Lotto Soudal steeds verder in degradatie-problemen, Intermarché maakt reuzensprong

Lotto Soudal steeds verder in degradatie-problemen, Intermarché maakt reuzensprong

Lelangue met diens kopstuk, Caleb Ewan

woensdag 30 maart 2022 om 07:15
Analyse

Aan het einde van het huidige wielerseizoen zal er normaal gesproken minstens één team degraderen van de WorldTour naar het ProTeam-niveau. Dat komt omdat het Belgische ProTeam Alpecin-Fenix al zo veel punten heet, dat ze nauwelijks meer te in te halen is. Het gaat mogelijk wel ten koste van een Belgische WorldTour-ploeg: Lotto Soudal staat er steeds slechter voor. Intermarché-Wanty-Gobert stijgt daarentegen alsmaar verder.

Hoe zit dat precies?
De UCI is in 2020 aan een cyclus van drie seizoenen begonnen met toen nog negentien WorldTour-teams. Aan het einde van het seizoen 2022 maakt de wielerbond een ranking op aan de hand van de som van de behaalde punten door alle teams in die drie seizoenen. De eerste achttien krijgen dan een WorldTour-licentie voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Er zou dus sowieso één team degraderen, maar intussen is Qhubeka NextHash geklapt en zijn er nog maar achttien over. Ook het Amerikaans-Poolse CCC is overigens verdwenen, maar die licentie is met goedkeuring van de UCI overgenomen door Intermarché-Wanty-Gobert.

Daarbij is wel goed om te weten dat in die totaalranking, de UCI rekent met het behaalde aantal punten door de licentiehouder. In dit geval is dat dus CCC. Dat scheelt het team van Jean-François Bourlart toch 656, omdat de Amerikaans-Poolse ploeg in 2020 dus meer punten scoorde als Circus-Wanty-Gobert. Zoals je kunt zien in de grafiek hieronder, stond IWG aan het begin van 2022 op de spannende, maar veilige plek zeventien. Maar door de topweek die de Waalse ploeg net achter de rug heeft met onder andere de winst van Biniam Girmay in Gent-Wevelgem, zijn ze heel hard gestegen. Intermarché staat nu veertiende.


De reden waarom Lotto Soudal er zo slecht voor staat, komt om de simpele reden dat ze op plek twintig staan. Dat is twee plaatsen onder de degradatiestreep. Nu is het overigens niet zo dat de ploeg van John Lelangue en Yana Seel slecht aan het jaar begonnen is. Integendeel, drie weken geleden stonden de rood-zwarten nog op een zevende plek in de Team Ranking van 2022. Het stond toen zelfs even een weekje veilig, maar toen begon directe concurrent Cofidis aan een geweldige opmars. De Franse equipe staat nu op de veilige achttiende plaats. De Franse marge op Lotto Soudal is de laatste twee weken als maar groter gegroeid.

Toprenners vallen ziek weg
Ondanks dat de trend van de ploeg uit België gestaag verder oploopt, stijgen ook teams als BikeExchangeJayco (zeventiende), Movistar (zestiende), Intermarché-Wanty-Gobert (veertiende) en het zeer sterk presterende Arkéa Samsic (dertiende) een stuk harder in puntentotaal. Wat dat betreft kunnen Lelangue, Seel en co beter kijken naar Israel-Premier Tech en EF Education First-EasyPost. De Israëlische ploeg van onder meer ploegleiders Dirk Demol en Eric Van Lancker en kopman Sep Vanmarcke, pakt de laatste tijd weinig punten. Zij zijn inmiddels ook voorbijgestreefd door Cofidis en Lotto Soudal hijgt hen in de nek.

Ook het Amerikaanse team van onder andere Jens Keukeleire blijft de recente weken stagneren. Zij hebben een sterke kern voor de Vlaamse klassiekers, maar daarin gaven ze tot op heden niet thuis. Het gat tussen de rozen en Lotto Soudal is echter nog groot. Bovendien kende de Belgische ploeg de voorbije weken pech op een cruciaal moment. Natuurlijk, ieder team kreeg dit voorjaar hun portie met zieke renners. Maar voor de rood-zwarten kwam het niet op een slechter moment. Man in vorm Tim Wellens moest eind februari ziek forfait geven voor Omloop Het Nieuwsblad. Een week later werd hij wel achtste in Strade Bianche.

In Tirreno-Adriatico gaf de kopman dan weer op. Komende woensdag maakt hij zijn rentree in Dwars Door Vlaanderen en zaterdag zal hij ook de Volta Limburg Classic (UCI 1.1) in Nederland rijden. Slim, want een zege aldaar is goed voor 125 UCI-punten. Dat staat gelijk aan een achtste plaats in de Ronde van Vlaanderen een dag later, waar het deelnemersveld een stuk sterker is. Ook Arnaud De Lie (met 520 punten de ‘beste’ renner van de ploeg) en Philippe Gilbert staan in Nederland op de startlijst. Het meest zure was echter de zieke Caleb Ewan. De kopman miste daardoor Milaan-San Remo, Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem.

Lelangue panikeert niet
De kleine Australiër had in die koersen in potentie een hele sloot punten kunnen verzamelen. Een derde plaats in bijvoorbeeld La Primavera en Gent-Wevelgem is beide goed voor 325 punten, terwijl een zege in Brugge-De Panne dan weer 300 punten had opgeleverd. Wat ook opvalt is dat Lotto Soudal haar punten vooral haalt in kleine wedstrijden. Denk aan de gewonnen Saudi Tour van Maxim Van Gils, de sterke prestaties van Wellens op Mallorca en in de Tour de la Provence, maar vooral aan de twee overwinningen en de verschillende ereplaatsen van neoprof De Lie. Hoewel die koersen minder punten opleveren, tellen ze wel.

Ondanks het wegvallen van Ewan in de belangrijke periode die net achter ons ligt, ziet Lelangue het niet somber in. “Natuurlijk bekijk ik elke dinsdag de nieuwe ranking, net als jullie”, vertelde de Belgische manager van Lotto Soudal ons vorige week. “Iedereen heeft het er over. Maar het is geen obsessie. Als je daar op focust, geeft dat alleen maar negatieve energie. En nee, er is zeker geen sprake van paniek. Ik wil ook niet klagen. Elk team kampt dit voorjaar met zieke renners. Wij ook. Je hebt niet alles onder controle, maar daar staat tegenover dat het seizoen nog heel lang is. Die UCI-ranking kan zo snel veranderen.”


Met Dwars Door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix staan er nog drie serieuze kasseikoersen op het programma. Wedstrijden waarin Lotto Soudal het normaal van moet hebben. “Maar ik denk ook al aan het Waalse vierluik. Dan heb ik het over de Volta Limburg, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met Maxim Van Gils, Tim Wellens, Andreas Kron en Philippe Gilbert beschikken we ook in de Ardennen over een sterk geheel. Nee, we blijven gewoon ons ding doen. Aanvallend koersen, maar wel met zin voor realiteit. Dan komen de punten wel vanzelf. Paniek zou een slechte raadgever zijn.”

De zorgen bij Intermarché-Wanty-Gobert zijn na de euforische laatste week duidelijk een pak minder groot. Blijven zij zo voortdoen, dan lijkt het erop dat ze veilig blijven in 2022.

Girmay is goud waard voor Intermarché - foto: Cor Vos


Hoe zit de degradatie-promotie voor andere teams?

Hier lees je eenzelfde analyse over de situatie voor Team DSM. Donderdag leggen we in een follow up uit waarom bijvoorbeeld Arkéa Samsic en Cofidis zo goed aan het jaar begonnen zijn, welke tactische keuze zij maken én waarom Movistar good old Alejandro Valverde nog zo hard nodig heeft.

Dit artikel delen:

41 Reacties

JensVdB 29 maart 2022 om 10:07

Ze hebben ook het meeste pech gehad met Ewan die ziek werd en daardoor San Remo en De Panne niet kon rijden

0
Dikke Vrouw 29 maart 2022 om 10:15

Quick step had ook veel pech.
Lotto heeft eigenlijk maar 1 kopvent als die dan ziek valt…

0
Voorgeborchte 29 maart 2022 om 10:16

@Dikke Vrouw
Quickstep heeft toch wel een groter budget en een beter team in de breedte lijkt me. Scheve vergelijking.

0
Steven_E 29 maart 2022 om 10:18

Dit artikel gaat over Lotto. QS pech = enkele slechte uitslagen. Lotto pech = de verdoemenis in voor de komende jaren.

0
Shinzawai 29 maart 2022 om 14:34

Je kunt ook stellen dat het niet verstandig is om op één paard te wennen en dat ploegen die zo afhankelijk zijn van de prestaties van die ene renner misschien wel niet World Tour waardig zijn.

0
Murcia 29 maart 2022 om 10:16

De ploeg is kwalitatief steeds verder uitgehold, dan is degradatie een bijna zekerheid. Scouting is nooit een sterk punt gebleken bij de ploeg al was Kron vorig jaar een pareltje. De focus op Ewan is terecht maar dat betekend weer renners voor zijn trein aantrekken die verder geen punten halen. De hoop zal zijn dat Wellens, Vermeersch en Vocsnor de punten gaan pakken naast de herstelde Ewan. Wordt een moeilijk verhaal zo.

0
Adorni 29 maart 2022 om 10:19

Het probleem bij Lotto ligt vooral in de voorbije 2seizoenen. Iedereen weet dat ze geen klassementsrenner hebben, maar hadden ze toen een 2e spurter gehad die rendeerde in de kleinere koersen, dan had dat al een pak punten gescheeld.

De goeie flow van het seizoensbegin is gebroken: zieken, pech, achter de feiten aanrijden, paar mindere keuzes (enkel Campenaerts in de E3),…
Hopelijk zetten ze dan in komende weken recht, want in de grote rondes verliezen ze punten tov ploegen met klassementsrenners.

0
Steven_E 29 maart 2022 om 10:19

De grafieken zouden gerust de top-22 mogen tonen. Er zijn 18 WT-teams, en er staan 3 niet-WT-teams in de top-20. Dus dan staat er alvast 1 WT-team niet in alle grafieken (Total Energies) terwijl die toch ook zullen degraderen hoogstwaarschijnlijk.

0
Youri IJnsen 29 maart 2022 om 10:26

Ware het niet dat TotalEnergies geen WorldTour-team is, maar een ProTeam. En hun achterstand op Lotto Soudal aanzienlijk is, dat inhalen echt al een hels karwei gaat zijn. Laat staan dat ze dan nog eens twee teams voorbij moeten.

0
Steven_E 29 maart 2022 om 10:41

Oh ok, ik dacht dat Cofidis CT was en Total WT, maar het is dus andersom.

0
UrbanSteel 29 maart 2022 om 10:30

@Redactie, even over de opmerking bij de fotos van Tim Wellens.
"Tim Wellens won voor de *****338ste***** keer de Trofeo Serra de Tramuntana – foto: Cor Vos.
IK weet dat Parijs – Brest – Parijs voor het eerst verreden werd in 1891 maar heb nooit geweten dat de Trofeo Serra de Tramuntana al wordt verreden sinds 1684. :)

0
Poeksel 29 maart 2022 om 10:46

Mogelijk dat hier sprake is van een lichte overdrijving.

0
Youri IJnsen 29 maart 2022 om 11:22

Het is als grapje bedoeld, omdat Wellens áltijd goed is op Mallorca. Voor de goede orde: van de laatste zes edities, won Wellens er vier.

0
Kopinkas 29 maart 2022 om 13:25

Beste een geslaagde grap… en tegelijkertijd ook een vinger op de wonde, wat Wellens betreft – ik hoop dat hij vandaag wat kan laten zien, in ondersteuning van Campenaerts en dan weer naar een redelijk vormpeil kan doorgroeien voor de Brabantse Pijl. Daar en in de Gold Race zie ik Lotto nog wel wat punten sprokkelen. De échte Ardennenklassiekers zijn dan weer te hoog gegrepen…

0
Bummetje 29 maart 2022 om 10:31

Ploegen die dit jaar nog weinig hebben gescoord zoals EF, Israel en Movistar zijn toch meer gericht op de grote rondes. Dat zie ik nog wel goedkomen voor ze. Voor Lotto, Cofidis en BikeExchange gaat het later in het jaar steeds moeilijker worden om nog te sprokkelen. Of ze beiden degraderen hangt toch ook af van of de gehele top 18 wel een WT-licentie wil? Daar wordt niet over gesproken. Als bijvoorbeeld Alpecin geen WT wil worden, dan zou de nr 19 ook nog veilig zijn en hebben we dus maar één degradant.

0
Thoin 29 maart 2022 om 10:43

Laat ons eerlijk zijn, als het seizoen verloopt zoals iedereen verwacht dat het verloopt degradeert Lotto en krijgt het als “beste” daler (want zo moet je het zien), wildcards voor alle WT-koersen in 2023. Dit is voor hen toch beter. Moeten ze niet naar Baskenland e.d. waar ze niets te zoeken hebben. Kunnen ze beter spreiden over de koersen waar ze wel punten kunnen pakken.

0
Ronellenfitsch 29 maart 2022 om 10:45

Precies. Er is totaal geen zicht op sterke nieuwe PCT’s dus Lotto (of de ander) hoeft echt niet te vrezen voor startrecht in Tour of Milaan San Remo ofzo …

0
Poeksel 29 maart 2022 om 10:50

Mogelijk dat er wel in sommige contracten over WT gesproken wordt? Minder sponsorgeld, clausule dat een renner weg mag bij degradatie, zoiets.

0
Thoin 29 maart 2022 om 10:50

De twee beste PCT ploegen zie Alpecin en Arkea krijgen zo goed als overal startrecht door het puntensysteem. Dus ze moeten zich zelfs geen zorgen maken. De afstand tussen Lotto en achtervolgers Total Energies, Uno-X of andere is groot genoeg.

@poeksel: Nog minder sponsorbudget lijkt mij moeilijk. Top vier (Total, Uno-X, Alpecin, Arkea) van de PCT heeft een hoger budget dan Lotto op dit moment. Voor contracten zou het inderdaad kunnen. Nu als je een Ewan nog steeds Giro en Tour kan garanderen. Waarom zou hij dan weggaan? Als PCT is er minder druk en kan hij misschien meer (kleinere) wedstrijden winnen.

0
Fenno de Groot 29 maart 2022 om 12:46

Je gaat wel de grote rondes kwijtraken. Italië en Spanje hebben te veel teams die mee kunnen doen. In de de tour komt er echter een wildcard vrij (gezien Arkea promoveert) maar die gaat dan wrs naar cofidis als die degraderen. Je gaat echt veel punten mislopen denk ik. Verder komt uno-x echt op, die zijn lekker bezig en zullen steeds interessanter worden voor organisaties om uit te nodigen. Het gaat er om spannen denk ik.

0
Thoin 29 maart 2022 om 14:01

Fenno, je mag me verbeteren maar Arkea heeft dit jaar( net als Alpecin) toch ook startrecht in de drie grote rondes? Ze hebben gezegd de Giro niet te doen omdat Quintana voor Vuelta en Tour gaat. Vuelta heeft zelfs een extra wildcard aangevraagd om Euskaltel te laten meedoen aangezien ze in het Baskenland rijden dit jaar. Dus als Lotto zakt samen met Cofidis bv. rijden ze beiden de grote rondes nog, zonder wildcard maar door het puntensysteem.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/vuelta-a-espana-deelt-wildcards-uit-geen-uitnodiging-voor-caja-rural/

0
Massimo Bataille 29 maart 2022 om 15:37

Het wildcard systeem weet ik nog niet zo zeker
Er was 1 automatische wildcard voor alle WT-races voor het beste ProConti team (Alpecin) en 1 wildcard voor klassiekers voor 2de ProConti team (Arkea)
Dit was vorige jaren bij 19 WT-teams.
Met het stoppen van Qhubeka, zijn de wildcards allemaal 1 doorgeschoven en zijn er nu 2 wildcards voor all races (Alpecin en Arkea) en wildcard voor klassiekers voor 3° in de ranking ( Total Energy)

Is het al bekend dat ze dezelfde regeling zullen toepassen volgend jaar (18 WT + 3 wildcards) of gaan ze terug naar ‘originele’ regeling en wordt het 18WT + 2 wildcards?

0
Maillot à Pois 29 maart 2022 om 15:50

@Thoin
Klopt wat je zegt, ik denk dat het inderdaad voor het huidige Lotto misschien wel beter zou zijn om startrecht te hebben ipv startplicht.
Enige kanttekening: met een WorldTour licentie heb je 3 jaar zekerheid, terwijl je als ProTeam elk jaar opnieuw bij de beste twee moet zijn om voor het jaar nadien zekerheid te hebben om te starten in de Tour. Voor dit jaar (dus starrecht in 2023) zie ik niet zo’n probleem, maar met onder meer de opkomst van Uno-X ben ik er voor de jaren nadien niet zo zeker van.

@Massimo
Volgens mij zitten we nu al terug in de ‘originele’ regeling zoals die altijd voorzien was (18+3, ofte in totaal 21). Die 19 + 2 was de uitzondering, omdat er toen méér WorldTour ploegen waren dan voorzien.

0
Cochise 29 maart 2022 om 21:47

@Thoin: voor de wildcards moet je niet naar deze ranking (3 jaar) kijken maar enkel de ranking van 2022. Daar heeft Lotto (1824 pt) momenteel geen voorsprong maar zelfs een achterstand op Total Energies (2187 pt). Voorlopig volstaat dat omdat de andere virtuele degradant Israël dit jaar nog slechter doet (1025pt).
Stel dat Israël zich wel redt en het bijvoorbeeld Cofidis wordt dan kan het zo maar zijn dat Lotto zelfs naast de wildcards grijpt, want Cofidis (2410) heeft momenteel een pak meer punten in 2022 dan Lotto.
(Hetzelfde geldt natuurlijk voor DSM. Als zij dit jaar zo weinig scoren dat ze degraderen is de kans groot dat ze ook op de 2022-ranking zo laag staan dat ze geen automatische wildcard krijgen)

0
thomasjaarsma 29 maart 2022 om 10:57

Der vanuit gaan dat alpecin niet naar WT gaat, is plek 19 ook safe. Arkea gaat hoogst waarschijnlijk wel, dus de vraag wie word door Arkea vervangen ? Of zal een WT team zo ver weg zakken dat bv uno-x naar WT kan??

0
Steven_E 29 maart 2022 om 11:05

Als Astana niet blijft bestaan komt er alvast 1 plek vrij voor nr.19 of 20 (afh. van wat Alpecin beslist)

0
Nico Dick 29 maart 2022 om 13:06

verwacht wordt dat Alpecin-Fenix wel degelijk naar de WorldTour gaat

0
Gunther Leonhardt 29 maart 2022 om 11:20

Lotto wordt nu geconfronteerd met de gevolgen van hun beleid van de afgelopen jaren, met dat driejarig contract voor Gilbert als dieptepunt. Toch zie ik ze zich nog redden. Lotto heeft toch wat extra ijzers in het vuur vergeleken met de vorige jaren. Er is natuurlijk Ewan, maar met Campenaerts, De Lie en Vermeersch zouden ze de komende weken toch wat punten moeten kunnen pakken. Kron zie ik ook wel voor een verrassing zorgen.
Van mij mag Israel zakken.

0
Shinzawai 29 maart 2022 om 14:37

Campenaerts en Vermeersch zijn sterke renners, maar geen notoire puntenkanonnen. De Lie kan in kleine koersen wel veel punten pakken.

0
De Cabybara van de Conradkade 29 maart 2022 om 11:26

Met het succes van Alpecin en nu Wanty lijkt mij dit een natuurlijke doorselectie. (In potentie) vier WorldTour teams uit één land is ook wat veel. Dat zie je ook met de Franse ploegen die toch een beetje elkaar kannibaliseren qua Franse talenten. Ook Nederland heeft het niet lang volgehouden met drie WorldTour teams.

0
Peetvader 29 maart 2022 om 12:00

Niks mis met PCT niveau. Zeker niet als je zeker kan deelnemen aan de Tour.

0
platteprijs 29 maart 2022 om 12:42

“Ploeg uit ons land” … stuk is zeker voor Wf.be geschreven.

0
Kopinkas 29 maart 2022 om 13:28

Zag ik ook, maar een kniesoor die daarover valt (ik ben trouwens zelf Belg)

0
De Cabybara van de Conradkade 29 maart 2022 om 14:38

Of iemand die weer terug wil naar de periode 1815-1830.

0
Stuntpiloot 29 maart 2022 om 15:17

@redactie, mooi overzichtelijk artikel!

0
Groetjesaandevoetjes 29 maart 2022 om 15:23

@wielerflits – Ik snap het degradatie/promotie systeem niet helemaal en ik hoop dat jullie wat verduidelijking kunnen geven.

De eerste achttien ploegen op de ranglijst eind 2022 krijgen een WorldTour-licentie voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Hoe zit het met degradatie/promotie in 2023? Aangezien er dan 18 ploegen nog een licentie hebben voor de komende 2 jaren. Is er pas weer een degradatie/promotie moment eind 2025? Of gaat er eind 2023 nog een licentie worden afgepakt van de laatste WT ploeg en wordt die aan de beste Pro ploeg gegeven?

0
bartp25 29 maart 2022 om 15:27

Iedere 3 jaar is een weegmoment. Dan worden de punten opgeteld die in die 3 jaar zijn behaald en dan heb je een ranglijst.
Niet ieder jaar is er een degradatie/promotie zoals in het voetbal.

0
Groetjesaandevoetjes 29 maart 2022 om 16:09

Top. Duidelijk.

0
Dikke Vrouw 29 maart 2022 om 20:37

Lekker ingewikkeld allemaal…
Hup wanty, en hup lotto

0
Deel Koeper 29 maart 2022 om 21:23

Het is nog vroeg op het seizoen, maar het is een vrij kansloze uitdaging voor Lotto, de kans dat ze ’t niet halen, lijkt toch 90/95% te zijn.

Nu moeten er ook geen 4 Belgische WT-ploegen zijn (want Alpecin is in theorie geen WT, maar in praktijk gewoon wel), maar ’t zou wel jammer zijn indien net degene die het meest de kaart van de Belgische jeugd trekt, sportief zou sneuvelen.

Maar ’t ging natuurlijk al mis met de keuze voor Gilbert/Degenkolb, dat was gedoemd om te falen. Combineer die 2 lonen om 1 Stuyven aan te trekken en je hebt al veel minder problemen.

0
Polleke 30 maart 2022 om 09:17

Alls morgen bv Apple besluit om met een megabudget in de WT te willen starten gaan alle regels weer op de schop…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone