Marco Haller zat in emotionele achtbaan: “Het was echt een gekke tijd”

woensdag 17 oktober 2018 om 08:41
Marco Haller zat in emotionele achtbaan: “Het was echt een gekke tijd”

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Marco Haller maakt deze week zijn rentree in het peloton. De Oostenrijker werd samen met landgenoot Bernhard Eisel in april aangereden, waarbij hij zijn knieschijf en dijbeen brak. Na een lange revalidatie, maakt Haller weer een goede indruk. In de eerste etappe van de Gree-Tour of Guangxi reed de renner van Katusha-Alpecin namelijk in de kopgroep.

Tegen Cyclingnews vertelt Haller voorafgaand aan de eerste etappe van de Gree-Tour of Guangxi nerveus te zijn. “Het voelt als een eerste dag op school”, aldus de renner die een belangrijke pion van Marcel Kittel had moeten zijn in de Tour de France. De terugkeer stond gepland in de Ronde van Turkije, maar een blindedarmontsteking gooide roet in het eten.

Open fractuur met 36 hechtingen
Op zijn tweede trainingsdag van het seizoen fietste Haller samen met landgenoot Eisel, toen plots een auto aan de rechterkant opdook. Het voertuig raakte de renner van Katusha-Alpecin vol. In het ziekenhuis werd een gebroken knieschijf en dijbeen geconstateerd. “Het was veel erger dan alleen een gebroken knieschijf,” geeft de 27-jarige renner aan. “Bij Philippe Gilbert ging de revalidatie veel sneller. Ten eerste was het bij mij een open fractuur, met 36 hechtingen! Ten tweede lag het kraakbeen of een deel ervan eruit.”

Levensbedreigende situatie Bernhard Eisel
Ook bij Eisel ging het na de aanrijding niet goed. De 37-jarige renner van Dimension Data had een levensbedreigende verwonding. In het ziekenhuis kwam het personeel erachter dat zijn hoofdpijn te wijten was aan een hematoom in de hersenen. Die week is Eisel succesvol geopereerd. In juli keerde de renner terug in koers. “Het was net een grote horrorfilm”, vindt Haller. “Het was echt een gekke tijd. Ik zag in mijn gedachtes Bernie met zijn twee kinderen thuis. Het liet me alles opnieuw overdenken. Je twijfelt echt of het de moeite waard is, weet je?”

Kippenvel langs WK-parcours
Bovendien zorgde alles voor een flinke kras op het mentale. “De afgelopen maanden waren een soort achtbaan, met bijna een soort van depressie. Maar er waren ook andere emoties”, blikt Haller terug. Zo kreeg hij kippenvel toen hij langs het parcours van de Wereldkampioenschappen in Innsbruck stond te barbecueën. “Het was het moment waarop ik tegen mezelf zei: ‘ik moet snel terug naar deze fascinerende sport’.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Verweggistan 17 oktober 2018 om 19:10

Mooi, zo’n achtergrondverhaal over een coureur als Haller, niet meteen de meest in het oog springende renner. En vooral ook goed dat hij nog een koers kan rijden voor de winter.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone