Maak kennis met Zoncolan-ritwinnaar Lorenzo Fortunato: “Dromen van Il Lombardia”
foto: Cor Vos
Nico Dick
zondag 23 mei 2021 om 13:00

Maak kennis met Zoncolan-ritwinnaar Lorenzo Fortunato: “Dromen van Il Lombardia”

Interview U kende Lorenzo Fortunato vóór zijn straffe zege op de Monte Zoncolan ook niet? Geen schande, want voor de 25-jarige Bolognees was het pas zijn allereerste profzege. Maak kennis met de dorpsgenoot van skifenomeen Alberto Tomba. “Mijn droom? Il Lombardia winnen. Mijn vriendin is afkomstig van Erba, een dorp op een kwartiertje van Como.”

Lorenzo Fortunato is opgegroeid in Castel dei Britti, een dorpje in de heuvels rond Bologna en mag drievoudig olympisch skikampioen Alberto Tomba tot zijn dorpsgenoten rekenen. Meer zelfs, Tomba la Bomba liep samen school met Marco Fortunato, de vader van de renner van EOLO-Kometa.

Als jongere proefde Lorenzo Fortunato van het voetbal, “zoals elke jongere in Italië”, basket en atletiek, maar al gauw (hij was pas tien, red) bleek zijn liefde voor de fiets overheersend. “Met dank aan mijn vader, een echte wielerfanaat. Maar ik kon rustig groeien in de sport”, benadrukte hij op de persconferentie na zijn zege op de Zoncolan. “Zonder stress, zonder prestatiedruk.”

8ste en 11de op WK U19
Het was pas als junior dat Fortunato af en toe het zegegebaar mocht maken, wat hem WK-selecties opleverde in 2013 en 2014. In Firenze, waar Mathieu van der Poel wereldkampioen werd, eindigde hij 11de, een jaar later finishte hij 8ste in Ponferrada. De overstap naar de U23-categorie verliep minder vlot, maar hij Fortunato mocht zowel in 2016 (Tinkoff) als in 2017 (Bardiani-CSF) wel stage lopen bij profteams.

Nadat hij in 2018 zijn talent bevestigde met enkele mooie ereplaatsen in de Ronde van Aosta, sleepte hij op 23-jarige leeftijd uiteindelijk een profcontract in de wacht bij Neri Sottoli. Het was in hetzelfde jaar dat Fortunato afstudeerde als gegradueerde lichamelijke opvoeding. Dit jaar verhuisde hij naar EOLO-Kometa, het team van Alberto Contador (oprichter) en Ivan Basso (sportief manager).

Met dank aan Albanese
EOLO kocht zich in de Giro d’Italia in als sponsor en zo verzilverde het team er dit jaar een wildcard. Fortunato bedankt op de persconferentie zowat iedereen die iets of wat met het team te maken heeft. Van Contador en Basso tot head of performance Sean Yates, sportdirecteur Stefano Zanatta en sponsor Luca Spada.

Lorenzo Fortunato pakte op de Monte Zoncolan zijn eerste profzege ooit – foto: Cor Vos © 2021

“Zonder hen had ik dit jaar nooit mijn debuut in de Giro d’Italia kunnen maken”, klonk het. “Het waren ook Ivan en Stefano (Basso en Zanatta, red) die me deze morgen de opdracht gaven in de aanval te trekken. ‘Je kan winnen’, vertelde Ivan erbij. Blijkbaar had hij meer vertrouwen in mij dan ikzelf. En uiteraard moet ik ook mijn ploegmaat Vincenzo Albanese bedanken. Dankzij hem kon in mij heel lang sparen in de vlucht.”

Comomeer
Maar zijn stunt komt ook niet helemaal uit de lucht gevallen, vond hij zelf. “In de eerste anderhalve week van deze Giro vond ik mezelf al goed bergop gaan. Zowel in de rit met aankomst op de San Giacomo (21ste) als in de etappe naar Guardia Sanframondi (24ste) hield ik goed stand. Ook in Campo Felice eindigde ik binnen de minuut van winnaar Bernal. Alleen tijdens de Strade Bianchi-rit werd ik al na de eerste gravelstrook gelost, waarna ik geen risico’s meer nam en veel tijd verloor.”

Dat deze overwinning een belangrijke stap is voor zijn team, gaf hij nog mee. En dat zijn honger nog niet gestild is. “Natuurlijk zou ik in de slotweek nog graag een gooi doen naar een tweede ritzege. Maar mijn grote droom is toch Il Lombardia. Mijn vriendin Veronica woont in Erba, in de buurt van Como. Sinds twee jaar ben ik naar de regio verhuisd en train ik op de wegen rond het Comomeer. Vandaar mijn liefde voor de Ronde van Lombardije.”

Lees hier het interview van collega Youri IJnsen met Ivan Basso van februari 2020 over de toekomstplannen van het toenmalige Kometa-Xtra.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2021 08:23
Leuk interview, klinkt als een toffe gast. Zijn eerdere goede uitslagen deze Giro waren mij helemaal niet opgevallen, maar het bevestigt wel zijn klimmerscapaciteiten. Altijd leuk als de underdog wint :)
23 mei 2021 09:32
Leuk interview inderdaad! Voor mij ook een naam die niet direct een belletje deed rinkelen.
Blijkbaar ben je voor de NOS dan niet eens het bij naar vernoemen waard, maar wel uitgebreid Mollema vermelden. Walgelijk.
  23 mei 2021 09:34
  De NOS heeft geen verstand van wielrennen, dus die noemen alleen de namen van de renners die ze kennen.

  On topic: mooi kunststukje van deze kerel. Benieuwd of hij de overstap naar de World Tour gaat maken!
  23 mei 2021 10:20
  Dat vond ik ook best bizar. Ze hadden zelfs onbekende Italiaan Fortunato wint rit kunnen schrijven.
23 mei 2021 09:41
Waarom zend de Belgische TV eigenlijk nog maar zo weinig wielrennen uit?
  23 mei 2021 09:51
  Eurosport heeft alle rechten op Italiaans wielrennen.
23 mei 2021 10:17
Heel leuk stuk om te lezen, en een leuke winnaar.

Ook zeker een heel stuk beter dan de titel van de NOS. 'Onbekende Italiaan' zegt meer over de wielerkennis van de NOS dan dat het iets zegt over Fortunato maar goed.
  23 mei 2021 12:05
  tbh, 80% van de wielerkijkers op de NOS kijkt alleen de Tour, dus ja, het is een onbekende Italiaan voor die 80%.

Reacties zijn gesloten.