Machtige spurt maakt Coen Vermeltfoort eerste leider in Olympia’s Tour

Machtige spurt maakt Coen Vermeltfoort eerste leider in Olympia’s Tour

foto: Cor Vos

donderdag 17 oktober 2019 om 16:18

Een krachtsexplosie op de VAM-berg heeft Coen Vermeltfoort de etappezege én de eerste leiderstrui in Olympia’s Tour gebracht. De coureur van WV De Peddelaars liet op de kunstmatige heuvel in Drenthe Florian Vermeersch en Jordi Meeus achter zich.

Olympia’s Tour is wegens de verplaatsing naar oktober haar plaats op de internationale wielerkalender verloren. Toch stond er donderdagmiddag in Drenthe een sterk deelnemersveld aan start met enkele UCI-teams.

In de eerste etappe moest de VAM-berg de scherprechter zijn, net als op het NK aankomend wielerseizoen. De 14,7 kilometer lange omloop die donderdag negen keer overwonnen moest worden is namelijk dezelfde als die op het volgende NK.

Veel demarrages in openingsfase
In de openingsfase werd er veel gedemarreerd. Eerst was het toekomstig Vlasman-coureur Wiebe Scholten die het probeerde. Alhoewel Scholten vijftig seconden bij elkaar reed, was de vlucht van de Nederlander geen lang leven beschoren.

Negen coureurs, waaronder Florian Vermeersch, Arvid de Kleijn, Jason van Dalen, René Hooghiemster en Stan Van Tricht deden een nieuwe poging, maar zij zagen een klein pelotonnetje vervolgens snel weer de aansluiting maken.

Stef Krul erg actief
Stef Krul gooide vervolgens de knuppel in het hoenderhok. De coureur van Metec-TKH had eerst Pieter Verhoeven met zich mee en later Ruben Apers, maar ook de actieve Tjalleberder moest eraan geloven in de laatste 25 kilometer.

Stef Krul en Ruben Apers in de aanval – foto: Cor Vos

Krul verdween daarna nog niet van het strijdtoneel. De Nederlander hielp in de laatste tien kilometer ook nog zijn ploeg om Sébastien Grignard, die op dat moment voor het peloton reed, terug te halen. Toen hij teruggepakt werd in de slotkilometers, werd duidelijk dat er om de zege gespurt ging worden.

Vermeltfoort oppermachtig
Veel sprinters waren afgereisd naar Drenthe om Olympia’s Tour te betwisten. Arvid de Kleijn, Florian Vermeersch, Jordi Meeus en Coen Vermeltfoort stonden allemaal aan de start om hun zegeaantal nog maal eens op te krikken. De laatste is het hardst uit de startblokken vertrokken. Vermeltfoort kreeg een uitstekende lead-out van zijn clubteam, waarna hij op de VAM-berg oppermachtig was.

Leider Coen Vermeltfoort – foto: Cor Vos

flag-nl Olympia’s Tour 2019
Etappe 1, VAM-berg-VAM-berg (129 km)
1. flag-nl Coen Vermeltfoort (WV De Peddelaars) in 3u37m39s
2. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Soudal U23) +2s
3. flag-be Jordi Meeus (SEG Racing Academy) +2
4. flag-nl Sjors Dekker (WV West-Frisia) +2s
5. flag-be Stan Van Tricht (SEG Racing Academy) +4s
6. flag-nl Timo de Jong (VolkerWessels-Merckx) +5s
7. flag-be Sander De Pestel (Lotto Soudal U23) +7s
8. flag-nl Arvid De Kleijn (Metec-TKH) +7s
9. flag-nl Rick Ottema (Metec-TKH) +9s
10. flag-be Arne Marit (Lotto Soudal U23) +11s

Volledige uitslag Olympia’s Tour 2019, etappe 1

Dit artikel delen:

8 Reacties

west 17 oktober 2019 om 16:19

Favoriet voor het NK

Fassa Bortolo 17 oktober 2019 om 16:23

Had niet verwacht dat zo'n sprinterslijf daar als eerste boven zou komen, mooi teamwerk

ChefSpijker 17 oktober 2019 om 16:31

Zal ook iets met de tegenstand te maken hebben. En het is trainingsgebied van Coen. Die is de VAM al tig keer opgeknald in z’n leven.

Thoin 17 oktober 2019 om 16:33

@redactie Florian Vermeersch is Belgisch kampioen, dus een Belg :)

HoofdIsVrij 17 oktober 2019 om 16:41

Dat belooft wat voor het NK als zo’n rasklimmer wint.

maklukzat 17 oktober 2019 om 19:27

Toont wel aan dat de VAM-berg weinig met klimmen te maken heeft. Met een flinke spurt ben je al boven.

ChefSpijker 17 oktober 2019 om 20:49

Toch eindigt de nummer 10 al op 11 seconden. Natuurlijk is het geen klim waar een pure klimmer even de koers naar zijn hand gaat zetten, maar je kunt er wel echt een harde koers van maken. En dan komen sterkere renners vanzelf wel bovendrijven. Iets wat afgelopen NK al totaal onmogelijk was.

Pedalo 17 oktober 2019 om 21:57

Gewoon een toprenner……Maar in ons land zijn helaas te weinig plekken. Had hem wel willen zien i.p.v. van Poppel bij TJV. Of i.p.v. die Franse subtop sprinters bij Cofidis, Arkea of Total.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone