Leontien van Moorsel ontkent: “Ik heb het niet gedaan”

dinsdag 19 december 2017 om 08:40
Leontien van Moorsel ontkent: “Ik heb het niet gedaan”

Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de dopingbeschuldigingen van ex-wielerarts Peter Janssen. Ze ontkent opnieuw de aantijgingen. “Als je beschuldigd wordt van iets dat je niet hebt gedaan, dan doet dat heel veel pijn”, zegt Zijlaard-Van Moorsel in de talkshow Peptalk van Ziggo Sport.

Halverwege september betichtte verschillende bronnen in een groot artikel in de Volkskrant Zijlaard-Van Moorsel van dopinggebruik tijdens haar carrière. Wielerarts Janssen verklaarde onder meer epo te hebben verstrekt aan Van Moorsel en haar man Michael Zijlaard. “Ik heb destijds tegen de Volkskrant gezegd dat iedere dag dat God mij geeft ik eerlijk naar mijzelf kan kijken in de spiegel. En dat hebben ze niet toegevoegd aan het stuk”, zegt Van Moorsel, die zich niet herkent in de aantijgingen. “Bij De Wereld Draait Door werd gezegd: ‘ze ontkent het niet’. Maar ik heb echt gezegd tegen de journalisten dat ik het niet heb gedaan.”

Na publicatie van het artikel heeft ze bewust een aantal maanden buiten de schijnwerpers van de media geleefd om het geen invloed te laten hebben op haar gezinsleven. “Ga je dochter van tien jaar maar eens uitleggen dat de wereld zo hard in elkaar zit. Dat doet jezelf en je gezin heel veel pijn. Dus hebben we er bewust voor gekozen om even helemaal uit beeld te gaan. Als ik geen kind had gehad, had ik dat zeker niet gedaan.”

Hoewel ze alle beschuldigingen ontkent, stapt ze niet naar de rechter met een aanklacht tegen wielerarts Janssen. “Dan laat je de kwestie langer leven. En dan gaat het je gezin aan, want je kind wordt daar ook mee belast. Bovendien wordt het een welles-nietes-spelletje. Hij zegt dat ik het gedaan heb, en ik zeg dat ik het niet heb gedaan. Maar ik kan niet met bewijs komen, want er is geen bewijs.”

Bekijk hier het gesprek met Leontien Zijlaard-Van Moorsel

Dit artikel delen:

53 Reacties

Scott Sunderland 19 december 2017 om 08:47

Sorry, ik geloof haar niet. Ze zou willen dat ze het niet gedaan heeft. Ze durft het haar gezin en naasten niet te zeggen. Toch kan ze beter nu eerlijk zijn. Het is gebeurd, velen deden het, ze was daarop geen uitzondering.

0
McMulenga 19 december 2017 om 08:59

Natuurlijk heeft ze het gedaan, net als 95% van alle mannelijke wielrenners in die tijd. Alsof doping alleen een mannendingetje is. Iedereen die haar wel gelooft is te naïef voor deze wereld.

0
delgado 19 december 2017 om 09:04

Gewoon laten rusten. Vijgen na Pasen. Groot gelijk dat ze hier niet mee verder gaat. Dit brengt idd alleen maar schade toe aan haar kind en familie. En wat wint ze hier anders mee? Tis niet omdat er niks bewezen is of kan worden, dat mensen plots gaan geloven dat ze clean was.

0
walkowiak 19 december 2017 om 09:05

Ze kan beter niet reageren, niemand zal haar geloven. Met reageren rakelt ze de zaak alleen maar meer op. Het was reeds als een kaars bijna uitgegaan.

0
LaurentJalabert 19 december 2017 om 09:08

Wat is in godesnaam het belang van die gepensioneerde dokter in een ver ver land om daarover te liegen en vooral nu..
Dat is er niet, dus lijkt het me voor de hand te liggen dat het gewoon waar is. Ik trek normaliter niet zo graag zo snel een conclusie, maar hier kan ik bijna niet anders.

0
jooprioolpijp 19 december 2017 om 09:39

Waarom niet net zulke zwoele foto’s van b.v. Froome en Labato bij vergelijkbare ontkenningen? Misschien tempert dat de reacties wat…

0
Koffiemolen 19 december 2017 om 09:40

Het zou eerder een wonder zijn als ze niet heeft gebruikt, dan als ze wel heeft gebruikt. Ik begrijp echter helaas wel waarom ze ontkent. Als je ziet hoe renners zijn behandeld die uiteindelijk wel hebben bekend… (bijvoorbeeld Boogerd en Nelissen). Die zijn gewoon als paria’s uitgekostst uit hun wieler gerelateerde baantjes, terwijl de gasten die hun mond blijven houden terwijl iedereen weet dat ze ook meededen daar redelijk mee wegkomen.
De wielerwereld beloond zwijgers en bestraft mensen die uiteindelijk schoon schip proberen te maken.

0
Veloburto 19 december 2017 om 09:42

Ik geloof haar ook niet. Nu speelt ze opeens de vermoorde onschuld, maar haar eerste reactie na de aantijgingen sprak boekdelen

0
ikbenprocycling 19 december 2017 om 09:45

Laat WF het svp vooraf weten wanneer ‘Peptalk goes Thailand’ geprogrammeerd staat bij Ziggo ? Ik heb geen gids.

0
Koel 19 december 2017 om 09:48

"Wanneer je geschoren wordt, moet je stilzitten"
Prima strategie want het merk "Leon10" mag niet te veel averij oplopen.
"Daarna sleep je God, je dochter van 10 en de boze buitenwereld er bij en binnenkort keuvel je gewoon weer in ieder flut programma gezellig mee.

0
Guushovd 19 december 2017 om 09:52

I couldn’t care less.

0
DonQuijote 19 december 2017 om 09:59

Nu heb ik pas het interview met dokter Janssen kunnen lezen in de volkskrant (eerder zat het achter de betaalmuur).
Inderdaad, waarom zou deze man liegen en al die mensen zwart willen maken. Is hij ook niet die zelfde dokter Janssen die in een TV programma ergens eind jaren 80 opeens begon uit te leggen met wie allemaal met testosteron had getest bij PDM? ( Waarop Mart Smeets hem direct de mond snoerde). In dit interview vertelt hij weer over zulke experimenten.

Wat Janssen hier zegt over Hein Verbruggen klopt : "'Het gezegde van Hein Verbruggen was: we zijn er niet om al die renners positief te verklaren, maar we moeten een klein beetje de vinger aan de pols houden om het wielrennen te beschermen. "
Dat vertelde een sportarts die met Verbruggen bevriend was mij ook in de jaren 90 als een van de redenen waarom een beetje testosteron in de winter geen probleem was. (De arts waar ik dus heen was gestuurd door een soigneur bij wie Michael Zijlaard en soms van Moorsel ook over de vloer kwamen)
Doping hoort bij wielrennen want het is een loodzware sport, dus beter aan de hand van een arts en een vinger aan de pols dan dat renners zelf aanrommelen was de redenatie. ( En ik ging daar in mee natuurlijk, desbetreffende soigneur had me al zo vaak gezegd dat niet gebruiken voor sukkels was)

Haar ontkenning is moeilijk te geloven.
Of het is écht niet zo, of ze ( van Moorsel en Zijlaard) weten zeker dat er geen bewijs boven tafel gaat komen..

0
achtpuntzes 19 december 2017 om 10:00

Natuurlijk heeft ze gebruikt, net zoals dat andere ‘icoon’ uit die tijd, die Francaise die tot haar 60ste gefietst heeft.
maar goed, ze is er dus nog niet aan toe om een en ander te bekennen.

0
Kirsipuu 19 december 2017 om 10:08

Janssen had natuurlijk wél een motief om over Van Moorsel te verklaren, hij heeft een boek te verkopen.

Dat Van Moorsel haar dochter betrekt in haar ontkenning vind ik dan weer niet zo sjiek, ik houd er niet van als mensen in dit soort zaken emotionele argumenten er in gooien om de discussie te vertroebelen.

0
Sephiroth 19 december 2017 om 10:08

weetje, het is te lang geleden om mij nog te boeien. Hetzelfde geld voor indurain, hinault, merx etc.

0
skylimit 19 december 2017 om 10:12

Wow, iedereen weet hier met stelligheid te beweren dat ze het wel gedaan heeft. Nou, kom maar op met de waterdichte bewijzen dan !! Zolang die er niet zijn, aub geen mensen onterecht zwart maken. Vraag anders die dokter in Thailand met bewijzen te komen, die schijnt graag in de schijnwerpers te willen staan nu.

0
ikbenprocycling 19 december 2017 om 10:26

Het heeft voor Leon10 geen enkele zin tijd, geld en emotie te besteden aan conventionele juridische aktie tegen heer Janssen, maar ze zou wel -viaviavia- een PI in Thailand voor 7000 Baht (kleine 200 euro) kunnen laten checken of er wat 'metoo' verhalen zijn. (amerikaanse stijl effectieve 'juridische' aanpak: karaktermoord, end of story)

0
skylimit 19 december 2017 om 10:28

@kirsipuu… verplaats je even in de dochter van 10 die naar school gaat en misschien ook al op
social media zit. Je weet hoe “gemeen” kinderen kunnen zijn met uitspraken, pesten etc.
Dus vanuit dat oogpunt lijkt het mij logisch aangezien het zich niet alleen tot de persoon Leontien beperkt.

0
Veloburto 19 december 2017 om 10:29

@skylimit, mensen zeggen dat ze haar niet geloven, dat is wat anders dan met stelligheid beweren dat ze het wel gedaan heeft.

0
Grote Meneer Terpstra 19 december 2017 om 10:30

@skylimit hoi Leontien ;) Niemand in de panelen hier gaat met bewijzen komen. Ik denk dat het verder ook niemand echt interesseert als ze het gedaan zou hebben.

0
skylimit 19 december 2017 om 10:36

@veloburto zie o.a 8.6 “Natuurlijk heeft ze gebruikt”….dat lijkt mij toch met grote stelligheid beweren …
@grote meneer als het niemand echt zou interesseren, zou er geen nieuwstopic over zijn.

0
Sunrider 19 december 2017 om 10:38

@Veloburto, er volgt nog wat meer achter het niet geloven, welke aan te nemen zijn als stelligheden. Ik sluit mij aan bij skylimit.

0
dikkechaap 19 december 2017 om 10:45

Getver. Wat een verschrikkelijk hypocriet gelul zeg. Dan heb ik nog liever dat je een Erik Dekkertje doet en gewoon je mond houdt over alles.
Ik hoop maar dat die Zijlaard zich bij Roompot niet meer met dit soort dingen bezig houdt.

0
Veloburto 19 december 2017 om 10:57

@skylimit, jij gebruikt het woord ‘iedereen’. 8.6 is niet iedereen toch?

0
ikbenprocycling 19 december 2017 om 11:00

ze zou trouwens haar haar weer moeten doen zoals op bovenstaande foto, stond beeldig /lol.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone