Lotto Soudal verdeelt ploeg om besmettingskans te verminderen

zaterdag 23 mei 2020 om 13:29
Lotto Soudal verdeelt ploeg om besmettingskans te verminderen

foto: Cor Vos

Lotto Soudal denkt de oplossing gevonden te hebben voor het coronaproof herbeginnen van het wielerseizoen. De ploeg heeft haar renners en personeel in drie clusters verdeeld zodat steeds dezelfde mensen samen optrekken. Hoe minder rotatie, hoe lager de besmettingskansen, redeneert het team.

De Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España vormen de rode draad bij de verdeling van de renners en het personeel, omdat de grote ronden kort op elkaar aansluiten of zelfs overlappen op de herschikte UCI-kalender. “Elke groep krijgt een aparte kleur en volgt zijn eigen race-agenda”, licht teamarts Jens De Decker toe in Het Laatste Nieuws.

“Bedoeling is om het verloop tussen de (zogenoemde) bubbels zo beperkt mogelijk te houden. Hoe minder rotatie, hoe kleiner de kans op onderlinge besmetting. We denken er zelfs aan om, per bubbel, het nodige materiaal voor korte tijd op te slaan op één plek, in één land. Dat zou het praktisch makkelijker maken”, aldus De Decker.

Overzichtelijk
Belangrijk in tijden van het coronavirus is dat de medische staf renners en personeel nauwgezet kan volgen. “Dit systeem maakt het voor ons overzichtelijk. Per groep kunnen we elk lid voorts ook onderwerpen aan seriële tests, dagelijkse vragenlijsten en/of medische check-ups, zegt De Decker, die hoopt dat het plan wordt overgenomen door andere teams.

Volgens de teamarts zijn de bubbels niet in beton gegoten en kunnen renners tussentijds overstappen van het ene cluster naar het andere. “We moeten flexibel blijven. Belangrijke voorwaarde is wel dat de renner in kwestie wordt hertest. Hoe we dat precies zullen doen moet nog in detail worden bekeken.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Quintenri 23 mei 2020 om 13:37

Verstandige zet van de ploeg!

Sagan=hulk 23 mei 2020 om 13:38

Ik begin moe te raken van de algemene massa hysterie rond het virus en een mogelijke besmetting. Mensen moeten dringend inzien dat dit virus zo goed als ongevaarlijk is voor jonge en gezonde mensen.Die drang om absoluut besmetting te vermijden is overdreven. Als je jong en gezond bent is de snelste manier om verlost te raken van dit virus gewoon om besmet te raken, zeker 50% van de besmette mensen heeft zelfs geen symptomen.

guyremgabdel 23 mei 2020 om 16:12

Uw stelling zal door geen enkele viroloog onderschreven worden. Ik zou de jonge mensen die al de voorbije maanden gestorven zijn, zelfs baby’s, geen eten willen geven. En ze hadden niet allemaal onderliggende gezondheidsproblemen. Het klopt dat het vooral ouderen treft, maar dan nog heeft iedere mens recht op waardig ouder worden. Ooit zal ook de tijd komen dat jij die leeftijd bereikt. Wat moeten ze dan met u doen ? In afzondering steken in een kamp vol met zieken en u op uw buik draaien zodat je langzaam kunt creperen ?
Waren de opgelegde maatregelen in B en NL dan zo erg ? Dan hebben ze in F, I en E nogal wat anders meegemaakt.

Emergo 23 mei 2020 om 16:27

@Sagan-Hulk En ik word moe van diegenen die de rest van wat niet gezond en/of jong is bij het oud vuil knikkeren. want daar komt je reactie op neer.

LucasR 23 mei 2020 om 16:31

“Zeker 50% van de besmette mensen heeft geen symptomen.” Bron graag! Verder is de overlijdenskans inderdaad heel klein bij gezonde, jongere mensen, maar dat neemt niet weg dat je er écht goed ziek van kunt worden en zelfs nog langdurig last van kan ondervinden. Laat ik er dan wel een bron bij vermelden: Wat corona kan aanrichten bij jonge mensen – https://nos.nl/l/2328224

Romāns Vainšteins 23 mei 2020 om 17:22

Misschien dat de redactie eens het zachte heelmeesterschap laat vallen en alle coronatopics laat vallen en alle posts in deze verwijdert. Uiteindelijk is dit een wielerforum toch?

Sagan=hulk 23 mei 2020 om 17:34

@guy
Op dit moment zijn er in België in totaal meer dan 9000 doden, 35 van deze doden zijn jonger dan 44 jaar. 470 doden zijn jonger dan 64 jaar. De mortaliteit hier ligt dus zeker niet hoger dan bij een seizoensgriep voor deze leeftijdscategorieën. Mijn stelling wordt misschien niet door de Belgische virologen gevolgd, maar er is meer dan Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. In andere landen zijn er veel virologen die heel anders over het virus denken.

Uiteraard heeft ieder mens op waardig oud worden, maar op dit moment zijn veel ouderen extreem eenzaam. Noem je dat waardig oud worden? Op dit moment blijven alle jongeren binnen zodat ouderen niet besmet kunnen worden. Volgens mij is het perfect mogelijk om als oudere ook binnen te blijven indien de jongere generaties wel buiten zit en het virus verspreidt. De jongere generatie blijft op dit moment binnen als opoffering voor de oudere terwijl de de jongere generatie later de dupe wordt van een verschrikkelijke crisis.

Maar de Belgische pers zal altijd juist die verhalen in the picture zetten waar Corona juist wel hard heeft toegeslaan. Bij mij thuis leven we met 7 samen, het virus is hier binnen geweest zonder dat iemand het gevoeld heeft. Zo’n dingen zal je nooit in de pers lezen.

@Lucas
Er zijn Italiaanse dorpen en cruiseschepen waar het virus zich zo kon verspreiden dat iedereen het gehad moet hebben, slechts 50% had daar symptomen.

Michiel De Rooij 23 mei 2020 om 18:19

Sagan. Het klopt wat je zegt. Maar je vergeet gemakshalve dat je hier vreselijk ziek van kan worden. Weken, maandenlange last.

En dat je anderen besmet, die een stuk kwetsbaarder zijn.

Limal 23 mei 2020 om 20:38

Sagan, het is heel eenvoudig: moest deze ziekte pas overdraagbaar zijn wanneer je bvb. rode vlekken hebt ontwikkeld over heel je lijf, dan zou ik akkoord gaan met wat je zegt. Maar dat is niet het geval. Geïnfecteerden zijn het besmettelijkst vóór er symptomen optreden. Àls er al symptomen optreden. En in een samenleving met onzichtbare verspreiding kan je nooit de kwetsbaren totaal afzonderen. Daarom zijn wij fatsoenlijke mensen solidair en gedragen we ons alsof we besmet zijn, hoe ongemakkelijk dat ook moge zijn.

Pietspeed 23 mei 2020 om 23:11

Eens met Sagan. Ver, veruit de meeste mensen zijn volstrekt niet geïnformeerd, en daarmee onwetend. Nagenoeg alle wetenschappelijke thans bekende feiten, statistieken, etc zijn gewoon via internet zelf te raadplegen. Helaas doet de massapropaganda, en manipulatie zijn werk uitstekend. Wereldwijd zijn er honderden medische experts die aantonen dat er geen oversterfte is, en dat de epidemie voor Europa ongeveer begin maart al zijn hoogtepunt bereikt had. Dat grondrechten, de basis van een rechtsstaat en democratie, gewoon ronduit massaal geschonden worden, interesseert het volk kennelijk geen biet. Intussen wordt nagenoeg de gehele economie en samenleving plat gelegd. Zelfstandigen, kleine ondernemers gaan failliet. Kwetsbare ouderen en mensen met een ziektevoorgeschiedenis zouden bescherming en extra zorg moeten krijgen. Onder het mom van een coronavirus kunnen nu met biljoenen wereldwijd de op het punt staande ineen storende beursen gered worden, zonder dat de burger, lees belastingbetaler het doorheeft. De poen komt niet uit de lucht vallen iig. Hoop snel dat er weer gekoerst wordt.

Derierre de la course 24 mei 2020 om 00:20

200% eens met RV. Ik ben dat gezanik van beide kanten van het virologenspectrum meer dan beu.

Limal 24 mei 2020 om 13:00

Pietspeed, je zou je informatie beter wat minder halen uit rechts-populistische hoek…

Boomie1 27 mei 2020 om 09:53

@Michiel de Rooij en de mogelijke lange termijn gevolgen voor o.a. de longen en longblaasjes!

Voorgeborchte 23 mei 2020 om 14:39

Niet waterdicht, maar alle beetjes helpen natuurlijk, en het lijkt wel duidelijk dat we minstens het komende jaar moeten doorkomen met veel kleine maatregelen totdat er 1 grote oplossing (vaccin) is.

guyremgabdel 23 mei 2020 om 16:14

Zolang er geen vaccin is, zullen zulke bubbels wellicht nodig zijn, vrees ik.

koos verrek 23 mei 2020 om 16:18

Slim. Dus als 2 bubbels besmet zijn rij de derde alsnog de tour!

nickdt 23 mei 2020 om 17:54

Tja, incubatietijd is dan alsnog een probleem lijkt me, vooral als er iemand wordt getest en er is net een switch vanuit de besmette bubbel naar een onbesmette bubbel gedaan.

LB108 23 mei 2020 om 17:03

Er zijn dus echt ploegen die alles gewoon doen en er zijn ploegen die alles in de pers moeten gooien om toch maar aandacht te krijgen maar wel nog steeds niet hun werknemer willen betalen. Schandalig..

Je personeel moet toch tussen de koersen naar service course waar ze elkaar tegen komen etc dus 100% clear kan het nooit

Polleke 23 mei 2020 om 21:34

Heb ook de indruk dat deze dr. Jens een beetje te graag de pers haalt…zijn verschillende bubbels zullen wel van hot naar her moeten reizen, in veel verschillende hotels verblijven etc…zijn bubbels zijn maw nooit dicht te houden…

Limal 24 mei 2020 om 14:17

Ze creëren die verschillende bubbels dan ook vanuit het inzicht dat besmetting nooit helemáál uit te sluiten is.

Boomie1 27 mei 2020 om 09:54

@ Limal: +1. Dat denk ik ook. En vanuit sponsorbelang. Als er 1 groep een besmetting heeft kan 2/3 van de ploeg z’n “werk” uitvoeren. Koersen rijden en tv tijd blijven toch het belangrijkste.

Sterke zet van Lotto- Soudal, de UCI zou dit moeten stimuleren bij andere ploegen.

LB108 27 mei 2020 om 10:16

@Boomie, alle ploegen nemen zo hun maatregelen, maar gooien niet alles zo maar in de pers ;) UCI moet daarvoor niks verplichtn

Headlines

Materiaalzone

Populair