Lutsenko zegeviert in tijdrit Dauphiné, Pöstlberger blijft nipt leider

woensdag 2 juni 2021 om 16:03
Lutsenko zegeviert in tijdrit Dauphiné, Pöstlberger blijft nipt leider

foto: Cor Vos

Alexey Lutsenko heeft de individuele tijdrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Kazach dook in de slotfase onder de tijd van ploeggenoot Ion Izagirre en bleef onder meer Kasper Asgreen, Wilco Kelderman en Geraint Thomas voor. Lukas Pöstlberger behield nipt zijn leiderstrui.

Een 16,4 kilometer lange tijdrit tussen Firminy en Roche-la-Molière zou het klassement in het Critérium du Dauphiné verder vormgeven. De heuvels in de slotkilometer zouden het voor de Oostenrijkse leider niet gemakkelijk maken om de leiderstrui te behouden.

Oliveira begint als eerste renner aan tijdrit
Om 13.17 rolde de sterk tijdrijdende Ivo Oliveira als eerste renner van het startpodium af, maar een richttijd zou de Portugees nog niet neerzetten. Daarvoor moesten we misschien wel naar de eindtijden van Tony Martin en Josef Cerny kijken, die ook al heel vroeg aan hun etappe begonnen.

Met tijden van 22 minuten en 57 seconden (Cerny) en 22 minuten en 35 seconden (Martin) deden zij het aardig, maar lang konden zij niet van hun tijdrit genieten. Verrassend genoeg was het de Australiër Harry Sweeny die onder hun tijd dook en in de hot-seat mocht plaatsnemen.

Vingegaard zet eerste richttijd
Een tijdritbom was toen al onderweg naar de finish: Jonas Vingegaard. De tot nu toe teleurstellende Deen van Jumbo-Visma verpulverde de tijd van Sweeny met maar liefst 35 seconden: 21 minuten en 53 seconden.

Vingegaard onderweg naar de snelste tijd – foto: Cor Vos

Veel favorieten beten daarna hun tanden stuk op de tijd van Vingegaard. Mikkel Bjerg haalde het niet, evenals Michael Kwiatkowski. Datzelfde gold ook voor Brandon McNulty. Al scheelde het bij de Amerikaan van UAE Team Emirates slechts vier seconden.

Klassementsrenners duiken onder tijd Vingegaard
Pas toen de klassementsrenners aan de beurt waren sneuvelde de tijd van Vingegaard. Richie Porte was namens hen de eerste die zijn tijd verbeterde. De Australiër snabbelde met een tijd van 21 minuten en 51 seconden twee seconden van de oude beste tijd af.

Nieuwe toptijden waren toen al onderweg. Aan het eerste tussenpunt bleken Wilco Kelderman (-1 seconde) en Geraint Thomas (-8 seconden) al rapper te zijn, maar nog voordat zij zouden binnenkomen ging de tijd van Porte eraan.

Kelderman doet goede zaken – foto: Cor Vos

Izagirre verrast
De verrassende Ion Izagirre stootte namelijk door een ijzersterk tweede deel, waarin hij een achterstand van 9 seconden omboog in een voorsprong van 6 seconden, de renner van INEOS Grenadiers uit zijn hot-seat.

Kelderman, Asgreen en Van Wilder komen in de buurt, maar Lutsenko wint
Kelderman, Thomas, Kasper Asgreen en ook de sterke Ilan van Wilder zouden niet meer aan die tijd komen, maar dat betekende nog niet dat Izagirre de tijdrit zou gaan winnen. Met een tijd van 21 minuten en 37 seconden zorgde Alexey Lutsenko voor een daverende verrassing door de tijd van zijn ploeggenoot ruim te verbeteren.

Niemand kwam daarna nog in de buurt van zijn tijd, ook leider Lukas Pöstlberger niet. Al behield de Oostenrijker wel zijn leiderstrui. Door op 23 seconden van Lutsenko als negende binnen te komen behield hij zijn leiderstrui met slechts een seconde.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Glorious 2 juni 2021 om 16:04

Astana heeft het goede product eindelijk weer gevonden

hjjanssen1973 2 juni 2021 om 16:11

Ik vind de Astana prestatie toch ook verrassend… 1 en 2 nog wel. Paar jaartjes terug eindigde Mapei 1-2-3 in Parijs-Roubaix.

