Fem van Empel twijfelt over EK-deelname bij beloften of elite
foto: Cor Vos
donderdag 27 oktober 2022 om 17:00

Fem van Empel twijfelt over EK-deelname bij beloften of elite

Fem van Empel staat op de voorlopige deelnemerslijst van de U23-vrouwen voor het EK in Namen. Het is nog niet zeker of de seizoensrevelatie effectief zal starten bij de beloften. Dat heeft de ploeg van Van Empel laten weten aan WielerFlits.

Van Empel is bijzonder goed aan haar seizoen begonnen. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal kon al vijf keer zegevieren, drie van die zeges waren wereldbekermanches. Dankzij die overwinningen is Van Empel een kanshebber voor de EK-titel bij de elitevrouwen, maar het is op dit moment nog niet zeker of ze effectief zal deelnemen in die categorie.

Een deelname aan het EK in Namen, dat in het weekend van 5 en 6 november georganiseerd wordt, in de elite-categorie betekent dat ze nooit meer zal kunnen starten in de U23-categorie. Een nieuwe wereldtitel voor Van Empel bij de beloften, ze won het WK 2021 in Oostende, zou er dan dus ook niet meer inzitten. 

Van Empel won EK nog niet
Het reglement van de UCI heeft ook Puck Pieterse en Shirin van Anrooij een keuze doen maken. Zowel Pieterse als Van Anrooij zullen het EK bij de beloften afwerken. Van Anrooij kan haar Europese titel verlengen, Pieterse houdt op die manier de mogelijkheid open om haar wereldtitel bij de beloften te verlengen in Hoogerheide. 

Vorig jaar streden de drie jonge rensters om de Europese titel bij de beloften. Op de VAM-berg trok Shirin van Anrooij, die uitkomt voor Baloise Trek Lions, uiteindelijk aan het langste eind. Pieterse won het zilver, Van Empel greep brons. Van Empel stond nog nooit op het hoogste schavotje op het EK voor beloften, mogelijk speelt dat mee in de moeilijke keuze.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
27 oktober 2022 19:05
Ze heeft de laatste 3 wereldbekers gewonnen. Dan start je gewoon bij de elite lijkt me.
27 oktober 2022 17:31
Snap dat een vrij zekere U23 medaille en goede kans op een titel publicitair meer oplevert als een korte uitslag bij de elite, sportief zie ik dat echter andersom. Zou het ook zonde vinden als Van Empel in haar huidige vorm de kans op de elite titel laat liggen. In mijn optiek zijn ze alle drie goed genoeg voor de elite koers.
    29 oktober 2022 21:44
    Een titel bij de beloften levert juistheel weinig op omdat ze in die trui nauwelijks kan rijden. Altijd kiezen voor het hoogst haalbare.
27 oktober 2022 17:16
Gewoon lekker in de beloftencategorie rijden, kansen zat om nog eens echt Europees Kampioene te worden.
    27 oktober 2022 18:16
    Of ze gaat vol voor de weg bij TJV en wil pakken wat ze pakken kan
    27 oktober 2022 20:34
    Bij de vrouwen kan je een prima crosseizoen rijden zonder dat dat de ambities op de weg bijt.
27 oktober 2022 17:29
Misschien heeft ze bij de beloften wel meer tegenstand dan bij de elitevrouwen ;)
28 oktober 2022 07:47
Je moet het ijzer smeden als het heet is. Fem wint dit seizoen al 3 keer en is voorlopig de te kloppen vrouw. Ze heeft dus een grote kans op de regenboogtrui bij de elite die oneindig veel meer waard is dan de beloftencategorie winnen. Je weet nooit wat de toekomst brengt en wellicht is achteraf dit het enige jaar geweest dat je de regenboogtrui bij de elite kon winnen. Alvarado stond 2 of 3 jaar geleden voor dezelfde keuze en won de regenboogtrui bij de elite als belofte. Die zie ik niet snel meer opnieuw wereldkampioen worden met het geweld van de nieuwe lichting dames.
28 oktober 2022 09:28
Elite hoort ze thuis, ze is de beste, het is niet modderig, parcours is snel, ideaal voor van Empel.
28 oktober 2022 10:25
Het mooiste aan een kampioenschap is dat je een jaar in de trui mag rijden. Bij U23 mag dat precies niet. Fem maakt een grote kans het EK elite te winnen en wèl een trui te mogen dragen. Als ik haar was zou ik voor die 'echte' trui gaan. Misschien wisselt ze die zelfs nog om voor de regenboogtrui bij de elite.
27 oktober 2022 19:52
Iedere keer verbaas ik me weer waarom je een keuze moet maken. Je bent belofte dus rij je bij de beloften. UCI moet die regels aanpassen. Anders hoef je geen EK en WK voor beloften meer te houden.

Reacties zijn gesloten.