Brand hoopt op EK-deelname, Van Empel kiest voor elitecategorie
foto: Cor Vos
maandag 31 oktober 2022 om 14:00

Brand hoopt op EK-deelname, Van Empel kiest voor elitecategorie

Update De KNWU heeft de selectie bekendgemaakt voor de EK veldrijden in Namen (5 en 6 november). Wat meteen opvalt: Lucinda Brand maakt deel uit van de selectie, maar zal later deze week pas definitief de knoop doorhakken. Fem van Empel heeft ervoor gekozen om zaterdag – na eerdere twijfels – mee te doen bij de elitevrouwen. Bij de mannen keert Corné van Kessel terug na een sleutelbeenbreuk.

De vrouwenploeg bestaat verder uit Marianne Vos, Denise Betsema, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en Aniek van Alphen. Puck Pieterse en Shirin van Anrooij doen mee bij de beloften-vrouwen. Bij de elitemannen staan Lars van der Haar, Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Joris Nieuwenhuis en dus Van Kessel aan het vertrek.

Lucinda Brand hoopt zaterdag dus mee te doen aan de Europese titelstrijd en is ook opgenomen in de definitieve selectie, maar houdt nog een slag om de arm. “Lucinda maakt deel uit van de Nederlandse selectie voor de Europese kampioenschappen in Namen. We zullen Lucinda’s handblessure echter van dag tot dag nauwlettend blijven volgen om te zien of ze medisch fit genoeg is om zaterdag te starten. Een definitieve beslissing over haar start valt in de loop van de week”, laat haar ploeg Baloise Trek Lions weten via social media.

Brand hoopt het EK nog te halen – foto: Cor Vos

’Het parcours in Namen is wel vrij specifiek, maar we mogen ambitie hebben”, stelt bondscoach Gerben de Knegt. “Want we hebben de afgelopen weken in de volle breedte mooie prestaties en uitslagen van de Nederlandse deelnemers gezien. Ook de resultaten van de Wereldbeker Maasmechelen van zondag waren zeer hoopgevend, met winst bij de elitevrouwen, de junioren en de junior-vrouwen en podiumplaatsen in de andere categorieën.”

“Het zal onze inzet zijn om ook in alle wedstrijden van dit EK voor de medailles mee te strijden, waarbij ik bij de elite -en beloften-vrouwen wel echt inzet op het goud. Het is mooi om Corné van Kessel en Lucinda Brand er weer bij te hebben. Beide coureurs kregen van hun specialist groen licht om te starten omdat hun herstel goed vordert en maken de selectie sterker in de breedte. Ik denk dat we met hoog gespannen verwachtingen naar Namen mogen afreizen.”

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-europe EK veldrijden namen – elitemannen
Lars van der Haar
Ryan Kamp
Mees Hendrikx
Corné van Kessel
Joris Nieuwenhuis

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-europe EK veldrijden Namen– elitevrouwen
Denise Betsema
Lucinda Brand (onder voorbehoud)
Fem van Empel
Annemarie Worst
Ceylin del Carmen Alvarado
Inge van der Heijden
Marianne Vos
Aniek van Alphen

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-europe EK veldrijden Namen – beloften-mannen
Pim Ronhaar
Luke Verburg
Danny van Lierop
Tibor del Grosso
Bailey Groenendaal
David Haverdings

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-europe EK veldrijden Namen– beloften-vrouwen
Shirin van Anrooij
Puck Pieterse
Leonie Bentveld
Femke Gort
Iris Offerein

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-europe EK veldrijden Namen – junior-mannen
Guus van den Eijnden
Senna Remijn
Jelte Jochems
Mika Vijfvinkel
Floris Haverdings
Keije Solen

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-europe EK veldrijden Namen – junior-vrouwen
Lauren Molengraaf
Puck Langenbarg
Roxanne Takken
Bloeme Kalis
Sara Sonnemans

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2022 09:54
Had niet anders verwacht van Fem, hup!
    31 oktober 2022 10:23
    Jammer dat ze de makkelijke weg kiest. Bij de beloften zou ze meer tegenstand krijgen.
    31 oktober 2022 10:52
    Haha klopt, Puck en Shirin zullen het samen moeten uitvechten.
    31 oktober 2022 11:00
    Heeft Vas al gekozen?

    EDIT: Heeft vorig jaar al WK elite gereden. Was me even ontschoten.
31 oktober 2022 11:27
Op zich begrijpelijk, maar ergens ook jammer. Ik had best nog twee O23 WK's met Van Empel versus Van Anrooij en Pieterse willen zien. Was een fantastische rivaliteit, waar ze ook alledrie baat bij lijken te hebben gehad over de jaren.

Pieterse zal de overstap ook wel maken voor het WK, aangezien die net als Van Empel al een belofte-titel op zak heeft. Maar voor Van Anrooij zou het onzin zijn om niet even die regenboogtrui bij de beloftes op te rapen. Krijg je toch een gedevalueerd beloften-WK, waarbij Van Anrooij de rest behoudens pech op een minuut rijdt.

Overigens een hard gelag voor rensters als Bakker, Van der Heiden, Kastelijn en Van Alphen, vanwege de verminderde kansen op een selectie voor EK's en WK's, en natuurlijk voor Betsema, aangezien haar uitzicht op het winnen van een kampioenschap hiermee een hele grote klap krijgt. Zou de favoriet geweest zijn.
    31 oktober 2022 12:17
    Waarom zou Pieterse de overstap maken voor het WK? Op een parcours als in Hoogerheide (dat niet direct in haar voordeel is) tegen een Vos in topvorm, Brand, Van Empel etc. zijn haar winstkansen toch vrij beperkt. Heeft ook nog nooit een Wereldbeker gewonnen. En je gaat niet overstappen voor de kans op een medaille. Gewoon voor de U23 wereldtitel gaan.
    31 oktober 2022 14:33
    Je kunt niet uit angst voor Van Empel in de beloftecategorie blijven. Dat zou, psychologisch alleen al, een dramatische keuze zijn met het oog op de toekomst. Een Vos en Brand in vorm verslaan, is een uitdaging waar ze klaar voor lijkt.

    Maar goed, ik ga er wel van uit dat ze vanaf nu structureel mee gaat doen voor het podium, ongeacht het parcours. Mocht dat niet het geval blijken, dan kan ze inderdaad alsnog bij de beloftes blijven. Dat is het voordeel van nu die keuze nog niet maken.
31 oktober 2022 11:58
Corne van Kessel ? Wat moet die daar gaan doen ?
    31 oktober 2022 12:59
    Ik denk fietsen.

Reacties zijn gesloten.