Lefevere over gemengde ploegenestafette: “Ik geloof niet in het concept”

vrijdag 20 september 2019 om 11:36
Lefevere over gemengde ploegenestafette: “Ik geloof niet in het concept”

foto: Cor Vos

Aankomende zondag begint in Yorkshire het WK wielrennen met de Team Mixed Relay, de gemengde ploegenestafette. Patrick Lefevere – teammanager van Deceuninck-Quick-Step – is geen fan van de gloednieuwe discipline. “Ik geloof totaal niet in het concept”, zo maakt hij van zijn hart geen moordkuil.

Het is een primeur voor de organisatie van het WK in Yorkshire, aangezien het de allereerste editie is van het WK Team Mixed Relay. De gemengde ploegenestafette geldt als de opvolger van het WK ploegentijdrit, dat tot vorig jaar werd gehouden, maar door de afnemende interesse en hoge kosten weer van de kalender verdween.

“De ploegentijdrit was een prachtige discipline en dat zeg ik niet alleen omdat we vier keer wereldkampioen zijn geworden”, aldus Lefevere, de zijn ploeg goud zag pakken in 2012, 2013, 2016 en vorig jaar. “Het was echt een prestigieus evenement. De beste ploegen stelden hun beste renners op. Bovendien leefde het ook bij de fietsconstructeurs.”

Nederland veroverde in Alkmaar het EK-goud – foto: Cor Vos

Eigen WK ploegentijdrit 
De oud-renner is niet echt blij met het alternatief. “Ik geloof totaal niet in de gemengde ploegenestafette. Het machtsverschil is veel te groot, Nederland zal winnen met vijf minuten voorsprong. De beste renners zijn niet geïnteresseerd in dit onderdeel. Bovendien hebben federaties de grootste moeite om goede ploegen samen te stellen”, aldus Lefevere in gesprek met Belga.

Als het aan Lefevere ligt, neemt de UCI zo snel mogelijk afscheid van de Team Mixed Relay. “Als het aan mij ligt, boycotten we dit evenement. De internationale wielerunie denk dat het onderdeel zal groeien, ik denk van niet. Wij zouden eigenlijk onze renners hier niet voor moeten vrijgeven. En dan op dezelfde dag een eigen WK ploegentijdrit organiseren.”

De teambaas benadrukt wel dat hij begaan is met het vrouwenwielrennen. “Ik krijg vaak het verwijt dat ik geen eigen damesploeg heb, maar ik heb de ploeg van Christel Herremans (Experza-Footlogix, red.) wel een hoofdsponsor bezorgd.”


WK 2019: Voorbeschouwing Team Mixed Relay 

Dit artikel delen:

56 Reacties

tendam 20 september 2019 om 11:41

Meneer Lefevere gelooft in niets waar hij zelf geen profijt van heeft. Dat is geen nieuws.

0
Brummel 20 september 2019 om 13:54

ik geloof niet in meneer Lefevre

0
chasse patat 20 september 2019 om 11:42

De achtergrond is juist om in gevestigde wielrenlanden het vrouwenwielrennen te stimuleren. Als prof heb je ook een verantwoordelijkheid naar de ontwikkeling van de sport. Het is dan ook opvallend hoeveel toplanden bij het mannenwielrennen, het (top)vrouwenwielrenen maar niet van de grond kunnen krijgen. Ik vind dit een goede poging van de UCI.

0
Chris Van Uden 20 september 2019 om 11:45

Het is in elk geval geen standaard persverklaring.

0
Grobbel 20 september 2019 om 11:46
Quote:
“Het was echt een prestigieus evenement. De beste ploegen stelden hun beste renners op. Bovendien leefde het ook bij de fietsconstructeurs.”

Aangezien een hoop van de WT-teams niet eens de moeite namen om een afvaardiging te sturen de afgelopen jaren lijkt me dit niet echt helemaal te kloppen.

0
hitman79 20 september 2019 om 12:06

Als het gaat over de beste teams wel.. Maar goed, in essentie heeft hij wel gelijk.

0
Niels22 20 september 2019 om 12:09

Hij zegt toch ook dat alleen de beste teams dat deden, dat zijn er niet zoveel en daarom niet gek dat dit onderdeel is geschrapt

0
Hoebele 20 september 2019 om 12:13

Hij vergat in die zin: “de beste [vijf] ploegen stelden..” De animo was juist erg laag en het podium erg voorspelbaar. Dreigde de UCI niet de ploegen te verplichten om deel te nemen, omdat niemand naar Qatar wilde gaan?
Juist omdat Nederland niet de beste tijdrijders opstelt, wordt het een interessante wedstrijd. Misschien wordt het tijd dat de Belgische bond (en ploegen) meer gaan investeren in hun vrouwelijke talenten, zodat ze ook mee kunnen met de oranje dames.

0
xistnc 20 september 2019 om 12:43

De UCI koppelde bovendien een onevenredig hoog aantal WT-punten aan de TTT, waardoor ploegen als het ware gechanteerd werden.

0
Panache 20 september 2019 om 11:51

Altijd leuke interviews met Lefevre. Is hem ook gevraagd naar de neef van Alaphilippe waar momenteel het net rond sluit?

0
Sagan=hulk 20 september 2019 om 12:02

Dit verhaal heb ik volledig gemist? Wie is de neef van Alaphilippe überhaupt en wat is er gebeurd met hem?

0
Niels22 20 september 2019 om 12:10

Trainer van de vrouwelijke Franse kampioen tijdrijden, betrapt op doping. En volgens mij is deze neef ook de trainer van Julian… (maar dat is slechts mijn aanname)

0
Panache 20 september 2019 om 12:47

Franck Alaphilippe is zelfs als coach werkzaam bij Deceuninck-Quick-Step.

0
hitman79 20 september 2019 om 12:49

Is daar ergens n artikeltje van? Zou het graag eens lezen.

0
john 20 september 2019 om 13:33

Ja als die niet gespecialiseerd is in Doping ,kan Lefevre niks met hem beginnen

0
Maillot à Pois 20 september 2019 om 15:41

Niet de tijdritkampioene, Sicot was 10de in het NK tijdrijden.
De link met haar coach is er eentje die l’equipe maakt, die kan er zijn, maar kan ook dat die er niets van afwist natuurlijk.

0
xistnc 20 september 2019 om 16:00

@Maillot
Lijkt me stug. Panache geeft aan dat het net zich al sluit rond die coach. Dat zal hij niet voor niets stellen, want hij weet allicht dat laster en smaad strafbaar zijn.

0
Panache 20 september 2019 om 16:07

Mocht het aan de orde zijn dan moet je even een pm sturen voor mijn adresgegevens. Lijkt mij wel tof zo’n proefproces.

0
dikkechaap 20 september 2019 om 16:44

Frank Alaphilippe heeft de samenwerking stilzwijgend verbroken onmiddelijk na haar positieve testresultaat in juni, en is onbereikbaar voor commentaar. Je kunt niet meteen zeggen dat het net zich sluit, maar het is op z’n minst onhandig.

0
Sagan=hulk 20 september 2019 om 12:01

Als Levevre zo graag een WK ploegentijdrit wil hebben dan moet hij het maar zelf officieus organiseren. Een organisatie op poten zetten en een aanvraag bij de UCI indienen, dat kan toch niet zo moeilijk zijn voor een man als Pat Levevre.

Verder geloof ik wel in het concept van de Mixed Relay. We zien het ook in andere sporten en het slaat aan, het is gaaf voor zowel renners als fans om de mannen en de vrouwen samen te zien strijden. Al zou ik ook graag eens een echte estafette zien zoals in de Atletiek of in het biathlon. 4x 10 kilometer op een gewone racefiets met 2 mannen en 2 vrouwen en je mag kiezen wie je wanneer inzet. Dat zou ongelooflijk mooi en chaotisch tegelijk zijn.

Hoewel ik de Mixed Relay een tof concept vind, heeft Levevre wel gewoon gelijk dat het spijtig is dat het WK TTT verdwijnt. Dat was elk jaar een absolute topwedstrijd. Maar omdat het met merkenteams is kan je het toch makkelijk verplaatsen naar een andere periode? Het WK op de piste en de mountainbike valt ook niet gelijk met het WK op de weg, dus verzet die TTT gewoon.

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 12:23

De vergelijking met andere sporten gaat anders best wel mank. In menig sport is het namelijk gebruikelijk dat mannen en vrouwen de nodige (grote) toernooien en wedstrijden tegelijkertijd in dezelfde plaatsen en stadions afwerken, waardoor het makkelijker is dat eventuele gemengde onderdeel er tussendoor te organiseren en heeft het ook meer zin voor de atleten om het te trainen.

Daarnaast zijn de belangrijkste gemengde sportonderdelen in pure individuele sporten als zwemmen, langlaufen en tennis (gemengd dubbel) met vaste lengtes. De afstanden zijn bij die eerste gelijk en buiten de Grand Slams spelen mannen en vrouwen eventueel sets bij het tennis. Dat naakt organiseren en samen trainen ook wat makkelijker.

Mixed Relay bij het wielrennen is alsof je het WK Voetbal speelt met een 50/50 verdeling qua mannen en vrouwen (5 veldspelers elk + wisselende keepers per helft). Je selecteert eerst vanuit sportteams en dan ga je daar een extra laag overheen doen qua mengen van geslachten in een nooit samen spelen/trainen sport.

0
Baik-Baik 20 september 2019 om 12:35

In het MTB heb je op het WK de landenrelay discipline waarbij er 5 renners per land rijden. 1 junior (m), 2 beloften (m/v) en 2 elite (m/v). De landen mogen zelf weten wat de volgorde is qua starten. Mooi concept.

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 13:55

MTB is dan weer een wieleronderdeel meer geschikt voor dit soort zaken dan de wegversie.

0
Maillot à Pois 20 september 2019 om 12:11

Ik vind het een leuke innovatie, maar ik kan me voorstellen dat je geen fan bent, en zeker niet als het klassieke WK TTT daarvoor moet sneuvelen.
Maar dat zou misschien beter een afzonderlijk georganiseerd worden, was sowieso een beetje raar op een WK dat voor de rest volledig met landenploegen gereden werd.

Dat Nederland zal winnen met 5 minuten voorsprong is uiteraard bullshit.
Ze behoren zeker tot de favorieten, maar als ze Duitsland kloppen zal het in elk geval niet met 5 minuten voorsprong over 27 km zijn.

0
mackie 20 september 2019 om 12:11

Hij heeft ergens wel een punt dat de beste renners/renster dit niet serieus nemen. Maar daarom wint Nederland niet met 5 min voorsprong als ze überhaupt al winnen.

0
Hensie 20 september 2019 om 12:17

Ik geloof er ook niet in. Ik vind het geen meerwaarde hebben en derhalve een totaal nutteloze en kansloze discipline die, volgens mijn onderbuikgevoel, door de UCI alleen maar op de kalender is gezet in verband met dat sneue gendergedram waar al die uberpolicor huilstruikmillenials ons mee menen te moeten vermoeien.

En nee, ik heb niks tegen vrouwenwielrennen. Ik vind vrouwenwielrennen super. Maar dit is niet goed voor het vrouwen- en mannenwielrennen.

0
Brabander 20 september 2019 om 12:21

Volgens mij vonden de Nederlandse deelnemers het op het EK hartstikke leutig

0
Emergo 20 september 2019 om 14:00

@Hensie Tuurlijk : niks tegen dit en tegen dat als jij er maar geen last van hebt. Misschien je klok eens gelijkzetten ??

0
Brabander 20 september 2019 om 12:19

Haha. Dat Nederland met 5 minuten wint: dan ben je toch echt aan het raaskallen hoor. Voor mij is Duitsland juist de favoriet

0
Franco Ballerini 20 september 2019 om 14:28

Ja, ik denk ook Duitsland wint.

0
$kedel 20 september 2019 om 16:46

Op basis waarvan??
Volgens mij is het toch echt de zwakste schakel die hier de uitslag bepaald, waardoor Nederland met hun vrouwen simpelweg onverslaanbaar is

0
Brabander 20 september 2019 om 18:20

Uh pardon? Brennauer, Klein en Kröger zijn alle prima tijdrijders. Beter dan de ‘onze’ normaal gesproken. ‘We’ staan hier niet met AvdB, AvV en EvD aan de start hè? Mocht je dat ontgaan zijn

0
Shinzawai 20 september 2019 om 12:28

Lefevere heeft gewoon geen zin om renners beschikbaar te stellen voor een onderdeel dat voor zijn sponsor niet interessant is. Combineer dat met gebrek aan respect voor vrouwen en je krijgt zulke uitspraken.

0
Koersmaniak 20 september 2019 om 12:29

Lefevre heeft weinig geloof in vernieuwing.
Ik wacht nog altijd op het nieuwe wedstrijdformat die hij met Bakala ging opzetten…

0
kielabokki 20 september 2019 om 12:39

Het is ook een onzin-onderdeel. Behalve als je #TTTTOO bent.

0
Polleke 20 september 2019 om 13:32

volledig mee eens…dit is zo gekunsteld en klef om maar mee te zijn met de tijdsgeest …afvoeren ASAP, PL heeft groot gelijk, zoals meestal trouwens…

0
Emergo 20 september 2019 om 14:02

Als je Polleke heet moet je wel een Belg zijn en pro PL (inspiratie geweest voor Polleke ??)

0
Polleke 20 september 2019 om 14:17

2 keer mis amigo…

0
Maillot à Pois 20 september 2019 om 15:16

@Emergo

Zéker niet elke Belg is pro PL hoor.
Behoorlijke groep Lotto-Soudal fans die zelfs anti-Quickstep en alles errond zijn.

0
Tompot 20 september 2019 om 12:50

Binnenkort het WK voetballen voor gemengde teams, het WK estafette 4 x 100 m sprint gemengd? Er zijn plannen om t korfbal echter te scheiden. Kom op zeg kap eens met die onzin…,volkomen onnodig en niemand bij gebaat. Als Nederlander vind ik t leuk als ze winnen maar tegelijk totaal irrelevant

0
Maillot à Pois 20 september 2019 om 15:21

Gemengd voetbal is inderdaad nogal onzinnig, maar mixed relays in de atletiek worden al veel langer georganiseerd, zij het niet op WK niveau.
En why not, ik zie niet in waarom het minder relevant zou zijn dan een gewone 4x100m.

0
SoloSlim 20 september 2019 om 12:53

Deze mixed relay is ook gewoon oninteressant voor de wielerfan!
En je hebt idd maar 2 kanshebbers (Nederland en Duitsland) voor de titel maar een WK blijft natuurlijk een landensport dus de TTT stond daar niet echt op zijn plek.
Beter dat de UCI de gewone TTT blijft promote met UCI punten maar dit onafhankelijk doet van het WK.

0
Angelo Pauwels 20 september 2019 om 13:16

Waarom geen wk ploegentijdrit met landenteams.

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 14:38

Omdat dat dezelfde problemen heeft als dit onderdeel. Zeker de profs in de WT en PCT rijden praktisch nooit met hun nationale team in wedstrijdverband en als ze het al doen is de kans op een TTT in zo’n wedstrijd zo’n onbestaand. Er zijn wel normale profwedstrijden met de toevoeging van nationale teams, maar in de meeste gevallen zijn dat ook nog eens beloftes of anderzijds continentale renners. Laat staan dat ze nooit rijden in TTT-waardige opstellingen.

Buiten dat, hoeveel landen zouden er in staat zijn tot het opstellen van een fatsoenlijke opstelling met minstens 6 fatsoenlijke hardrijders/sprinters? Niet veel, zeker met de factor willen. Dat wordt een eenzelfde farce als de Mixed Relay.

0
Romāns Vainšteins 20 september 2019 om 13:46

Voor het incidentele publiek lijkt me dit juist een onderdeel wat best aan gaat slaan, iig een stuk meer dan de Canadese koersen die vooral voor de fysieke passant en zij die Ventoso herkennen in de supermarkt zijn weggelegd.

0
kielabokki 20 september 2019 om 14:02

Laat hem maar eens in zijn Saunier Duval-pakje door Parijs flaneren.

0
Romāns Vainšteins 20 september 2019 om 14:57

:) !

0
Peter Lippens 20 september 2019 om 14:02

Heeft natuurlijk een punt, voor mij mag die relais blijven al zal het meestal zo zijn dan het land met de sterkste dames zal winnen. Maar waarom hebben ze de ploegentijdrit afgeschaft, was altijd erg mooi om zien en meestal ongemeen spannend en ook een prestigestrijd tussen de sterkste teams van de wereld. Onbegrijpelijk.

0
Gebruikersnaam 20 september 2019 om 14:51

Patje maakt hier een inschattingsfout door dit concept eigenlijk te overschatten. Hij zal wel weten dat de mannen geen interesse hadden, maar ik denk dat hij gokte dat de grotere namen bij de dames in dit eerste jaar nog wel een poging zouden wagen.

Als Nederland hier met zijn toppers bij de dames aan de start komt, dan wordt er inderdaad gewoon met minuten gegooid. Er is echter gebleken dat ook zij er niets om geven, wat een gunstig teken is, want dat wil zeggen dat het vrouwenwielrennen al ver genoeg staat om zich, net zoals de mannen, boven dit soort PR-stuntjes te plaatsen.

0
Japsie 20 september 2019 om 15:07

De analyse van Patje over het WK ploegentijdrijden is net zo onzinnig als dit nieuwe onderdeel. De ploegentijdrit was hobbyisme voor een paar grote Angelsaksische ploegen, voor de rest was er vrijwel niemand in geïnteresseerd.

0
dikkechaap 20 september 2019 om 16:41

Grappig dat het de afgelopen jaren werd gedomineerd door Een Belgische en een Duits/Nederlandse ploeg dan.

0
peervaneynthoven 20 september 2019 om 16:00

Patrick Lefevere is en blijft een loser (vrij naar Thijs Zonneveld) als het over zaken gaat waar hij zelf niets bij kan winnen of ergens baat bij heeft. De man kan zich totaal niet verplaatsten in andersdenkenden en/of nieuwe concepten omdat hij zelf altijd denkt dat zijn waarheid dé waarheid is. Vervelende kwal. Zou hem sieren als hij ook een keer zijn snavel kan houden als hem niets wordt gevraagd (en dan zeg ik niets over zijn kwaliteiten als leider van DCQ om zijn fans niet te schofferen). Eens zien of hij ook ongevraagd zijn mening geeft over die “affaire” Sicot en de “link” met Flipje. Je kunt het brandje maar beter in de kiem smoren. Maar waarschijnlijk hoor je hem nu niet zoals je hem ook nooit hebt gehoord over “andere zaken”. Goed om hem er eens naar te vragen dan maar.

0
Sjon 20 september 2019 om 17:04

Inhoudelijk valt er wel wat voor zijn kanttekeningen te zeggen, maar oproepen tot een boycot, please, wat is dat nou voor idioot overdreven reactie. Alsof er iemand geschaad wordt door het bestaan van de mixed relay.

0
havana 20 september 2019 om 19:59

Ondanks het feit dat ik Patlev een ongelofelijk paardenhoef vind, die bovendien een berg boter op zijn hoofd heeft en als klap op de vuurpijl ook nog eens preekt voor eigen parochie, kan ik toch wel meegaan in zijn betoog.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone