Magnus Sheffield profiteert van INEOS-overtal en soleert naar zege in Brabantse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 13 april 2022 om 17:29

Magnus Sheffield profiteert van INEOS-overtal en soleert naar zege in Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl 2022 is gewonnen door de 19-jarige Magnus Sheffield. Na een loodzware en uiterst vermakelijke editie van ruim 205 kilometer was de talentvolle Amerikaan van INEOS Grenadiers als eerste aan de finish in Overijse. Hij profiteerde in de finale optimaal van het overtal van zijn ploeg in een kopgroep van zeven.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Ander Okamika (Burgos-BH) vormden de vlucht van de dag in de Brabantse Pijl. Zij reden al snel weg en kregen meer dan vier minuten van INEOS Grenadiers, Quick-Step-Alpha Vinyl en BikeExchange-Jayco.

foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers opent de finale vroeg
De druilerige omstandigheden maakten het er niet makkelijker op onderweg. De mannen van INEOS Grenadiers openden daarom de finale op 80 kilometer van de meet. Ben Turner en Magnus Sheffield reden samen met Victor Campenaerts, Alexander Kamp en Giacomo Nizzolo weg, maar Quick-Step-Alpha Vinyl reageerde snel.

Het was Remco Evenepoel die met Dylan Teuns en Tim Wellens de oversteek maakte. De situatie werd rechtgezet door AG2R Citroën, waarna een nieuwe aanvalsgolf volgde. Dat betekende ook dat Robeet en Van Poucke op 63 kilometer van de finish als laatste vluchters gegrepen werden door een flink uitgedund peloton. Ben Turner probeerde het vervolgens op de Moskesstraat en ging voor de solo. Evenepoel en Campenaerts gingen in de tegenaanval en zorgden ervoor dat het peloton compleet uit elkaar spatte.

Een elitegroep met Turner, Evenepoel, Campenaerts, Benoît Cosnefroy, Tom Pidcock, Magnus Sheffield, Dylan Teuns, Warren Barguil, Tim Wellens en Robert Stannard vormde zich in die fase. Zij reden een halve minuut weg van het peloton, waar Israel-Premier Tech de jacht leidde. Een domper was er voor Teuns, die lek reed en terugviel in het pak.

Remco Evenepoel neemt het initiatief – foto: Cor Vos

Evenepoel keert terug in kopgroep
Barguil, Evenepoel en Campenaerts kwamen op de voorlaatste keer Hertstraat in de problemen. Zij zagen Pidcock, Sheffield, Turner, Cosnefroy, Wellens en Stannard wegrijden, maar wisten aan de voet van de lastige Moskesstraat toch weer aan te sluiten bij de zes. Op Holstheide wist Evenepoel vervolgens met een tussenversnelling Campenaerts en Stannard te lossen, waardoor er zeven overbleven aan kop.

De kopgroep begon met een minuut voorsprong aan de laatste lokale ronde van 22 kilometer. In het peloton was aan die finishpassage een opmerkelijke valpartij, omdat de volgwagen van Quick-Step-Alpha Vinyl bij de doorsteek een renner raakte. Onder meer Julian Alaphilippe sloeg tegen de grond door die actie.

Vooraan was het alle hens aan dek in de finale. Na de Hertstraat leken Cosnefroy en Sheffield weg te rijden, maar Evenepoel wist dat gat in een ruk te dichten. Het zevental begon daardoor gegroepeerd aan de laatste keer Moskesstraat. Sheffield en Wellens kwamen met lichte voorsprong boven, maar Cosnefroy, Evenepoel, Pidcock en Turner volgden snel. Voor Barguil leek het klaar, maar hij keerde toch nog terug.

INEOS Grenadiers speelt het overtal goed uit – foto: Cor Vos

In de achtergrond waren Teuns, Xandro Meurisse, Michael Matthews en Andreas Kron (die later letterlijk zou wegvallen) in de tegenaanval gegaan, maar dat was op ruim veertig seconden van de koplopers. Op dat moment was wel al even duidelijk dat de winnaar vooraan zou zitten. Toch werd er gepokerd in de kopgroep.

De beslissing valt op kousenvoeten
De nog maar 19-jarige Magnus Sheffield sloop in de laatste vier kilometer op kousenvoeten weg en dat was het ideale moment. Zijn ploegmaats Pidcock en Turner counterden alle tegenaanvallen, waardoor het verschil plots dertien seconden was. Sheffield gaf die voorsprong niet meer uit handen en mocht feesten in Overijse.

De achtervolgende groep moest nog uit handen zien te blijven van het groepje met Matthews en Teuns, maar dat lukte. In de sprint om de tweede plaats waren er wat gekke manoeuvres, tot onvrede van Remco Evenepoel. Cosnefroy kwam als tweede over de streep, voor Wellens en Barguil. Wellens raakte na juryberaad zijn derde plaats echter kwijt vanwege een onrechtmatige afwijking in de sprint. Hij werd teruggezet in de uitslag.

RIDE Magazine
117 Reacties
Sorteer op:
13 april 2022 17:48
Gedragstherapeutische hulp kan Remco verder vormen tot prof.
13 april 2022 17:48
Als Evenepoel geen Belg was, vond ik hem wellicht ultra-irritant, maarja. Misschien dat als hij de Nederlandse nationaliteit had, het hier ook minder zou stuiven. De relativiteit der dingen, iemand zou er eens een theorie over moeten maken.
    13 april 2022 18:54
    Wat heeft nationaliteit te maken met het irritante gedrag wat die jongen meermaals laat zien? Al was het een Ghanees geweest dan nog had ik hem niet gemogen. Het is een degelijke renner met potentie om uit te groeien tot de wereldtop maar door zijn dikke nek en misdragingen zou je bijna blij zijn als hij verliest.
13 april 2022 17:52
Mooie koers gezien, verdiende winnaar die zelf sterk reed, maar toch ook de ploeg meehad. Spijtig dat Teuns niet mee was door pech, kon extra mannetje vooraan zijn tegen Ineos-blok. Ala al bij al toch ontgoochelend, mogelijk zit het Baskenland toch nog in de benen. Remco sterk maar geïsoleerd.
13 april 2022 17:53
Sheffield verdient het wel. Laatste heuvels de sterkste. Ben geen fan van dat ..tkind maar zijn sprint wordt wel in de soep gereden door Wellens. En dat antifan zijn komt door die stomme verslaggevers. In heel de kopgroep reden er drie van 22 en eentje van 19. En hij was zeker niet de beste of heeft de meeste koers gemaakt. Maar elke keer zijn leeftijd noemen en zeggen dat zijn tijd nog wel komt….bah bah
13 april 2022 17:55
Leuke koers, op elk parcours meer dan een uur finale. Volkomen terecht de zege in het Ineos kamp.
13 april 2022 17:56
Een koers vol Juice, Yvonne zou d'r vingers er bij af likken.

Mooi podium vol vrolijke knapen, drie keer een mooie smile. Gelukkig geen vervelende ventjes d'r bij, die hebben een officiële waarschuwing en een DSQ. Proficiat. ;)
13 april 2022 17:56
Echt klassiekerweer, dus een mooie, spannende wedstrijd. Verdiende winnaar van een heel sterke ploeg. Quickstep miste een goede Alaphilippe vandaag. Jammer dat de helft van de commentaren hier weer over Evenepoel gaan. De Wielerflits-redactie speelt er handig op in met dat antinieuwsbericht over de waarschuwing.
13 april 2022 17:57
Leek toch ook zeker een vd sterkste in koers. Mooie wedstrijd gezien!
13 april 2022 17:58
hoe gaan ze bij Lotto ooit nog een koers winnen? Koers. Koersen. zoals in rijden en strijden voor de overwinning. En dan aan de finish nog even overzetboot spelen. Wat een drama.

Sheffield krijgt morgen een contract tot 2042. Met optie. Wat een beer. Proficiat!
13 april 2022 17:59
Gelukkig geen ereplaats voor wieltjesplakker Wellens.
Moet heerlijk zijn voor Ineos..3 U-23 renners in de top 6. Wat een luxe.
13 april 2022 17:59
Maar serieus, die Evenepoel - heeft zo'n beetje voor iedereen in de kopgroep gereden incl. INEOS. Iets teveel bewijsdrang naar mijn smaak.

Verder hele leuke koers, Sheffield al ruim voor de laatste klim wegsluipend leek me tactisch wel slim. Iedereen leek toch een beetje in te houden en te rekenen op die laatste klim. Als ie daar weggesprongen was, had Cosnefroy hem denk ik meteen gehaald. Reed goeie sprint weer, had het hem wel gegund na zondag.
    13 april 2022 18:02
    Yep, Evenepoel nog maar weer eens het domste jongetje van de klas. Sheffield enorm sterk en verdiend gewonnen.
    13 april 2022 18:31
    Remco mag gewoon wat economischer rijden, soms zet hij zich onnodig in de wind, kruipt te weinig in het wiel. Steekt zich niet weg, wat mooi maar niet altijd slim is.
    13 april 2022 18:57
    @tramontana
    Gewoon oliedom gereden. Als om het even welke andere renner zo gekoerst zou hebben met 3 man van Ineos in de kopgroep dan was zijn kop er hier afgegaan. Nu Evenepoel als een kip zonder kop heeft rondgereden is het allemaal prima.
13 april 2022 18:08
Het is geen gewone, die Sheffield
13 april 2022 18:10
Wat heeft Quickstep er een uiteindelijk een rotbende van gemaakt, terwijl ze juist alles nu op deze koers gezet hadden. Het monster van Schepdaal wie zich ernstig misdraagt en dan ook nog je eigen kopman + anderen omver gereden. een dag om snel te vergeten voor de quickies
13 april 2022 18:11
Mooie koers gezien
13 april 2022 18:22
Gelukkig gaat Evenepoel binnenkort enorm huishouden in de Waalse klassiekers. Daar schijnt hij volgens zijn fans een stuk geschikter voor te zijn dan voor ronderenner. Ben vooral benieuwd naar zijn machtsvertoon op de Muur van Hoei.
    13 april 2022 18:29
    Als hij op 60 km van de meet gaat heeft hij een kans.
13 april 2022 18:23
Wat een leuke winnaar. En wat een vervelende verliezer.
13 april 2022 18:25
Mooie aanstellermagneet deze draad. Het geen goed nieuws voor je als een koersduwtje en wat streep gebaartjes je richting een kookpunt brengen.

Evenpoel en Wellens koersen hier vandaag bijzonder eigenaardig. Vele malen meer in het oog springend dan Ineos met hun overtal en vooruitgeschoven winnaar.
13 april 2022 18:27
Fantastische koers en fantastische winnaar. Zeker niet gestolen.
13 april 2022 18:30
En ben turner voor mij tot nu toe de revelatie van het voorjaar gewledig!
13 april 2022 18:41
Mooie koers! Verdiende winnaar!
Maar wat een geëmmer over Evenepoel hier! Dat eerste gebaar was erover, maar aan de finish had hij gewoon gelijk. Verder is het een renner die wel overal waar hij start koers maakt! Dat vind ik wel iets hebben. Was vandaag ook bij de sterksten.
Kasseien zijn duidelijk zijn ding niet maar eigenlijk verliest hij de koers door de zwakte van zijn team. QsT moet altijd nog iemand extra in dat groepje hebben! Alaphilippe ziet toch ook Pidcock, Wellens en Theuns vertrekken! Dan moet je gewoon mee zijn. (En dan val je niet!)
Reden hier eigenlijk Nederlanders mee? Zonder VdP is het echt zielig.
    13 april 2022 18:53
    Nog niet zo zielig als het gedrag van Evenepoel.
    13 april 2022 18:58
    Ik vind dat gezeur over Evenepoel ook een beetje te. Net als trouwens de drang om WvA tegenover MvdP te zetten. Volgens mij hebben die helemaal geen hekel aan elkaar,

    Remco heeft niet zo'n sympathieke uitstraling, maar is vooral slachtoffer van de Vlaamse pers die hem presenteert als de nieuwe Mercx. Daar zijn er al meer aan kapot gegaan...
    13 april 2022 19:00
    Bij de sterksten en toch als 6e en bijna laatste van de groep eindigen. Dat doet hij goed.
    13 april 2022 19:05
    Als je de koers en zeker in dit geval de sprint niet hebt gezien, is dit een domme opmerking, enkel bedoeld om de renner in kwestie te kleineren!
    13 april 2022 19:17
    Voor de rest alles goed met je ? wat maakt het de gemiddelde fan hier uit of er een Nederlander in de kopgroep zit of niet? ik ben wielerfan geen nl fan specifiek, maar vind Evenepoel wel bloedirritant worden de laatste tijd en dat heeft niets met zijn nationaliteit te maken. Quickstep had alles op dit rondje gezet en faalt gewoon gigantisch op dramatische wijze, maar ook dat hoort erbij
    14 april 2022 04:43
    Slechts 6 Nederlanders aan de start waarvan alleen Ide Schelling uitrijdt.

    Wel even de kanttekening maken dat zowel Team DSM als TJV niet aan de start stonden.
13 april 2022 19:15
Dik verdiende winst voor INEOS en Sheffield in het bijzonder, want dat leek gewoon de sterkste op de laatste klimmetjes. (Qua lichaamsbouw doet hij me trouwens denken aan die jonge Amerikaan die ooit wereldkampioen werd in het kletsnatte Oslo... )

Aan het einde zaten ze allemaal piependood door die lange finale en de weersomstandigheden. Dat Sheffield zomaar kon wegrijden ligt deels aan de spaarcampagne van Wellens (en Cosnefroy in diens wiel), maar eigenlijk had ook niemand genoeg over om nog iets recht te zetten, vooral met Pidcock en Turner in de wielen. Pidcock die trouwens de minste van de Drie Grenadiers was...

De duw van Evenepoel had nooit mogen gebeuren (gelukkig dat hij dat zelf ook besefte en zich blijkbaar meteen erna verontschuldigd heeft) en de terugzetting van Wellens was meer dan terecht. Spijtig dat die afweek van zijn lijn, want na die goede aanzet had ik graag geweten op welke plaats Evenepoel geëindigd zou zijn in dat sprintje.
    13 april 2022 21:24
    Moest ook al aan Armstrong denken!
    13 april 2022 21:40
    In het interview leek het me een hele sympathieke, bedachtzame jongen.. Dus hopelijk is het alleen een fysieke gelijkenis..
    14 april 2022 06:52
    Dat hoop ik ook, Verstandopnul! Mijn enthousiasme voor die andere was snel bekoeld toen hij hoe langer hoe aggressiever werd t.o.v. concurrenten, ex-ploegmaats en de pers...
13 april 2022 19:33
Ik heb de indruk dat nederlanders zo hun voorkeuren hebben welke koers wel of niet. Kwaliteit is belangrijker dan quantiteit
13 april 2022 20:52
Een mooie wedstrijd gezien met een voor mij verrassende winnaar, die op zijn 'Zoetemelks' wegsloop. Het weer maakte het enorm zwaar, waardoor het verschil maken moeilijk was. Het was op het juiste moment vertrekken en ploegmaats hebben, die de achtervolging doodleggen.

Ineos met een jongerenteam. Grappig om te realiseren dat Pidcock met zijn 22 de oudste was van het drietal.

Evenepoel deed wat hij goed kan en dat is hard fietsen. Maar daar win je het niet alleen mee. Beschikt eigenlijk niet over een echt wapen om in dit soort wedstrijden het verschil te maken. Tactisch had hij ook beter moeten worden gecoacht. En een groot nadeel van favoriet zijn is dat anderen op je wiel gaan rijden.
13 april 2022 21:18
Zoals ik vooraf (bij een interview met Evenepoel een paar dagen geleden) al schreef is Evenepoels vermeende parcourskennis in zijn ‘thuiskoers’ uit de lucht gegrepen. Hij was onvoldoende vertrouwd met het gootje…
Barguil, Cosnefroy, Teuns, Ineos in de breedte: alle verwachte tegenstanders op de afspraak. Wellens ook sterker dan verwacht. Alaphilippe minder dan verhoopt.
Dan red je het niet als je energie blijft verspillen.
Maar Sheffield meer dan verdiende winnaar, en Wellens ondanks sterke benen uiteindelijk toch de schlemiel van de dag…
13 april 2022 21:33
Leuk voor die jongen om hier te winnen, maar wat hebben de grote favorieten het laten liggen zeg, Pidcock incluis.
    13 april 2022 21:40
    Pidcock lang niet zo 'fris' als hij vorig voorjaar en tijdens de OS was.
    Heeft hij moeite met de status als kopman en het dragen van de koers? Of is hij gewoon opgerookt door te weinig rust/te smalle trainingsbasis?
    Ik kan me niet voorstellen dat hij nog 11 dagen zo doorgaat tm LBL en dan binnen drie weken vrolijk aan de Giro begint (of is dat al afgeblazen?).
    13 april 2022 21:46
    Tim Wellens, get a life. Zelden iemand zo cynisch zien koersen.

    REVKET stond hevig vandaag. Ook al ben ik fan, toch fijn te zien hoe de Hertstraat in feite zn race verknald heeft (dat en het overal van Ineos).

    Maar Sheffield gewoon de sterkste. Dik verdiend.
    13 april 2022 21:57
    Misschien mis ik wat maar zowel hier als in de Gold Race heeft Pidcock toch gewoon de finale gehaald en daar een prima rol in de rugdekking vervult? Hij heeft met ploeggenoten voorop en als winnaar zelf niet hoeven te rijden voor de winst.

    Ik vind hem juist best goed.
    13 april 2022 22:01
    "I felt like crap", gaf Pidcock zelf aan in het interview na afloop. Dus Turtlehead heeft het scherper gezien dan RV..
    13 april 2022 22:10
    Dat viel mij niet meteen super op nee. Ik vond eigenlijk het hele groepje vooraan er ongeveer gelijk uitgewrongen uitzien. Volgens mij was het geen fijn koersweer.

    Hoe dan ook heeft Pidcock met zijn aanwezigheid ook hier de koers weer mede bepaald dus dat wordt nog wat als ie zich weer lekker voelt.
    13 april 2022 22:17
    Pidcock gaf de toch ook de minste indruk van het Ineos-trio.
    Sheffield versnelt van de kop af. Cosnefroy en Wellens zaten omzeggens in zijn wiel. Simpelweg de sterkste en nog het meeste overschot denk ik.

Reacties zijn gesloten.