Luca Paolini (40) zet punt achter loopbaan

Luca Paolini (40) zet punt achter loopbaan

foto: Sirotti (archief)

woensdag 18 januari 2017 om 13:02

Luca Paolini heeft zijn wielerloopbaan beëindigd. De Italiaan, die gisteren zijn veertigste verjaardag vierde, heeft na zijn dopingschorsing geen nieuwe ploeg kunnen vinden voor 2017. Hij gaat nu een bar runnen in Como.

Vinokourov wijst Paolini af
“Ik heb hard getraind en keerde naar behoren terug op niveau, maar ik kon nergens binnenkomen”, zegt Paolini tegen La Gazzetta dello Sport. “Bij Astana vertelde Vinokourov dat ik uitgesloten was en dat hij me daarom niet aan kon nemen. Dat juist hij dat tegen mij zei, maakte me aan het lachen. Ik had graag mijn geluk willen beproeven bij het nieuwe team van Bahrain Merida, maar de Arabische cultuur staat geen fouten toe met alcohol en drugs.”

“Toch bleef ik geloven, maar ik had een deadline gesteld, namelijk de kerstvakantie. Er is niets gebeurd en ik blijf er een bittere smaak van krijgen”, aldus Paolini, die nu een nieuwe carrière gaat beginnen. Desondanks zal hij door middel van toeristische projecten en sportkleding de band houden met wielrennen.

Verslaving
In de Tour de France 2015 werd Paolini, toen in dienst van Katusha, betrapt op gebruik van cocaïne. In december van dat jaar erkende hij jarenlang verslaafd te zijn geweest aan slaappillen. “Het was nooit genoeg. Het verandert je stemming, het slaapritme en wanneer je wakker wordt. En als je stopt, raak je in een depressie. Ik heb geprobeerd te stoppen, maar het was een zware strijd. Ik kreeg paniekaanvallen, angst en ongemak. Het is dan niet goed leven. Je verliest helderheid. En dan komt het aan op cocaïne. Voor mij was het onvermijdelijk. Ik heb het bijna gedaan zonder ervan bewust te zijn”, vertelde hij destijds.

Ook op het trainingskamp voorafgaand aan de Tour 2015 gebruikte hij cocaïne, wat enkele weken later gevonden werd tijdens de koers. In april 2016 maakte de UCI bekend dat Paolini voor 18 maanden geschorst werd. Nu heeft de winnaar van de heroïsche Gent-Wevelgem 2015 dus de hand in eigen boezem gestoken en besloten zijn carrière te beëindigen.

Dit artikel delen:

26 Reacties

ProfrondeZevenbergen 18 januari 2017 om 23:14

Prima dat hij geen contract krijgt op zijn veertigste en zijn coke-perikelen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone