Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

foto: Sirotti

zondag 29 maart 2015 om 17:46

Luca Paolini heeft Gent-Wevelgem 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De 38-jarige Italiaan van Katusha kwam solo over de finish na 240 kilometer koers. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) werd op ruime achterstand tweede, hij troefde Geraint Thomas (Sky) af in de spurt.

Timmer en Kerkhof in de vroege vlucht
Direct na de start liet de wind van zich horen. Het peloton splitste zich in drie stukken, maar toch wisten zeven rijders zich los te maken. Hierbij zaten twee Nederlanders: Albert Timmer van Giant-Alpecin en Tim Kerkhof namens Roompot Oranje Peloton. Zij kregen Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alex Dowsett (Movistar), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo), Jesse Sergent (Trek Factory Racing) en Mirko Tedeschi (Southeast) met zich mee. De zeven kregen een vrijgeleide van meer dan acht minuten van het peloton.

Waaiers zorgen voor slachtoffers
In datzelfde peloton ontstonden niet veel later waaiers. Het was op een dag als deze niet de vraag óf, maar wanneer deze zouden ontstaan. Door de stevige wind kwamen enkele renners, waaronder Mark Cavendish, ten val. De voorsprong van de kopgroep daalde naar vier minuten, maar het peloton was wel in drie stukken gebroken. In het voorste peloton zaten ongeveer veertig renners, maar deel twee wist weer aan te sluiten. Op 126 km werd de kopgroep ingerekend door het peloton, dat helemaal uit elkaar geslagen was door de extreme wind. Ondertussen was ook Bradley Wiggins uit koers gestapt, tezamen met vele anderen.

LottoNL-Jumbo goed vertegenwoordigd in zware omstandigheden
Renners moesten helemaal naar een kant leunen om rechtop te blijven. Veel renners hadden het lastig en verschillende groepjes vormden zich. De chaos was compleet toen een auto zich in tegengestelde richting op het parcours begaf. Greg Van Avermaet had de slag gemist, terwijl LottoNL-Jumbo met vier man goed vertegenwoordigd was in de voorste groep. Niki Terpstra zat wel goed, maar had pech en moest aansluiten bij de achtervolgende groep.

Tjallingii solo
Maarten Tjallingii was een van de gele-Lotto-mannen vooraan en hij koos op honderd kilometer de aanval, vlak voordat het eerste en tweede peloton samensmolten. Onze landgenoot kreeg geen gezelschap, waardoor hij solo voorop reed. Binnen afzienbare tijd was het verschil al een minuut. Op de Baneberg ging het tempo de hoogte in in het peloton. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) ging in de tegenaanval, wat voor reuring zorgde in het peloton. Op een open stuk reed er weer een groepje weg, maar het peloton sloot weer aan. Op de Kemmelberg konden geen verschillen gemaakt worden. Roelandts sloot op de Monteberg aan bij Tjallingii, die de Belg moest laten gaan.

Roelandts op kop, achtervolgende groep met Vanmarcke
Op een slecht moment, waar veel wind stond, kreeg Zdenek Sybar een lekke band. Ploeggenoot Maes gaf hem zijn wiel, waarna Stybar weer terug kon keren. Vooraan het peloton ging Stijn Vandenbergh met Vanmarcke, Debusschere, Thomas en Oss in de aanval. Enkele kilometers later maakte Luca Paolini solo de oversteek. De groep-Vanmarcke zat op een minuut van Roelandts, het peloton daarachter zat op ruim twee minuten van de renner van Lotto Soudal. De achtervolgers moesten het daarna opeens doen met vijf; Thomas waaide namelijk het gras in en viel. De winnaar van de E3 Harelbeke keerde snel terug. Echter stond er geen maat op Jurgen Roelandts, die een alsmaar grotere voorsprong nam op de jagers. Uit het peloton versnelde Niki Terpstra, die binnen no-time aansluiting maakte bij de groep-Vanmarcke.

Achtervolgers halen Roelandts bij
Op de tweede beklimming van de Kemmelberg maakten Terpstra en consorten – enkel Oss moest lossen – tijd goed op Roelandts. Het peloton volgde inmiddels al op meer dan zes minuten. Bij het inrijden van Ieper had Roelandts nog veertig tellen op de zes achtervolgers. Krampen begonnen op te spelen bij de eenzame vluchter. Achter hem was het Vandenbergh die stevig doortrok. Een lekke band van Terpstra zorgde ervoor dat hij moest achtervolgen. Op zeventien kilometer werd Roelandts ingerekend. Direct na zijn aansluiting sprong Terpstra weg met Paolini in zijn wiel. Thomas ging achtervolgen en liet de Belgen in de kopgroep zijn kuiten zien, al wist Vandenbergh nog wel terug te keren.

Spannende slotfase met zes
Op acht kilometer van de meet maakten Vanmarcke en Debusschere weer de aansluiting, waarna het loeren begon. Paolini reed op kousenvoeten weg. Achter hem was de organisatie weg, waardoor de Italiaan juichend over de streep kwam in Wevelgem.

flag-be Gent-Wevelgem 2015 (1.WT)
Uitslag: Deinze-Wevelgem (240 km)
1. flag-it Luca Paolini (Katusha) in 6u20m55s (gem. 37,804 km/h)
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 11s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 18s
5. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 26s
6. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 40s
7.  flag-be Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) op 1m52s
8. flag-it Daniel Oss (BMC) op 4m15s
9. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 6m54s
10. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.

35. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 7m03s
39. flag-nl Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) op 7m06s (laatst gefinishte)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

111 Reacties

Borsje 29 maart 2015 om 18:15

Geweldige wedstrijd gezien! Sluwheid (Luca deed zeker tientallen kilometers geen kopwerk in de kopgroep) wint het van power.

0
Pédaleur de charme 29 maart 2015 om 18:19

Zo, dat was een koers met bijna vooroorlogse heroïek. Pure reclame voor het wielrennen in Vlaanderen. Vond zelf het eerste televisie-uur het mooist, maar ook de finale was prachtig.

Paolini niet de sterkste man in koers, wel de slimste. Vanmarcke sterk, maar niet zo sterk als weleens. Ook niet altijd even slim. Veel krachtverspilling op momenten dat het niet echt nodig was.

0
Matisz 29 maart 2015 om 18:20

Ach volgende week telt het, nu helden van de dag Jurgen Roelandts en al wie deze koers uitgereden heeft.

Voor volgende zondag drie man Sep, Geraint en Zdenek met een vierde plaats voor sterke beer Stijn, de rest staat niet op de foto ;)

0
Hoebele 29 maart 2015 om 18:21

Winnares Mackaij is pas half zo oud als winnaar Paolini…

0
Wim Kruithof 29 maart 2015 om 18:22

123poetertjes was dat echt nodig?

Epische editie, toch had ik hoop op Vanmarcke, die er toch weer ruim vanaf zat. Volgende week moet het dan gebeuren. Paolini is vanaf Milaan-San Remo al een beest, dus heel verbazend is dit niet.

0
Javier 29 maart 2015 om 18:27

@Matisz

Je vergeet Terpstra en laten we ook Van Avermaet niet vergeten.

0
Wheely 29 maart 2015 om 18:28

@pedaleur
Eens, ik dacht al “reclame voor het wielrennen” vanaf het moment dat Tjallingii solo ging, eigenlijk al vanaf de waaiers er voor. Prachtkoers!

0
pirazzi 29 maart 2015 om 18:31

De UCI zou toch met een slecht weer protocol komen? De koers had afgelast moeten worden.

0
Wheely 29 maart 2015 om 18:32

Overigens, Terpstra rijdt weer een aantal mooie ereplaatsen bij elkaar. Zijn derde top twee dit seizoen in het eendagswerk. Superconstant in deze tijd van het jaar.

0
Lionel Gesink 29 maart 2015 om 18:33

@RV

Vandenbergh had gewoon volle bak achter Paolini aan moeten rijden ipv te gaan pokeren met Thomas en Vanmarcke. Vervolgens gaat hij ook nog met Debusschere in het wiel achter Terpstra en Thomas aan. Totaal overbodig op dat moment.

0
pinarello 29 maart 2015 om 18:35

wat een superkoers… zelfs 4 man van Lotto Jumbo gezien… schijnbaar toch op tijd in vorm.

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:35

Ik denk overigens niet dat Niki hiermee Styabar van de pal-position heeft gekregen voor de ronde. Met minder hoogtemeters en veel wind was dit de aangewezen koers voor hem. In roubaix hopelijk ook gure wind vanuit zuid-zuidwest.

0
Javier 29 maart 2015 om 18:38

@Romans

Terpstra was de beste man op die beklimming, reed iedereen er af. Alleen Thomas kon nog volgen.

Bovendien heeft Terpstra al 2 keer top-10 gereden in de Ronde. Dat kan Stybar niet zeggen. Zijn beste prestatie is een 18e plek.

0
blanco 29 maart 2015 om 18:39

Wat is die Thomas een geweldige renner. Hij is de enige die een gat dicht kan rijden. Hij gaat de ronde winnen. Misschien word ie op de.kassei heuveltjes er lichtjes afgereden . Maar zo sterk dat hij sowieso terug komt rijden. En niemand kan hem volgen op het vlakke.

0
blanco 29 maart 2015 om 18:41

@pirazzi als je dit afgelast wilt hebben dan onthoud je jezelf van de mooiste koers van dit jaar. Heerlijk van mij mag het vaker keihard waaien. En dat er een paar val partijen waren.. dat heeft elke koers. Meeste trouwens zonde erg.

0
vlek 29 maart 2015 om 18:44

Zo’n laatste keer Kemmel na uren gebeuk in de wind had natuurlijk weinig meer te maken met de wijze waarom ze in Vlaanderen die heuveltjes op knallen. Terpstra is in beide wereldtop; in dat werk van vandaag misschien wel de top zelf, in dat andere zit hij daar net iets achter.

0
achilles 29 maart 2015 om 18:45

Wat een koers.
Als het volgende week nog maar half zo goed is, krijgen we een fantastische wedstrijd.

Thomas beresterk, wat heeft die man stappen gezet. Stijgt met stip als favoriet de komende weken.

Vanmarcke te driftig. En maar op kop rijden, en maar lange beurten doen vanaf 100 km van de meet. Alweer net niet. Moet zien dat hij zo langzaamaan niet in de richting van Van Avermaet uitgaat: sterk, koers maken, maar geen winst.

0
DeGroteMolen 29 maart 2015 om 18:46

Wat een anti Terpstra commentaar op Sporza, pure frustratie, dat is helder. Lekkerrrrrrrr dus voor de commentatoren dat ‘ de Belgen’ hier mooi naast het podium grijpen. Had het zelf JR zeer gegund, net als iedereen waarschijnlijk.

0
fietskoen1 29 maart 2015 om 18:49

Wat een koers was dit. Roelandts is echt een geweldenaar, winnen zou mooi geweest zijn na zo’n tocht. Verder onbegrijpelijk dat niemand in het wiel van Paolini springt. Deze wedstrijd vergte veel energie maar die Thomas die onmogelijke gaten dicht reed had zo’n kans niet laten kunnen liggen. Paolini heeft wel het slimste gereden,weinig op kop gekomen. Alleen het gat naar de kopgroep moeten dichten. Thomas was de sterkste in de finale, zo’n fantastische renner. Verder weet ik echt niet waar ik het nog over moet hebben, er is teveel mooie koers geweest.

0
vlek 29 maart 2015 om 18:50

39 renners het einde gehaald.

0
Dolfy 29 maart 2015 om 18:56

@pirazzi Dan kan je bijna nooit koersen in Zeeland en Westfriesland, want daar stormt het wel vaker zo… ;-)

0
achilles 29 maart 2015 om 18:56
Quote:
Wat een anti Terpstra commentaar op Sporza, pure frustratie, dat is helder.

Ah kan je wat voorbeelden geven?
Op het eind werd toch naar Vandenberg gewezen.

Quote:
Had het zelf JR zeer gegund, net als iedereen waarschijnlijk.

Nou verkeerde aanname dan toch, de (al dan niet mechanische) dopingbeschuldigingen waren er al. ;)

0
vanuit de kantlijn 29 maart 2015 om 18:57

Wat een koers, echt niet normaal!!! bijna de hele middag met een bovengemiddelde hartslag gekeken!!! PFFF tja Paolini echt een sluwe ouwe vos, die mag je dus niet laten rijden!!! Vanmarcke te gretig en gulzig, ff dimmen als je wil winnen. Thomas superrenner!!! Goede koers van VDB en Terpstra, alleen beter afstemmenop elkaar. Roelands heeft zich ook fantastisch op de kaart gezet!!! Wat een koers, wat een race!!!

0
AZH 29 maart 2015 om 18:59

Wat zeiden ze op Sporza over Terpstra dan?

0
Coldeportes 29 maart 2015 om 19:01

Wielrennen zoals het bedoeld is! Menselijk, man tegen man, kijken wie de sterkste is. Dat maar 39 man finishen zegt genoeg. Dit was smullen voor de liefhebber

0

Headlines

Populair

Materiaalzone