Lutsenko zegeviert in tijdrit Dauphiné, Pöstlberger blijft nipt leider

woensdag 2 juni 2021 om 16:03
Lutsenko zegeviert in tijdrit Dauphiné, Pöstlberger blijft nipt leider

foto: Cor Vos

Alexey Lutsenko heeft de individuele tijdrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Kazach dook in de slotfase onder de tijd van ploeggenoot Ion Izagirre en bleef onder meer Kasper Asgreen, Wilco Kelderman en Geraint Thomas voor. Lukas Pöstlberger behield nipt zijn leiderstrui.

Een 16,4 kilometer lange tijdrit tussen Firminy en Roche-la-Molière zou het klassement in het Critérium du Dauphiné verder vormgeven. De heuvels in de slotkilometer zouden het voor de Oostenrijkse leider niet gemakkelijk maken om de leiderstrui te behouden.

Oliveira begint als eerste renner aan tijdrit
Om 13.17 rolde de sterk tijdrijdende Ivo Oliveira als eerste renner van het startpodium af, maar een richttijd zou de Portugees nog niet neerzetten. Daarvoor moesten we misschien wel naar de eindtijden van Tony Martin en Josef Cerny kijken, die ook al heel vroeg aan hun etappe begonnen.

Met tijden van 22 minuten en 57 seconden (Cerny) en 22 minuten en 35 seconden (Martin) deden zij het aardig, maar lang konden zij niet van hun tijdrit genieten. Verrassend genoeg was het de Australiër Harry Sweeny die onder hun tijd dook en in de hot-seat mocht plaatsnemen.

Vingegaard zet eerste richttijd
Een tijdritbom was toen al onderweg naar de finish: Jonas Vingegaard. De tot nu toe teleurstellende Deen van Jumbo-Visma verpulverde de tijd van Sweeny met maar liefst 35 seconden: 21 minuten en 53 seconden.

Vingegaard onderweg naar de snelste tijd – foto: Cor Vos

Veel favorieten beten daarna hun tanden stuk op de tijd van Vingegaard. Mikkel Bjerg haalde het niet, evenals Michael Kwiatkowski. Datzelfde gold ook voor Brandon McNulty. Al scheelde het bij de Amerikaan van UAE Team Emirates slechts vier seconden.

Klassementsrenners duiken onder tijd Vingegaard
Pas toen de klassementsrenners aan de beurt waren sneuvelde de tijd van Vingegaard. Richie Porte was namens hen de eerste die zijn tijd verbeterde. De Australiër snabbelde met een tijd van 21 minuten en 51 seconden twee seconden van de oude beste tijd af.

Nieuwe toptijden waren toen al onderweg. Aan het eerste tussenpunt bleken Wilco Kelderman (-1 seconde) en Geraint Thomas (-8 seconden) al rapper te zijn, maar nog voordat zij zouden binnenkomen ging de tijd van Porte eraan.

Kelderman doet goede zaken – foto: Cor Vos

Izagirre verrast
De verrassende Ion Izagirre stootte namelijk door een ijzersterk tweede deel, waarin hij een achterstand van 9 seconden omboog in een voorsprong van 6 seconden, de renner van INEOS Grenadiers uit zijn hot-seat.

Kelderman, Asgreen en Van Wilder komen in de buurt, maar Lutsenko wint
Kelderman, Thomas, Kasper Asgreen en ook de sterke Ilan van Wilder zouden niet meer aan die tijd komen, maar dat betekende nog niet dat Izagirre de tijdrit zou gaan winnen. Met een tijd van 21 minuten en 37 seconden zorgde Alexey Lutsenko voor een daverende verrassing door de tijd van zijn ploeggenoot ruim te verbeteren.

Niemand kwam daarna nog in de buurt van zijn tijd, ook leider Lukas Pöstlberger niet. Al behield de Oostenrijker wel zijn leiderstrui. Door op 23 seconden van Lutsenko als negende binnen te komen behield hij zijn leiderstrui met slechts een seconde.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Joop Bahamontes 2 juni 2021 om 19:35

Kruijswijk is weer een ander verhaal: een beetje op zijn retour al, maar nog steeds een factor om rekening mee te houden. Dat hij in Romandië nog niet top was en hier al beter voor de dag komt betekent dat hij een goede schaduwkopman kan zijn achter Roglic. denk aan zijn altijd sterke 3e week. Beter dan Kuss die in 2 tijdritten > 30 km in de Tour een probleem heeft.

tdola 2 juni 2021 om 20:21

@joop
Waarom zou kuss probleem hebben in de tour gezien 2x itt 30 km? Hij start daar 100% als knecht, dus of hij 10e of 100e wordt in de itt maakt niet veel uit.

Joop Bahamontes 2 juni 2021 om 19:39

Ja ik ben chauvinist. Maar ik heb ook best vertrouwen in Van Aert.
Dat Jumbo Visma naast Roglic hem heeft en als achtervang Kruijswijk is pure winst.
Een echte trident!

Romāns Vainšteins 2 juni 2021 om 20:41

Ik ben verre van een Chauvinist maar verwacht een hele goeie al-Aert in de tour, eentje die geel pakt en kranten mijmeren over tourwinst doet.

Le Blaireau FR 2 juni 2021 om 21:14

Ideaal Lutsenko terrein. Op het eerste tussenpunt zag hij er heel natuurlijk uit op de tijdritfiets. Hoeken van 90° bij wijze van spreken, stabiel middenrif. Daar is duidelijk hard aan gewerkt.

SchoonGeweten 2 juni 2021 om 22:18

Ach ja, zodadelijk geldt de Tour ook al als een voorbereidingskoers voor de OS. Dauphiné was vroeger een koers om op je palmares te hebben. Al dat ge-voorbereidt om maar in de 34ste week top te zijn…. om dan over een loslopend hondje je aftocht te tekenen. Jammer, had je toch maar de Dauphine op je naam geschreven toen je de benen nog niet had.

Headlines

Materiaalzone

Populair