers er nog bij als co-commentator om dwaze uitspraken van Wuyts waar mogelijk te relativeren.

0
FDJ 2 februari 2020 om 16:15

Van der Poel fiets in 1 uur de verschillen van drie weken grote ronde bij elkaar.

0
Panache 2 februari 2020 om 16:45

Ik mis het punt. Froome in zijn beste dagen had voldoende aan 15 km tijdrijden.

0
Wheely 2 februari 2020 om 16:59

Daarom zou een veldritje ook prima als etappe in een grote ronde kunnen dienen.

0
Jacco van Stierop 2 februari 2020 om 16:23

Op zo’n zwaar parcours wordt het verschil tussen Van der Poel en de rest wel heel erg duidelijk. Goed om te zien dat Van Aert aan het terugkomen is, maar het is de vraag of hij ooit weer echt het duel zal kunnen aangaan met Van der Poel in het veld. Knappe prestatie van Pidcock.

0
Concorde 2 februari 2020 om 17:13

Waarom niet?

0
Michelangelo 2 februari 2020 om 16:25

Die eerste ronde…. fenomenaal.
Spannend? absoluut niet. Maar qua power, techniek, snelheid, het direct willen breken van de tegenstand…. waanzinnig mooi!

Pidcock: ook diepe buiging. Altijd een type dat er vol voor gaat, en nu loon naar werken. Door niemand naar voren geschoven, maar wel zijn eeuwige rivaal Iserbyt een mooi klopke terug gegeven. Je zag dat de demarrage van Pidcock als een rode lap werkte op “stiertje Iserbyt”. Maar die heeft zich daar volledig op een hoop gereden.

Voor de Belgen hoe dan ook een teleurstellende wedstrijd, en een teleurstellend WK. Het is dat de juniors nog een beetje de eer hebben gered. Benieuwd of dit nog gevolgen gaat hebben.

0
Borsje 2 februari 2020 om 16:44

Mooie uitspraak ook van hem bij Sporza dat hij misschien nog nooit zo voorzichtig heeft getrapt om te voorkomen dat hij materiaalpech zou krijgen…..

0
Michelangelo 2 februari 2020 om 16:49

En ik maar denken dat hij er een beetje doorheen zat omdat zijn rondetijden zo terug liepen…. maar hij trapte gewoon voorzichtig ;-)))))

0
Sammysosa 2 februari 2020 om 16:51

Ongelofelijk, wat een ongehoord machtsvertoon, wat een verschil met alles dat hier rondrijdt. Ik vergeet al haast dat wat deze knul doet niet normaal is. Het zijn geen koekenbakkers hè die hij hier erop legt! Zonder VDP hebben we een zeer aantrekkelijke strijd op het niveau dat we gewend zijn, maar dit is echt buitenaards. Het is lastig om hier niet lyrisch van te worden

0
Jokke 2 februari 2020 om 16:58

Je hebt Van Der Poel en je hebt Pidcock. Daarachter een kleurloze bende.

0
assen 2 februari 2020 om 17:08

Niet mee eens Pol,heb genoten van zwoegende Aerts en Van Aert. Ok, ze werden kleurloos door die modder, maar die koppen … prachtig.

0
Pol 2 februari 2020 om 17:06

Ben benieuwd naar Hensie of hij het marktdeel al uitgezocht heeft.Want er was toch geen schaatsen vandaag.

0
Pietspeed 2 februari 2020 om 17:09

MVDP bevestigt zijn suprematie op geweldige manier in een saai maar eerlijk parcours. Prestaties van Pidcock als 20jarige en Aerts na ribblessures ook top. WvA zeker nog niet de oude. Rest van de Nederlanders niet bepaald goed itt de Belgen.

0
Max1 2 februari 2020 om 17:12

Te sterk momenteel voor de veldritsport. Als Vlaamse veldritliefhebber is dat natuurlijk niet leuk, maar gelukkig hebben we zelf ook een aantal talenten die opkomen. Deze morgen nog Thibau Nys gezien. Over twee, drie jaar is hij klaar om tegen Mathieu uit te komen.

0
Concorde 2 februari 2020 om 17:18

Die gaat dan 12 jaar het veldrijden domineren zonder ooit wereldkampioen te worden (;-)

0
Barry Batsbak 2 februari 2020 om 19:01

Kleine Nys is goed, erg goed. Maar die is nog lang niet toe aan het hoogste niveau. Tegen de tijd dat hij wel zover is, is Mathieu al veldrijder af en komt hij alleen nog “op zijn Stybars” wat crossen rijden als voorbereiding op het wegseizoen en wat startgeld op te rapen. Die titanenstrijd kun je gerust uit je hoofd zetten.

0
Jokke 3 februari 2020 om 12:48

Kleine Nys zal nog veel boterhammen moeten eten om Van Der Poel ooit een strobreed in de weg te leggen. VDP zal ook wel blijven veldrijden denk ik. Misschien een beperkter programma maar als hij rijdt zal het niet zijn om de hoop te vullen (zoals Stybar). Weinig hoop dus voor Nys.

0
Max1 2 februari 2020 om 17:14

Wout heeft nog veel werk aan de winkel. Hopelijk krijgt Boonen geen gelijk als hij zegt dat Wout nooit meer het niveau van vorige zomer zal halen. Ik vrees er wel wat voor.

0
Concorde 2 februari 2020 om 17:20

Waarom die twijfel? Wat hij nu doet (ik ben Ollander, en ben fan) is al geweldig in zo een korte tijd.

0
Chris Van Uden 3 februari 2020 om 08:17

Ik was er ook bang voor dat Wout zijn niveau nooit meer zou gaan halen, maar gek genoeg geeft zijn prestatie van gisteren me juist hoop dat hij wel degelijk op de weg terug is. Zeker als je ziet wie hij allemaal achter zich laat.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone