LottoNL-Jumbo vindt extra afmaker in Dylan Groenewegen

LottoNL-Jumbo vindt extra afmaker in Dylan Groenewegen

foto: Marcel Koch

maandag 5 oktober 2015 om 14:57

LottoNL-Jumbo heeft haar gewenste versterking beet. Dylan Groenewegen komt de gelederen van de Nederlandse WorldTour-formatie versterken. De 22-jarige renner komt over van Roompot Oranje Peloton, waar hij nog een doorlopend contract had. Desondanks had Groenwegens managementbureau SEG Cycling een clausule in zijn contract laten opnemen waardoor Groenewegen bij de ploeg kon vertrekken wanneer een WorldTour-ploeg hem wilde hebben. Van die optie heeft LottoNL-Jumbo gebruikgemaakt, terwijl er bij Roompot Oranje Peloton ruimte is voor een extra renner. Dat liet Michael Zijlaard weten.

Kuurne-Brussel-Kuurne eerste afspraak
“Dat ik nu dit contract teken, zo aan het einde van het seizoen, is heel erg mooi”, zegt de 22-jarige sprinter die op dit moment revalideert van een knieblessure. “De gesprekken zijn al een tijdje gaande. Na mijn tweede overwinning dit seizoen is het snel gegaan. Nu wil ik mezelf verder ontwikkelen als sprinter. Ik wil sneller en sterker worden. Ik kom nu in een ploeg met mannen waar ik veel van kan leren. Het is bijvoorbeeld heel leerzaam om Dennis van Winden om me heen te hebben. Hij heeft veel meegemaakt en kan mij helpen met zijn ervaring. Ik richt me nu op het voorjaar. Kuurne-Brussel-Kuurne ligt me goed, daar wil ik mezelf meteen laten zien.”

Sterk jaar als neoprof
Groenewegen is bezig aan een goed debuutjaar als prof. Waar hij in het begin van het seizoen zich steeds vaker terugvindt in de top-10 van een massasprint, is het NK in Emmen een eerste ‘hoogtepunt’. De rappe Amsterdammer leek de meeste snelheid te hebben, maar eindigt als vierde na een koers van dik 250 kilometer. Vanaf augustus richt hij zich op het WK voor beloften in Richmond en bewijst door knappe zeges in de Arnhem-Veenendaal Classic en Brussels Cycling Classic (waar hij onder andere Tom Boonen vloert in een rechtstreeks duel) dat hij rijp is voor een medaille. Tijdens het Kampioenschap van Vlaanderen rijdt Jens Debusschere hem echter tijdens de eindsprint in de hekken. Resultaat: een gebroken knieschijf en een streep door het WK.

Debuut in WorldTour een jaar later dan gepland
De overstap naar LottoNL-Jumbo betekent voor Groenewegen ook zijn debuut in de WorldTour. Dat had hij echter dit jaar ook al kunnen doen, omdat hij in april 2014 rond was met de toenmalige Cannondale-ploeg van Peter Sagan. “Ik was mondeling akkoord met een contract voor drie jaar bij een WorldTour-team. Die stopte er echter mee, dus ging dat niet door. Of dat Garmin-Sharp was? Nee, het was die andere ploeg, uit Italië”, vertelde Groenewegen vorig jaar aan WielerFlits. Omdat Cannondale en Garmin-Sharp fuseerden, was het contract van Groenewegen niet meer rechtsgeldig. Dat kwam ook BMC ten ore, dat vervolgens interesse toonde. “Maar ik denk dat Roompot-Orange Cycling voor mij een hele mooie stap naar de profs is. Op deze manier kan ik toch nog een beetje mijn eigen ding doen, dat is ideaal”, zei hij er toen gelijk bij.

LottoNL-Jumbo slaat haar gewilde slag
LottoNL-Jumbo heeft met de transfer van Groenewegen haar gedroomde versterking binnen. Bij monde van teammanager Richard Plugge was de Nederlandse WorldTour-formatie op zoek naar een extra afmaker die voor successen zorgt. “Wij hebben niet het budget om meer dure jongens aan te trekken. Je hoeft dus geen grote naam als versterking te verwachten. We moeten heel handig en slim zijn. Met een innovatief en creatief beleid hopen we jonge renners aan ons te koppelen”, was de uitleg van Plugge in juli. Met Groenewegen heeft LottoNL-Jumbo snel gehandeld, een renner die past binnen de filosofie van de ploeg. De sprinter is jong, talentvol, kan een koers afmaken en is bovenal een Nederlander. Groenewegen is na Steven Lammertink, Twan Castelijns, Victor Campenaerts en Enrico Battaglin de vijfde aanwinst voor de ploeg. Met zestien lopende verbintenissen, vier contractverlengingen en de vijf aanwinsten, telt LottoNL-Jumbo 25 renners voor 2016. Mogelijk wil de ploeg zich nog versterken met een Amerikaan.

Groenewegen tekent tot eind 2018 bij de Nederlandse WorldTour-formatie.

Dit artikel delen:

51 Reacties

Sephiroth 5 oktober 2015 om 15:04

Hopelijk volgen er nog 2-3 klimmers met ervaring.. want met het vertrek van ten dam en de al geringe ondersteuning in de bergen lijkt dat geen kwaad te kunnen.

desalniettemin, met van asbroeck, hofland en groenewegen hebben ze iig 3 sprinters staan. Nu nog winnen :) Hopelijk pakken ze weer wat meer kleine koersen mee. Kan geen kwaad voor het moraal&de sponsor. (of de zandbakken koersen aan het begin van het jaar)

nafnikleb 5 oktober 2015 om 15:04

Nu is het helemaal duidelijk dat Debusschere fout zat! Beetje een Lotto-Jumbo renner de hekken in rijden… ;-)

Laatste man 5 oktober 2015 om 15:04

Mooie stap voor Groenewegen en een goede aanwinst voor Lotto. Hopelijk herstelt hij voorspoedig, dat is het enige twijfelgeval.

vinnievidefietsen 5 oktober 2015 om 15:04

Ik verwacht van alle nieuwe aankopen in het seizoen 2016 nog vrij weinig, maar ik laat me graag verrassen.

Stelvio-fan 5 oktober 2015 om 15:04

Kijk, mooi nieuws

Hakkie2 5 oktober 2015 om 15:08

Prima nieuws. Wat mij betreft is het team nu redelijk compleet, één jonge renner er bij zou nog kunnen. Die derde sprinter was wel absoluut noodzakelijk en die hebben ze nu. En dat is gelijk de beste optie toen Van Poppel onbeschikbaar werd. Ze komen echt niet slechter uit deze transferperiode.

josi 5 oktober 2015 om 15:10

Lijkt me een goede zaak voor beide partijen. Hopelijk kan hij de lijn van de tweede seizoenshelft door trekken.

Italia 5 oktober 2015 om 15:12

Of topic: parcours van de Giro is bekend!
ON: mooie stap voor hem natuurlijk.

Chaba 5 oktober 2015 om 15:13

goede Nederlandse renner met potentie die al heeft aangetoond kleinere koersen te kunnen winnen. Even afwachten hoe hij zich verder ontwikkelt maar ik heb er wel vertrouwen in.

NumberSeventeen 5 oktober 2015 om 15:21

Ik had hem graag met enkele mensen van de oude sprinttrein van Kittel zien werken.

KnightBiker 5 oktober 2015 om 15:23

Dit is de aankoop die LTJ wel moest doen. dit geeft de ploeg de nodige doelen in de B koersen en de renner de kansen om te groeien. ik hoop dat het profiel van deze renner er 1 is die complementair is aan Hofland die niet echt van de vlakke sprints is, en dat ze dus de sprints voor elkaar kunnen aantrekken al naar gelang de situatie.
Goed gedaan door TLJ!, jammer voor Roompot, maar dat valt te verwachten. (zou roompot nu een aantal contractloze LTJ-ers over nemen? voor de ervaring in de ploeg kan het goed zijn…)

@nr17 – Giant mist inderdaad een sprinter nu, die hebben net achter het net gevist. (verwacht nog wel een aankoop eigenlijk, met het afkopen van Kittel moet er budget zijn)

Banddikte 5 oktober 2015 om 15:25

Nu heeft TLJ dus met van groenewegen, hofland en van asbroeck 3 man om spurts te winnen. En als je teunissen ( die ook aardig kan aamkomen) meetelt 4 zelfs. Hiermee moeten ze volgend jaar toch meer kunnen scoren lijkt me

SjiekeKost 5 oktober 2015 om 15:30

Leuke aanwinst. Zal Barry Markus de omgekeerde weg maken?

Hakkie2 5 oktober 2015 om 15:33

@NumberSeventeen: om vervolgens net zo veel kans te krijgen als de (ook zeer talentvolle) Waeytens? Met Degenkolb, Arndt, Sinkeldam, Veelers, Kragh Andersen, Waeytens zijn er nog zoveel sprinters in dat team dat ik elke jonge sprinter af zou raden naar dat team te gaan. Met een dip van 1 of 2 maand kom je waarschijnlijk in de trein terecht om er nooit meer uit te komen.

tendam 5 oktober 2015 om 15:34

@knightbiker
Hofland kan ook wel vlakke sprints aan. Qua pure snelheid weet ik eigenlijk niet wie van de twee sneller is. Ze zijn wel alle twee beter dan Van Asbroeck, die na een jaar als sprintkopman misschien mag proberen of leadout iets voor hem is.

Arema Pro Cycling Team 5 oktober 2015 om 15:40

Extra afmaker hebben ze wel nodig na een mager zege jaar..

NumberSeventeen 5 oktober 2015 om 15:48

@Hakkie2: Ik zeg niet dat hij naar Giant moet. Maar enkele van die mannen samen met Groenewegen in een team zou mooi zijn. Dat zou ook kunnen bij Roompot of Lotto..

Hakkie2 5 oktober 2015 om 15:58

@numberseventeen: dat klopt. Als de contracten van De Kort en Veelers aflopen kan Lotto-Jumbo best eens gaan polsen.

robertogesinko 5 oktober 2015 om 16:21

Edit redactie: Geen onzin aub

veld 5 oktober 2015 om 16:42

Nu nog een jonge amerikaanse klimmer (Vermeulen, Swirbul, Owen) en we zijn weg voor 2016.

Youri IJnsen 5 oktober 2015 om 16:47

@Veld
Hoewel Owen geen klimmer is, juich ik zijn komst wel toe. Die ander twee overigens ook, zijn mooie talenten die bij veel ploegen onder de radar blijven. Wel erg jong nog allemaal. Zal uiteindelijk wel uitdraaien op Larry Warbasse, Chad Haga of Benjamin King, waarbij mijn gevoel zegt dat het de laatste wordt.

John hiatt 5 oktober 2015 om 17:00

Extra afmaker? Welke afmaker hebben ze nu dan?

tendam 5 oktober 2015 om 17:09

@youri ijnsen
Merijn Zeeman volgt op twitter ene Alexey Vermeulen. Een jonge Amerikaanse renner, ondanks z’n Russisch-Nederlandse naam ;)

Thailand 5 oktober 2015 om 17:33

Daarmee hebben ze nu drie sprinters van pro-continentaal niveau. Hofland is nog de beste van de drie, maar ook hij heeft ook nog even nodig voordat hij mee kan in de world tour.
Ik begrijp dat er niet echt budget is om goede renners te halen, maar ik zou graag zien dat er geinvesteerd wordt in goede klimmers die Gesink, Kelderman en Kruijswijk kunnen ondersteunen in rondes. Jammer voor Lotto bijvoorbeeld dat Oomen voor Giant kiest.
Het was natuurlijk te verwachten na het wegvallen van Rabo, maar met een selectie van 1 topper, en een renner of 8 die in een WT selectie thuis horen is het echt een pro-continentaal selectie geworden. Ik ben niet naief en verwacht geen wonderen, maar jammer is het wel.

GertJan020 5 oktober 2015 om 18:33

@tendam Vermeulen heeft zelf aangegeven nog graag in het U23 circuit te blijven rijden. Lijkt me wel een goed talent voor LottoNL, kan aardig bergop en goed tijdrijden.. Nederlandse voorouders helpen dan ook nog altijd.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair