Marc Madiot is tegenstander van de dropper post, het mechanisme waardoor renners via een knopje hun zadelpositie kunnen veranderen. De Franse ploegbaas van Groupama-FDJ heeft na de zege van Matej Mohoric in Milaan-San Remo zijn hart gelucht bij Ouest France. “We moeten toch ook aan de veiligheid denken?”, vraagt hij zichzelf af.
“Het is slim van hem. Het is spectaculair, en dat is wat we willen”, stelt de 62-jarige Madiot. “Ik wil ook niet de moraalridder spelen, maar Mohoric kwam meerdere keren heel dicht bij een valpartij. Hoe zou het zijn geweest als hij na de afdaling van de Poggio in een rolstoel was beland? Als we anderen gaan aanmoedigen om hetzelfde te doen, dan wordt het gevaar en het risico nog groter. We moeten toch ook aan de veiligheid denken? Maar ik heb het gevoel dat we dat iets te vaak vergeten.”
“Ik ben ploegbaas en houd er niet van om ouders te bellen dat hun kind in het ziekenhuis ligt. Dat is mij al eens overkomen en ik wil het niet nog een keer meemaken”, wijst de teammanager nog eens op de gevaren in het huidige wielrennen. De dropper post, die in Milaan-San Remo voor het eerst zijn intrede deed in het wegwielrennen, is wat dat betreft geen verbetering volgens Madiot.
De UCI bevestigde na La Primavera dat de dropper post wel degelijk toegestaan is op de weg. “De UCI zou er goed aan doen om deze echte problemen eens te onderzoeken”, reageert Madiot. “Maar ze zijn misschien niet krachtig genoeg tegen de lobby van de fietsenfabrikanten.”
‘Voor vooruitgang, ook voor gelijkheid’
Toch kan de Groupama-FDJ-baas het zijn renners niet verbieden om met een dropper post te rijden, mocht iemand erom vragen. “Ik zal wel ja moeten zeggen, want ik heb geen andere keuze. Als de anderen het doen, zouden wij het ook moeten doen. Maar ik ga er heel veel spijt van hebben, omdat ik vind dat we aan het afdrijven zijn. Ik zal zelf nooit het initiatief nemen, want naast het veiligheidsaspect denk ik ook dat dit niet in het DNA van het wielrennen zit”, vindt Madiot.
“Voor mij is de essentie van wielrennen dat je zo snel mogelijk gaat met je eigen benen en je eigen lichaam, op een fiets die zo goed als identiek is aan die van je tegenstander. Dat mag ook niet vergeten worden. Maar de ploeg van Mohoric heeft de middelen om dit te doen, terwijl er ook veel teams zijn die de mogelijkheid niet hebben om op zoek te gaan naar innovaties”, legt Madiot uit. “Natuurlijk ben ik voor vooruitgang, maar ik ben ook voor gelijkheid.”
29 Reacties
˙oɯǝᴚ uɐS ɾıɥ ʇuıʍ nu ‘doʞ uɾız do pʃǝɹǝʍ ǝp oɹı⅁ ǝp uı ƃɐz ɔıɹoɥoW
Ik snap Madiot zijn standpunt volledig. Eigenlijk wil je niet dat een race beslist wordt door met z’n allen een soort van Russische roulette te spelen en degene met het meeste geluk wint. Ik telde drie momenten dat Mohoric zeer dicht op een zware crash zat en zonder deze belachelijke risico’s had hij onderaan te weinig seconden speling. Het is inherent aan deze wedstrijd die vlak na de afdaling finisht, een oplossing zal ook super lastig zijn zonder het unieke karakter van Milaan San Remo aan te tasten.
Ik denk alleen dat hij 2 dingen door elkaar haalt. Een dropper maakt de afdaling niet onveilig, maar het alles-of-niks rijgedrag van Mohoric. Eers door het gootje, en daarna bijna de highsider tegen het muurtje. Zonder dropper had het mogelijk anders afgelopen.
Dropper is voor mij prima. Een bewezen techniek in de wielersport, al jaren op de markt. Geeft een stuk meer controle dan buisdalen of de huidige variant waarbij je de punt van je zadel in je anus duwt.
Voor mij hoort afdalen bij de wielersport. En het is aan de renners zelf, hun thuisfront en de ploegbazen om een gezonde balans te vinden tussen risico’s mijden en snel dalen. Enige wat je kunt doen is altijd afwegen of je de afdaling op een plek neerlegt waar deze beslissend is, en welke bergen je wilt afdalen.
De grootste winst van veiligheid zit hem in aankomsten zoals bijvoorbeeld gisteren; het aanwezige straatmeubilair, gekoppeld aan het imbeciele gedrag van sommige renners. Daar lijkt me meer te halen dan bij de dropper van Mohoric.
@Michelangelo. Helemaal mee eens. De dropper maakt het juist veiliger, het is Mohoric die gevaarlijk daalt. De dropper heeft daar niets mee te maken. Waarom zouden de MTB’s er anders mee afgemonteerd worden?
De dropper zelf is inderdaad niet het probleem, maar de dropper wordt wel met reden aangeschaft en gebruikt (om de aanval in te zetten in de afdaling). Ik vind de kwestie heel lastig, ben ook liefhebber van de afdaling van de Poggio en de wijze waarop deze koers na 6 uur geeuwen vrijwel standaard in een zeer spannende ontknoping beland). Maar we weten als weldenkende mensen ook dat deze wijze van aanvallen (als dat er standaard een man of drie gaan doen per editie) zal leiden tot een zeer zwaar ongeluk. Gaan we dan weer klagen over niet aanwezige stootkussens en vangnetten, of zeggen we dan dat kamikaze een risico inhoudt en eigen schuld dikke bult veel plezier in je rolstoel? Een venijnige vraag, maar zeer actueel. Ik heb ook vrede met ieder antwoord, de vraag is niet retorisch.
@ Panache Afhankelijk van de kwaliteiten van de renner is een technische afdaling met de fiets veel minder kamikaze dan de doorsnee massasprint, maar die staan niet ter discussie.
Massasprints staan niet ter discussie? Dan heb je e.e.a. gemist de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld het artikel’ Theo Bos komt met 6 punten om massasprints veiliger te maken’ of de steeds herhalende discussies na een heftige val in de massasprint. Maar laten we niet afdwalen.
Wat mij betreft afdalen zowel als massaspurt onderdeel van het spelletje.
Madiot heeft denk ik nog nooit met een dropper post gereden. Het maakt afdalen veiliger, niet minder veilig. Dat Mohoric als een maniak afdaalt was al bekend, dat deed hij zonder dropper post ook. Wellicht heeft de dropper zijn (wieler)leven gered in die bocht bij die betonblokken.
Dropper posts verbieden voor de veiligheid is net zoiets als helmen verbieden voor de veiligheid: met helmen nemen renners meer risico!
Niet ter discussie als in: “we weten dat het kamikaze is, maar we laten het maar zo.”
+ voor de dropper
@panache: Bos had zijn handen aan het stuur houden in Turkije. Over gevaarlijk sprintgedrag gesproken..
Ik denk niet perse dat de dropper post gevaarlijk is, maar de drang om sneller en sneller naar beneden te moeten willen dan de rest lijkt steeds groter te worden. Juist daar zit mij het probleem met de dropper post, ik zie Kelderman al aan het knopje haken en daardoor vallen. Kortom, de limieten van Mohoric liggen verder dan die van anderen maar toch zullen ze hem proberen te volgen met alle gevolgen van dien. Of de UCI hierin al moet ingrijpen weet ik niet maar het kan ook zo maar zijn dat het nu juist net goed ging en de volgende keer niet.
Ik zie de invloed van de dropper post in je verhaal niet terug…
Persoonlijk denk ik dat Mohoric ook zonder dropper op een goede dag hier MSR op nagenoeg exact dezelfde manier had kunnen winnen. De drang om op het randje te gaan ondervang je niet geheel met materiaaleisen maar restricties, met name vanwege zijn punt over de draagkracht per ploeg, lijken me wel een optie.
Te beginnen met álle tijdritfietsen natuurlijk, dat is de grootste bron van ongelijkheid
Ongeveer 100 jaar geleden voorzag de organisator van de TdF de renners van het materiaal (omdat er een contract was met de fietsfabrikant). De renners mochten alleen hun persoonlijke stuur en zadel gebruiken. Willen we daar naar terug?
Commercieel een aderlating, maar sportief gezien is iedereen er binnen één seizoen aan gewend en verandert het niet echt de corekracht van het wegwielrennen. Er is geen aanleiding, maar stel dit zou worden doorgevoerd dan haakt er geen fan af.
Is dit correct?
Stel je voor – Ewan en Van Aert alletwee op een maatje 54 en dan maar knutselen met zadel en stuur
De dropper post is voor zover ik weet helemaal niet onveiliger toch? Mohoric heeft sowieso ook de neiging om alle risico’s te nemen zonder dropper post.
Dus al met al snap ik dit niet zo goed. Buiten de grote klimmen is eigenlijk ieder onderdeel van wielrennen deels gebaseerd op het nemen van risico’s. Plaatsing voor sprints is risico, plaatsing voor een punch is risico, afdalen is risico. Uiteindelijk hebben de grootste lefgozers met bijbehorende capaciteiten altijd een voordeel.
Die dropper post veranderd daar niet veel aan. En het lijkt me dat ook FDJ wel een paar van die dingen kan bekostigen hoor.
Voor de consument 2a3 honderd euro, voor een wielerploeg zal die prijs wellicht stuk lager liggen. In vergelijking tot de wielen kost zo’n dropper geen drol.
De meest besproken afdaling van de laatste jaren was tegelijk ook, technish gezien, de knulligste… ging al meteen de gutter in toen hij zijn dropper aan het checken was om zich later ternauwernood recht te houden en bijna een muur te kussen… je zou bijna denken dat hij er meer nadeel van had dan omgekeerd, hij was zonder dat ding ook al bij de betere dalers… wat hem wel enorm geholpen heeft is dat cadeau- gaatje van zijn landgenoot en het, meermaals, profiteren van de tv-motor…
Ik denk eerder dat het een psychologisch voordeel was!
Hij neemt sowieso veel risico en nu dacht hij onoverwinnelijk te zijn!
En hij had nog gelijk ook
ik vind het gwn lelijk
en het weegt meer
2 zaken waar ikzelf al genoeg aan bijdraag
Zelfspot, heerlijk bellevue!!
Haha, (h)eerlijke(?) commentaar! Als je maar genoeg bellevues drinkt ziet alles en iedereen er trouwens veel mooier uit ;-)
In Zwitserland ging Mohoric hard onderuit in een afdaling. Dat liep met een sisser af. Het heeft er niet toe geleid dat hij minder risico’s neemt in afdalingen. Je kunt erop wachten dat hij nog een keer onderuit gaat en dan loopt het misschien minder fortuinlijk af. Daar gaat wel/geen dropper niks aan veranderen.
Het financiële verhaal is onzin. Op fietsen van 10k maakt een €100 zadelpen duurdere zadelpen echt niet uit.
Madiot slaat hier de plank mis op meerdere fronten:
1. Het is Mohoric die de afdaling voor zichzelf gevaarlijk maakt, niet de dropper post.
2. Een ‘innovatie’ als de dropper post kost niet veel, iedere ploeg kan dit gewoon doen.
Eigenlijk lijkt het erop dat Madiot aanvallen in de afdaling wil verbieden, maar daar geen mogelijkheid toe ziet en dan maar met zulke ideeën komt. En zonder technische innovatie krijgt de wielersport geen geld van fietsfabrikanten, dat gaan ze serieus voelen.
Met pinot als kopman die jarenlang niet echt heeft gedurfd. En nu Gaudu die wel kan, maar soms gewoon te licht is. Snap ik op zich wel dat je alle voordelen van anderen in afdalingen uit wil sluiten.
Zorg er gewoon voor dat een wedstrijd niet beslist kan worden in een afdaling. Daarom is MSR ook een mindere klassieker om naar te kijken.
Is Madiot ooit op een innovatie betrapt?