Marco Marcato pakt zege in spectaculaire Parijs-Tours

zondag 7 oktober 2012 om 15:29

marcato

foto: Sirotti

Marco Marcato heeft op spectaculaire wijze de zege in Parijs-Tours voor zich opgeëist. De coureur van Vacansoleil rondde het af in een sprint met drie en klopte onze landgenoot Niki Terpstra en de jonge Belg Laurens de Vreese. De Italiaan was vorig jaar al tweede in de Franse herfstklassieker maar mocht nu dus wel het zegegebaar maken op de Avenue de Grammont.

De editie van 2012 zal ongetwijfeld de boeken ingaan als een bikkelharde wedstrijd. Van bij de start werd er volop gekoerst en de eerste drie wedstrijduren werden afgeraffeld met een gemiddelde van maarliefst 50 km/u! Kleppers als Breschel en De Gendt gaven er al in een vroeg stadium de brui aan en vele anderen volgden hun voorbeeld. Een oorspronkelijke kopgroep van elf renners (aanvankelijk ook Kelderman) werd uitgedund tot zeven waarmee de finale werd geopend. Smukulis, Talabardon, Morkov, (Sylvain) Chavanel, Gérard en de twee Nederlanders Kroon en De Kort waren de laatste overlevenden. Rasaanvaller Morkov bevestigde zijn status nog maar eens en reed zijn moegestreden medevluchters uit het wiel op 30 km van de meet.

Nederlands kampioen Niki Terpstra zette eigenhandig een achtervolging op touw en reed weg met een groepje uit het totaal uitgewoonde peloton. Met landgenoot Curvers en daarnaast De Vreese, Marcato, Berard, Pichon, Turgot en de ingelopen Morkov ving hij de heuvelzone aan met een minieme voorsprong van amper 15 seconden. Daarachter leidden de BMC-mannen van Van Avermaet de dans. Ondertussen gingen een paar renners tegen de grond, met onder meer Samuel Dumoulin. Bij het opdraaien van de Côte de Beau Soleil, de op één na laatste helling van de dag, moesten Curvers en de moegestreden Morkov acuut de rol lossen. Uiteindelijk kon enkel Laurens de Vreese het sterke duo Terpstra-Marcato volgen.

Ondertussen kwam de achtervolging maar moeizaam op gang, waardoor de voorsprong van de drie vooraan opliep tot ruim 30 seconden op 6 km van het einde. Daarachter voelde Degenkolb de bui al hangen en zette zijn ploegmaat Curvers op kop van het kleine groepje achtervolgers waar hij kort daarvoor had aangesloten. Het ging de oersterke Duitser echter niet hard genoeg en dus ging hij solo op zoek naar het trio aan kop. Degenkolb kwam nog dicht maar kreeg het gat net niet dicht en dus mochten de drie sprinten voor de overwinning. Onze landgenoot Terpstra zat aanvankelijk in een zetel, maar voelde zich opgejaagd door de naderende Degenkolb. De OmegaPharma-Quickstepcoureur ging van ver aan maar viel stil, waarna Marcato het afmaakte voor De Vreese.

Parijs-Tours 2012 (1.HC)
1. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil) in 4u50m34s
2. Laurens De Vreese (België/Topsport Vlaanderen) z.t.
3. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quickstep)
4. John Degenkolb (Duitsland/Argos-Shimano) op 6s
5. Laurent Pichon (Frankrijk/Bretagne Schuller) op 12s
6. Greg van Avermaet (België/BMC) z.t.
7. Björn Leukemans (België/Vacansoleil)
8. Jonathan Hivert (Frankrijk/Saur-Sojasun)
9. Jens Keukeleire (België/Orica-GreenEdge)
10. Zdenek Stybar (Tsjechië/Omega Pharma-Quickstep)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone