Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

foto: Sirotti

zondag 29 maart 2015 om 17:46

Luca Paolini heeft Gent-Wevelgem 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De 38-jarige Italiaan van Katusha kwam solo over de finish na 240 kilometer koers. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) werd op ruime achterstand tweede, hij troefde Geraint Thomas (Sky) af in de spurt.

Timmer en Kerkhof in de vroege vlucht
Direct na de start liet de wind van zich horen. Het peloton splitste zich in drie stukken, maar toch wisten zeven rijders zich los te maken. Hierbij zaten twee Nederlanders: Albert Timmer van Giant-Alpecin en Tim Kerkhof namens Roompot Oranje Peloton. Zij kregen Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alex Dowsett (Movistar), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo), Jesse Sergent (Trek Factory Racing) en Mirko Tedeschi (Southeast) met zich mee. De zeven kregen een vrijgeleide van meer dan acht minuten van het peloton.

Waaiers zorgen voor slachtoffers
In datzelfde peloton ontstonden niet veel later waaiers. Het was op een dag als deze niet de vraag óf, maar wanneer deze zouden ontstaan. Door de stevige wind kwamen enkele renners, waaronder Mark Cavendish, ten val. De voorsprong van de kopgroep daalde naar vier minuten, maar het peloton was wel in drie stukken gebroken. In het voorste peloton zaten ongeveer veertig renners, maar deel twee wist weer aan te sluiten. Op 126 km werd de kopgroep ingerekend door het peloton, dat helemaal uit elkaar geslagen was door de extreme wind. Ondertussen was ook Bradley Wiggins uit koers gestapt, tezamen met vele anderen.

LottoNL-Jumbo goed vertegenwoordigd in zware omstandigheden
Renners moesten helemaal naar een kant leunen om rechtop te blijven. Veel renners hadden het lastig en verschillende groepjes vormden zich. De chaos was compleet toen een auto zich in tegengestelde richting op het parcours begaf. Greg Van Avermaet had de slag gemist, terwijl LottoNL-Jumbo met vier man goed vertegenwoordigd was in de voorste groep. Niki Terpstra zat wel goed, maar had pech en moest aansluiten bij de achtervolgende groep.

Tjallingii solo
Maarten Tjallingii was een van de gele-Lotto-mannen vooraan en hij koos op honderd kilometer de aanval, vlak voordat het eerste en tweede peloton samensmolten. Onze landgenoot kreeg geen gezelschap, waardoor hij solo voorop reed. Binnen afzienbare tijd was het verschil al een minuut. Op de Baneberg ging het tempo de hoogte in in het peloton. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) ging in de tegenaanval, wat voor reuring zorgde in het peloton. Op een open stuk reed er weer een groepje weg, maar het peloton sloot weer aan. Op de Kemmelberg konden geen verschillen gemaakt worden. Roelandts sloot op de Monteberg aan bij Tjallingii, die de Belg moest laten gaan.

Roelandts op kop, achtervolgende groep met Vanmarcke
Op een slecht moment, waar veel wind stond, kreeg Zdenek Sybar een lekke band. Ploeggenoot Maes gaf hem zijn wiel, waarna Stybar weer terug kon keren. Vooraan het peloton ging Stijn Vandenbergh met Vanmarcke, Debusschere, Thomas en Oss in de aanval. Enkele kilometers later maakte Luca Paolini solo de oversteek. De groep-Vanmarcke zat op een minuut van Roelandts, het peloton daarachter zat op ruim twee minuten van de renner van Lotto Soudal. De achtervolgers moesten het daarna opeens doen met vijf; Thomas waaide namelijk het gras in en viel. De winnaar van de E3 Harelbeke keerde snel terug. Echter stond er geen maat op Jurgen Roelandts, die een alsmaar grotere voorsprong nam op de jagers. Uit het peloton versnelde Niki Terpstra, die binnen no-time aansluiting maakte bij de groep-Vanmarcke.

Achtervolgers halen Roelandts bij
Op de tweede beklimming van de Kemmelberg maakten Terpstra en consorten – enkel Oss moest lossen – tijd goed op Roelandts. Het peloton volgde inmiddels al op meer dan zes minuten. Bij het inrijden van Ieper had Roelandts nog veertig tellen op de zes achtervolgers. Krampen begonnen op te spelen bij de eenzame vluchter. Achter hem was het Vandenbergh die stevig doortrok. Een lekke band van Terpstra zorgde ervoor dat hij moest achtervolgen. Op zeventien kilometer werd Roelandts ingerekend. Direct na zijn aansluiting sprong Terpstra weg met Paolini in zijn wiel. Thomas ging achtervolgen en liet de Belgen in de kopgroep zijn kuiten zien, al wist Vandenbergh nog wel terug te keren.

Spannende slotfase met zes
Op acht kilometer van de meet maakten Vanmarcke en Debusschere weer de aansluiting, waarna het loeren begon. Paolini reed op kousenvoeten weg. Achter hem was de organisatie weg, waardoor de Italiaan juichend over de streep kwam in Wevelgem.

flag-be Gent-Wevelgem 2015 (1.WT)
Uitslag: Deinze-Wevelgem (240 km)
1. flag-it Luca Paolini (Katusha) in 6u20m55s (gem. 37,804 km/h)
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 11s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 18s
5. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 26s
6. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 40s
7.  flag-be Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) op 1m52s
8. flag-it Daniel Oss (BMC) op 4m15s
9. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 6m54s
10. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.

35. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 7m03s
39. flag-nl Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) op 7m06s (laatst gefinishte)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

111 Reacties

Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:00

Vaststellingen:

1: Terpstra en Paolini sterkste mannen in koers: Niet toevallig dat de 2 mannen die op eigen kracht het gat dichten ook 1 en 2 worden.
2: Niki Terpstra is misschien wel de beste windrijder ter wereld.
3: Paolini misschien wel de vernuftigste.
4: Stijn Vandenbergh en Terpstra hadden iets meer moeten ‘spelen’ maar de koers was dermate uitputtend dat de logica er niet echt meer was.
5: Lotto kan zich in het rijtje Etixx-Sky-BMC voegen met meerdere ijzers in het vuur voor een open ronde.
6: Vanmarcke is weliswaar druistig maar zou zich toch geen zorgen moeten maken over de ronde aangezien dat meer zijn type wedstrijd is.

0
Lionel Gesink 29 maart 2015 om 18:00

Vandenbergh wederom een paar domme acties. Eerst al in de Omloop en vandaag weer! Had Terpstra beter van dienst moeten zijn.

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:01

‘Zoals eerder gezegd gaat EQS geen voorjaarsklassieker pakken dit seizoen’

Wat zijn dit soort statements altijd nikszeggend. Ze hebben 3/4 renners die kunnen winnen.

0
maastrichtmandarijn 29 maart 2015 om 18:02

@romans

ik denk dat onder nummer 1 je ook Roelandts die 55km alleen in de wind rijdt mag noemen en Thomas die in de laatste 10 km bijna alles zelf countert

0
nickdt 29 maart 2015 om 18:03

Geweldige winnaar, maar wel ongelooflijk dom gekoerst van Etixx.

0
slice 29 maart 2015 om 18:03

Als Vanmarcke iets minder met zijn krachten smijt, kan hij de Ronde en PR ‘gewoon’ winnen

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:03

Toch Vandenbergh een beetje verdedigen hoor. Die heeft echt wel flink meer werk dan Terpstra in de achtervolging gedaan en weet er op hangen en wurgen nog bij te blijven. Het was net zo goed Terpstra die alleen voor eigen rekening reed dan gebruik te maken van zijn teamgenoot. Echte dikke blunders heb ik niet gezien in de finale. De beslissende demarrage was een light-versie Zoetemelk waar Thomas de kop had volgens mij.

0
Wildebert 29 maart 2015 om 18:05

Begrijp niet waarom Stijn zich niet opoffert. Nu was EQS sowieso gezien. En hij had echt nog over. Het botert duidelijk niet tussen hem en Nikkie. En niet voor de eerste keer dit jaar. Maar goed dat ik daar geen ploegleider ben.

0
Wheely 29 maart 2015 om 18:05

Kristoff klopt Sagan nog ff in de peloton sprint. 9 en 10.

0
Gaizka 29 maart 2015 om 18:05

Wat een fantastische race!!!! Ik wil dit eigenlijk niet zeggen maar ook een terechte winnaar, wat een held!

0
stark72 29 maart 2015 om 18:05
Quote:
Zoals eerder gezegd gaat EQS geen voorjaarsklassieker pakken dit seizoen.

Vermoeiend dat vaste riedeltje van jou, volgens mij komen de grote voorjaarsklassiekers er nog aan. En als je dit een grote klassieker vindt dan is Strade-Bianche dat ook.

0
Javier 29 maart 2015 om 18:06

Wat een renner is Terpstra toch ook, en dan nog te denken dat hij pas 30 jaar is.

0
Purito 29 maart 2015 om 18:06

@RV
Je doet Thomas wel tekort hoor. Die was minstens zo sterk als Terpstra en Paolini. Hoe die reed in de laatste 20 kilometer, fenomenaal.

0
Marathoner 29 maart 2015 om 18:06

Ook een dikke chapeau voor Roelandts! Ik vind/vond dit altijd een wat overschatte renner, maar wat hij vandaag heeft laten zien in deze weersomstandigheden is gewoon beresterk.
Een mooie middag voor de sport!

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:07

Nee, ik noem onder 1 Terpstra en Paolini omdat Thomas wel sterk was maar vandaag iets minder ten opzichte van de E3 en MSR en wat Roelandts betreft denk ik dat hij toch wat aan het elastiek gehouden is en wij op het verkeerde been gezet met, logisch, warrige tijdswaarnemingen. Ik heb zelf wat geklokt en het kwam steeds zo 1:35 / 1:45 uit.

0
klootje kriekeljon 29 maart 2015 om 18:09

Fantastisch coureur, Vandenbergh. Zorgt er persoonlijk voor dat Etixx niet alles wint en het voor de kijker leuk blijft.

0
Lennimator 29 maart 2015 om 18:09

Wat een geweldige wedstrijd. Paolini was op het eind gewoon de sterkste dat zag je ook al in Milaan-San Remo na bijna 300 km. Maar ja als er nog een heuvel of kasseienstrook voor de finish was geweest had hij niet gered. Daarom zie ik hem ook niet als kanshebber voor RVV en PB.

0
Wheely 29 maart 2015 om 18:09

Niet vergeten dat Thomas nog in de greppel heeft gelegen.

0
debarreman 29 maart 2015 om 18:09

Beter dan sex? Misschien, in ieder geval uitermate genoten van deze koers. De gelukkigste cq. slimste wint. Heerlijk.

0
HoofdIsVrij 29 maart 2015 om 18:10

Paolini heeft wel zo’n 25 km in het wiel gehangen. Als de rest niet had doorgereden had hij nooit gewonnen.

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:10

Zal er wel flink van langs krijgen maar had Roelandts niet beter enigszins op reserve kunnen rijden om met 2 relatief fris, waaronder ‘de snelste’, de de finale in te kunnen?

Soit, Debusschere gaf zelf aan niet zijn beste dag te hebben en de poging was mooi.

0
hugenholz 29 maart 2015 om 18:13

Pure reclame voor de sport. Fan van waaier-etappes/klassiekers.
Met Terpsta’s vorm is niks mis mee

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2015 om 18:13

Maakt iemand nog even een mooie opsomming van Vandenbergh’s tactische fouten of is het meer van stigmagedoe?

Volgens mij is de hele kopgroep wel eens teruggekomen tussen de auto’s trouwens. Thomas Greppel, Paolini eraf geweest, Vanmarcke, Terpstra, Vandenbergh lek. Alleen Debusschere geen extra cartouche nodig gehad.

0
dons 29 maart 2015 om 18:15

Wat. een. dag.! Mooie winnaar. In zulke omstandigheden wint de taaiste. Vanmarcke krijgt toch wel een tikje. Terpstra goed. Vandenbergh ook, maar Lefevere moet eens een ernstig gesprek met hem hebben. Is niet de eerste keer (vol gas als Štybar aan het terugkomen is) dat hij zijn plaats niet kent.

0
stark72 29 maart 2015 om 18:15

Wie dan ook de sterkste was, ikzelf had het idee dat Thomas en Terpstra het sterkst waren. Het was een geweldige koers met een mooie winnaar. Hopelijk krijgen we dit jaar vaker zo’n spektakel te zien.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone