Manuel Senni aangereden op training: “Helm heeft mij gered”

donderdag 8 april 2021 om 10:10
Manuel Senni aangereden op training: “Helm heeft mij gered”

foto: Cor Vos

Oud-profwielrenner Manuel Senni is dinsdag aangereden tijdens een training. De Italiaan werd frontaal geraakt door een automobilist die plots van de weg afdraaide. “Ik kon niet eens wegsturen of proberen te remmen”, legt Senni uit. “Gelukkig heeft mijn helm mij gered.”

“Ik reed op een doorgaande weg toen ik de auto in tegenovergestelde richting zag komen”, geeft de 29-jarige oud-renner van BMC en Bardiani-CSF aan. Vervolgens stuurde de automobilist plots richting een parkeerplek. “Ik raakte de auto heel hard en kwam via de motorkap hard op de grond terecht. Ik landde op mijn hoofd, schouder en gezicht. Ook mijn hand en knie werden geraakt.”

Senni vertelt dat de helm een belangrijke rol gespeeld heeft, want achteraf bleek dat hij ‘slechts’ hechtingen nodig had in zijn gezicht. Daarnaast had hij blauwe plekken op zijn jukbeen, kaak, schouder, knieën en hand. “Dat is echt een wonder, want het had echt heel slecht kunnen aflopen”, vertelt Senni.

‘Helaas is dit niets nieuws’
Momenteel komt Senni uit voor de continentale ploeg Amore e Vita. Zijn ploegleider Cristian Fanini reageert verdrietig. “Dit soort gevallen zijn helaas niet nieuw, ondanks alle inspanningen om de veiligheid van fietsers te verbeteren. Te veel mensen hebben geen respect voor fietsers. Te veel mensen zijn afgeleid en rijden misschien met hun mobiele telefoon in de hand en brengen zo het leven van anderen in gevaar”, aldus Fanini.

“Manuel heeft veel geluk gehad, maar hoeveel andere wielrenners kwamen er erger vanaf? Michele Scarponi kwam er zelfs door om het leven. Zelfs werd ik in 2003 aangereden, in een situatie die leek op die van Senni. Daardoor moest ik stoppen met fietsen”, zegt de teammanager.

Dit artikel delen:

7 Reacties

FritsvanHoefelen 8 april 2021 om 10:35

Helmen _O_

La Primavera 8 april 2021 om 10:50

En toch zijn er idioten (dekt het meest de lading) die nog steeds zonder helm fietsen. Er is echt geen enkel argument die het goedmaakt dat je zonder fietst. Je kan zelf nog zo goed opletten maar je bent niet alleen op de weg. Er zijn heel veel mensen die niet opletten en je dus zoals in dit verhaal compleet over het hoofd zien.

Denk eens aan je vrouw, kinderen, vrienden of andere dierbaren voordat je op een racefiets gaat zitten zonder helm.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 12:35

Ik kom ze werkelijk waar nagenoeg nooit meer tegen. meer in de stedelijke zones soms maar dan niet echt in de vorm die je als ‘wielrenner’ onder brengen kan eigenlijk..

Jose Maria 8 april 2021 om 12:43

Het ligt er ook wel een beetje aan waar en hoe hard je rijdt. Ik zou in Italië waarschijnlijk op een gewone stadsfiets al een helm op zetten, omdat je daar als fietser totaal niet beschermd bent. In Nederland is dat wel anders. Inmiddels zie je vrijwel iedereen een helm dragen op een racefiets, en ik denk dat dat een zeer goede ontwikkeling is, maar Nederland is lang niet zo gevaarlijk als de landen om ons heen.

Ik denk dat iedereen prima zelf de keuze kan maken of het verantwoord is om zonder helm te gaan rijden. Als je rustig 20-25km/u gaat bollen word je aan alle kanten ingehaald door 60+ers op elektrische fietsen, zonder helm.

Zelf rijd ik overigens altijd met helm, op de racefiets dan. Ik vind iemand alleen niet per definitie een idioot als hij/zij zonder helm rijdt. Hoge snelheid en/of op de openbare weg? Zeker doen! Maar rustig bollen op een afgezonderd fietspad? Dan kan ik het wel begrijpen.

Hoenderich 8 april 2021 om 11:38

Ik ben 2 weken geleden ook onderuit gegaan en op mijn hoofd geland. Voor mijn gevoel viel de klap wel mee, maar mijn helm (met MIPS) is toch op 2 plaatsen gebroken. Op het moment van de val reed ik 25 km per uur, een snelheid die je met een elektrische fiets ook makkelijk haalt. Ik heb al genoeg last van deze lichte hersenschudding, en moet er niet aan denken hoe het zonder helm was afgelopen.

Posterix 8 april 2021 om 12:26

Tante Coba is ook van haar sokken gereden. Staat nergens in de krant en is ook nergens voor nodig.

AnderJ 8 april 2021 om 12:55

Je tante Coba en jij kunnen bij Wielerflits hun abonnementsgeld terugvragen of voortaan berichten die jullie niet interessant vinden, overslaan.

Persoonlijk vind ik het nuttig dat mensen weer eens onder de neus wordt gewreven dat ze echt een helm moeten dragen. Ik kom zelf nog steeds een enkeling tegen die dat niet doet. Denk dat die enkeling zich zelf niet ziet als wielrenner, maar als fietser.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair