Mathieu van der Poel slaat seizoensopener en trip naar VS over

dinsdag 11 september 2018 om 10:54
Mathieu van der Poel slaat seizoensopener en trip naar VS over

foto: PhotoPress

Mathieu van der Poel last na zijn drukke zomerprogramma een pauze in van enkele weken. De Nederlandse alleskunner mist daardoor de eerste veldrit van het seizoen in Geraardsbergen. Daarnaast slaat hij de wereldbekers in de Verenigde Staten over.


De 23-jarige Van der Poel heeft een drukke zomer achter de rug, waarin hij onder meer Nederlands kampioen op de weg en mountainbiken werd en eremetaal won op het EK op de weg (zilver) en het WK mountainbike (brons).

Op 6 oktober keert de nationaal en Europees kampioen veldrijden terug in het veld, dan is de Brico Cross in Meulebeke. De dag daarna start hij in de Hotondcross in Ronse, die ook wel bekend staat als de GP Mario De Clercq.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Javier 11 september 2018 om 11:01

Heel goed. Niet zichzelf opbranden.

blix 11 september 2018 om 11:09

Jammer. Geraardsbergen begrijp ik, maar die Wereldbekers daarentegen. Hij kon ook de nietszeggende crossen in Meulebeke en Ronse geschrapt hebben om dan even rust in te bouwen. Toprenners die World Cups skippen, ik heb het daar altijd al moeilijk mee gehad.

Gdeleu 11 september 2018 om 13:09

Om aan de crossen in Meulebeke en Ronse deel te nemen, hoeft hij natuurlijk geen uren te vliegen/jetlags te verteren.

En een maand aaneengesloten rust is ook niet te vergelijken met twee weken rust + gaan crossen in de States + twee weken rust.

rvb 11 september 2018 om 11:10

wielrennen in amerika, kunnen ze beter helemaal mee stoppen, weggooien van tijd en geld.

HoofdIsVrij 11 september 2018 om 11:10

Logische keuze.

Wheely 11 september 2018 om 11:11

Met oog op later pieken (het WK) een onvermijdelijke keuze.

EddyB1958 11 september 2018 om 11:32

Halfweg september pieken naar het WK van 3 februari serieus?

Gdeleu 11 september 2018 om 13:12

Later beginnen om later te pieken. Mij klinkt dat niet onlogisch.

EddyB1958 11 september 2018 om 13:51

Zonder die Olympische mountainbike obsessie,reed Mathieu van der Poel gewoon mee. Nu rusten om later te pieken voor een WK dat dertig crossen verder ligt, serieus? Als je de kalender bekijkt,dan zie je dat er tussen de Wereldbeker in Koksijde op 25 november en DVV in Antwerpen op 15 december drie weken liggen,tijd genoeg om de batterijen op te laden.

Mwielerfan 11 september 2018 om 16:55

Jij hebt weinig van moderne sport meegekregen he eddy

Romāns Vainšteins 11 september 2018 om 11:15

Hij spuide er al flink wat mist over dus echt verrassend is dit niet.

Patrick 11 september 2018 om 11:15

Jammer. In geen enkele klassementen strijden Mathieu en Wout nu tegen elkaar. Vind het persoonlijk maar jammer dat ze tot einde carriere niet gewoon in het veld blijven. Mathieu die nu de eerste crossen overslaat, Wout die er ook niet veel meer rijdt.. op die manier kunnen we wel alvast wennen hoe het zonder die twee zal zijn :'(.

EddyB1958 11 september 2018 om 11:30

Mathieu die wint met één minuut op Wout en twee op de rest,dat wordt ook super saai of niet? Dan zie ik liever ietwat minder getalenteerde maar aan elkaar gewaagde renners voor de zege strijden.

Patrick 11 september 2018 om 11:59

We hebben vorig seizoen ook mooie gevechten kunnen zien tot de laatste ronde dus dit is zeker niet altijd het geval. En die twee zijn wel de hoofdreden dat veel mensen naar de cross komen/kijken op tv, als je zag hoe laag de opkomst was wanneer ze er beiden niet bij zijn..
Ik zal de cross wel blijven volgen als liefhebber wanneer ze er niet meer zijn maar ik denk dat er veel mensen wel afhaken. Het zijn gewoon twee toppers met grote klasse en misschien zullen de crossen inderdaad spannender worden maar de glans gaat er wel vanaf.

assen 11 september 2018 om 13:09

Wel begrijpelijk hoor. Als je door het missen van een WB-wedstrijd veel minder kans hebt dat klassement te winnen, dan ben je geneigd om aan nog minder van die wedstrijden mee te doen als je sowieso van plan bent er eentje over te slaan.

En ja, komend seizoen zou weleens saaier kunnen worden dan andere jaren; hopelijk zorgt dat er niet voor dat veldrijden een knauw krijgt.

Mwielerfan 11 september 2018 om 17:01

Als zij twee niet meedoen zijn er juist weer veel Vlamingen die kunnen winnen. Er komen altijd nieuwe kampioenen.
Deze twee zijn pas enkele jaren top en hebben nog geen jarenlange verstokte fanbase zoals nijs en Wellens.
De meeste toeschouwers komen toch ook voor het hele evenement en voor het bier. Met nieuwe kampioenen die elke week geïnterviewd worden zijn ze zo vervangen.

