Mark Cavendish kan één jaar bijtekenen bij Quick-Step-Alpha Vinyl

Mark Cavendish kan één jaar bijtekenen bij Quick-Step-Alpha Vinyl

foto: Cor Vos

dinsdag 14 september 2021 om 10:23

Mark Cavendish kan zijn carrière in ieder geval met één seizoen verlengen. Waar hij eind vorig jaar na zijn laatste koersen steevast emotioneel voor de camera stond omdat het mogelijk zijn laatste wedstrijd kon zijn, liggen de kaarten nu anders op tafel. Cav won vier ritten in de jongste Tour de France en net daar verloopt het gesprek over een langer verblijf stroef.

De 36-jarige Manx Missile evenaarde in de jongste Ronde van Frankrijk het zegerecord van 34 etappezeges dat op naam staat van Eddy Merckx. Hij won ook het puntenklassement en andermaal zorgde Patrick Lefevere voor een revival bij een ex-toprenner. Het succes heeft een keerzijde, want het kamp-Cavendish zou nu meer willen verdienen dan de Belgische teammanager wil bieden. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Tijdens de jongste Tour of Britain heeft Lefevere officieel een contract voor één jaar voorgesteld aan de Britse wereldkampioen van 2011. De laatste weken verlopen de gesprekken tussen beide partijen naar verluidt stroef, omdat ze financieel een eind uit elkaar liggen. Lefevere heeft Cavendish volgens de Belgische krant een voorstel gedaan gebaseerd op bonussen.

Cavendish evenaarde in de jongste Tour zegekoning Eddy Merckx – foto: Cor Vos

Daarnaast heeft de flamboyante teammanager Fabio Jakobsen voor 2022 aangewezen als eerste sprinter. Normaliter mag de 25-jarige Nederlander – onlangs goed voor drie ritzeges in de Vuelta a España en het puntenklassement – zich volgend jaar opmaken voor zijn debuut in La Grande Boucle. Cavendish zou graag nog één ritzege boeken, waarmee hij alleen recordhouder zou zijn.

“De premisse is nochtans simpel”, stelde Lefevere onlangs al in een van zijn columns voor dezelfde krant. “Wij willen graag dat Mark bij de ploeg blijft en ik denk dat hij zelf ook weet dat het gras nergens groener is. Alleen mag hij in de euforie van de Tour zijn marktwaarde niet overschatten. Als iedereen normaal doet, komen we er wel uit”, was toen zijn gedachte. Wordt vervolgd.

Patrick Lefevere in de jongste Tour – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

45 Reacties

Murcia 14 september 2021 om 10:27

Als het klopt dat Viviani niet komt, is de keuze voor beide partijen beperkt. Cav kan alleen bij DQS nog zeges halen, In GB werd duidelijk hoe afhankelijk hij is van een trein en Patrick heeft niet zoveel andere opties om op drie spurters uit te komen.

Scott Sunderland 14 september 2021 om 10:41

Ze moeten er gewoon samen uitkomen. Ze hebben elkaar nodig. Cavendish heeft een grote publicitaire waarde voor de ploeg. En Cavendish floreert bij de ploeg. Vraag is ook of er andere kapers op de kust zijn. Daar hebben we niets over gehoord.

Magician 14 september 2021 om 10:46

Ik denk dat die interesse er nauwelijks tot niet is en indien er andere ploegen zijn die het met hem aandurven zullen de cijfertjes op het contract niet veel beter zijn. Die publiciteit is er niet als ‘ie niet wint en geen ploeg heeft een panklare sprinttrein voor Cav staan.

Scibby 14 september 2021 om 12:18

Quick step heeft de beste lead out dus Cavendish is er zeer bij gebaat bij hen te blijven.

zietemgaan 14 september 2021 om 13:06

en in geen enkel ander team gaat Cavendish zich zo goed voelen als bij DQS. Het is een emotionele vent, zonder dat warme part of the pack-gevoel, zal Cavendish trug verschrompelen tot de renner van de jaren voordien. Dus blijven is enige optie, al hoop ik dat hij niet meer aan een minimumloon moet rijden, dat zou niet eerlijk zijn. Omgekeerd: zijn renners als hij niet gewoon binnen, qua gevulde spaarboek?

Willem Kieft 14 september 2021 om 13:36

Sterker, in geen enkel ander team gaat hij überhaupt een overwinning halen. Die groene trui was 90% DQS en 10% Cavendish. Ik zou als Pat ook geen mega bedrag aan deze bejaarde spenderen. Heel veel sprinters kunnen achter deze trein winnen.

bswinkelss 14 september 2021 om 10:53

Ik zou toch eerder voor viviani gaan

Maillot à Pois 14 september 2021 om 11:07

Viviani lijkt niet meer aan de orde te zijn.
Die zou een contractvoorstel van INEOS hebben en nu ook een voorstel tot verlenging van Cofidis gekregen hebben en tussen deze twee kiezen.
Naar verluidt zou hij zelf het liefste bij Cofidis blijven.

Westland95 14 september 2021 om 11:00

Tsja, logisch dat Fabio eerste sprinter is in der Tour. Daarbij gaat Cav bij geen enkele andere ploeg nog een Tour etappe winnen. Kan misschien voor QS wel nog in Giro en/of Vuelta nog ritten winnen. Ik zou dus maar lekker bijtekenen.

De Cabybara van de Conradkade 14 september 2021 om 11:20

Ik snap dat het voor Cav ook wel lastig is. Grote kans om nog te winnen bij DQS, maar niet in de Tour starten of toch nog proberen je recordetappe te pakken, maar de kans dat dat lukt buiten DQS zeer gering is.

Fieldbird 14 september 2021 om 11:25

Maar wat een schitterende taal is dat Vlaams toch, “De premisse is nochtans simpel.”

Aart van Woud 14 september 2021 om 11:28

Ik moet het hier toch met Pat eens zijn.

de adelaar 14 september 2021 om 11:35

Ik snap de zet van contract op Bonussen wel, echter als Fabio eerste sprinter wordt is het logisch dat de complete lead out inclusief de gigant Morkov Afgestemd en geperfectioneerd wordt omwille van zeges van Jakobsen en dat deze de tour gaan rijden. Alle kruimels om het zo maar te zeggen zijn voor Cavendish… en dat zal dus geen grootverdiener worden. Dan rijdt er nog de vraag nu Cav weet dat hij niet meer het haantje in de ren is of hij zo’n goede ploeggenoot blijkt te zijn… afgelopen jaar na het wegvallen van Bennet en Jakobsen lag er toch een andere situatie. De hoop was op Cav gericht . Ik ben bang dat Cav een ‘lone wolf’ gaat worden met zijn narcistische bekende trekjes….

Marco 14 september 2021 om 11:44

Dat Tour verhaal lijkt mij wel een dingetje.. Met Cavendish en Fabio als sprinters naar de tour, waarbij Cavendish zichzelf zal blijven bemoeien met die sprints tot hij er nog 1 heeft.

Mij lijkt dan dat je moet afspreken hoe vaak Cavendish het mag proberen om niet aan het eind van de tour met 0 zegens te zitten of ze moeten steeds beide mee sprinten en afspreken wie waar in de trein mag zitten.

KnightBiker 14 september 2021 om 11:55

Met 4 ritzeges in de Tour lijkt me toch dat Cav hoger in de pikorde moet staan dan Jakobsen. Dat selectie voor de Tour geen vast gegeven is, zou voor niemand moeten gelden. Maar op basis van Cav’s presteren dit jaar verdient hij wel een salaris dat dat reflecteert, bonussen zijn voor iemand die geen prestaties heeft geleverd, dat is bij Cav niet het geval.
Lefevre wil weer eens voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en speelt een spelletje om niet de vragende partij te zijn, vandaar ook flirten met Viviani etc.. Niet dat Cav het nog voor het geld moet doen, maar hij moet zijn poot even stijf houden.
(Ik zou het niet kunnen als Cavendish zijnde, zo gemotiveerd als hij is om te blijven koersen… een paar extra overwinningen na de Tour zou Cav nog geholpen hebben, nu probeert Lefevre het te doen lijken alsof Cav alleen maar met mazzel 4 ritten in de Tour kon winnen)

Ik vermoed dat er met Bennet ook spelletjes zijn gespeeld en dat hij er niet tegen bestand was.

