Patrick Lefevere ziet lichtpuntjes voor Soudal Quick-Step na Dwars door Vlaanderen

donderdag 30 maart 2023 om 09:31
Patrick Lefevere ziet lichtpuntjes voor Soudal Quick-Step na Dwars door Vlaanderen

Ballerini en Alaphilippe voor de start van DDV - foto: Cor Vos

Soudal Quick-Step reed ook in Dwars door Vlaanderen voornamelijk achter de feiten aan. De Belgische formatie speelde in de midweekse klassieker niet mee om de overwinning, al zag teambaas Patrick Lefevere wel enkele lichtpuntjes. “Er is progressie met oog op de Ronde van Vlaanderen”, citeert Het Laatste Nieuws.

Lefevere doelt op de aanvallende ingesteldheid van Julian Alaphilippe en de zevende plaats van Davide Ballerini. “Julian had problemen met zijn versnellingsapparaat. Zo kon hij zijn grootste drie versnellingen niet meer gebruiken. Het was ook geen optie om op dat moment van fiets te veranderen, want dan was het helemaal over. Nadien heeft hij geprobeerd om de meubelen te redden voor Ballerini.”

“Er werd goed rondgedraaid in het peloton, maar dan springt Tim Wellens plots weg. Geen idee wat hij in zijn hoofd haalde. Als hij dat niet doet, rijden ze er sneller naartoe. Nu was de vogel (winnaar Christophe Laporte, red.) gaan vliegen.”

Lees ook:
Geen hoofdrol voor Alaphilippe in Dwars door Vlaanderen: “En toch ben ik tevreden”

Al is Lefevere niet blind voor de dominantie van Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie is dit voorjaar nog ongeslagen (vijf op vijf) in de grootste Vlaamse kasseiklassiekers. “We proberen er iets tegen te doen, maar dat lukt momenteel niet. We moeten door de zure appel heen bijten. Hopelijk doen we het beter in de Waalse klassiekers.”

“Er is wel progressie met oog op de Ronde van Vlaanderen. Yves Lampaert zal gerecupereerd raken en Davide Ballerini is er aan het doorkomen. Ik hoop ook dat Julian Alaphilippe een rol zal spelen in de finale. Dat we zondag niet hoeven te controleren? Het is eigenlijk onze stijl niet om de koers niet te dragen. Maar momenteel is het van niet beter kunnen. We moeten het een beetje ondergaan.”

Lees ook:
Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2023 – Van der Poel, Van Aert of toch Pogacar?

Dit artikel delen:

20 Reacties

Cycling 30 maart 2023 om 10:07

Wel grappig dat Lefevere Wellens niet begrijpt, de teamleiding van SQS deed exact hetzelfde met Jakobsen een week geleden. Misschien dat Lefevere zijn eigen teamleiding hierop moet aanspreken. UAE heeft namelijk alleen het rijden van SQS in een vorige klassieker gekopieerd.

6
mokum the best 30 maart 2023 om 09:52

Als Wellens niet weg was gereden hadden we ze sneller terug gepakt. En dan Patrick? Wat was dan je bedoeling? Je renners zijn niet goed genoeg meer.

4
Klein Verzet 30 maart 2023 om 11:19

Per toeval stuitte ik pas geleden op het commentaar van Stef Clement, die net aan het leeglopen was over het disfunctioneren van de heren van de snelle vloeren. De kritiek die de peetvader ongezouten de media instuurde was volgens Clement verre van een degelijke analyse. Hij vervolgde met het feit dat de QS-renners geen van allen op hoogte stage waren geweest, met goedkeuring van “le patron.” En dus moest meneer Lefevere wat minder in het wijnglas kijken en wat meer in de spiegel. (Dat laatste is mijn eigen woordkeus, uiteraard.)

4
Shinzawai 30 maart 2023 om 09:41

Lefevere kan zondag beter vroeg aan de wijn beginnen, anders wordt het een frustrerende middag. Zijn ploeg is ver verwijderd van het niveau om voor het podium mee te doen in de Ronde van Vlaanderen en die kloof gaan ze de komende dagen echt niet dichten.

3
vincenzo 30 maart 2023 om 09:38

Wellens is gewoon niet zo’n slimme renner, is ook eerder al wel eens gebleken

2
Kopinkas 30 maart 2023 om 09:53

Los daarvan is het weer eens typisch patlev om een renner van een andere ploeg onder vuur te nemen als excuus voor het eigen falen. Vroeger had er altijd minstens één man van QS in dat groepje gezeten waar Wellens naartoe trachtte te rijden… dát is het cruciale verschil.

6
Shinzawai 30 maart 2023 om 12:09

Vroeger had Quick Step de koers gemaakt, in plaats van achter de feiten aan te rijden.

2
Jungle Man 30 maart 2023 om 09:50

Wat zou evenepoel kunnen in een Vlaamse koers, vraag ik me zo af.

0
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 09:54

Ik heb het gevoel dat het Evenepoel voorlopig niet echt interesseert om in die koersen mee te rijden. Ofwel beseft hij zelf goed wat soort parcoursen hem liggen, en ziet hij het niet echt gebeuren op de kasseien.

Zijn voorliefde lijkt vooral in het rondewerk te liggen, en dat is dan ook de primaire focus nu. Als hardrijder pur sang zou het mij niet verwonderen dat hij binnen een paar jaar wel eens meerijdt in Vlaanderen.

3
Kopinkas 30 maart 2023 om 10:01

Evenepoel op kasseien is nog erg lastig, dat bewees hij vorig jaar in de Brabantse Pijl…

2
madeinstars 30 maart 2023 om 10:56

Het effect van de kasseien is in Vlaanderen tegenwoordig schromelijk overdreven. Dat zie je aan het feit dat Pogacar en Madouas bijvoorbeeld redelijk makkelijk meedoen met de toppers en dat juist traditionele, zwaardere kasseivreters het er relatief moeilijker hebben. Het effect van de opeenvolging van heuvels is vele malen groter, dan het effect van de kasseien.

Mede door de verbeteringen in materiaal zijn de koersen in Vlaanderen volgens mij veel meer heuvelklassiekers geworden dan kasseiklassiekers en is het in niks te vergelijken met Roubaix/Denain-achige koersen. Het lijkt me dus dat Evenepoel dat prima zou kunnen.

5
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 11:06

Die kan gewoon winnen. Omloop, E3, DdV, zelfs de ronde.

Denk wel dat hij de omstandigheden (windloos lentjedagje met fluitende vogeltjes) mee moet hebben.

KBK, GW en heel misschien PR kan ook maar dat worden grotere uitdagingen.

2
Tom Bidon 30 maart 2023 om 11:35

Evenepoel kan het in principe wel, van zodra er een uitgedunde groep ontstaat.
Het voornaamste probleem lijkt mij knokken voor positie voor de moeilijke punten, bijvoorbeeld richting Oude Kwaremont of Koppenberg. In Catalonië was het al een probleem in de openingsrit en dat was een gedecimeerde groep op wegen die steeds 2 auto’s breed bleven. Zolang de Vlaamse klassiekers niet zijn absolute hoofddoel zijn voor de lente, zal hij weggezet worden door mannen die het meer willen.

2
Gelei 30 maart 2023 om 11:56

Dat hij daar maar ver van wegblijft. Eerst meester worden van z'n eigen domein. Kan in een latere fase van z'n carriere (bvb wanneer hij de mentale focus op gewicht niet meer kan opbrengen) altijd de switch maken.

0
sus 30 maart 2023 om 16:17

Die zal wel weten waarom hij daarvoor past , zijn trainingsronde vanuit Schepdaal gaat voor een groot deel over die wegen.
Heeft al meerdere keren gezegd dat kasseien hem niet liggen.

0
KopOverKop 30 maart 2023 om 12:00

Patrick ziet lichtpuntjes ofwel zend nu een motiverend positief signaal uit.

Volgens dun Phil, Gilbert, hanteerd hij een verkeerde demotiverende aanpak zoals hij LouLou openlijk aanpakte.
En geen hoogtestages als ik hier. Als dat waar is lopen ze gewoon achter.

0
Baukema Tomoulin 30 maart 2023 om 12:24

Gelukkig dit keer geen donderpreek. Ik begon me al zorgen te maken over de mentale gesteldheid van de groep. Het is niet prettig om steeds uitgekafferd te worden door de grote baas

0
Dr op en dr over 30 maart 2023 om 13:54

Lichtpuntjes ….. ?!?!

Aaaaaah wacht ik vat h’m… Patrick heeft “sterretjes” gezien afgelopen woensdag. Tsja dat is te begrijpen uiteraard.

Niet alleen zijn de “kassei” kopmannen hopeloos uit vorm al sinds aanvang van 2022, maar daarnaast hanteert de ploeg ook tactieken die je zou verwachten van een Spaans Continental ploegske die voor het eerst naar Vlaanderen afreizen.

Chris Horner kan dit altijd zo mooi verwoorden met z’n uitspraak “knuckleheads”. :)

Voor de mensen die me niet begrijpen, hier een voorbeeldje van de laatste Gent-Wevelgem :
https://www.youtube.com/watch?v=HpBZquycZXY

0
Cycling 31 maart 2023 om 08:17

Ik vind het vreemd dat in België ze wel kritisch zijn op de klassiekerrenners van SQS, maar niet op de ploegleiding. Het verhaal van Horner heeft toch iedereen kunnen zien. De mindere prestaties van SQS in het voorjaar ligt echt niet alleen bij de renners.

0
Dr op en dr over 31 maart 2023 om 11:51

@Cycling,

Ik sluit me helemaal bij je woorden aan. Ik vraag me af of de ploegleiders inderdaad wel verder kunnen denken dan die ene strategie die ze de afgelopen 20 jaar hebben toegepast.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone