LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

Antwan Tolhoek - foto: Marcel Koch (archief)

donderdag 14 december 2017 om 00:00

LottoNL-Jumbo heeft Antwan Tolhoek, Juan José Lobato en nieuwkomer Pascal Eenkhoorn per direct weggestuurd van het huidige trainingskamp in Girona. De drie zijn voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld, omdat zij buiten de ploeg om slaapmedicatie gebruikten of in bezit hadden.

“Dat is een ernstige overtreding van de strenge regels die het team hanteert”, schrijft LottoNL-Jumbo in een persbericht. Om welke middelen het gaat, zegt de ploeg niet. Het gaat niet om middelen die tot de dopinglijst behoren, maar de formatie verstrekt de medicijnen ook niet.

De ploegleiding heeft in aanwezigheid van de renners en het personeel afstand genomen van de gedragingen (die indruisen tegen de kernwaarden van de ploeg) van Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato. “Waar nodig worden zij begeleid om herhaling te voorkomen”, geeft LottoNL-Jumbo aan.

Update 16.30: ‘Ontslag niet ondenkbaar’
Communicatiemanager Ard Bierens heeft tegenover Omroep Zeeland iets meer tekst en uitleg gegeven over de schorsing van Eenkhoorn, Lobato en Tolhoek. “De medicatie was niet op voorschrift van onze medische staf. Dit is voor ons niet te tolereren. Als je iets nodig hebt van een apotheek of dokter, dan moet dat gemeld worden bij onze ploegdokter. Die inventariseert of dat inderdaad nodig is. Wat niet te tolereren is, is dat renners via andere dokteren of wegen zelf medicatie aanschaffen. Dat is ook contractueel vastgelegd.”

Volgens de woordvoerder van LottoNL-Jumbo kan het gedrag van het drietal zelfs leiden tot ontslag. “We willen nu niet uit emotie handelen en gaan alles op een rijtje zetten. Alle opties zijn nog open. Het trainingskamp is vrijdag afgesloten. Het kan dus zijn dat hij (Antwan Tolhoek, red.) zaterdag weer op de fiets zit. Het is niet ondenkbaar dat ontslag overwogen wordt.”

Dit artikel delen:

105 Reacties

ah-ja 14 december 2017 om 08:56

Stilnox, zoals VDB & Gaumont

jessevdalen 14 december 2017 om 09:04

Staat niet op dd dopinglijst, dus zal wel meevallen. Daarnaast lijken eenkhoorn en tolhoek me nou niet de gevaarlijkste ;)

Scott Sunderland 14 december 2017 om 09:04

Middelen als Alprazolam / Diazepam / Oxazepam zijn allemaal benzodiazepinen die je rustig maken en waarvan je makkelijker slaapt. Ik weet dat uit eigen ervaring ook. De sufheid ondervond ik niet wanneer je het ’s avonds inneemt. De volgende ochtend merk je het niet meer bij normaal gebruik.

Diazepam bijvoorbeeld is ook spierontspannend. Het wordt niet alleen voorgeschreven aan mensen met psychische aandoeningen. Er zijn genoeg mensen die het in periodes van stress nemen.

Nadelen inderdaad afhankelijkheid en dat het gewenste effect steeds moeilijk wordt te behalen na langer gebruik.

Je kan het via de huisarts sowieso krijgen. Ik denk niet dat het op de dopinglijst staat. Geen idee eerlijk gezegd.

Als ze dit soort medicijnen hebben genomen, en dat weten we dus niet, dan is het erg stom dat niet van te voren aan de ploegarts te melden. Dit is serieus spul.

winningmood 14 december 2017 om 09:26

Kijk zo maken ze budget vrij om Wout Poels binnen te halen ;-)

vluggejapie 14 december 2017 om 09:29

Om welke middelen ging het? Hoe ontstond er een behoefte om op eigen houtje slaapmedicatie te regelen? Hoe is de zwaarte van de disciplinerende maatregel vastgesteld? Met welk motief zijn de namen en deze algemene omschrijving van het vergrijp in een persbericht gepubliceerd?

gardeyn 14 december 2017 om 09:32

@winningmood: Twan Poels is 25 jaar geleden al gestopt met wielrennen.

peterwinnen 14 december 2017 om 09:34

Wat is er toch indrukwekkend veel kennis onder onze Wielerflits-leden ;-)

assen 14 december 2017 om 09:36

Zucht.
Is dit verstandig? Was een interne reprimande niet genoeg? Dit zorgt voor veel negatieve publiciteit voor zowel ploeg als renners.
Of is er veel meer aan de hand?

teunster 14 december 2017 om 09:43

Stelletje domoren. Ze hebben geen idee welke ellende ze hiermee kunnen veroorzaken, voor zichzelf, voor de andere renners en voor de ploeg. Lekker naar huis, goed over nadenken en daarna jezelf aub niet meer voor lul zetten. Je rijdt hiermee de goede renners van je ploeg in de wielen terwijl je beter de bidonnetjes kan halen voor ze.

Polleke 14 december 2017 om 09:45

Ze hebben in ieder geval een andere aanpak dan Sky die niet eens weten welke medicatie in hun team circuleert en ook niet zo goed om kunnen met de doses….

LB117 14 december 2017 om 10:01

Aanpakken, wel vraag ik mij af hoe ” onschuldig ” deze middelen zijn als er zo’n maatregel tegen overstaat.

Dat het management van TLJ onkundig, niet tactisch en dom is is sinds het Rasmussen debacle ook al neit anders geweest dus het zal wel weer een overtrokken reactie zijn.

Silent Hill 14 december 2017 om 10:07

Bij het missen van de goede vlucht, krijgt de quote ‘Die van Lotto Jumbo waren weer aan het slapen zeker ?’ ineens een hele andere betekenis.

Laatste man 14 december 2017 om 10:17

@LB,
Je weet dat het nagenoeg allemaal andere mensen en ploegen zijn?

Wielerfan1987 14 december 2017 om 10:51

Het gaat in dezen dan ook helemaal niwt om welke slaapmiddelen het zouden zijn.

Het gaat erom dat de renners in kwestie een interne afspraak cq gedragscode hebben geschonden.

Kirsipuu 14 december 2017 om 11:06

Uitgangspunt lijkt mij dat de teamdokter precies weet wie wat gebruikt. Dat lijkt mij een heel verstandig beleid in deze sport. Als je die regel overtreedt staat daar een sanctie op. Duidelijk toch?

leegloper 14 december 2017 om 11:19

@assen,
Ik vroeg me ook af waarom het geen interne reprimande was. Maar misschien willen ze geen verwijten dat ze geniepig dingen binnenskamer regelen. Zie storm rondom sky.

leegloper 14 december 2017 om 11:20

Ze zullen worden begeleid om herhaling te voorkomen. En ze worden naar huis gestuurd.
Maar logisch dat alles via de teamarts moet verlopen. Bij andere ploegen gebeurt hetzelfde.

nickdt 14 december 2017 om 11:23

@Leegloper

Er vanuitgaande dat de teamarts competent is natuurlijk, zie kwestie Froome.

LB117 14 december 2017 om 11:25

@ Laatste man, dat weet ik maar de inborst van de ploeg is niet verandert.

ShutUp 14 december 2017 om 11:27

Wat een lachertje…

Imbatido 14 december 2017 om 11:36

Hebben ze zelf al die tijd zitten slapen ofzo? Lobato en Tolhoek rijden al een jaar in de ploeg. Die zullen dat echt niet voor het eerst hebben gebruikt op trainingskamp. Vooral een nieuwkomer als Eenkhoorn zo verwelkomen vind ik schandelijk. Dit kan toch prima intern opgelost worden?

Romāns Vainšteins 14 december 2017 om 11:40

Waarschijnlijk hebben ze hiermee geanticipeerd op onderhuids uitlekken en daarmee gepaarde negatieve publiciteit. Ik snap dat wel. Sowieso bikkelhard stellen dat renners niet op eigen houtje de apotheek moeten gaan leegroven is geen onbegrijpelijk signaal.

MatthiasVDH 14 december 2017 om 11:40

Eindelijk komt het uit, ik had al een vermoeden dat ze slaappillen gebruikten. Waarschijnlijk pakten ze het ook voor de start van de wedstrijden in het klassieke voorjaar.

Romāns Vainšteins 14 december 2017 om 12:06

hahahahahaha, hahahahahahaha, hahahahahahaha,

Laatste man 14 december 2017 om 12:14

LB,
Welke inborst?

Headlines

Materiaalzone

Populair