Marc Goos en LottoNL-Jumbo uit elkaar
maandag 29 augustus 2016 om 10:13

Marc Goos en LottoNL-Jumbo uit elkaar

Er is een einde gekomen aan het conflict tussen LottoNL-Jumbo en Marc Goos. De ploeg en renner waren het oneens over het herstel van de Brabander van een gecompliceerde heupblessure. Beide partijen zijn onlangs overeengekomen hun verbintenis per direct te beëindigen.

In 2014 brak Goos tijdens een val in de Ronde van Zwitserland zijn heup, waarna een lange revalidatieperiode volgde. Goos besloot vorig jaar op eigen initiatief en kosten een behandeling in Gent te ondergaan. In Nederland wordt het plaatsen van die zogenoemde MoM-prothese door specialisten afgeraden. Toen Goos hersteld was van die ingreep ontstond een meningsverschil tussen de medische staf van de ploeg en Goos over de vraag of hij wel of niet startklaar was om te koersen.

Uiteindelijk maakt de 25-jarige renner afgelopen mei, afgeraden door LottoNL-Jumbo, zijn comeback in twee Belgische kermiskoersen. Hoewel hij de afgelopen maanden meer had willen racen, kon dat niet vanwege zijn lopende contract bij de Nederlandse WorldTour-ploeg, waar hij sinds dit jaar op de loonlijst stond als ‘gewone’ werknemer in plaats van coureur. De reden waarom hij niet kon koersen is een verzekeringskwestie.

Nu het contract is beëindigd is ook een eind gekomen aan het discussiepunt over de aansprakelijkheid bij eventueel nieuw letsel. Over de details van de verbroken verbintenis zegt Goos niets te mogen zeggen. Hij laat aan WielerFlits weten blij te zijn het conflict nu achter zich te laten. “Ik kan nu weer frank en vrij koersen”, laat de renner weten, die inmiddels is teruggekeerd bij zijn wielerclub De Jonge Renner.

Afgelopen weekend reed hij met De Ronde van Midden-Nederland (2.2) na een onderbreking van meer dan twee jaar weer een UCI-koers. Over zijn plannen voor volgend jaar zegt hij: “Eerst en vooral weer genieten van het koersen en dan zie ik het wel voor volgend jaar.” Volgens De Telegraaf zou Goos in 2017 een plekje hebben bemachtigd in de opleidingsploeg van Giant-Alpecin om daarna door te schuiven naar de WorldTour-formatie.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
29 augustus 2016 10:26
Ik vind 't nog altijd heel jammer, dat Goos en LNLJ uit elkaar zijn gegroeid. Goos was toch de knecht, die in 't bergtreintje van Kruijswijk goed zou passen. edit.
29 augustus 2016 10:30
@kelderfan, vind je het jammer hoe, of dát ze uit elkaar zijn gegroeid.

Het lijkt er op dat er geen gulden middenweg mogelijk was. Ik snap Goos, die pakt een laatste strohalm, en ik snap TLJ dat geen gedonder wil met verzekeringen, aansprakelijkheid etc. Al ben ik niet bekend met de precieze gang van zaken.

Prima oplossing zo, lijkt me.
29 augustus 2016 10:36
Wel opvallend dat de Jonge Renner wordt gesponsord door Lotto-Jumbo :). Is Goos er nog steeds niet helemaal vanaf :)
29 augustus 2016 10:43
LOL verweggistan.

Maar inderdaad wel jammer, anderzijds snap ikTLJ erg goed dat je geen gedonder met verzekeringen etc wil. Dat kan echt extreem prijzig worden.
29 augustus 2016 10:51
Goed dat er nu in ieder geval een oplossing gevonden is. Het zou mooi zijn als Goos toch weer op niveau zou kunnen terugkeren. Het was toch een renner met de nodige potentie bergop. Ben wel benieuwd hoe ze bij Giant tegen die verzekeringskwestie aankijken.
29 augustus 2016 11:05
Wel ongelooflijk in feite, topsport met een heupprothese
29 augustus 2016 11:05
Je kan ,lijkt mij toch een clausule in je contract zetten dat je ploeg niet aansprakelijk is bij heupletsel?
Ook wel opvallend dat Giant hem een plek biedt in hun opleidingsploeg, maar ook wel weer mooi voor hem.
In potentie nog altijd klimtalent.
29 augustus 2016 11:19
@Arema, Ik begrijp dat het wat gecompliceerder ligt dan heupletsel. Bij dit type prothese bestaat de kans dat na verloop van tijd metaaldeeltjes van de prothese in het bloed terechtkomen, wat gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Die problemen hoeven zich niet per se te beperken tot je heupen.
29 augustus 2016 11:29
@josi; in dat geval kan ik TLJ wel enigszins volgen.
29 augustus 2016 11:29
@Arema:
Je kan zo'n clausule natuurlijk altijd in het contract zetten, probleem is alleen dat elke rechter er een streep door zou trekken. Zo'n clausule is niet rechtsgeldig. Net zoals je werknemers ook niet kan uitsluiten van loondoorbetaling bij ziekte of ww na ontslag, ook niet met wederzijds goedkeuren.
29 augustus 2016 11:30
@Josi Potentie is wat voorzichtig uitgedrukt. Hij trapt een hoger wattage per kg dan een Mollema of Gesink. Hoewel wielrennen natuurlijk, tot verdriet van Sky, beslist geen rekenkamer sport is.
29 augustus 2016 11:39
@Duvel, net als, kom hoe heet ie ook alweer, Theo Eltinga ofzo?

edit: Theo Eltink dus.
29 augustus 2016 11:43
Ik begrijp het niet goed.

Het was in eerste instantie de medische staf van TLJ die hem niet klaar vond voor een comeback.
Maar de artsen van het belgische ziekenhuis, en de artsen van Giant vinden hem hier wel klaar voor.
Later wil TLJ op verzekeringsgronden, en niet op medische ? een comeback tegenhouden.
Goos mag hier geen uitspraken over doen.
Giant heeft geen probleem met de noodzakelijke verzekeringen voor Goos.

En weer een Nederlands talent voor Giant.
29 augustus 2016 11:47
Ik ben bovenal blij dat hij weer kan en mag koersen.

Ik geloof ook dat de medische staf van TLJ in deze vooral voor de gezondheid van Goos oordeelde dat hij er niet mee zou kunnen koersen.

Het zal niet voor niets zijn dat deze protheses in Nederland niet geplaatst worden hoezeer het voor Marc ook een uitkomst leek of blijkt te zijn.

Dan vind ik het niet vreemd dat de medische staf tot het oordeel komt dat het risico's met zich meebrengt voor zowel de ploeg (kostentechnisch en juridisch gezien wellicht) en voor Marc zijn gezondheid in het bijzonder, Dat een jonge wielrenner als Marc daar zelf anders over denkt is niet meer dan logisch.

Blij dat het probleem nu uit de wereld is en zowel Marc als de ploeg verder kunnen.
29 augustus 2016 11:52
Jamer dat het zo is gelopen, hij fietste in 2014 zo goed in de Giro voor Kelderman, goede klimknecht. Ik ga ervan uit dat het voor beide partijen niet is verlopen zoals ze hadden gewild. Als hij ook naar Giant gaat, komt het toch nog goed terecht en hopelijk kan hij dan over een paar jaar weer wat van zijn kwaliteiten laten zien. Grappig dat hij tegelijk met Daan Oliver (ook van De Jonge Renner) finishte in de Ronde van Midden-Nederland. Ook hij pakt de draad weer op, benieuwd of TLJ hem weet binnen te halen. Was samen met Kelderman toch Neerlands hoop voor de klassementen een paar jaar geleden...
29 augustus 2016 11:54
Ik kan me zo voorstellen dat er voor Goos in Nederland geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kan worden afgesloten (of voor een enorme premie), omdat die MoM-prothese wordt afgeraden door specialisten.

Wellicht dat er in Duitsland meer ruimte is.
29 augustus 2016 11:55
Blij ook overigens dat Marc juist door Giant opgepikt wordt wat ik toch nog altijd als Nederlandse ploeg zie.
Met een man als Van Dongen daar achter het stuur van de ploegleiderswagen en jonge renners als Oomen, Dumoulin, Hofstede en straks dus Kelderman (volgens de geruchten) zal Marc daar wel een mooie ploeg vinden.

Inderdaad behaalde Marc bij de testen voorafgaand aan het wielerseizoen astronomische waarden die zelfs Gesink en Kelderman niet haalden. Maar datzelfde gold ooit ook voor Theo Eltink....

In de Giro 2014 kwam hij in het tweede deel in een bijzonder zware en heroische etappe opeens boven drijven.

Laten we hopen dat dat niet zijn enige wapenfeit zal zijn in zijn cariere
29 augustus 2016 12:22
Dacht altijd dat hij de nieuwe Ten Dam ging worden, hopelijk gaat het hem nog steeds lukken.
29 augustus 2016 13:51
De "medische staf" van TLJ is net zo behoudend en voorzichtig als de ploegleiders en hun tactiek in de koers. Geen risico nemen en liever een dertigste plaats in een klassement massaal verdedigen dan een keer risicovol meespringen in een ontsnapping . Marc, laat bij Giant maar zien dat TLJ zich weer eens vergist in de capaciteiten van een renner ! Het zoveelste brevet van onvermogen !
29 augustus 2016 15:52
@sooike: dat vroeg ik me af, zijn ze nu echt bezig met het klassement van Bennett?
29 augustus 2016 20:08
Enigszins logisch dat TLJ het risico niet aandurfde. Één valpartij voor Goos en de gevolgen zijn hoogstwaarschijnlijk nog erger dan voorheen.

Reacties zijn gesloten.