Chasse_patate 14 september 2021 om 12:15

Hoger in de pikorde? Laat me niet lachen. Cav kon 4 ritten winnen omdat er geen tegenstand was. Wout sprint een keer mee en hij wint meteen van Cav. Dit is ook wat je in GB ziet. Cav kan niet winnen zonder Morkov en zeker niet als er goede sprinters aan de start staan.

Willem Kieft 14 september 2021 om 13:39

Natuurlijk was het geen mazzel. DQS is een vlekkeloze sprintfabriek en Cavendish een geroutineerde sprinter. Maar de achter deze trein, met deze tegenstand had Viviani ook vier keer gewonnen. Cavendish is meer dank verschuldigd aan DQS dan omgekeerd imho.

KnightBiker 14 september 2021 om 18:21

@chasse @kieft
Tuurlijk zit er iets van wederkerigheid in de overwinningen van Cav, maar zakenman Lefevre nam al geen risico vorig jaar want gratis publiciteit voor een plekje dat betaald werd door privé sponsoren en nu er prestaties zijn wil Lefevre nog steeds voor een appel en een ei een renner met naam en faam: zelfs zonder overwinningen is Cavendish publicitair goud waard: dat moet tot uiting komen in zijn contract.

Willem Kieft 14 september 2021 om 21:33

Daar heb je zeker ook wel weer een punt.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 12:08

Hodge vertrekt, 3de sprinter (evt. Ballerini?), (is er al een 2de sprinter? Zou voor Merlier, Philipsen of Gaviria gaan) met een waterkansje op een grote ronde of grote wedstrijd. Ben benieuwd in welke wedstrijd hij zijn afscheid aankondigt.

zietemgaan 14 september 2021 om 13:12

Ding is dat ze geregeld zelf hun jonge talenten laten groeien daar waar anderen ze enkel op toplevel willen inkopen. Zo is daar Steimle bv. Dus wait and see. Merlier heeft dan weer dat andere ploeggevoel nodig: dat van de bende veldrijders van de Roodthooftjes, die gaat daar niet weg.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 15:26

Alhoewel Merlier 1ste sprinter zou moeten zijn voor Fabio en die zit dan heel dicht bij Philipsen. Denk dat Gaviria net verlengd heeft. Als die zijn neergang verder doorzet kan hij misschien op zijn 28ste met hangende pootjes terug bij Patrick aankloppen want voor dat oliedollarloon gaan ze die hardhorige kwakkelaar niet binnenpakken. Qua talent de allerbeste volgens mij maar ja… geld geld geld.

Turtlehead 14 september 2021 om 12:13

Tót de Tour is Cav publicitair goud waard. Ome Pat zal zijn sponsors dat niet durven ontnemen. Bonus voor prestaties en bonus voor PR-werk, dat komt wel goed.

En dan een niet te groots programma rijden, hier en daar sprint winnen en de magie blijft nog wel even.

En misschien wordt ie wel WK ;)

Chasse_patate 14 september 2021 om 12:16

Wk?? WHAHA die gast komt geen heuvel over.

Willem Kieft 14 september 2021 om 13:41

Gelukkig liggen er ook nauwelijks heuvels op dit parcours.

Reiger 14 september 2021 om 12:41

Ik denk dat de keuze van Patje om voor Jakobsen te kiezen makkelijk te staven zijn met de vermogensdata die beschikbaar zijn. Jakobsen wint met niet de meest ideale sprinttrein 3 ritten in de Vuelta en CAV wint met dé beste leadout die er is 4 ritten in de Tour. Allebei hebben ze niet de allerbeste sprinters op hun pad gevonden maar winnen is winnen. Lijkt mij ook logisch dat wanneer je kiest voor Jakobsen, je CAV thuis laat in de Tour want de situatie zoals bij Alpecin dit jaar wil je vermijden denk ik waarbij Merlier zich moest wegcijferen voor Philipsen in ritten waar hij meer kans had. Gewoon kiezen voor de snelste en de ander thuislaten en uitspelen in Giro of Vuelta.

Massimo Bataille 14 september 2021 om 12:53

Idd, en dan kun je nog bij Philipsen zeggen dat hij nog beter een heuvel verteerd dan Merlier dus minder snel gelost zal zijn ( of frisser kan sprinten) na zwaardere etappe.
Cav en Jakobsen komen beide nauwelijks een viaduct boven, dus kan je geen verschil in maken.

Reiger 14 september 2021 om 13:06

@Massimo idd. In het laatste geval zullen ze in elkaars vaarwater zitten en CAV doet/is heel aardig tegenover Jakobsen (en omgekeerd), maar als puntje bij paaltje komt willen ze allebei winnen. Dus problemen gegarandeerd mocht je ze allebei meenemen.

Marco 14 september 2021 om 13:23

Je kunt toch afspreken dat Cavendish voor die ene overwinning mag gaan, dat is de enige reden dat hij nog eens naar de tour wil. Heeft hij hem, dan is het klaar

Massimo Bataille 14 september 2021 om 14:25

Als Cav dan telkens (net) niet die overwinning neemt kan je niet Jakobsen blijven aan de kant schuiven. En als je hem pakweg 2 of 3 kansen geeft, kan je ook niet zomaar zeggen, jammer Cav je hebt je kans gehad nu gaan we terug voor Jakobsen. Dan heb je hem voor niets meegenomen.
Een tour team is ook wel super specifiek en elke renner heeft echt wel zijn taak. Je kan niet zomaar eventjes Cav tussendoor meenemen en zeggen we zien wel (of toch niet bij Quickstep). Alles staat in teken van de sprinter (Jakobsen) en Alaphilippe.
Je hebt zowiezo al een hele leadout nodig voor de sprinter, mannetjes om de vlucht te controleren en dan nog iemand voor Alaphilippe bij te staan. Plekjes worden duur dan.

Reiger 14 september 2021 om 14:46

@Marco Daar zat ik eerst ook aan te denken maar ben het helemaal eens met Massimo. Als die overwinning uitblijft en het gaat ten koste van een ambitieuse Jakobsen wordt het al een stukje minder gezellig in the pack

Michelangelo 14 september 2021 om 12:44

Tja, Cav heeft een uitdaging:
Ondanks zijn ritzeges en groen zullen de ploegen niet in de rij staan voor hem. Ze hebben allemaal gezien hoe hij er, ondanks een dik salaris, met de pet naar heeft gegooid bij Qhubeka. En dat hij heel erg afhankelijk is van een hele goede leadout.

En Quickstep: die kiest voor Jakobsen als nummer 1. Hoewel het de vraag is op welk niveau hij daadwerkelijk staat, aangezien de tegenstand in de Vuelta (net als overigens in de TdF voor Cavendish) toch wel pover was. Maar hij heeft de leeftijd mee, en voor zijn val al een heel goed niveau laten zien. Dus een zeer begrijpelijke keuze.

Cavendish wil denk ik maar 1 ding: nog 1 ritzege in de TdF. Maar als Evenepoel naar de Giro gaat, zullen ze wel aantreden met de sprintploeg in Frankrijk. En dus waarschijnlijk ook met Jakobsen. Allebei mee? dat lijkt geen logische optie.

Waarom zou Cav dan nog verlengen als het salaris hem niet bevalt, en hij waarschijnlijk ook niet de sportieve uitdaging krijgt die hij wil? Om gewoon nog een jaar te kunnen fietsen? Voor het geld? Of misschien toch met de “hoop” dat er een plekje in de Tourploeg komt zoals dit jaar, via een valpartij, blessure of zijspoor van Jakobsen…

Als hij geen garantie krijgt op start in de TdF, dan zou ik lekker stoppen als ik hem was….

Reiger 14 september 2021 om 15:00

@Michelangelo Plausibel verhaal. Alleen even om het niveau van Jakobsen aan te halen;
In 2020 was hij in het voorjaar tót zijn val al een maatje beter dan in de Vuelta waar hij 2 ritten won. Het is heel aannemelijk dat hij juist deze afgelopen Vuelta nodig heeft gehad
om in 2022 een greep naar de absolute sprintmacht te doen. De leadout van DQS is gewoon de beste van het peloton en die had Jakobsen niet in de Vuelta en CAV wel in de Tour. De vermogensdata van beide renners zijn naast elkaar gelegd en gewogen.
Jakobsen dus.

Michelangelo 14 september 2021 om 16:15

@Reiger,
“De absolute sprintmacht” voor Jakobsen weet ik niet. Ja, DQS heeft een hele goede trein, maar een Groenewegen van vóór Polen, Ewan en ook Merlier acht ik minstens van gelijkwaardige kwaliteit als wat Jakobsen voor zijn val liet zien. En inmiddels krijgt ook Merlier zijn trein steeds beter op de rails, kan ook Groenewegen rekenen op een degelijke leadout, en is Ewan een sprinter die vaak prima weet te profiteren van de werken van anderen. De rest van de sprinters van naam (Demare, Bennett, Ackermann, Philipsen etc) hebben dit seizoen niet overtuigd (ja, Bennett een beetje in het voorseizoen).
Echter mbt Groenewegen verwacht ik dat hij niet de kans gaat krijgen in de TdF (en als hij mee gaat slechts met zeer beperkte ondersteuning). Bovendien moet ook hij het laatste stapje terug naar de top nog zetten. Dus zal voor “de absolute sprintmacht” met name de vraag zijn wie welk programma gaat rijden. En het lijkt mij wel machtig om alle grote sprinters nog eens tegelijk in goede vorm en met goede ondersteuning in de TdF bezig te zien….

Wheely 14 september 2021 om 12:53

Blijkbaar hebben ze gewoon normaal gedaan, wat dat ook precies moge zijn.

Jean Dumas 14 september 2021 om 12:59

Voor eens volg ik de argumentatie van Lefevere.

zietemgaan 14 september 2021 om 13:53

Mijn vraag is wanneer ze echt nieuwe renners gaan aantrekken, of met nieuws daarover naar buiten gaan komen. Het is tot spijt van wie het benijdt toch één van de drie, vier topteams in het peleton (samen met UAE, Jumbo en Ineos).

Melkzuur 14 september 2021 om 15:09

Klopt, het is erg stil rond DQS. Enkel Vervaeke komt voorlopig dacht ik.

Reiger 14 september 2021 om 15:17

Moeten er niet enkele renners bij om Evenepoel te ondersteunen in een grote ronde?
Lijkt mij toch wel wenselijk.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 15:22

1/2 Quickstep, INEOS
3.UAE
4. Bahrein, Jumbo

Panache 14 september 2021 om 13:55

Cavendish wil dat record en de rest zal hem weinig interesseren (ook het geld zal niet argument één zijn). Indien DQS voor Jakobsen gaat volgende Tour en Cav een programma er rond omheen krijgt aangeboden (minder aansprekende koersen, dus minder bonussen?) dan zal de Brit daar niet mee akkoord gaan. Immers moet je opgesteld worden in de Tour om het record überhaupt te kunnen behalen. Voor alle partijen beter dat hij elders gaat rijden, wie weet wordt het zelfs DSM.

Massimo Bataille 14 september 2021 om 14:28

Ik denk dat Cav de gezonde concurrentie wil aangaan met Jakobsen en gewoonweg bewijzen dat hij beter is.
Cav is zijn periode bij Bahrein niet vergeten en weet denk ik goed genoeg hoeveel hij Quickstep ( en Lefevere) moet bedanken voor deze kans. Anders was hij nu al wielrenner af. En hij wil zeker niet terug zoiets meemaken.
Cav weet ook wel dat je maar net zo goed bent als je laatste overwinning en dat het soms snel kan gaan in wielrennen.

reusjen 14 september 2021 om 15:01

De arrogantie om te rijden alsof ze de laatste etappe in de tour ook wel even zouden winnen en daar eerdere kans voor op te offeren speelt hen nu toch parten. Nu zit je met een renner die super dichtbij een record is, maar er misschien ook wel heel ver vandaan is.

Mad 14 september 2021 om 15:10

Het lijkt me mooi als Cav nog voor één overwinning naar de tour mag, en de overige ritten de sprint aantrekken voor Jacobsen

Romāns Vainšteins 14 september 2021 om 19:57

. Wat spurt betreft zijn ze niet helemaal vergelijkbaar vind ik, Jakobsen is een pure macht hakker die het langer vol kan houden maar Cav meer het ultieme talent met de ultieme laatste jump. Aangenomen dat aankomende tour er genoeg ritten zijn om het hele gilde in blinkende vorm aan de meet te krijgen zou ik ze allebei meenemen en per rit en situatie bepalen wie je spelen gaat.

Headlines

Materiaalzone

Populair