Geen hoofdrol voor Alaphilippe in Dwars door Vlaanderen: “En toch ben ik tevreden”

donderdag 30 maart 2023 om 09:04
Geen hoofdrol voor Alaphilippe in Dwars door Vlaanderen: “En toch ben ik tevreden”

foto: Cor Vos

Aan goede wil geen gebrek, maar Julian Alaphilippe speelde woensdag geen hoofdrol in de finale van Dwars door Vlaanderen. De Fransman kon niet mee met de beslissende demarrages op de Côte de Trieu en kwam uiteindelijk als 29ste over de finish.

De tweevoudige wereldkampioen van Soudal Quick-Step was na afloop echter niet ontevreden over zijn koers. ” Ik ben toch wel tevreden, want het is mooi dat ik wat actie heb ondernomen”, liet hij na de finish weten aan Cyclingnews. “Ik ben wel blij met de inspanningen die ik heb kunnen leveren tijdens de koers.”

Alaphilippe probeerde zelf de forcing te voeren op de kasseien van Berg Ten Houte, maar kreeg even af te rekenen met kettingproblemen. “Het was heel nerveus en iemand raakte mijn derailleur. Daardoor moest ik de hele wedstrijd met kapotte versnellingen rijden. Het is gewoon lastig om in alle hectiek op een goed moment van fiets te wisselen.”

“Ik heb uiteindelijk wel geen fouten gemaakt qua positionering. Toen Tiesj Benoot aanviel, had ik simpelweg de benen niet om te volgen. Het beste scenario was dat het peloton nog zou terugkeren en we alsnog konden sprinten met Davide Ballerini. Hij gaf alleen aan geen geweldige benen meer te hebben, dus we hebben nergens spijt van.”

Lees ook:
Christophe Laporte bekroont topvorm met winst in Dwars door Vlaanderen

Extra trainingsuren voor de Ronde
Alaphilippe besloot na Dwars door Vlaanderen nog wat bij te trainen met het oog op komende zondag, als de Ronde van Vlaanderen op het programma staat. “Ik ga nu trainen, want ik heb nog twee uur aan werk te verrichten. De Ronde van Vlaanderen gaat namelijk langer duren en wordt ook zeker zwaarder.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

Wheely 30 maart 2023 om 09:13

Die arme jongen is aan het wegdeemsteren, tijd voor een andere ploeg!

4
josi 30 maart 2023 om 09:20

Bij Total Energies komt binnenkort natuurlijk wel een mooi budget vrij.

2
Wheely 30 maart 2023 om 09:23

Zou goede match zijn ja, Franse ploeg met Specialized.

2
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 09:23

Heel Plausibel en niets mis mee.

1
Adorni 30 maart 2023 om 09:51

Wielerflits moet eens een podcast maken over de weggedeemsterde Alaphilippe, het kan zomaar goed uitpakken.

2
Maenhout 30 maart 2023 om 10:47

@josi: In Frankrijk wordt niemand beter. Daar lijken ze achter te lopen, ten opzichte van TJV, Ineos, UAE, Bahrein. Het is niet voor niets dat Barguil (in eerste instantie), Alaphilippe en Laporte hun heil buiten Franse ploegen hebben gezocht, en scoren.

0
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 10:57

Barguil en Flip hebben naar mijn weten geen ‘heil gezocht’ maar groot geworden bij de ploeg waar ze succes hadden. Laporte is aangesloten bij een absoluut topteam op exact het juiste moment.

Jouw voorbeelden zijn kortom nou niet echt toonaangevend. Wel deel ik je mening in die zin dat ze daar iha wat Roomser zijn qua marginal gains. Ketonen, schildkliertroep en anti-verzuringsshit alsmede vergelijkbare zooi zal er bakken minder courant zijn.

1
Gelei 30 maart 2023 om 11:35

Staat in de sterren geschreven:
Flip naar TotalEnergies
De Lie naar Quick Step

2
Geit in mijn Kelderman 30 maart 2023 om 10:02

‘Ik heb uiteindelijk wel geen fouten gemaakt qua positionering.’

Wat is het nou Julian? Heb je nou wel of niet fouten gemaakt qua positionering. Make up your mind.

1
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 10:11

Zag deze opmerking hier onlangs nog eens, maar ik zie persoonlijk het probleem niet echt met deze constructie. Die ‘wel’ slaat toch op het voorgaande en niet op de ‘geen’?

Hij is niet tevreden over de materiaalpech, maar daar staat tegenover dat hij geen positioneringsfouten heeft gemaakt. Vandaar de ‘wel’.

Geen idee of het taalkundig verkeerd is, maar ik val er in ieder geval niet over als ik het lees.

0
Panache 30 maart 2023 om 10:32

Less = more.

‘Ik heb uiteindelijk wel geen fouten gemaakt qua positionering.’
‘Ik heb uiteindelijk geen fouten gemaakt qua positionering.’
‘Ik heb geen fouten gemaakt qua positionering.’

3
Limal 30 maart 2023 om 10:39

Tenzij Julian plots vlotjes Nederlands praat moet de muggenzifterij natuurlijk ook gericht worden aan diegene die de vertaling neerpende.

2
Kopinkas 30 maart 2023 om 10:55

Om het nog net iets weifelender te maken, wordt het best:
‘Als je alles op een rijtje zet, vind ik dat ik uiteindelijk mag zeggen dat ik toch echt wel geen fouten heb gemaakt, qua positionering bedoel ik dan.’

0
Dranmetdelippe 30 maart 2023 om 11:15

Het is geen “correct Nederlands”, of gebruikelijk formeel taalgebruik, het wordt echter ook niet als fout gerekend omdat het informeel veel gebruikt wordt. Met name door kinderen. Ouderen vragen vaak: ‘heb je nou wel of geen fouten gemaakt??’. In het Vlaams wordt het vaak wel formeel correct gebruikt naar mijn weten.

Persoonlijk vind ik het heel scheef staan, net zoals ik ga met zonder jas naar buiten.

Ben het eens met wat Panache zegt.

1
Geit in mijn Kelderman 30 maart 2023 om 11:19

Je kan het woord ‘wel’ hier weglaten en je hebt een prima lopende zin die begrijpelijk is. ‘Ik heb uiteindelijk geen fouten gemaakt qua positionering.’

Schrijven is schrappen.

1
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 11:36

Volgens mij wordt de ‘wel’ gebruikt om een tegenstelling aan te geven met het voorgaande. ‘Daarentegen heb ik geen fouten gemaakt qua positionering.’ Iets positief dat hij meeneemt uit deze koers, in tegenstelling tot de materiaalpech.

Verder eens dat schrijven schrappen is, maar door de alinea te beginnen met ‘Ik heb geen fouten gemaakt qua positionering.’ leg je geen verbinding meer met het voorgaande stuk.

‘Ik ga met zonder jas naar buiten’ vind ik daarentegen wel vreemd. Ook nog nooit gehoord trouwens. Zal inderdaad wel iets zijn dat enkel kinderen zeggen.

0
Geit in mijn Kelderman 30 maart 2023 om 11:44

Maar dan is ‘wel’ toch niet het juiste signaalwoord als je die verbinding wil leggen? Zeker niet als je ‘wel geen’ achter elkaar zet is het verwarrend voor de lezer. Dan zou je kunnen gaan voor ‘Daarentegen heb ik geen fouten gemaakt qua positionering’.

1
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 11:53

Tja, misschien een BE/NL-verschil in het gebruik van het woord ‘wel’? Volgens mij wordt ‘wel’ hier vaak gebruikt met als functie een tegenstelling aan te duiden met wat er net gezegd is.

‘Het is grijs buiten, maar het is wel niet aan het regenen.’ Het eerste is niet leuk, maar je geeft met ‘wel’ aan dat het toch niet allemaal slecht is. ‘Het is grijs buiten, maar het is daarentegen niet aan het regenen’ kan natuurlijk ook, maar klinkt toch zwaarder.

Maar goed, misschien dat jullie dat in Nederland anders ervaren.

-1
De Zeboe van de Zoncolan 30 maart 2023 om 12:03

Als Nederlander zou ik zeggen: "het is wel grijs buiten, maar het regent niet."

2
Limal 30 maart 2023 om 12:03

"Ik ben (uiteindelijk) wel foutloos gebleven qua positionering."
Of nog korter:
"Ik bleef wel foutloos qua positionering."

Er zijn dus talloze 'verbeteringen' mogelijk. Dé vraag is echter in hoeverre je als journalist de spreektaal van een geïnterviewde aanpast naar schrijftaal. Voor mij mogen interviews best authentiek weergegeven worden en kritiek op een klein woordje hier of een gekunstelde zinsconstructie daar vind ik vaak overdreven. Als een interview ook nog eens vertaald wordt, zoals hier het geval, is zulke kritiek op de geïnterviewde helemaal naast de kwestie.

1
Dranmetdelippe 30 maart 2023 om 12:06

@Mooie sjors denk dat het inderdaad een NL / BE verschil is. Wat je zegt zouden wij nooit zeggen. Het is grijs buiten, maar het regent niet. Zoiets zouden wij zeggen in NL. De wel in deze zinnen vind ik verwarrend en onnodig, hoor het ook wel eens bij Sporza en daar valt het me ook op. Echter vind ik het sprekend wel beter klinken dan schriftelijk.

1
Raul Alcala 30 maart 2023 om 12:08

third world problems

-1
josi 30 maart 2023 om 09:19

Hij deed zijn best, maar echt veel effect hadden zijn kopbeurten niet. Hopelijk gaan we de oude Alaphilippe nog eens terugzien, maar in de aankomende Ronde zal het niet zijn.

0
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 09:23

Ik hoop maar dat hij in vorm aan hetkomen is en er dan in de Ardennen staat. In deze vorm deelenemen aan de ronde is meer een training want opofferingsmogelijkheden zijn er niet echt. Om een goede koers te rijden zal het van eerder weg zijn en zo lang mogelijk inpikken wanneer het los gaat, en dan bedoel ik heel QS.

0
Shinzawai 30 maart 2023 om 09:37

Alaphilippe is dan ook niet echt gemaakt voor het Vlaamse werk. Pure armoede van de ploeg dat hij dan toch wordt geacht om daar een hoofdrol te spelen, terwijl de Ardennen hem veel beter moeten liggen. Nu mist hij de rustige opbouw naar die koersen en is het in de andere klassiekers ook niks.

2
Polleke 30 maart 2023 om 09:44

Hij heeft het wel in zich, het jaar van het motorincident bv deed hij vlot mee maar nu is het idd een soort paniekvoetbal en hem overal insmijten in de hoop dat het een keer lukt…

0
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 09:51

En toch, ik heb het gevoel dat Alaphilippe het nog steeds in zich heeft om een grote klassieker te winnen.

Naar verluidt heeft hij afgelopen seizoen nogal het feestbeest uitgehangen, maar zou hij zich dit jaar weer tot in de puntjes voorbereid hebben. Was in de Tirreno al dichtbij de overwinning, in MSR niet slecht (11de), en voor E3 blijkbaar ziek.

Het is misschien tegen beter weten in, maar ik heb nog altijd de hoop dat hij komende weken nog eens voor winst gaat meebikkelen. Vlaanderen, Amstel, Waalse Pijl, Luik: er komen wel nog wat kansen.

1
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 10:45

Ik deel die hoop absoluut. Ben een fan van Flip en vind dat je je helden niet zomaar opgeven moet zowel als dat ik zijn geweldige talent geloof.

Alleen in een modderige ronde van Vlaanderen tegen een van Aert en van der Poel in absolute bloedvorm? Zonder topploeg en ook nog die rare Pogacar tegenover zich?

Vergeet niet dat die topronde van hem prachtig nazomerweer was, ik zeg het niet graag maar hij is wel gebaat bij mooi weer die Flippie. Luik 19 ging ie in topvorm ook kopje onder. Ik weet niet of hij deze uit gaat rijden, zich vermaken in de vlucht en dan ergens op een logistiek handig punt afstappen gaat het worden denk ik.

Die vreselijke baan richting Oudenaarde zie ik hem ook dit jaar niet rijden.

2
Dikke Vrouw 30 maart 2023 om 09:52

Ala , balero en merlier gewoon goed . Tim had pech . Ik zie ze een rol spelen zondag

0
Gibo 30 maart 2023 om 12:49

Dit kan je toch moeilijk goed noemen voor Ala. Ik heb hem wel wat hoger zitten dan deze prestatie.

0
Mystieke_Monnik 30 maart 2023 om 09:57

Hij is inmiddels 30. Is dat pas 30 of alweer 30? De komende twee jaar zal het leren, maar dit voorjaar lijkt verloren.

0
Kopinkas 30 maart 2023 om 11:04

Interessant genoeg heeft hij op z’n 30ste nog maar 40 overwinningen behaald. Instinctief dacht ik dat het er meer waren.
Boeiend feitje: dat zijn er op dit moment precies evenveel als zowel Evenepoel, Van Aert. En Matthews.
Van Avermaet, Van der Poel en Jakobsen staan daar net boven met 41 zeges.
Geen van hen staat daarmee in de top twintig van actieve renners.

2
Gelei 30 maart 2023 om 11:38

en, wat MSR voor Sagan is, zal LBL voor Alaphilippe zijn.

0
ThorHushovd 30 maart 2023 om 11:47

Goh ja dat zijn best interessante vergelijkingen Kopinkas. Een Jakobson had ik ook al op een hoger aantal verwacht trouwens. Maar dat geldt ook voor Van Aert. Maar goed, ze zijn natuurlijk wel ietsje jonger, maar Van Aert is ook al 28.

En met 40 of 41 overwinningen niet in de huidige top 20 staan van actieve renners, is ook geen schande natuurlijk maar het zijn wel namen die je er mag verwachten inmiddels. Het zijn geen rookies meer. Ja Evenepoel is nog wel jong genoeg om hem de tijd te gunnen natuurlijk, maar qua talent verwacht je wel dat deze namen hoger zouden staan.

Anyway dank voor de inzage!

1
Massimo Bataille 30 maart 2023 om 11:58

Is ook wel leeftijd en discipline gebonden natuurlijk (en niveau).
In die top-20 vooral sprinters (Cav, Sagan, Demare, Kristoff, Viviani, Bouhanni, Groenewegen, Ewan, Bennett, Gaviria, Coquard, Degenkolb, Mareczko, Modolo).
Hierbij toch aantal sprinters met vooral winst in ‘kleinere’ koersen.
Dan nog de indrukwekkende Boasson Hagen met 81 winst (wel 26 in noorwegen)
Roglic, Pogacar en Froome als beste ronderenners van hun tijd
En dan nog Luis Leon Sanchez.

Voor een alaphilippe is het natuurlijk ook stuk moeilijker om aan hoog aantal overwinningen te komen. Qua 1-daagsen zijn er niet zo heel veel punchaankomsten. En in etappewedstrijden is hij te weinig klimmer voor AK en bergritten. En aantal punchaankomsten zijn ook vaak beperkter ( of meer op maat voor genre Matthews, Sagan, VdPoel).

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone