Mathieu van der Poel na 408 dagen opnieuw geklopt door Toon Aerts

zaterdag 14 december 2019 om 15:57
Mathieu van der Poel na 408 dagen opnieuw geklopt door Toon Aerts

Foto: Cor Vos

Toon Aerts heeft vanmiddag in Ronse een straf nummer opgevoerd. De Belgische kampioen domineerde de Hotondcross en maakte zo een einde aan de zegereeks van Mathieu van der Poel, die ruim 408 dagen standhield. De laatste keer dat Van der Poel in het veld werd geklopt dateerde al van de Koppenbergcross van 2018.

De Hotondcross in Ronse is sowieso altijd al een zware klus, maar in natte omstandigheden zoals vandaag vergt deze wedstrijd wel erg veel van de rennerslijven. De trage modderpassages en klauterpartijen zorgden voor een crossparcours zoals we dat vandaag de dag nog maar weinig zien. Atypisch, maar wel loodzwaar. En daar had Toon Aerts wel oren naar.

Aerts-time in de Hotondcross – foto: Cor Vos

De openingsfase was een kolfje naar de hand van Van der Poels Duitse ploegmaat Marcel Meisen, maar de snelle starter zou in het verdere verloop van de cross geen rol van betekenis meer spelen. Eli Iserbyt en Toon Aerts deden dat wél, zij namen beurt om beurt het initiatief en voelden zich duidelijk in hun sas op de flanken van de Hotondberg. Maar afstand nemen van wereldkampioen Mathieu van der Poel – pas terug van een tweeweekse stage in Spanje – lukte hen in eerste instantie niet.

Aerts-time in ronde twee
In ronde twee was het pas écht Aerts-time. Niet dat de Belgische kampioen brutaal versnelde, hij bleef eerder zijn eigen constante tempo rijden. Maar dat lag dus te hoog voor Iserbyt, maar ook voor Van der Poel. In geen tijd reed Aerts zo een voorsprong van een 25-tal seconden bij elkaar. Iets voor halfweg kregen we de indruk dat Van der Poel dan toch zijn tweede adem vond, toen hij het verschil terugbracht naar vijftien seconden. Maar die heropleving was echter van korte duur: Aerts liep uit richting de halve minuut, en later zelfs meer dan een volle minuut.

Van der Poel heeft het zwaar in Ronse – foto: Cor Vos

Aerts straalde gewoonweg een pak meer kracht uit dan zijn tegenstanders en ging bovendien maar zelden in de fout op de technische passages. Op die manier kwam hij bovendien nooit in de problemen in de tweede koershelft. En Van der Poel? Die moest uiteindelijk ook Iserbyt laten voorgaan en kwam nooit echt meer in zijn ritme. Zo kwam er na 408 dagen een einde aan zijn zegereeks in het veld. De laatste keer dat Van der Poel in het veld werd geklopt dateerde al van de Koppenbergcross van 2018.

DVV Verzekeringen Trofee 2019-2020
Uitslag manche 4: Ronse

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise)
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m29s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) op 2m13s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m17s
5. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads) op 2m27s
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 2m32s
7. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus) op 3m05s
8. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise) op 3m15s
9. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise) op 4m15s
10. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Baloise) op 4m38s

Dit artikel delen:

25 Reacties

Dolfy 14 december 2019 om 16:10

Toon Aerts met een superdag, mooi om te zien. Van der Poel bekoopt zijn langere stage, zeker op dit zware parkoers. Iserbyt ook sterk, ondanks dat hij zegt wat last van de maag te hebben. Merlier ook verrassend sterk gereden. Leuk dat broer Thijs Aerts ook in de top 10 rijdt. Laat zien dat gebroeders dit parkoers echt ligt.

Baik-Baik 14 december 2019 om 16:11

Voor het veldrijden goed, al had ik qua historie een ongeslagen jaar wel mooi gevonden.

Samlambeej 14 december 2019 om 16:11

Van der Poel even buiten beschouwing gelaten (verzachtende omstandigheden) was dit indrukwekkend werk van Toon Aerts, die krijgt wat hij verdiend na een super regelmatig eerste deel van het seizoen.
Iserbyt komt weer op zijn twee voetjes terecht. Na een knalstart en een kleine terugval is deze 2de plaats een bevestiging.

edit: Ik schreef "even buiten beschouwing…" eigenlijk laten we MVDP de facto buiten beschouwing van de rest in de cross. Aerts, Iserbyt en co rijden hun cross tactisch gezien los van Van der Poel.

WernerFranke 14 december 2019 om 16:15

Als hij dan toch eens verslagen wordt, is het altijd op een heel zwaar parcours.

Samlambeej 14 december 2019 om 16:17

Ergens waar hij zijn snelheid, durf en techniek niet kwijt kan.

Gebruikersnaam 14 december 2019 om 16:16

Gemiste kans dat er geen interview met Adrie was. Mathieu is altijd heel fair, maar Adrie reageert dan vaak wat zuur/venijnig.

tendam 14 december 2019 om 16:30

En dat zie je graag, begrijp ik?

leegloper 14 december 2019 om 16:37

Ik vind Adrie ook fair.

wiebipedia 14 december 2019 om 16:47

Ik vind adrie juist altijd erg eerlijk en weinig zuur. Is nooit te bescheiden om ook krediet te geven aan de winnaar. Ook wanneer deze niet zijn bloed draagt

Adrianus 14 december 2019 om 17:46

Er is niks mis met Adri.
Altijd correct en eerlijk in zijn commentaar.
Het is, dat hij het al heel lang erg druk heeft met de jarenlange begeleiding van zijn zonen, anders zou het een prima analist/ commentator zijn.
Hij was zelf een hele slimme en goede renner met een hele lange carriere, kan de koers lezen, gelijk de Cauwer doet bij Sporza. Jammer van enkele lieden op dit forum, die op elke slak zout willen leggen, als er naar zijn mening gevraagd wordt, maar eigenlijk zelf juist vaak niet begrijpen, wat Adrie bedoelt te zeggen.

Gebruikersnaam 14 december 2019 om 22:06

Als Mathieu niet wint, wat uiteraard al even geleden is, dan is 't altijd wat. Kleine ongemakken (aldus Mathieu zelf) worden door Adrie als serieuze ziekte beschreven. Of die paar keer dat Van Aert Mathieu kan kloppen, dan komen er suggestieve statements als "Zoals die Van Aert vliegt, die heb ik echt nog nooit gezien" of "Wout lijkt zelfs niet te ademen, buitenaardse prestatie".

Ook toen Mathieu in 't begin van dit seizoen niet meedeed en Iserbyt daardoor kon domineren, kwam Adrie wekelijks vertellen dat Pidcock eigenlijk dé sterkste man in de koers was.

edit wf: niet doen

ik ben gewoon benieuwd wat hij vandaag weer had verzonnen.

Hollow Knight 14 december 2019 om 23:15

Je moet wel heel erge VDP fanboy zijn als je denkt dat Adrie altijd correct en eerlijk is in zijn commentaar.

***
edit wf: niet doen

VerstandOpNul 14 december 2019 om 17:13

Zeer verdiend voor Aerts.. Sowieso klasse dat die jongens het elke keer kunnen opbrengen om weer te starten tegen vdPoel..

Het was eigenlijk vanaf de meet al duidelijk dat Matthieu zn dag niet had.. Zoals hij die helling opwandelde; ik werd al moe bij het kijken ernaar..

Barry Batsbak 14 december 2019 om 17:34

Dat ze het op kunnen brengen? Ze ontvangen hier startgeld voor he, dit is hun bron van inkomsten. Niet starten omdat Van der Poel er bij is zou commerciële zelfmoord zijn.

VerstandOpNul 14 december 2019 om 21:32

Oh ik dacht dat het goedbedoelende amateurs waren allemaal..
Gelukkig weet Barry Batsbak hoe de wereld in elkaar steekt..

Barry Batsbak 14 december 2019 om 22:05

Graag gedaan hoor.

koos verrek 14 december 2019 om 17:57

Zo, offday, snel vergeten deze criss

trickstuff 14 december 2019 om 18:55

edit wf: niet doen

koos verrek 14 december 2019 om 21:48

+1

koos verrek 14 december 2019 om 21:31

En wat een kop redactie… Beter effe focusse op de 35 (!) op een rij voor eindelijk iemand anders kon winnen, zware benen na stage tja

Cyclinglife 14 december 2019 om 22:49

Toon deed wat Mathieu normaal gesproken doet, een gaatje slaan, wegrijden en nooit meer terug zien. En dat is een pracht prestatie.

Er is echter voor mij een belangrijk verschil, bij Mathieu ziet het er speels uit, zijn techniek is gracieus om naar te kijken en je krijgt het gevoel doordat hij het er zo makkelijk uit laat zien dat je het zelf ook kan. En ook al wint hij alles en zie je de rest van de strijd erachter niet in beeld ik blijf kijken. Bij toon had ik dat niet, ik hoopte dat ze wat door zouden rijden dan was het over. Hoe graag ik toon de overwinning gun, zo saai was het om naar hem te kijken.
En dat ligt niet perse aan toon zijn rijstijl viel me op. Maar ook aan de regie, bij de vrouwen had je ook 1 koploper maar ze brachten wel de strijd erachter geregeld in beeld, glijpartijen, in haal acties, breedte shots op momenten waar je duidelijk het veld en de renners kon zien op de juiste momenten. Er zat daardoor meer bezieling in de wedstrijd.

Koersmaniak 14 december 2019 om 22:51

Die training van 10uur zal nog in Matje zijn benen hangen ;)

Samlambeej 14 december 2019 om 23:04

Het grappigste was nog hoe snel zijn sponsor hem terugfloot.

Maenhout 15 december 2019 om 10:46

Z’n papa trainde twintig uur per dag.

Maenhout 15 december 2019 om 10:44

Goed zo Matthieu, zo lijkt het net alsof een wedstrijd waaraan jij deelneemt, tóch spannend kan zijn. Eén op de veertig koersen een keertje verliezen…

Headlines

Materiaalzone

Populair