Panache 2 juni 2021 om 16:31

Misschien wordt je nu pas wakker, maar Astana rijdt al het hele seizoen sterk in de tijdrit. Zie ook Vlasov (1e ITT Giro en Sobrero 2e ITT Giro). Dat ze daar een flinke stap in het tijdrijden gezet hebben is al langer duidelijk, dat deze stap bergop en in de klassementen niet gezet is ook.

antilek 2 juni 2021 om 16:31

Had liever gezien dat Kelderman had gewonnen. En v.d.Kruiswijk als 2e.

Romāns Vainšteins 2 juni 2021 om 17:37

Zijn eindelijk ook Ketonen gaan vreten.

lo squalo dello Stretto 2 juni 2021 om 16:08

Zielige reactie van zowel Wuyts op Sporza als heel wat reageerders hier in het volg-topic. Elke keer als Astana een zege pakt is het meteen wenkbrauwen gefrons.

tvm 2 juni 2021 om 16:23

Inderdaad. Als Foss een toptijd rijdt in de Giro lees je geen kritische vragen, slechts bewondering voor de scouting van Jumbo-Visma…

Wuyts en De Cauwer noemden beide Astana mannen niet een keer toen ze de favorieten bij langs gingen, terwijl ze toch aan zo’n twintig(!) namen kwamen. Bij Lutsenko kan ik mij dat nog voorstellen (hoewel hij op het tussenpunt al zeer rap reed). Zeker Ion Izagirre op een lastige tijdrit niet kun je niet negeren.

lo squalo dello Stretto 2 juni 2021 om 16:25

Inderdaad. Toen Izaguirre binnen was begon hij nog in de rapte resultaten uit het verleden op te zoeken. Vraag me dan oprecht af of Wuyts Izaguirre niet kende als een zeer goed tijdrijder? Is toch al jaren een vaste waarde. Lutsenko is inderdaad verrassend maar heeft gewoon van die zotte dagen, heel onregelmatige coureur. Valt soms ontzettend hard tegen maar is wel gewoon echt een hardrijder à la Asgreen.

Ties Janssen 2 juni 2021 om 16:35

Zo onnodig want als het een belg zou zijn of Nederlander was het wel anders.

rennerske 2 juni 2021 om 16:40

@Wuijts……..zucht

MoveOn 2 juni 2021 om 16:52

Best weer wennen aan De Cauwer na Kroon

Massimo Bataille 2 juni 2021 om 17:27

Ik verstond de verrassing bij Wuyts toch wel hoor.
Lutsenko heeft in de laatste 4 jaar geen enkele keer top-10 gereden bij een TT ( uitgezonderd Kazachs en Aziatische kampioenschap).
Izagirre is idd een degelijke/goeie tijdrijder, maar om in dit veld bijna te winnen is toch nog altijd vreemd.
Eindigde vorige maand in romandie op de 11de plaats net voor Tiberi, Kelderman en Amador op ongeveer 30sec van Thomas, Porte en Van wilder. Is toch stevige stap vooruit.

Maar Postlberger die top-10 rijdt en zijn gele trui behoudt is de verrassing van de dag.

Jan Jaap G 2 juni 2021 om 19:31

Zolang Vino er de leiding heeft…

bartp25 2 juni 2021 om 16:08

Uiteindelijk valt de tijd van Kruijswijk nog mee, had uiteraard op meer gehoopt, maar hij heeft een 16 seconden verloren op Thomas , 24 op porte en 27 op Kelderman.
Kuss gaat in een grote ronde met een tijdrit nooit kunnen meespelen om de winst, verliest daar veel te veel.
Zeer knappe prestatie van van Wilder.
Astana verbazingwekkend dat ze er ineens waren maar ook niet verrassend toch twee sterkte tijdrijders.
Thomas die instort vind ik verassend.

vevie 2 juni 2021 om 16:10

Wat Thomas deed kunnen we toch moeilijk instorten noemen? Wel onverwacht tijd verloren, maar hij zit er nog goed bij.

bartp25 2 juni 2021 om 16:12

Ik noem het toch instorten, de snelste op het eerste tussenpunt, en vervolgens een dikke tik krijgen in het tweede gedeelte. Op een stuk van 10 km, ongeveer 20 seconden verliezen op een Kelderman en Porte.

tvm 2 juni 2021 om 16:20

Thomas leek mij echt een te zwaar verzet te rijden waardoor hij domweg tijd verloor bergop. Hij reed op het vlakke eerste stuk al heel zwaar.

lo squalo dello Stretto 2 juni 2021 om 16:26

Thomas zag je in die laatste minuten echt ontploffen. Zag er niet meer goed uit; wellicht wat verkeken op het slot.

Barry Batsbak 2 juni 2021 om 16:09

Kelderboy niet verkeerd.

Wildebert 2 juni 2021 om 17:31

Mooi hè. Vorig jaar in de Giro al fijn bezig en zet die opwaartse lijn hier so far door. Benieuwd hoe hij het er verder afbrengt.

josi 2 juni 2021 om 16:09

Toch wel een behoorlijk verrassende uitslag, die hopelijk uitnodigt tot een interessant kijkspel in de bergen. Kelderman uitstekend, Kruijswijk iets onder de maat.

Murcia 2 juni 2021 om 16:11

Vino heeft weer wat brieven rondgestuurd denk ik want Lutsenko en Izagirre halen hier fors uit.
Kelderman en Van Wilder ook zeer goed, net als Vingegaard, McNulty en Porte. Voor de rest valt op dat Thomas tegenvalt hier, maar wat wil je ook als je op dit parcours al begint te rijden met een versnelling als Gonchar destijds. Het doet niet alleen pijn aan de ogen maar werkt gewoon niet met het tweede deel van de tijdrit dat veel meer hoogtemeters heeft.
Bij TJV een degelijke Kruijswijk en een matige Kuss maar met het oog op de strijd met INEOS zullen zowel Rog als Pog niet geweldig geschrokken zijn van G.

kelderfan 2 juni 2021 om 16:17

Dat laatste lijkt mij een juiste conclusie. Dan wordt ’t toch een tweestrijd tussen Pogacar en Roglic. Derhalve zal Zeeman zijn plannen moeten bijstellen.

Wildebert 2 juni 2021 om 17:34

Of vormt dit tegenvallertje onderdeel van een marginal gains operatie inclusief zandstrooi-acties.

T80JZ 2 juni 2021 om 16:15

Kelderman uitstekend, maar jammer voor hem dat Pöstlberger nog het geel heeft, want dan zal er morgen voor hem gereden gaan worden.

rennerske 2 juni 2021 om 16:43

Maak je niet ongerust, daar gaat Kelderman geen last van ondervinden.

PantanoJ013 2 juni 2021 om 18:45

Gele trui is heilig maar bij Bora zullen ze toch ook wel weten dat ze met Wilco verder kunnen komen

platteprijs 2 juni 2021 om 16:16

Mooie prestatie van Kelderman. Tijd Kruijswijk valt wat tegen.

kelderfan 2 juni 2021 om 16:18

Zeker een prima tijdrit van Kelderman. Daar kan hij verder mee.

hjjanssen1973 2 juni 2021 om 16:18

Kelderman goed inderdaad!

Jean Dumas 2 juni 2021 om 16:23

Porte leek een formidabel tweede deel te rijden, maar bleek vervolgens veel langzamer dan Ion bij de finish; die lag 9 sec op hem achter bij T1. Opmerkelijk.

bartp25 2 juni 2021 om 16:25

Tweede deel van Porte was zeker goed maar verloor daar ook al op Vingegaard, akkoord niet veel. Lutsenko gaf aan juist wat rustiger gedaan te hebben in deel 1 om te rammen in deel 2, dat bleek de juiste keuze

lo squalo dello Stretto 2 juni 2021 om 16:27

Astana duidelijk beter verkend; veel renners die het tweede deel duidelijk verkeerd hadden ingeschat.

Draadband 2 juni 2021 om 16:33

Winnaar 2 renners voorbijgereden, hoeveel seconden zou hij gewonnen hebben door bij het inhaalen van hun zog gebruik te maken ? Of zelfs door gebruik te maken van het zog van de wagens achter de eerder gestarte renners ? Weet niet of dat het verschil is tussen winnen of niet, maar het valt me wel op dat vaak renners die een onverwacht snelle tijdrit rijden, onderweg een andere hebben ingehaald, of zijn ingehaald.

T80JZ 2 juni 2021 om 16:36

Izagirre ook een renner ingehaald. Zal in het voordeel van de Astana mannen hebben gewerkt.

Panache 2 juni 2021 om 16:49

Zeg je nu werkelijk dat je het opvallend vindt dat de snelle tijdrijders ook wel vaker hun voorganger inhalen? No shit Sherlock.

MoveOn 2 juni 2021 om 16:50

Helaas geen beeld hiervan. Maar wel waarschijnlijk.

Ward 2 juni 2021 om 16:51

Hoe sneller je rijdt, hoe meer je er kan inhalen toch?

Michelangelo 2 juni 2021 om 17:32

Toch geen vreemde gedachte. Viel mij ook op dat in een clustertje renners ineens iemand reed met verreweg de snelste tijd. Ook mijn reflex was dat daar wel eens iemand een klein voordeeltje gehad kon hebben.

Ach ja, voor mij is dat verder prima. Mooi dat Postlberger nog in de leiderstrui rondfietst. Een extra beloning voor aanvallend koersen!

Draadband 2 juni 2021 om 17:33

Ward, ja dat is een waarheid als een koe, hoe sneller je fietst, hoe groter de kans dat je een eerder vertrokken renner inhaalt. Maar de vraag is dus, hoeveel voordeel verkrijg je door inhalen of ingehaald worden ? Soms worden renners ervan beschuldigd bijelkaar gebleven te zijn en een koppeltijdrit te hebben gereden, maar zelfs als de tragere renner niet aanpikt en de snellere renner vlot langs zijn voorganger en diens volgwagen gaat, kan er voordeel zijn als de snellere niet ruim vantevoren naar de andere weghelft gaat.
Op het moment dat Alexey Lustenko in beeld van de vaste cameras kwam leek het wel alsof hij in een trio-tijdrit was, met renners van AG2R en EF. Eventjes maar, toen trok hij dat groepje uitelkaar. Wat ik me dus afvraag, wat is er gebeurd voordat Alexey L in beeld kwam ?

timedinho 2 juni 2021 om 17:42

@panache dat lees je dan verkeerd Sherlock. Hij zegt toch echt renners die onverwacht een snelle tijdrit rijden. Lijkt me niet om tijdrijders te gaan waarbij je verwacht dat ze een snelle tijd gaan neerzetten :)

Romāns Vainšteins 2 juni 2021 om 21:14

Ik vind het ook verdacht en opper dit onrecht weg te nemen met het afschaffen van tijdritten. Geheid dat je het dan niet meer hebt.

thorsen 2 juni 2021 om 16:37

Froome 57e in het klassement, die heeft de stijgende lijn duidelijk te pakken.

vevie 2 juni 2021 om 16:42

Ja, hij gaat er staan in de Tour. Minimaal podium.

Jean Dumas 2 juni 2021 om 16:43

Minuut tussen starttijden leidde in sommige gevallen (Tony Martin) tot inhalen drie renners (Haller, Holmes en Jakobsen). En Martin reed ook weer een minuut langzamer dan de uiteindelijke besttijd. Gaat wel lekker snel zo.

rennerske 2 juni 2021 om 16:44

@ Kelderman heeft weer 1 van zijn oude tijdritbenen teruggevonden. Nu die andere nog.

de adelaar 2 juni 2021 om 16:55

Ik vind echt dat Ilan van Wilder net als Keldertje een hele mooie rit hebben neergezet, chapeau!

de adelaar 2 juni 2021 om 16:56

Ps Van Wilder groeit in de schaduw van de hype RVE. Let op mijn woorden: deze man wordt beter !

rennerske 2 juni 2021 om 17:08

Inderdaad. Voor van Wilder en VanSevenant mag de Evenepoel-hausse nog wel even aanhouden.

Michelangelo 2 juni 2021 om 17:30

Was ook exact mijn gedachte… Belgie heeft een mooie generatie die op de deur klopt! Laat die jongens als Van Wilder lekker in de luwte groeien, da’s beter dan meteen op je 20e een docuserie met de titel “IK BEN ILAN”

Wildebert 2 juni 2021 om 17:44

Rustig nou @Michel, zak even terug in de kussens, op je ademhaling concentreren, geniet van het voorjaar, de vogeltjes, de wielersport, misschien een heerlijk teugje Barolo of Primitivo erbij en even niet aan ZKH de ongeëvenaarde denken. Wordt het leven misschien wel prettiger van.

Michelangelo 2 juni 2021 om 17:47

Dankje Wildebert… ik ben weer gekalmeerd!! ;-)))

Al Phila 2 juni 2021 om 17:03

Als Froome slim is, stop hij nu 2 jaar na dato. Dan kan hij zeggen dat hij gevochten heeft, maar het lichaam niet meer meewerkt. Doorgaan in deze mallemolen is jezelf en je sponsor keer op keer voor schut zetten.

Kelderman was klasse, ook de slomo’s: het snot aan zijn kin !

Kruiswijk heeft het (net) niet, Vingegaard is straks klaar voor de Tour en het Deens kampioenschap TT. En de voorspelde winnaars INEOS hier eigenlijk teleurstellend.

Koers 2 juni 2021 om 17:32

Je kan koersen om te winnen en je kan koersen voor het geld. Met beide is niks mis.

Al Phila 2 juni 2021 om 17:07

Oja, die schildpad-helmen van EF, dat is zo 1999.

Cayolle 2 juni 2021 om 17:11

Kelderman lijkt qua tijdrit weer z’n oude (van 2017 en daarvoor) niveau te benaderen. Alleen wel jammer dat ie dan weer net geen podium rijdt…

Zou hij nu vol voor het eindklassement gaan of ziet hij deze ronde toch meer als training voor de TdF (waar hij natuurlijk ook kopman is)?

Verder valt wel op dat ie de laatste tijd z’n tijdritten afsluit op zo’n mega verzet. Hij zal er wel een goede reden voor hebben, maar het lijkt wel dat ie daarmee meer tijd verliest dan dat ie wint.

Tuubke 2 juni 2021 om 21:26

Waarom zou je niet proberen de Dauphiné te winnen als je in kansrijke positie staat? Staat prachtig op je erelijst, zeker als die toch al niet zo lang is. Met sparen voor hogere doelen, doe je jezelf tekort. Bovendien: een goede prestatie hier hoeft de prestaties in de Tour niet in de weg te staan, zo wijst de geschiedenis uit.

Ivanoviclover 2 juni 2021 om 17:43

Jongens/meisjes/etc, effe heel eerlijk. Stel, je wordt vorstelijk betaald zoals Froome en je geeft daar werkelijk niets voor terug in prestaties. Stort je dan op het einde van het jaar je loon terug uit pure schaamte of doen we gewoon alsof er niets aan de hand is?

Turtlehead 2 juni 2021 om 17:56

@ivaniviclover: ik zal het even vragen aan mijn vriend, die vanuit de goedheid van zijn hart weldoener en CDA-lid is ;)

Panache 2 juni 2021 om 17:59

Dan kijk je na of er een prestatie clausule is. Is die er niet, dan houd je het salaris. Geen enkel probleem. Contracten respecteren in goede en slechte tijden.

Reiger 2 juni 2021 om 17:49

Chris Froome komt niet meer terug op zijn oude niveau. Te zware valpartij icm zijn leeftijd. Ik vrees dat dit ook gaat gelden voor Niki Terpstra. En Remco Evenepoel zal meer geduld op moeten brengen voor hij weer op zijn oude niveau staat. Een valpartij met breuken aan benen, heup, bekken enz. zorgen er voor dat een renner een lange hersteltijd gaat hebben.

vincenzo 2 juni 2021 om 18:44

Klopt, heel 2021 zal voor Remco in het teken staan van herstel. Pas in 2022 zal hij er weer staan.

Reiger 2 juni 2021 om 20:09

Dat verwacht ik ook ja. En dan zit je dus gewoon op een hersteltijd van bijna 2 jaar!

peervaneynthoven 2 juni 2021 om 18:34

Tijden 2e gedeelte (>7.5 km)
Izagirre: 11.59
Asgreen:12.08
Lutsenko: 12.09
van Wilder:12.24
Mc.Nulty:12.25
Vingegaard: 12.26
Kelderman: 12.29
Porte :12.31
Kruijswijk: 12.48
Thomas:12.48
Kuss:13.11
Zegt niet alles,maar geeft wel een condidionele indicatie van dit moment.
Opvallend: Astana en Ineos in positieve zin en negatieve zin.Maar het is wel een "voobereidingskoers". Asgreen kennelijk ook bovengemiddeld omhoog .Groot gat tussen 1e 3 en volgende 5. Kruijswijk en Thomas in voorbereiding (?) en Kuss wat tegenvallend (niet voluit?)

EricV 2 juni 2021 om 18:54

Aan de reacties te zien snappen veel mensen niet dat dit een voorbereidingskoers is. De 2e en 3e week van de tour moeten ze pas top zijn

Joop Bahamontes 2 juni 2021 om 19:31

Kelderman heeft sinds de Giro 2020 iets van zijn oude niveau terug.
Nadeel voor hem: volgens mij zit er nog metaal in zijn lichaam door zijn operaties.
Dit is (denk aan Gesink) een nadeel bij kou. Dat en het gebrek aan steun vanuit zijn ploegleiding is de oorzaak van zijn 3e plaats in de Giro 2020.
Bora geeft hem juist vrijheid en ruimte, en dat doet hem goed.
Als er geen extreme kou optreedt in de Tour is hij iemand om rekening mee te houden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair