LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

Antwan Tolhoek - foto: Marcel Koch (archief)

donderdag 14 december 2017 om 00:00

LottoNL-Jumbo heeft Antwan Tolhoek, Juan José Lobato en nieuwkomer Pascal Eenkhoorn per direct weggestuurd van het huidige trainingskamp in Girona. De drie zijn voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld, omdat zij buiten de ploeg om slaapmedicatie gebruikten of in bezit hadden.

“Dat is een ernstige overtreding van de strenge regels die het team hanteert”, schrijft LottoNL-Jumbo in een persbericht. Om welke middelen het gaat, zegt de ploeg niet. Het gaat niet om middelen die tot de dopinglijst behoren, maar de formatie verstrekt de medicijnen ook niet.

De ploegleiding heeft in aanwezigheid van de renners en het personeel afstand genomen van de gedragingen (die indruisen tegen de kernwaarden van de ploeg) van Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato. “Waar nodig worden zij begeleid om herhaling te voorkomen”, geeft LottoNL-Jumbo aan.

Update 16.30: ‘Ontslag niet ondenkbaar’
Communicatiemanager Ard Bierens heeft tegenover Omroep Zeeland iets meer tekst en uitleg gegeven over de schorsing van Eenkhoorn, Lobato en Tolhoek. “De medicatie was niet op voorschrift van onze medische staf. Dit is voor ons niet te tolereren. Als je iets nodig hebt van een apotheek of dokter, dan moet dat gemeld worden bij onze ploegdokter. Die inventariseert of dat inderdaad nodig is. Wat niet te tolereren is, is dat renners via andere dokteren of wegen zelf medicatie aanschaffen. Dat is ook contractueel vastgelegd.”

Volgens de woordvoerder van LottoNL-Jumbo kan het gedrag van het drietal zelfs leiden tot ontslag. “We willen nu niet uit emotie handelen en gaan alles op een rijtje zetten. Alle opties zijn nog open. Het trainingskamp is vrijdag afgesloten. Het kan dus zijn dat hij (Antwan Tolhoek, red.) zaterdag weer op de fiets zit. Het is niet ondenkbaar dat ontslag overwogen wordt.”

Dit artikel delen:

105 Reacties

Krentenbol 15 december 2017 om 21:05

Update NOS: https://nos.nl/artikel/2207812-als-lobato-niet-wakker-wordt-slaat-de-schrik-bij-lotto-jumbo-toe.html

"Het is dinsdagavond en de ploegleiding komt de 20-jarige Eenkhoorn, die pas een paar maanden blij de ploeg zit, op de gang van het hotel tegen. Hij maakt een verwarde indruk en gedraagt zich anders dan normaal. Al snel blijkt dat hij, Tolhoek en Lobato veel te veel slaapmiddelen hebben ingenomen."

"Op de kamer van Tolhoek is alles redelijk in orde. Ook hij maakt een verwarde indruk, maar is verder bij kennis. Anders is het op de kamer van Lobato. Ploegleider Merijn Zeeman vertelt: "We zagen dat hij in slaap was. We probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte niet.""

"Welk slaapmiddel de renners tot zich hebben genomen is niet duidelijk. Het gaat om een flesje met druppels, maar Zeeman weet niet wat het precies is. "Ik heb het in mijn handen gehad en heb het overhandigd aan de arts. Zij hebben daarnaar gehandeld." Plugge vertelt dat het slaapmedicatie betreft, maar wil de naam niet onthullen."

Hieruit blijkt overigens dat de reactie van de ploegleiding totaal niet overdreven is. Ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren, ik verwacht dat het uiteindelijk wel met een sisser afloopt. Ook ben ik benieuwd naar de motieven van de drie renners.

UrbanSteel 15 december 2017 om 21:17

Slaapmedicatie werkt ook nog lang na , en wij supporters maar roepen dat het wielrennen gevaarlijk is geworden , tijden laten tellen tot 5 kilometer voor de streep.
Ze maken het zelf gevaarlijk met die tramadol en slaap middelen.

Hennie.K 15 december 2017 om 21:56

Een serieuze sponsor als Lotto Jumbo eist volledig terecht dat bij afwijking van teamdocters receptuur ontslag een mogelijkheid is omdat een sponsor niets met doping te maken wil hebben. Die 3 renners zal dat ongetwijfeld voor het tekenen van het contract dat nog eens te horen hebben gekregen. Als je dan slecht slaapt en goed aan je rust wilt komen dan stap je toch naar je teamdocter voor hulp?

Scott Sunderland 15 december 2017 om 23:30

Op cyclingnews lees ik in de commentaren:

Substance was Lormetazepam (brand name Noctamid) according to NOS website.

Als dat klopt dan leert Wikipedia ons:

Lormetazepam (merknaam Loramet) is een kortwerkend geneesmiddel uit de groep benzodiazepinen.

xistnc 15 december 2017 om 23:47
Quote van Hennie.K:
Een serieuze sponsor als Lotto Jumbo eist volledig terecht …

Welke sponsor bedoel je precies?

Headlines

Materiaalzone

Populair