LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

Antwan Tolhoek - foto: Marcel Koch (archief)

donderdag 14 december 2017 om 00:00

LottoNL-Jumbo heeft Antwan Tolhoek, Juan José Lobato en nieuwkomer Pascal Eenkhoorn per direct weggestuurd van het huidige trainingskamp in Girona. De drie zijn voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld, omdat zij buiten de ploeg om slaapmedicatie gebruikten of in bezit hadden.

“Dat is een ernstige overtreding van de strenge regels die het team hanteert”, schrijft LottoNL-Jumbo in een persbericht. Om welke middelen het gaat, zegt de ploeg niet. Het gaat niet om middelen die tot de dopinglijst behoren, maar de formatie verstrekt de medicijnen ook niet.

De ploegleiding heeft in aanwezigheid van de renners en het personeel afstand genomen van de gedragingen (die indruisen tegen de kernwaarden van de ploeg) van Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato. “Waar nodig worden zij begeleid om herhaling te voorkomen”, geeft LottoNL-Jumbo aan.

Update 16.30: ‘Ontslag niet ondenkbaar’
Communicatiemanager Ard Bierens heeft tegenover Omroep Zeeland iets meer tekst en uitleg gegeven over de schorsing van Eenkhoorn, Lobato en Tolhoek. “De medicatie was niet op voorschrift van onze medische staf. Dit is voor ons niet te tolereren. Als je iets nodig hebt van een apotheek of dokter, dan moet dat gemeld worden bij onze ploegdokter. Die inventariseert of dat inderdaad nodig is. Wat niet te tolereren is, is dat renners via andere dokteren of wegen zelf medicatie aanschaffen. Dat is ook contractueel vastgelegd.”

Volgens de woordvoerder van LottoNL-Jumbo kan het gedrag van het drietal zelfs leiden tot ontslag. “We willen nu niet uit emotie handelen en gaan alles op een rijtje zetten. Alle opties zijn nog open. Het trainingskamp is vrijdag afgesloten. Het kan dus zijn dat hij (Antwan Tolhoek, red.) zaterdag weer op de fiets zit. Het is niet ondenkbaar dat ontslag overwogen wordt.”

Dit artikel delen:

105 Reacties

Amigo de Birillo 14 december 2017 om 06:43

Toch nog slaappillen nodig. Dit is slechte reclame voor MLine :)

Sebas 14 december 2017 om 07:14

Het is zo’n prachtige sport, maar achter de schermen … Bah! Zonde voor deze jongens. Gaan alledrie een belangrijke fase in. Hoop dat er snel opheldering komt.

jvh93 14 december 2017 om 07:16

Wel een van de beste momenten om dit bekend te maken, zal internationaal niet veel aandacht krijgen door het nieuws rondom froome

jvh93 14 december 2017 om 07:17

Wat ik me wel afvraag is: wat heeft dit voor gevolgen voor de TDU? Lobato stond in de opstelling

josi 14 december 2017 om 07:19

Ik begrijp het wel. Het gaat erom dat ze buiten weten van de ploeg om medicijnen gebruiken. Waarom stap je niet naar de ploegarts toe als je een slaapprobleem hebt?

achtpuntzes 14 december 2017 om 07:22

aan de tijden van de reacties te zien heeft een aantal flitsers ook wel een slaappil nodig. :p

achtpuntzes 14 december 2017 om 07:24

Diazepam/Alprazolam zijn trouwens medicijnen tegen psychische aandoeningen, met als bijwerking dufheid. dus dat zijn toch echt geen slaappillen.
het zal wel om het onschuldige melatonine gaan.

BlancoProCycling 14 december 2017 om 07:30

Opzich geen onhandig moment om ze nu te schorsen. Waarschijnlijk over 3 weekjes weer in genade aangenomen. Ondertussen trainen ze natuurlijk gewoon door.

Wim Kruithof 14 december 2017 om 07:32

SolitaryShell, rahimns geheel eens.

hoe onschuldig ook, het lijntje is veel te dun en de geloofwaardigheid al zovaak aangetast.

Merlinappa 14 december 2017 om 07:33

@8.6
Kan me niet voorstellen dat het om melatonine gaat. Dat maakt je lichaam note bene zelf aan, kan me niet voorstellen dat dat een probleem is. Lijkt mij eerder te gaan om Benzodiazepinen, oftewel de slaapmiddelen die normaliter door een dokter voorgeschreven worden.

Fort 14 december 2017 om 07:41

Sorry hoor, maar als je in deze tijden als topsporter nog zonder te overleggen Benzo's gaat nemen heb je toch echt een ontzettende dikke plank voor je hoofd en verdien je deze straf. Dat is net zo naief als een jointje roken of lijntje snuiven op een feestje.

Waar overigens allemaal helemaal niks mis mee is en leren doen we juist door heel hard dat zelfde hoofd te stoten! ;)

Benito 14 december 2017 om 07:46

Stilnox/Stilnoct?

Celestino 14 december 2017 om 07:49

Dit gaat niet om het nemen van slaapmedicatie om te gaan slapen, maar om te gaan trippen. Respect dat LJ dit direct de kop indrukt. Zero tolerance.

vluggejapie 14 december 2017 om 07:53

Het heftige van deze maatregel is juist hoe het overkomt bij het publiek. Het woord ‘geloofwaardigheid’ is hier bijvoorbeeld ook alweer gevallen. Er is wat mij betreft toch echt een groot verschil tussen stoffen die prestatiebevorderend werken (zoals bijvoorbeeld Salbutamol) en stoffen die prestatieremmend werken (zoals iedere vorm van slaapmedicatie t.o.v. natuurlijke slaap). Dit bericht roept vooral vragen op over hoe dit team met renners omgaat…

Charlie33 14 december 2017 om 07:58

Verhoeven reageert bij VRT: ‘deze schorsing had confidentieel moeten blijven’.

polke 14 december 2017 om 07:59

Die renners op de vingers tikke in binnen de ploeg houden . Het staat niets op de dopinglijst dus wat is het probleem. Wel geen trainingskamp voor de renners . Jammer

west 14 december 2017 om 08:01

Je moet het wel bekend maken, als je dat niet doet komt men er echt wel achter en dan krijgt de rasfantast kerckhofs weer anderhalve pagina in de telegraaf om een zelfverzonnen sprookje en een “opiniestuk” te schrijven.

Wat betreft de straf/schorsing. Dat gaat op een beetje gemist trainingskamp na, helemaal geen effect hebben op het nieuwe seizoen. Die zeggen straks sorry en dat ze het nooit meer zullen doen en na de kerst sluiten ze gewoon weer aan.

r525 14 december 2017 om 08:06

Typisch weer hoor…
Gezien het TLJ betreft wordt hier direct de openheid geprezen. Als ze zo open zijn, waarom dan niet aangeven wat het was?
Begrijp me niet verkeerd, ik vind de actie vanuit de ploeg goed, maar het is raar dat je dan niet gewoon het hele verhaal verteld.

Koffiemolen 14 december 2017 om 08:06

@achtpuntzes
Hoe kom je daar nu bij? Misschien worden ze daar ook voor gebruikt. Zeker Diazepam heeft vele toepassingen, maar zeker niet alleen tegen psychische stoornissen.

Sebas 14 december 2017 om 08:09

Prima toch @ west .. in lijn met de overtreding. Blijf het verwonderlijk vinden dat jonge gasten als Eenkhoorn en in mindere mate Tolhoek zich hier buiten de ploeg mee inlaten. DAT roept bij mij vraagtekens op.

west 14 december 2017 om 08:23

@sebas
Lijkt me ook de juiste reactie richting die jongens. Het is natuurlijk voornamelijk knullige timing zo de dag na Froome. Dan ontkom je er niet aan dat mensen vergelijken gaan trekken en de dooddoener “braafste jongetje” gaan lopen roeptoeteren.

ikweetniet 14 december 2017 om 08:33

zo jonge renners en al aan de pillen , wielrennen zal nooit veranderen

Kwak 14 december 2017 om 08:38

Ik vermoed ook niets van zopiclon, zolpidem of temazepam (benzodiazepines/benzodiazepine-achtigen). Op korte termijn heel effectief. Wel raak je snel afhankelijk en verliest het zijn effect. Op niet al te lange termijn kan je het prestaties op de fiets drukken omdat de kwaliteit van slaap afneemt. Geen spul om op eigen houtje mee te rommelen.

skylimit 14 december 2017 om 08:42

Schorsing voor onbepaalde tijd, waarschijnlijk tot aan het begin van het nieuwe wielerseizoen, anders komen ze renners tekort;) Waarom brengen ze dit nieuws naar buiten ? Dit hadden ze toch ook intern kunnen afhandelen ? Er zal wel meer aan de hand zijn dan wat er formeel in dit nieuwbericht staat. Waar rook is, is vuur….net als SKY blijven ze bij TLJ gewoon de grenzen opzoeken. Het nieuwe schone wielrennen anno 2017/2018 en maar de schijn blijven ophouden.

Silent Hill 14 december 2017 om 08:44

Propaganda berichtje.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair