Maassen: “Je kunt weer als zesde eindigen in de Tour op boterham met pindakaas”
Maassen als Nederlands kampioen over zijn geliefde kasseien, Parijs-Roubaix 1990 - foto: Sirotti
donderdag 18 februari 2016 om 10:34

Maassen: “Je kunt weer als zesde eindigen in de Tour op boterham met pindakaas”

Frans Maassen is ervan overtuigd dat de dopingproblematiek in het wielrennen steeds kleiner wordt. Top-10 in de Tour de France is volgens de Limburger weer mogelijk. “Dat gevoel wil ik niet meer kwijt”, doelt hij in De Limburger op Robert Gesink.

Geen pakker
Maassen kijkt in een uitgebreid interview met de Limburgse krant ruimschoots terug op het dopingverleden in de sport. De Limburger won in 1991 de Amstel Gold Race, een jaar eerder pakte hij een ritzege in de Tour. In de jaren daaromheen werd hij bovendien tweede in Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brussel. Kort daarna greep het EPO-spook om zich heen in het peloton, maar het kreeg Maassen niet te pakken. Gedesillusioneerd stopte hij op 29-jarige leeftijd. “Ik hoorde bij de betere renners van mijn generatie, maar kwam er in de kracht van mijn leven helemaal niet meer aan te pas. Dat was heel erg zonde. Ik had graag een monument gewonnen, maar dat zat er niet meer in. Ik ben blij dat ik de Amstel kon winnen, maar het knaagt nog steeds wel eens. Stoppen voor je dertigste is eigenlijk veel te jong.”

‘Onze jongens kunnen ook als derde eindigen’
Na zijn carrièrre gaat hij aan de slag als ploegleider. Eerst bij de junioren, vanaf 2003 weer bij de proftak. Wanneer in 2012 het USADA Lance Armstrong als een notoire dopinggebruiker aan de schandpaal nagelt, barst de bom. Rabobank is het beu en trekt zich terug als sponsor. “Het was echt niet leuk meer”, vertelt Maasen over die periode. “De ploeg werd neergesabeld en daarna zelfs opgeheven. Moest ik niet mijn verantwoordelijkheid nemen? Ik was ten slotte ploegleider in die tijd. Maar ik kan me zelf niets verwijten, ik ben altijd voor een schone wielersport geweest. Als ik was opgestapt, dan had ik voor een tweede keer het veld geruimd vanwege doping, zonder dat ik er iets mee te maken had. […] Ik heb het gevoel dat je nu weer op een boterham met pindakaas zesde in de Tour kunt worden. Dat gevoel wil ik niet meer kwijt. Onze jongens kunnen ook zomaar derde worden, dat is heel mooi om mee te maken. Op deze manier wil ik dit werk nog jaren blijven doen.”

Groenewegen beschikt over ‘klootzak’-mentaliteit
Na het wegvallen van Rabobank kelderde het budget van de ploeg drastisch. Waar er voorheen ook buitenlandse toppers zoals drievoudig wereldkampioen Oscar Freire bij de ploeg reden, moet LottoNL-Jumbo het tegenwoordig vooral hebben van Nederlandstaligen. En die zijn af en toe niet genoeg ‘hufters’, zoals Maassen het noemt. “Ik neem altijd Servais Knaven als voorbeeld: buiten de koers een supergoede gast, maar in de koers was hij een ‘klootzak tot en met’. Als je wilt winnen moet je in een koers de grens opzoeken. Niet tevreden zijn dat je meezit in de slag, maar willen winnen. Sep Vanmarcke zou dat iets meer mogen hebben, al is hij een geweldige renner en kan hij dit jaar zomaar een grote koers winnen. Ik denk dat Dylan Groenewegen die mentaliteit heeft. Barry Markus miste de drive vorig jaar. Er zit zoveel meer in die jongen, maar het leek of hij niet meer wilde. Ik hoop dat hij dit jaar bij Roompot Oranje Peloton zichzelf terugvindt.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2016 17:29
Vergeet de rode bietensap niet Frans! Ik wil het graag geloven maar de naïviteit die ik als twaalfjarige had is er inmiddels wel uit. Zou me erg verbazen mocht over twintig jaar blijken dat de sport echt schoon is.
18 februari 2016 17:44
Gelukkig weten veel volgers hier nog beter hoe de vork aan de steel zit dan mensen die al dertig jaar in het profcircuit rondlopen. Helemaal schoon, nee zo blijkt. Wel een heel stuk schoner, ja volgens vele echte insiders. Waarom zou dit laatste niet kloppen gezien de steeds grotere pakkans? Omdat wielrennen per definitie frauduleus is volgens velen? Geen overtuigend argument wat mij betreft. Het gaat langzaam de betere kant op, ben ik van overtuigd.
18 februari 2016 20:58
Wat naief dit. Ten eerste geloof ik niet Maassen zelf niks met doping te maken heeft gehad in zijn Rabo periode, ten tweede geloof ik al helemaal niet dat je zonder het grijze gebied op te zoeken kan presteren als wielrenner
18 februari 2016 22:51
Naïef?
Maassen zegt toch dat hij niet nogmaals een carrière wilde opgeven wegens dopinggebruik van anderen. Lees: hij wist van het gebruik binnen Rabo.
Rijden op een boterham met pindakaas betekent niets anders dan het spel spelen volgens de spelregels (dus incl. hoogtestages, supplementen, en andere legale methoden).

Reacties zijn gesloten.