Mathieu van der Poel geeft nieuwe demonstratie in Koksijde
Foto: Photopress.be
zondag 25 november 2018 om 16:07

Mathieu van der Poel geeft nieuwe demonstratie in Koksijde

Mathieu van der Poel heeft in Koksijde de vijfde manche van de wereldbeker veldrijden naar zijn hand gezet. De Europese kampioen was een paar klassen beter dan de rest en won met een halve minuut voorsprong op wereldkampioen Wout van Aert. Toon Aerts werd derde en behoudt de leiding in de wereldbeker.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel al na een halve ronde ribbedebie
Lars van der Haar was iets na de klok van drie de snelste starter in Koksijde. Op zich niet echt onlogisch, gezien het feit dat de voormalige Europese kampioen gisteren thuis was gebleven, om alles op de cross van vandaag te zetten. Lang duurde het liedje van Van der Haar echter niet, want nog voor de eerste lange zandstrook van de dag sloop – wie anders dan – topfavoriet Mathieu van der Poel naar de koppositie.

Van der Haar – en eigenlijk ook niemand anders – kon het hoge tempo van Van der Poel aan, die in een halve ronde Van der Haar op twintig seconden zette. De rest volgde toen al op bijna een halve minuut.

Wout van Aert tankt vertrouwen
Met name wereldkampioen Wout van Aert was op de sukkel. Hij maakte enkele foutjes in het zand en ging tot overmaat van ramp ook nog eens tegen de vlakte. Van Aert verzeilde zo in de zevende positie, op een veertigtal seconden van Van der Poel. Maar de wereldkampioen bleef doorzetten en knokte zich vervolgens in enkele ronden tijd naar de tweede plaats. Even werd hij onder druk gezet door Toon Aerts, maar Van Aert bleek over goede benen te beschikken. Zo goed dat hij in de helft van de cross enkele seconden van zijn achterstand afpitste en de hele wedstrijd op een halve minuut bleef hangen.

Van der Poel trok zich daar allemaal niets van aan en verbaasde iedere ronde weer het publiek met zijn sublieme techniek in het zand. Na iets meer dan een uur mocht hij al voor de dertiende keer dit seizoen de handen in de lucht steken.

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 5, mannen: flag-be Koksijde

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Wout van Aert (Cibel-Cebon) op 25s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 48s
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 1m45s
5. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea) op 2m18s
6. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 2m22s
7. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 2m26s
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 2m37s
9. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb) op 2m40s
10. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) in z.t.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
25 november 2018 16:15
Wederom heel knap van Van Der Poel.
Mathieu vs Mathieu 2017-2018: 13 - 15
25 november 2018 16:15
"BK met van der Poel"
Zoals ik al zei, 4 Nederlanders in de top 10. Die Albert is ook niet realistisch...
25 november 2018 16:24
Weer hele knappe en sterke wedstrijd van MVDP. Blij om te zien dat Van Aert na een rampzalige start toch een mooi niveau haalt gezien de tijdsverschillen tussen hem en wie er achter hem volgt. Hopelijk kan hij na een paar mooie trainingsweken en een geruststellende deal met Jumbo nog wat dichter bij MVDP komen.
25 november 2018 16:28
Slaat VDP nu 1 weekend wedstrijden over, of ook de wedstrijden over 2 weken in Essen en Overrijse?
    25 november 2018 16:29
    Ik dacht dat hij 20 dagen op pad gaat
    25 november 2018 16:36
    slaat komende twee weekenden over
25 november 2018 16:51
Moet renner van het jaar worden. Dit heeft nog geen enkele Nederlandse renner gepresenteerd.Op deze leeftijd.
    25 november 2018 17:18
    Wat Dumoulin dit jaar deed heeft ook nog geen enkele Nederlander gepresteerd... en hij doet het in de Champions League.
    25 november 2018 17:58
    tendam
    Nooit van Jan Jansen gehoord ? Won de tour en de ronde van Spanje. Misschien voor u tijd ???
    25 november 2018 18:06
    Dat is zeker voor mijn tijd, maar hij won ze volgens mij niet in één jaar...

    Die verkiezing is sowieso appels en peren vergelijken, maar het veldrijden is natuurlijk niet de sterkst bezette sport.
    25 november 2018 18:20
    tendam
    Hij wint niet alleen in het veld, maar ook op de weg en op de ATB.Dat heeft niet een Nederlandse renner gepresteerd. Hij is zo veelzijdig en allround. Dumoulin heeft nog geen 10 % van het aantal overwinningen van Poeleke.
    25 november 2018 18:47
    Eens. Wat Dumoulin laat zien is ook grandioos en fenomenaal voor NL'se begrippen. Als VdP niet NL's kampioen en niet 2e wordt als Europees kampioen + andere koersen op de weg, dan mss Dumoulin. Nu ns VdP als veldrijder en mtb'er (in het vermeend zwakkere veldrijden...wie was btw 3e bij EK en won SB?)
    25 november 2018 19:08
    @pietspeed
    Als je met 'SB' de Strade Bianche bedoelt: die werd gewonnen door Tiesj Benoot...

    Van der Poel wint veel, maar allemaal op een lager niveau dan waar Dumoulin acteert. De Eredivisie, zeg maar. Je vindt Lozano toch ook niet wereldvoetballer van het jaar?
    25 november 2018 20:01
    @tendam duidekijk Dumoulin fan. 2e worden op het EK en 1e op NK... Dat niveau rijdt Dumoulin toch ook?!
    25 november 2018 20:06
    Nee hoor. Dumoulin is niet eens mijn persoonlijke renner van het jaar. Maar het NK en het EK schat ik wel wat lager in dan de Giro, Tour en WK. Daarover kunnen de meningen verschillen natuurlijk...
25 november 2018 17:35
Goed dat ik niet heb ingeschakeld, zo te lezen. Na een halve ronde weer ervandoor? Haha. Interessant hoor.
    25 november 2018 19:10
    @Delgado, natuurlijk interessant om zo een fenomeen te zien, de macht waarmee hij de forcing voert en iedereen zijn wil op legt. Maar ik denk dat je een Belg bent en geen fan van MvdP, was het "maar" een Belg, dan was het zeker wel interessant.
    25 november 2018 20:27
    Wel fijn dat je even meeleest, overigens.
    25 november 2018 20:49
    Krijgen we deze dooddoener weer? "Je zal wel een Belg zijn".

    Als je mijn posts uit het verleden had gelezen, had je gezien dat ik een neutrale liefhebber ben, met eerder een (lichte) voorkeur heb voor MVDP dan voor Van Aert (de veldrijder; als wegrenner spreekt hij me meer aan).

    Ik geniet momenteel wederom van het vrouwenveldrijden. En daar is de Nederlandse dominantie ook groot. Maar daar is het tenminste spannend.

    Heb je wat betere argumenten?
25 november 2018 17:41
Eerste ronde was werkelijk feno-menaal zo hij tekeer ging. Zeer spectaculair in het zand. Dat maakte het best spannend om te zien of hij er iedere keer volledig doorgeraakte. Ik vond Wout ook indrukwekkend, al ziet het er iets meer 'gemaakt' uit. Mathieu heeft die natuurlijke stijl off-road.
25 november 2018 18:59
Ja, weeral indrukwekkend. Jammer dat Wout een rot slechte eerste ronde heeft gereden. Niet dat hij had gewonnen, maar had het wel iets leuker kunnen maken, want was toch ook goed op dreef.
25 november 2018 19:26
Zou Vdp vergeten zijn zijn beenstukken uit te trekken, of was vandaag al de eerste dag van zijn trainingsstage... ?
    25 november 2018 20:22
    Hij hoeft zich niet maximaal in te spannen toch. Dan krijg je het eerder koud.
25 november 2018 19:29
De techniek van Van der Poel compenseert het gebrek aan spanning.
25 november 2018 20:58
Van Aert heeft na die val gewoon het geluk gehad dat hij zijn eigen koers kon rijden. Was hij niet gevallen en mee geweest met Van der Poel dan had hij een rondje of 4 op iedere zandpassage een gaatje dicht moeten rijden en was hij er ook aan geweest. Beetje commentaar voor de buhne om te zeggen dat de eerste ronde helaas ook meetelde. Wel weer typisch een WVA uitspraak.
    25 november 2018 21:13
    Dus het was een geluk dat hij viel? Hilarisch titanio! :-)
    26 november 2018 12:02
    Hier zit wel een kern van waarheid in. Hij is al een paar keer de afgelopen twee seizoenen gesloopt doordat ie over zijn toeren moest om in het wiel van vd Poel te blijven en verloor dan uiteindelijk toch dat wiel en leverde in op anderen die meer hun eigen tempo reden.
    26 november 2018 13:32
    Ok, dan vragen we toch gewoon aan Van Aert of ie er elke keer in de eerste ronde rustig wil gaan bij liggen. Veel beter voor zijn eindresultaat.
26 november 2018 08:09
Quote:
De Europese kampioen was een paar klassen beter dan de rest en won met een halve minuut voorsprong op wereldkampioen Wout van Aert.

Waarvan akte. Waar van Aert de vorige crossen nog niet kon waarmaken dat hij de best of the rest is, is hij dat zo lijkt het nu wel weer. Net als de voorgaande jaren.
26 november 2018 08:22
En iedere keer ook hier weer dat negatieve aspect over de dominantie van Van der Poel. Als je niet kunt genieten van zijn klasse en de manier waarop hij een toch niet kinderachtig deelnemersveld iedere keer zijn wil op legt ga dan wat anders doen in plaats van hem weg te zetten als een incompleet coureur. Ik heb hem vele keren aan het werk gezien van dichtbij o.a. op het NK op de weg. Als je ziet hoe hij daar koerst en het grote TLJ-blok het bos instuurt kun je als wielerliefhebber toch alleen maar diepe bewondering hebben , net als voor zijn prestatie op de EK. Als je dat niet hebt en je vindt dat hij teveel domineert en daarmee de cross kapot maakt is er altijd nog de mogelijkheid om lid te worden van de Roger de Vlaeminck-fanclub !
    26 november 2018 08:55
    Ja, dat zal genieten zijn geweest voor jou, hoe hij TLJ het nakijken gaf. Nou is dat ook weer niet zo raar, als je ziet hoe ze verder presteren in eendagskoersen. Volgens mij zegt niemand dat ze Van der Poel niet op waarde schatten, maar is het de vraag wat hij in deze relatieve nichesport doet.
    26 november 2018 08:58
    @sooike
    Jij schrijft en denkt het zelfde als ik. Ik was ook op het NK op de weg daar waren toch alle Nederlandse toppers. Misschien hadden ze allemaal een slechte dag Ha Ha.
    26 november 2018 17:28
    @tendam
    "Een relatieve nichesport"....die kende ik nog niet. Ga eens een keer naar een cross kijken, misschien kom je tot andere gedachten. Echte wielerliefhebbers kunnen intens genieten van de suprematie en het rijden van VdP. Ik zou me ervoor schamen om hem onderdeel van een "relatieve nichesport" te noemen, maar ja, het staat wel intelligent ...
26 november 2018 10:24
Beide toppers. Op de vraag aan vdp moet jij niet op de roller na de wedstrijd zoals Wout. Nee hoor heb laatste 2 ronden al uitgereden
26 november 2018 12:05
Beestachtig sterk weer en ik had echt totaal niet het idee dat vd Poel hier voluit heeft moeten gaan gisteren, reed met de mond nauwelijks open en kwam aan de finish relaxed aan. Tuurlijk heeft ie zich flink ingespannen, begrijp me niet verkeerd, maar die heeft echt niet een uur alles hoeven geven om dit ruim te winnen.

Reacties zijn gesloten.