KnightBiker 11 september 2018 om 11:18

Als Het WK nu mislukt heeft hij niets, want in principe kan hij Het wereldbeker klassement nu wel vergeten.
Met betrekking tot het klassieke weg seizoen is het wel slim: probeer het vorige seizoen van van Aert te koopieeren. Nu hopen dat hij nog meer crossen schrapt en alle klassementen laat voor wat ze zijn om alleen De krenten uit De pap te halen.

EddyB1958 11 september 2018 om 14:00

Hij kan dan nog opnieuw het EK winnen en het NK en de Superprestige en DVV en de overige Wereldbeker crossen aan 5000 € per cross,nu ja dat komt erg kort in de buurt van niets…

Jibi 11 september 2018 om 11:46

Wat ik als liefhebber van het veldrijden jammer vind is dat in Nederland tal van schitterende crossen verdwenen zijn. Ik denk dan aan parcoursen als het Eurocircuit in Valkenswaard, De witte Ruysheuvel in Oss,Schijndel,Hulsberg in Limburg,Sint-Michielsgestel,De Bavariacross in Lieshout maar ook kleinere crosjes als die bij Henk Baars thuis in Diessen. Het waren de tijden van Hennie Stamsnijder,Roland Liboton, Albert Zeifel,Daniele Pontoni, Adri van der Poel,Rein Groenendaal, Frank van Bakel, Huub Moonen,Henk Baars……en wat later de zeer succesvolle Richard Groenendaal

De eerstgenoemde crossen spraken internationaal aan. Allemaal zijn ze verdwenen omdat er te hoge startgelden werden betaald. Hetzelfde geldt voor de criteriums. Vroeger stond het in de ronde van Boxtel rond 15: 00 bij der start van de amateurs al rijen dik. Jammer dat we in Nederland als veldritland 2 (na Belgie) nauwelijks nog crossen hebben waar we onze toppers kunnen zien. Op de veldritkalender 2018-2019 prijkt nog slechts één topcross: Gieten. Veldrijden is een ongelofelijk mooie sport, maar is in Nederland eigenlijk al van de kaart geveegd!

Refie 11 september 2018 om 11:56

en daarmee verworden tot een Vlaams mini-circus

Fast Freddy 11 september 2018 om 11:59

In de regio Amsterdam staan wekelijks meer dan 200 crossers aan de steep in diverse categorieën. Misschien niet het niveau dat jij bedoelt, maar van de kaart geveegd is de sport zeker niet.

trickstuff 11 september 2018 om 14:02

Zo hee, wel 200 crossers in de regio Amsterdam.

De regio Amsterdam zit volgens mij al snel op 1.5 miljoen inwoners. Van de kaart geveegd dus.

Fast Freddy 12 september 2018 om 08:20

Als dat je referentie is, heeft het nooit op de kaart gestaan en kan het er dus ook niet afgeveegd zijn.

FDJ 12 september 2018 om 08:33

Hoogerheide heeft natuurlijk nog een Wereldbeker manche al is het daar ook meer België dan Nederland wat er loopt aan publiek.

Ook de openingscross van Harderwijk is er bijvoorbeeld niet meer. Het veldrijden is een bijzonder conservatieve wereld. Aan de ene kant wordt er door de Belgen geroepen dat het internationaler moet, aan de andere kant houden ze vast aan de belachelijke systemen met startgelden.

Dat is het eerste punt wat echt moet veranderen. Alle startgelden er uit en een gelijke verdeling in prijzengelden tussen mannen en vrouwen. De laatste jaren waren de crossen bij de vrouwen dikwijls spannender dan bij de mannen dus dat mag ook beloond worden.

Ik hoop nu Wielerflits een man heeft met ervaring in de cross dat dit soort onderwerpen aan de kaak worden gesteld in opiniestukken en er ook ruim baan is voor de criticasters op het huidige systeem.

Hoewel de Belgen roepen dat het anders moet heb ik het idee dat ze stiekem het allemaal wel prima vinden en ze er gigantisch wel bij varen. Zolang het startgeldsysteem blijft bestaan is de cross niet meer dan een veredelde criteriumsport.

Jibi 11 september 2018 om 13:45

@Fast Freddy

Op de veldritkalender 2018-2019 prijkt nog slechts één topcross: Gieten. Veldrijden is een ongelofelijk mooie sport, maar is in Nederland eigenlijk al van de kaart geveegd!

Patrick 11 september 2018 om 15:58

Dan heb je niet goed gekeken. EK in Rosmalen, in Hulst een cross al enkele jaren en het jaarlijkste feest in Hoogerheide. 4 Topcrossen dus.

Tour 11 september 2018 om 15:10

Duidelijk signaal. Andere focus, lastiger tegenstanders, hoger niveau, groter publiek. Schurter. Goud… Goed bezig.

Mwielerfan 11 september 2018 om 17:04

Ik mis de bron. Is dit door wielerflits zelf verzonnen, persbericht ploeg, quote renner?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.