Mathieu van der Poel na zevende plaats: “Had last van mijn rug bergop”

zondag 9 mei 2021 om 16:40
Mathieu van der Poel na zevende plaats: “Had last van mijn rug bergop”

Mathieu van der Poel kon in de Wereldbeker mountainbike in Albstadt niet over zijn limiet gaan. De Nederlander van Alpecin-Fenix eindigde uiteindelijk als zevende, nadat hij wel voortvarend van start ging. “Het ging vrij goed eigenlijk”, blikt hij terug. “Maar ik had wat last van mijn rug op de oplopende stukken, waardoor ik mijn eigen tempo moest blijven rijden.”

Van der Poel baalt van zijn rugklachten, maar kan er mee leven. “Ik kon de koers goed volmaken, dus daar was ik blij mee. Ik moest veel gaan zitten, omdat mijn rug last begon te doen. Dat heb ik vaak aan het begin van een mountainbike-blok. Conditioneel ben ik ook nog niet waar ik wil zijn, maar het was zeker niet slecht. Ik hoop volgende week al beter te doen dan deze week”, kijkt hij vooruit naar de Wereldbeker in Nové Město.

De winnaar van de sprintrace van vrijdag heeft niet vaak rugklachten. “Het gaat om die eerste wedstrijd. Maar dat is zeker geen excuus, want ik ben er conditioneel nog niet. Maar op zich kan ik tevreden zijn”, vindt Van der Poel. “Ik had liever in de eerste groep gezeten, maar ik denk dat het niet slecht is naar volgende week. Ik hoop volgende week meer te laten zien en profijt te hebben van de anderhalf uur die ik nu afgezien heb. Maar ik kon niet boven mijn limiet gaan.”

‘Moet op de mountainbike 110% zijn’
Alpecin-Fenix en Van der Poel zoeken naar een oplossing voor de rugproblemen. “Het is een belastende sport en de positie op de mountainbike is anders dan op de weg. En ik weet ook dat ik voor de mountainbike 110% zijn en dat ben ik nog niet. Tijdens de Olympische Spelen heb ik een hoogtestage, de Ronde van Zwitserland en de Tour gedaan. Dus dan zal ik conditioneel wel 110% zijn.”

Aan de warmte in Albstadt (ongeveer 26 graden Celsius, red.) heeft het volgens MVDP niet gelegen vandaag. “De een kan er beter tegen dan de ander, maar op zich viel het nog wel mee. In Tokio zal dat wel apart zijn, want dat is echte warmte. Daar kan ik goed tegen meestal. Ik zal proberen zo lang mogelijk daar in Japan te zijn om mij aan te passen aan de warmte”, vertelt hij.

Dit artikel delen:

13 Reacties

AZH 9 mei 2021 om 16:54

Zijn de spelen ook niet de eerste wedstrijd na de Tour?

Rufusvb 9 mei 2021 om 17:06

Maakt niet uit joh, rijd ie de laatste ritten in de tour gewoon op zijn mtb ;-)

Asje Menou 9 mei 2021 om 17:05

Gelukkig maar. Ik kreeg het idee dat hij zich behoorlijk vergaloppeerde, maar dit geeft de burger moed.

antilek 9 mei 2021 om 17:11

Ik geef hem het voordeel van de twijfel.

Michelangelo 9 mei 2021 om 20:12

Ik vond het inderdaad erg vreemd uitzien. Eerst met speels gemak wegrijden met Avancini, om vervolgens de voorsprong “weg te geven” in de klim.

Laten we hopen dat het inderdaad zijn rug is, en niet een gebrek aan talent of conditie…

Tripodboom 9 mei 2021 om 18:02

Ik denk dat Pitcock het hem overal moeilijk gaat maken. Mannetje kan alles maar is daarbij ook nog eens heel wat kilo’s lichter. Als je zag met welk gemak hij bij Mathieu wegreed toen deze was aangesloten ben ik er bang voor.

Olly 9 mei 2021 om 19:26

75 om 58 kilo dat is idd echt veel.

RidderSchwobin 10 mei 2021 om 10:01

Bij steile klimmen is het nadeel, op ander terrein kan het juist weer een voordeel zijn, he.

Romano1800 9 mei 2021 om 18:54

Ik vind het maar een slap excuus .het probleem van mvdp is dat hij overdreven getalenteerd is ,in zoveel verschillende disciplines waardoor hij zich niet kan toeleggen tot 1 onderdeel . Van aert heeft het zelfde issue voor klassements man moet hij gewicht verliezen . Dat komt hij te kort in de klassiekers , wil mvdp hier domineren is het idem dito zelfde verhaal gewichtsverlies. Maar dat komt hij ergens anders tekort

Tuttibellacosa 9 mei 2021 om 19:39

Slap verhaal over een slap excuus als U het mij vraagt.

Pietspeed 9 mei 2021 om 23:53

Als nove mesto hem beter ligt, zijn rug ok is, vrees ik voor de rest.
Zijn presentatie was vandaag toch grote klasse gezien zijn gewicht, zijn rug en z’n ‘opgeblazen’ start.

Noordbiker 10 mei 2021 om 13:47

Helemaal mee eens

blix 10 mei 2021 om 12:02

Geen paniek. Aan Albstadt (al 5 keer deelgenomen, maar nog nooit gewonnen) heeft hij echt een broertje dood, met die lange beklimmingen. Ik weet niet of hij daar ooit zal winnen. Ook in Vallnord, op grote hoogte, heeft hij het bij zijn deelnames al knap lastig gehad. In Nove Mesto daarentegen vindt hij een speeltuin van een parcours, en ik zie hem zowel de XCC (vrijdag) als de XCO (zondag) winnen. Dat parcours lig hem werkelijk als gegoten. Ik verwacht op zondag een mooie driestrijd te zien met Pidcock en Schurter.

Wat de Spelen betreft: net als in Londen 2012 en Rio 2016 is het parcours van Tokyo haast volledig artificieel, zijn er geen lange beklimmingen, maar wel ontzettend veel rock gardens. Vergelijkbaar met Brno waar hij EK werd. Aan het parcours zal het dus niet liggen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair