Marco Haller aangereden door auto en staat maandenlang buitenspel

Marco Haller aangereden door auto en staat maandenlang buitenspel

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

donderdag 19 april 2018 om 18:55

Marco Haller is woensdagmiddag aangereden door een auto. De 27-jarige Oostenrijker heeft daarbij meerdere breuken in zijn linkerbeen opgelopen en staat maandenlang buitenspel. Dat meldt zijn ploeg Katusha-Alpecin op haar digitale thuis. Haller had een belangrijke pion van Marcel Kittel moeten zijn in de komende Tour de France.

“Het was mijn tweede dag terug op de fiets, nadat ik hersteld was van mijn tweede virale infectie dit seizoen”, vertelt Haller vanuit het Landeskrankenhaus in Villach. “Ik was aan het trainen met Bernard Eisel. Ik zat in zijn wiel op een stukje bergafwaarts, toen er plots – door het negeren van een stopbord – een auto aan de rechterkant opdook. Bernie wist het voertuig net te ontwijken, maar ik raakte op volle snelheid de bestuurdersdeur. Mijn fiets is compleet vernield en mijn knie helaas ook.”

In het ziekenhuis werd een dubbele breuk in zijn knieschijf vastgesteld. Na verder onderzoek bleek hij ook zijn linker dijbeen gebroken te hebben. “Ik ben erg teleurgesteld”, zucht Haller. “Niet alleen door het missen van de Tour. Maar ook – alweer – door de houding en het gedrag van automobilisten. Auto’s en fietsers delen de weg, maar het lijkt erop dat het steeds moeilijker is. Er is een verandering van mentaliteit nodig.” Zodra de Oostenrijker het ziekenhuis mag verlaten, begint hij zijn revalidatie in München. Wanneer hij eventueel kan terugkeren in competitie, is nu nog niet bekend.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Gabriel Melching 19 april 2018 om 19:08

Wat een drama voor die gast. Hopen op een spoedig herstel!

0
west 19 april 2018 om 19:20

Ook al heb je voorrang, waarom ga je op training vol gas over een kruispunt? Je weet dat andere weggebruikers niet te vertrouwen zijn. Of is dat te cyclosportief gedacht?

0
aardappeljager 19 april 2018 om 19:56

@west en dan gaat hij waarschijnlijk een stukje harder dan anderen verwachten.

Heb wel het idee dat we nu vaker van dit soort berichten te lezen krijgen. Komt het dan ook vaker voor dat mensen worden aangereden?

0
KissMyAce 19 april 2018 om 19:57

@west
Hoe weet jij dat ie vol gas ging?

0
Polleke 19 april 2018 om 20:43

Steeds meer fietsers, nog meer auto’s, de ruimte is te klein geworden…

0
ikbenprocycling 19 april 2018 om 21:11

‘….raakte op volle snelheid de bestuurdersdeur’

0
Samlambeej 19 april 2018 om 21:32

Het is altijd hetzelfde liedje met de fietsers en de motorijders. Wanneer je op een voorrangsweg rijdt en je nadert een rechtse zijstraat waar het zicht enigzins belemmert is, moet je om volledig zeker te zijn helemaal stoppen. Kan dat niet, dan rem je af, en ga je te midden de weg of zelfs helemaal links rijden. Waarom? De bestuurder die uit die rechtse zijstraat komt kijkt vaak heel oppervlakkig rechts links en komt de weg op. De bestuurder kijkt misschien vlug eens 60° rechts en 60 links daar hij een volledig 180 of 200° zicht moet hebben. Het smalle object van de fietser of motorijder heeft hij niet opgemerkt. Ga maar eens na bij jezelf.

0
reusjen 19 april 2018 om 22:54

@west
Wie heeft het over een kruispunt? Lees toch eens goed voor je een oordeel velt. Er staat in een afdaling, dan is de snelheid sowieso hoger en er zijn vaak onoverzichtelijke zijwegen, dat verklaard ook het stopbord.

0
Arry1337 19 april 2018 om 23:22

@ikbenprocycling
Dat betekent alleen dat hij niet heeft kunnen remmen, het zegt niks over zijn snelheid.

0
Mwielerfan 20 april 2018 om 00:00

Je hoort nooit iets over de afhandeling. Zo’n wielerploeg heeft toch grote schade, ook financieel.

0
nickdt 20 april 2018 om 01:40

Maar wie negeerde een stopbord, dat is niet duidelijk, want de tekst is zo opgezet dat Haller en Eisel dat stopbord ook konden hebben genegeerd.

0
Bulcke 20 april 2018 om 05:58

Als je alleen naar de zin over het negeren van het stopbord kijkt is het inderdaad niet duidelijk. Het zou alleen wel vreemd zijn als haller het gedrag van automobilisten hekelt als hij zelf een stopbord heeft genegeerd.

0
mus van de maasstad 20 april 2018 om 07:39

Even los van dit incident. Ook fietsers mogen wel eens in de spiegel kijken. Vooral die recreatieve fietsclubjes schieten je vaak aan alle kanten met aardig hoge snelheid voorbij.

Op de fiets ben je erg kwetsbaar. En ik heb vroeger van mijn rij instructeur geleerd:
“Voorrang HEB je niet, voorrang KRIJG je”

0
Jungle Man 20 april 2018 om 08:19

Jemig wat een pech voor deze gast, en ook voor zijn ploeg. Door een verkeersongeval kan ie dus zijn vak een tijdje niet uitoefenen. Goed dat wielrenners geen freelancers zijn, dan zouden ze geen broodwinning hebben.

0
Mwielerfan 20 april 2018 om 12:18

Ik zou niet de verzekering van een wielerploeg willen zijn.
Mijn vriendin reed laatst achter groepje van 12 wielrenners die een kilometer lang expres met 4 man breed bleven rijden. Met 12 man kun je makkelijk op een lint?!? Dit soort lui verpesten het voor de rest want de helft van de automobilisten zal bij een volgend groepje chagrijnig zijn en daardoor minder rekening houden bij inhalen.

0
AndriesW 20 april 2018 om 12:53

Tip voor de lezer: bij twijfel of onduidelijkheid even het bronartikel bekijken.
“I was riding with Bernie Eisel and was sitting in his wheel in a slight downhill, when suddenly a car, ignoring the stop sign, came at us from the right.

0
AndriesW 20 april 2018 om 13:45

@Samlambeej
Voor de zekerheid helemaal stoppen op een voorrangsweg vind ik slecht verkeersgedrag. In het verkeer hoort het erbij dat je in zekere mate rekent op correct gedrag van anderen. Het wordt anders juist chaotisch en onoverzichtelijk.

Een bestuurder die slechts oppervlakkig kijkt bij het oprijden van een voorrangsweg is gewoon verkeerd bezig, al helemaal als er nota bene een stopbord staat. Mijn observatie is dat zo iemand enkel een aanrijding met een ander groot voertuig wil vermijden en de gok van een aankomende fietser wel durft te nemen. Net zoals veel voetgangers en fietsers nogal eens oversteken of van richting veranderen op basis van gehoor en diezelfde gok nemen.

Ik probeer zoveel mogelijk wel resoluut voorrang te nemen, met alertheid en in achtneming van de situatie. Volgens mij vergroot een hoge mate van voorzichtigheid en twijfelachtigheid je risico's.
Iedereen maakt wel eens een verkeers-/voorrangsfout. Als iemand dat jegens mij doet dan maak ik altijd een verontwaardigd gebaar. Niet omdat ik dan erg boos ben maar om meer indruk te maken zodat deze verkeersdeelnemer hopelijk alerter wordt.
Dus mijn boodschap: te veel ruimte geven voor fouten van anderen in het verkeer geeft een netto negatief effect, als variant op het principe van moral hazard.

Met een fiets op echt hoge snelheid verkeer tegenkomen, zoals in een afdaling, blijft natuurlijk altijd een spannende situatie waar ik zelf geen ervaring mee heb.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone