Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

foto: Sirotti

zondag 29 maart 2015 om 17:46

Luca Paolini heeft Gent-Wevelgem 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De 38-jarige Italiaan van Katusha kwam solo over de finish na 240 kilometer koers. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) werd op ruime achterstand tweede, hij troefde Geraint Thomas (Sky) af in de spurt.

Timmer en Kerkhof in de vroege vlucht
Direct na de start liet de wind van zich horen. Het peloton splitste zich in drie stukken, maar toch wisten zeven rijders zich los te maken. Hierbij zaten twee Nederlanders: Albert Timmer van Giant-Alpecin en Tim Kerkhof namens Roompot Oranje Peloton. Zij kregen Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alex Dowsett (Movistar), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo), Jesse Sergent (Trek Factory Racing) en Mirko Tedeschi (Southeast) met zich mee. De zeven kregen een vrijgeleide van meer dan acht minuten van het peloton.

Waaiers zorgen voor slachtoffers
In datzelfde peloton ontstonden niet veel later waaiers. Het was op een dag als deze niet de vraag óf, maar wanneer deze zouden ontstaan. Door de stevige wind kwamen enkele renners, waaronder Mark Cavendish, ten val. De voorsprong van de kopgroep daalde naar vier minuten, maar het peloton was wel in drie stukken gebroken. In het voorste peloton zaten ongeveer veertig renners, maar deel twee wist weer aan te sluiten. Op 126 km werd de kopgroep ingerekend door het peloton, dat helemaal uit elkaar geslagen was door de extreme wind. Ondertussen was ook Bradley Wiggins uit koers gestapt, tezamen met vele anderen.

LottoNL-Jumbo goed vertegenwoordigd in zware omstandigheden
Renners moesten helemaal naar een kant leunen om rechtop te blijven. Veel renners hadden het lastig en verschillende groepjes vormden zich. De chaos was compleet toen een auto zich in tegengestelde richting op het parcours begaf. Greg Van Avermaet had de slag gemist, terwijl LottoNL-Jumbo met vier man goed vertegenwoordigd was in de voorste groep. Niki Terpstra zat wel goed, maar had pech en moest aansluiten bij de achtervolgende groep.

Tjallingii solo
Maarten Tjallingii was een van de gele-Lotto-mannen vooraan en hij koos op honderd kilometer de aanval, vlak voordat het eerste en tweede peloton samensmolten. Onze landgenoot kreeg geen gezelschap, waardoor hij solo voorop reed. Binnen afzienbare tijd was het verschil al een minuut. Op de Baneberg ging het tempo de hoogte in in het peloton. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) ging in de tegenaanval, wat voor reuring zorgde in het peloton. Op een open stuk reed er weer een groepje weg, maar het peloton sloot weer aan. Op de Kemmelberg konden geen verschillen gemaakt worden. Roelandts sloot op de Monteberg aan bij Tjallingii, die de Belg moest laten gaan.

Roelandts op kop, achtervolgende groep met Vanmarcke
Op een slecht moment, waar veel wind stond, kreeg Zdenek Sybar een lekke band. Ploeggenoot Maes gaf hem zijn wiel, waarna Stybar weer terug kon keren. Vooraan het peloton ging Stijn Vandenbergh met Vanmarcke, Debusschere, Thomas en Oss in de aanval. Enkele kilometers later maakte Luca Paolini solo de oversteek. De groep-Vanmarcke zat op een minuut van Roelandts, het peloton daarachter zat op ruim twee minuten van de renner van Lotto Soudal. De achtervolgers moesten het daarna opeens doen met vijf; Thomas waaide namelijk het gras in en viel. De winnaar van de E3 Harelbeke keerde snel terug. Echter stond er geen maat op Jurgen Roelandts, die een alsmaar grotere voorsprong nam op de jagers. Uit het peloton versnelde Niki Terpstra, die binnen no-time aansluiting maakte bij de groep-Vanmarcke.

Achtervolgers halen Roelandts bij
Op de tweede beklimming van de Kemmelberg maakten Terpstra en consorten – enkel Oss moest lossen – tijd goed op Roelandts. Het peloton volgde inmiddels al op meer dan zes minuten. Bij het inrijden van Ieper had Roelandts nog veertig tellen op de zes achtervolgers. Krampen begonnen op te spelen bij de eenzame vluchter. Achter hem was het Vandenbergh die stevig doortrok. Een lekke band van Terpstra zorgde ervoor dat hij moest achtervolgen. Op zeventien kilometer werd Roelandts ingerekend. Direct na zijn aansluiting sprong Terpstra weg met Paolini in zijn wiel. Thomas ging achtervolgen en liet de Belgen in de kopgroep zijn kuiten zien, al wist Vandenbergh nog wel terug te keren.

Spannende slotfase met zes
Op acht kilometer van de meet maakten Vanmarcke en Debusschere weer de aansluiting, waarna het loeren begon. Paolini reed op kousenvoeten weg. Achter hem was de organisatie weg, waardoor de Italiaan juichend over de streep kwam in Wevelgem.

flag-be Gent-Wevelgem 2015 (1.WT)
Uitslag: Deinze-Wevelgem (240 km)
1. flag-it Luca Paolini (Katusha) in 6u20m55s (gem. 37,804 km/h)
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 11s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 18s
5. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 26s
6. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 40s
7.  flag-be Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) op 1m52s
8. flag-it Daniel Oss (BMC) op 4m15s
9. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 6m54s
10. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.

35. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 7m03s
39. flag-nl Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) op 7m06s (laatst gefinishte)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

111 Reacties

vlek 29 maart 2015 om 22:05

Hagen heeft zijn sleutelbeen gebroken. Nog een subtopper minder in Vlaanderen. Zonde, want hij was erg goed bezig.

0
Dalendklimmen 29 maart 2015 om 22:28

@matisz
Van mij mag je het onzin noemen maar als je 50km alleen rijd en dan 7e word vind ik gwn niet iets om hem een held te noemen.
Het is natuurlijk wel knap om 50km alleen op kop te rijden met dit weer maar het heeft hem nergens gebracht

0
Kelder is de Man 29 maart 2015 om 22:30

Wat een heerlijke zondag.. ontbijten met F1, lunchen met de Volta en een toastje bij beelden van over de straat laverende renners. Spektakel in het kwadraat.

0
dikkechaap 29 maart 2015 om 23:47

Ik durf te stellen dat Terpstra de sterkste man in koers was vandaag.

0
klimbok 30 maart 2015 om 00:05

Prima wedstrijd als het de enige koers in het jaar zou zijn .. maar dit was voor mij toch wel een hele grote dikke aanfluiting.. een week voor de Ronde zoiets door laten gaan. Als je de hele winter lang traint voor de Ronde of Parijs Roubaix, dan was dit toch wel de manier om die spiereiwitten even weg te vreten. Of een paar botten te breken. Ik had het sympathiek gevonden als de koersdirecteur met zijn staf persoonlijk het parcours een half uur voor de mannen uit verkend had. Live, in beeld.. gekkenwerk. Het mogen mannen met baarden zijn, maar renners blijven ook mensen.

0
kartje 30 maart 2015 om 00:23

Was vandaag vrijwilliger in de koers GW, en moest in die helse weersomstandigheden op een eenzame parking staan, dat vond ik al erg, laat staan dat ik moest koersen in dit weertje.
offtopic: Net VIP geweest was enorm gezellig daar.
maar wat een held is Paolini, heb toch enorm kunnen genieten van de koers ondanks dat ik voor de “veiligheid” moest zorgen.
Jammer dat de Belgen geen aanstalten maakten om te winnen op het einde, ondanks de beer Roelandts

0
dutchcycling 30 maart 2015 om 00:32

Wat heb ik genoten , en wat kan Terpstra in d wind rijden misch wel de beste van d wereld.

0
Wheely 30 maart 2015 om 00:54

Zonde van Hagen inderdaad, zo blijven er weinig over. Het zal ook afwachten zijn hoe deze koers er inhakt bij de rest. Een enkeling zal er sterker uitkomen maar er hebben er ook een paar een jasje uitgedaan na Wevelgem.

Terpstra zonder twijfel een van de sterkste in deze omstandigheden.

0
spins 30 maart 2015 om 02:00

Het protocol voor extreme weersomstandigheden zal enkel koersen treffen waar er voor coureurs die hun faam aan dit soort veredelde kermiskoersen te danken hebben niks meer te rapen valt, zoveel is al zeker. Volgens die gruwelijke vent Lefevere was dit nog op het randje van acceptabel, maar drie vlokken smeltende sneeuw op de Stelvio, dat kon niet door de beugel….

0
Erkanermaar1dewinnaarzijn 30 maart 2015 om 02:59

Genoten vandaag.
19,5% van de starters rijdt over de finish.

Bij de Elfstedentocht van 63 was dat 1%.

Inderdaad er zijn momenten dat de mannen zich afscheiden van de jongens.

Op naar de Hoog Mis.

0
Musselwhite 30 maart 2015 om 09:04

De actie van Roelandts was knap maar eigenlijk niet voor een kopman die in zichzelf geloofd, dat leek meer op een paniekreactie. Hoe de ganse belgische pers die zo kan ophemelen is mij een raadsel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone