Mannenkoers Ronde van Drenthe dag eerder door bezuinigingen politie

maandag 25 november 2019 om 12:50
Mannenkoers Ronde van Drenthe dag eerder door bezuinigingen politie

Pim Ligthart, de winnaar van 2019 - foto: Cor Vos

De Ronde van Drenthe voor mannen is op de kalender een dag naar voren gehaald. Eerst stond de .1-koers op dezelfde dag gepland als de WorldTour-koers voor vrouwen. Reden voor de verplaatsing is de bezuiniging op politiebegeleiding.

Op de oorspronkelijke kalender stonden de wedstrijden voor de mannen (1.1) en voor de vrouwen (1.WWT) gepland voor zondag 15 maart. Vandaag maakte de organisator bekend dat de doorgang van de speciale ‘bevrijdingseditie’ van de Ronde van Drenthe aan een zijden draad hing en dat de bezuinigingen op politiebegeleiding aanleiding waren voor aanpassingen in het programma. Na de gesprekken met alle betrokken partijen ging het licht alsnog op groen.

Wel werd de mannenwedstrijd een dag naar voren gehaald, naar zaterdag 14 maart. “Eind 2018 werd de organisatie geconfronteerd met de aankondiging van de politie over de reductie van de motorbegeleiding bij wielerkoersen: in 2019 met 20 procent en volgend jaar zelfs met 50 procent”, schrijft de organisator in een persbericht. “Voor Drenthe zou dat betekenen dat er onvoldoende begeleiders overblijven om nog langer twee wedstrijden op één dag te rijden.”

Drie koersdagen
Door de mannen- en vrouwenwedstrijd op twee verschillende dagen te rijden kan er nu wel aan de ‘noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen’ worden voldaan. Dat betekent dat er volgend seizoen drie koersdagen zijn: eerst de Drentse Acht van Westerveld op vrijdag, dan de Ronde van Drenthe voor mannen op zaterdag en tot slot de vrouwenwedstrijd op zondag. Afgelopen jaar pakten Pim Ligthart en Marta Bastianelli de hoofdprijzen in de Ronde van Drenthe.


De inzet van politiemotards wordt in 2020 mogelijk gehalveerd, waardoor de toekomst van Nederlandse wedstrijden op de tocht staat. Wij maakten er een explainer-video over.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone