WK 2019: Voorbeschouwing Team Mixed Relay

WK 2019: Voorbeschouwing Team Mixed Relay

foto: Cor Vos

zondag 22 september 2019 om 07:30

Roze, geel en rood zijn reeds verdeeld, waardoor alleen de strijd om de regenboog nog openstaat. Het Britse Yorkshire is komende week het decor van het WK wielrennen, waar zondag al de eerste titel op het spel staat op de Team Mixed Relay. WielerFlits blikt vooruit op deze hagelnieuwe discipline.

Historie

Organisatoren van het WK wielrennen in Yorkshire hebben een primeur. Team relay, mixed relay, gemengde ploegenestafette: over de te voeren benaming van de nieuwe discipline is weliswaar nog geen eendrachtigheid, maar wat vaststaat is dat 22 september de boeken ingaat als de eerste dag waarop een nationaal team, bestaande uit drie mannen en drie vrouwen, wereldkampioen Team Mixed Relay wordt. Daaraan ging wel een hele geschiedenis vooraf, die we nog kort bespreken.

Het WK Team Mixed Relay geldt als de opvolger van het WK ploegentijdrit, dat tot vorig jaar werd gehouden. Voor de vroege historie van deze discipline moeten we terug naar de jaren zestig, toen landenteams van vier renners op parcoursen van om en nabij de honderd kilometer jaarlijks streden om de wereldtitel. Sindsdien was Italië de grote gouddelver met liefst zeven gouden medailles bij de mannen in 27 edities. De toenmalige Sovjet-Unie bleek een goede tweede met vijfmaal goud.

Canyon-SRAM, de laatste winnaar van het WK ploegentijdrit voor vrouwen – foto: Cor Vos

Ook Nederland was succesvol op het WK ploegentijdrit en in 1978, 1982 en 1986 werden titels gepakt. België was in 1971 eenmaal de beste toen het kampioenschap in Mendrisio werd gehouden. Sinds 1987 was er ook een WK ploegentijdrit voor vrouwen. In 1990 pakten de Nederlandse vrouwen hun enige gouden medaille met onder meer Leontien van Moorsel in de gelederen. Tot en met 1994 was de ploegentijdrit onderdeel van de mondiale titelstrijd, maar dat jaar werd de discipline afgeschaft.

Lang bleef het rustig rond de ploegentijdrit, ook al werd van 2005 tot 2007 in het kader van de ProTour een internationale ploegentijdrit georganiseerd in Eindhoven. Team CSC (tweemaal) en Gerolsteiner zijn de enige ploegen op het palmares van die wedstrijd. Uiteindelijk werd de zware discipline in 2012 in Valkenburg nieuw leven ingeblazen met een rentree op WK-niveau. Niet in landenteams, maar met commerciële ploegen.

Met name Omega Pharma-Quick Step, BMC en Orica-GreenEDGE maakten in de beginjaren echt een doel van het WK ploegentijdrit en later kwamen Team Sunweb en ook Team Sky daarbij. Bij de vrouwen was Specialized-Lululemon de eerste vier edities ongenaakbaar, maar later konden ook Boels-Dolmans en Team Sunweb de titel pakken. Door de jaren heen slonk de interesse echter, mede door de hoge kosten die de teams zelf moesten ophoesten.

Quick-Step Floors, de laatste winnaar van het WK ploegentijdrit voor mannen – foto: Cor Vos

In 2016 stonden in Doha slechts acht WorldTour-teams aan het vertrek en een jaar later in Bergen elf. Daarop werd besloten de ploegentijdrit van de WK-kalender te halen, waarmee Quick-Step Floors en Canyon-SRAM de laatste wereldkampioenen werden. Toch leek de UCI niet helemaal afscheid te willen nemen van de teamtijdrit, want al medio 2018 werden de geluiden steeds sterker dat in 2019 een ploegentijdrit van mannen en vrouwen sámen haar intrede zou doen.

Laatste winnaars WK ploegentijdrit
2018: flag-be Quick-Step Floors / flag-de Canyon-SRAM
2017: flag-de Team Sunweb / flag-nl Team Sunweb
2016: flag-be Etixx-Quick Step / flag-nl Boels-Dolmans
2015: flag-us BMC / flag-de Velocio-SRAM
2014: flag-us BMC / flag-us Specialized-Lululemon
2013: flag-be Omega Pharma-Quick Step / flag-de Specialized-Lululemon
2012: flag-be Omega Pharma-Quick Step / flag-de Specialized-Lululemon


Regels

De landenteams starten bij dit nieuwe onderdeel met drie mannen en drie vrouwen. Zij rijden apart van elkaar, maar leggen wel dezelfde route af. Eerst staan de mannen aan het vertrek. Zodra de tweede man na de eerste omloop de streep bij start-finish passeert, gaan de vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de aankomstlijn geldt als eindtijd. De landen rijden om beurten met gelijke intervallen. De ploeg die uiteindelijk de snelste tijd klokt, wint.


Parcours

Het parcours in Harrogate is 13,8 kilometer lang, wat neerkomt op een totaal van 27,6 kilometer voor de twee treintjes die per land in actie komen. De teams starten, wisselen elkaar af en finishen op West Park in Harrogate, de zogenoemde Relay Zone. Vanaf daar houden de ploegen het stadspark aan hun rechterhand tot de eerste rotonde, waar rechtsaf wordt geslagen naar Odley Road. Een kaarsrechte weg waar de renners meteen al 55 hoogteverschil moeten overbruggen. De eerste vier kilometer blijft dat voortkabbelen, tot het dorpje Beckwithshaw wordt bereikt. Daar wordt rechtsaf geslagen, de Pot Bank op.

Dit is het parcours van de ploegentijdrit op het WK wielrennen Yorkshire 2019

Op dat moment duiken de teams meteen een afdaling in, waar het opletten geblazen is voor enkele scherpe bochten vlak na elkaar. Zeker als de regenkans doorzet, kan het hier wellicht glad zijn. Halverwege Pot Bank loopt de weg plots weer op, waarna het ook daar glooiend blijft, tot de renners opnieuw rechtsaf slaan naar Penny Pot Lane. Daar loopt de weg omlaag, maar ook hier is het oppassen in de scherpe bochten.

De renners dalen af tot het bruggetje over Oak Beck, waarna de weg wederom stevig oploopt. Na negen kilometer is het meeste klimwerk achter de rug als de renners Harrogate weer binnenrijden, maar ook in de bebouwde kom blijft het licht op-en-af gaan. Na de afdaling over Valley Drive wacht onderaan namelijk een haarspeldbocht, waar de weg meteen vies omhoog gaat naar Cornwall Road.

Via de bochtige slotfase komen de renners uiteindelijk weer uit op West Park. Ze gaan niet in een rechte lijn naar de finish, want halverwege wacht nog een klein uitstapje via de smalle Swan Road waar de renners een woonwijk induiken. Als de renners terugkeren op de doorgaande weg, loopt die nog eenmaal omhoog. Als de teams het oorlogsmonument op Prospect Square zijn gepasseerd, krijgen ze spoedig de Relay Zone en de finish in het vizier.

Datum: zondag 22 september
Start: flag-gb 13.10 uur / flag-nl 14.10 uur
Finish: flag-gb 16.00 uur / flag-nl 17.00 uur
Traject: Harrogate – Harrogate

Afstand: 27,6 km (2x 13,8 km)
Eerste tussenpunt: na 6,3 kilometer
Tweede tussenpunt: na 20,2 kilometer


Favorieten

Het eerste WK Team Mixed Relay belooft vooral een Europese aangelegenheid te worden, met alleen in de gelegenheidsploeg van wielerunie UCI enkele namen van andere continenten. Over deze nieuwe discipline bestaan nog maar weinig referenties; alleen tijdens het EK wielrennen in Alkmaar stond het onderdeel op het programma. Daarom bespreken we per ploeg de deelnemende renners om op die manier tot een favorietenlijstje te komen.


flag-de Duitsland (Tony Martin, Nils Politt, Jasha Sütterlin, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger)

Duitsland is wellicht de belangrijkste kanshebber op WK-goud, want de bond wist de gehele top te verleiden voor de Team Mixed Relay. Van de zilveren ploeg van het EK wielrennen keren Marco Mathis en Justin Wolf niet terug, maar daar staat de toevoeging van viervoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin en stoommachine Nils Politt tegenover. Wel is Martin nog herstellende van de gevolgen van zijn zware valpartij in de Vuelta a España.

Zij vormen met Jasha Sütterlin de mannenploeg bij de Duitsers, die daarnaast kunnen rekenen op drie sterke vrouwen. Lisa Brennauer behoort tot de absolute top in het vrouwenpeloton op de tijdrit en was vijf jaar geleden al eens wereldkampioene tijdrijden. Recent won ze nog de Madrid Challenge by La Vuelta. Lisa Klein is de huidige Duitse kampioene en tijdens het EK in Alkmaar was ze de runner-up op de tijdrit. Mieke Kröger maakt de ploeg compleet.

Duitsland in actie op het EK in Alkmaar – foto: Cor Vos


flag-it Italië (Edoardo Affini, Davide Martinelli, Elia Viviani, Elena Cecchini, Tatiana Guderzo en Elisa Longo Borghini)

Italië heeft een reputatie hoog te houden na het EK Team Mixed Relay, waar de derde plaats werd behaald door Edoardo Affini, Manuele Boaro, Vittoria Guazzini, Elisa Longo Borghini, Davide Martinelli en Silvia Valsecchi. Van dit zestal zijn Affini, Martinelli en Longo Borghini er opnieuw bij. Affini is in zijn eerste jaar in de WorldTour al meteen doorgestoomd tot de absolute top van het tijdrijden, getuige de derde plek tijdens het EK en etappewinst in de Tour of Britain.

Longo Borghini schreef dit jaar de Emakumeen Bira op haar naam en was een van de schakels in de winnende ploeg van Trek-Segafredo in de Vårgårda-ploegentijdrit. En hardrijder Martinelli had een belangrijk aandeel in de successen van Deceuninck-Quick-Step. De andere namen in de selectie zijn Europees kampioen Elia Viviani, klassiekerspecialist Elena Cecchini (en tevens Viviani’s partner) en de ervaren Tatiana Guderzo.


flag-nl Nederland (Koen Bouwman, Bauke Mollema, Jos van Emden, Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters)

Ruim een maand geleden had Nederland de primeur de eerste Europese kampioen Team Mixed Relay te worden. In Alkmaar zetten Koen Bouwman, Floortje Mackaij, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Amy Pieters en Ramon Sinkeldam de snelste tijd op de klokken en deden het daarmee veertien seconden beter dan Duitsland. Voor het WK in Yorkshire is deze ploeg grotendeels intact gelaten met opnieuw Bouwman, Markus, Mollema en Pieters aan het vertrek.

Nee, de overige plekken worden niet opgevuld door de namen waarover bij de introductie van de Team Mixed Relay meteen werd gespeculeerd. Tom Dumoulin en Ellen van Dijk zijn geblesseerd en Dylan van Baarle, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten concentreren zich op de individuele tijdrit. Nederlands kampioen Jos van Emden completeert de mannenploeg, terwijl Lucinda Brand (derde op het EK tijdrijden) de laatste vrouw is in het team.

Nederland won goud in Alkmaar – foto: Cor Vos


flag-dk Denemarken (Julius Johansen, Christoffer Lisson, Martin Toft Madsen, Julie Leth, Pernille Mathiesen en Emma Cecilie Norsgaard)

Bij de Denen ontbreken vice-Europees kampioen Kasper Asgreen en tweevoudig wereldkampioen bij de beloften Mikkel Bjerg, omdat ze in Yorkshire individueel succes najagen. Toch is de Deense ploeg niet uit te vlakken. Martin Toft Madsen staat te boek als een goede tijdrijder en de jonge Julius Johansen maakt deel uit van de succesvolle nationale achtervolgingsploeg op de baan. Ook baanspecialiste Julie Leth en de andere twee vrouwen hebben een goede tijdrit in de benen.


flag-gb Groot-Brittannië (John Archibald, Daniel Bigham, Harry Tanfield, Lauren Dolan, Anna Henderson en Joscelin Lowden)

Groot-Brittannië zal zich op de eerste dag van het WK in eigen land meteen willen laten zien op de Team Mixed Relay, maar moet daarop wel de sterkste tijdrijders missen. Geraint Thomas beperkt zich tijdens het kampioenschap tot de tijdrit en de wegwedstrijd, terwijl viervoudig Tourwinnaar Chris Froome nog herstellende is van zijn zware valpartij in het Critérium du Dauphiné. Alex Dowsett concentreert zich op het WK tijdrijden, net als bijvoorbeeld Hannah Barnes.

Bij de mannen rekenen de Britten op enkele sterkhouders van de succesvolle baanploeg HUUB Wattbike. John Archibald was dit seizoen vice-nationaal kampioen tijdrijden en pakte drie dagen later brons in de wegwedstrijd. Harry Tanfield was dit jaar in de BinckBank Tour vijfde in de tijdrit, waardoor we van deze mannen een snelle tijd mogen verwachten. Vervolgens is het aan Lauren Dolan, de Britse beloftenkampioene Anna Henderson en Joscelin Lowden.


flag-si Slovenië (Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Tratnik, Urška Bravec, Eugenia Bujak en Urša Pintar)

Slovenië treedt voor de eerste keer aan op deze discipline en gooit meteen haar sterkste renners in de strijd. Met Primož Roglič en Tadej Pogačar heeft de Balkanstaat namelijk de eindwinnaar en de beste jongere van de afgelopen Vuelta aan het vertrek. De mannenploeg wordt compleet gemaakt door Jan Tratnik, die eerder dit seizoen de proloog van de Ronde van Romandië won.

Update: Primož Roglič zal toch niet deelnemen aan de Team Mixed Relay. Hij wordt vervangen door Jaka Primožič. 

De namen van de vrouwenploeg doen wellicht minder snel een belletje rinkelen. Eugenia Bujak is de regerende Sloveense kampioen tijdrijden en was onlangs nog vijfde in de Madrid Challenge. Aan haar zijde treft ze de Sloveense vice-kampioene Urša Pintar, die al wel zes keer de nationale wegkampioenschappen wist te winnen. Ook was ze dit jaar vierde in de Vuelta a Burgos voor vrouwen. De jonge Urška Bravec is de laatste naam in het rijtje.


flag-be België (Jan Bakelants, Frederik Frison, Senne Leysen, Sofie De Vuyst, Valerie Demey en Julie Van de Velde)

Nee, België treedt niet met de allersterkste tijdrijders aan tijdens het WK Team Mixed Relay in Yorkshire. Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel focussen zich op de individuele tijdrit die drie dagen later wordt gehouden. Thomas De Gendt zette al een punt achter zijn seizoen en vijfvoudig nationaal kampioen tijdrijden Ann-Sophie Duyck is afwezig om medische redenen.

Van de ploeg die vierde werd tijdens het EK Team Mixed Relay in Alkmaar is alleen Sofie De Vuyst er weer bij. Zij zal in het eerste deel van de tijdrit Jan Bakelants, Frederik Frison en de jonge Senne Leysen in actie zien. Leysen was twee jaar geleden nog zesde tijdens het beloften-WK tijdrijden in Bergen en ook Bakelants en Frison moeten hun mannetje kunnen staan op de 13,8 kilometer lange route. Valerie Demey en Julie Van de Velde maken de selectie compleet.

België in actie op het EK in Alkmaar – foto: Cor Vos


flag-fr Frankrijk (Bruno Armirail, Jérôme Cousin, Romain Seigle, Aude Biannic, Coralie Demay en Severine Eraud)

Net als andere landen ziet Frankrijk haar sterkste tijdrijders de voorkeur geven aan de individuele tijdrit, omdat die amper drie dagen na de Team Mixed Relay volgt. Daardoor zullen we Pierre Latour, Benjamin Thomas en hun landgenotes Juliette Labous en Audrey Cordon-Ragot zondag niet in actie zien. Dit viertal was er overigens ook al niet bij toen Frankrijk naar de vijfde plaats reed op het EK in Alkmaar.

Uit die selectie is Coralie Demay de enige die in Yorkshire terugkeert op de Team Mixed Relay. Aan haar zijde treft ze nationaal kampioene Séverine Eraud en Aude Biannic. Bij de mannen staat Bruno Armirail aan de start na een sterke Vuelta a España. De 25-jarige coureur was vijf jaar geleden al eens Frans kampioen tijdrijden bij de beloften. Samen met Jérôme Cousin en Romain Seigle vormt hij het mannelijke deel van het Franse team.


flag-es Spanje (Jonathan Castroviejo, Lluís Mas, Sebastián Mora, Mavi Garcia, Sheyla Gutiérrez en Lourdes Oyarbide)

Spanje kan uitstekende papieren overleggen op de ploegentijdrit. In de jaren negentig was ONCE een van de toonaangevende teams op deze discipline en Movistar is die rol later gaan invullen op het internationale toneel. Met Jonathan Castroviejo heeft het Zuid-Europese land een van de belangrijkste tijdrijders van dit moment in huis. De Team Ineos-renner pakte al vijfmaal de nationale titel en stond drie jaar geleden nog op het podium van het WK tijdrijden.

Castroviejo is de motor van de Spaanse ploeg op de Team Mixed Relay, die hij aan de zijde van Lluís Mas en Sebastián Mora aflegt. Mas rondt zijn tijdritten vaak af in de top-35 met uitschieters zowel naar boven als naar onder. Mora is een gerenommeerde baanrenner en was vorig jaar vijfde tijdens de nationale kampioenschappen tijdrijden. Bij de vrouwen maken de winnaressen van de afgelopen drie Spaanse kampioenschappen tijdrijden de ploeg compleet.


De wisselzone tijdens het EK in Alkmaar – foto: Cor Vos


flag-ch Zwitserland (Robin Froidevaux, Claudio Imhof, Joel Suter, Elise Chabbey, Marlen Reusser en Kathrin Stirnemann)

Geen Stefan Küng en Tom Bohli in de relayploeg van Zwitserland, waardoor de Alpenstaat enkele specialisten moet missen op dit onderdeel. Maar met Robin Froidevaux en Claudio Imhof staan wel twee leden uit de nationale achtervolgingsploeg aan het vertrek. Net als derde man Joel Suter zijn zij ook op de weg actief. Froidevaux was dit jaar vijftiende in Luik-Bastenaken-Luik voor U23, terwijl Imhof hoog scoorde in het puntenklassement van de Ronde van Romandië.

Suter behoorde bij de junioren en beloften al bij de betere tijdrijders van Zwitserland en was dit jaar onder meer vijfde in de proloog van de Sibiu Cycling Tour. Bij de vrouwen treffen we Marlen Reusser aan. De 27-jarige renster won dit jaar de tijdrit op de Europese Spelen, waar ze Chantal Blaak versloeg. Ook is ze de huidige Zwitserse kampioen tijdrijden en was ze onlangs derde in de BeNe Ladies Tour. Elise Chabbey en mountainbikester Kathrin Stirnemann zijn de andere namen.


flag-wc UCI World Cycling Centre (Dillon Corkery, Ben Katerberg, Petr Kelemen, Teniel Campbell, Anastasiya Kolesava en Fernanda Yapura)

Ook wielerbond UCI brengt een team aan de start met jonge talenten uit landen die anders niet meedoen aan de Team Mixed Relay. Bij de mannen is Ben Katerberg allicht de bekendste naam. De Canadees rijdt voor de ontwikkelingsploeg van Team Sunweb en is een van de talentvolle tijdrijders uit zijn land. Hij was dit jaar tiende in de Tour de Beauce. Petr Kelemen is met zijn 18 jaar de jongste van het stel en was vorig jaar tweede tijdens het Tsjechisch kampioenschap tijdrijden voor junioren. De Ier Dillon Corkery maakt het mannenteam compleet.

De vrouwenploeg wordt gevormd door onder anderen Teniel Campbell uit Trinidad en Tobago. Zij was dit jaar al vijfde in Nokere Koerse voor vrouwen en tweede op de tijdrit tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen. Haar Argentijnse gelegenheidsploegmaat Fernanda Yapura was daar zesde. De laatste renster is Anastasiya Kolesava. Zij wordt al gerekend bij de beste Wit-Russische tijdrijdsters van dit moment.


Favorieten volgens WielerFlits
*** Duitsland
** Nederland, Italië
* Denemarken, Groot-Brittannië, Slovenië

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De komende dagen neemt de kans op bewolking en regen toe in Harrogate, meldt Weerplaza. Zondag wordt het regenachtig aan ongeveer 19℃ en met name in de middag wordt regen verwacht. De wind waait matig naar het noordoosten aan windkracht 3.

Het WK Team Mixed Relay is via meerdere kanalen rechtstreeks te volgen, zoals via Eurosport 2 (15.30 uur) en de Eurosport Player (14.10 uur). Sporza gaat vanaf 14.15 uur live op één. Ook de NOS verslaat de koers en de beelden zijn te zien in NOS Studio Sport vanaf 13.35 uur.


Dit artikel delen:

46 Reacties

Chasse_patate 20 september 2019 om 07:27

Mits Martin beter is winnen de Duitsers dit makkelijk. Slovenië zijn de mannen goed maar ken de vrouwen niet.

0
Groningen 20 september 2019 om 13:21

Inderdaad. En in dit veld kunnen ze ook met een Martin op halve kracht winnen. Slovenië lijkt me het enige land wat ze bij de mannen kan bedreigen maar bij de dames moeten de Duitsers het verschil kunnen maken.

Al hebben de Italianen overigens ook een aardig team, die zouden na Duitsland wel eens op 2 kunnen eindigen.

0
Peter Lippens 21 september 2019 om 22:37

Blijf erbij dat de dames de doorslag geven en bovendien is het rijk van Martin al een tijdje voorbij en kan terugkijken op een knappe loopbaan.

0
EddyB1958 20 september 2019 om 08:04

Edit: Klopt helemaal!

0
EddyB1958 20 september 2019 om 08:07

Laat Italië voor de grap maar winnen. Dan gaan Viviani en Cecchini in Monaco samen in een gestreept truitje naar de Jumbo.

0
Jungle Man 20 september 2019 om 08:16

Leuk evenement.
Jammer dat de ttt niet meer op het programma staat.

0
Peetvader 20 september 2019 om 08:27

Aan het deelnemersveld zie je toch dat je dit niet even serieus genomen word als het WK TTT. Slechts enkele landen met hun toppers aan de start.

0
NumberSeventeen 20 september 2019 om 09:40

Het is meer aan de renners zelf om dit serieus te nemen. Mollema geeft bijvoorbeeld aan om hier echt heel graag te starten. Grootste probleem altijd is dat het voor de echte individuele tijdrit is en de toppers daar willen starten en vooraf geen risico willen nemen.

0
Brabander 20 september 2019 om 11:22

Duitsland neemt dit dus wel serieus. En die gaan er dan ook waarschijnlijk ook winnen

0
VerstandOpNul 22 september 2019 om 09:36

Apart, Mollema is normaal toch niet zo’n tijdrijder, vanwaar zijn enthousiasme specifiek hiervoor?

0
the student 22 september 2019 om 11:44

Mollema heeft dit jaar alleen maar goede tijdritten gereden. Mollema is echt een prima tijdrijder in mijn ogen. Geen natuurlijk talent voor de tijdrit, maar mentaal zit het wel goed.

0
jessevdalen 20 september 2019 om 09:34

Zo zonde. Nederland kan een veel sterker team opstellen

0
aardappeljager 20 september 2019 om 10:19

Kat in het bakkie met de sterkste opstelling. Wellicht komt de status met de jaren

0
john 20 september 2019 om 10:40

Klaagbak Lefevere vind deze discipline maar niks ,en wil dat het geboycotte wordt aldus zijn commentaar in het Nieuwsblad vandaag
Hij had liever het oude WK tijdrijden,ja vind het ook jammer dan werd zijn ploegje op minuten gereden door Jumbo

0
christ van maercke 20 september 2019 om 10:51

Lefevere klaagt over alles. De waarheid is dat er heel weinig ploegen waren die nog een TT in ploeg wilden doen (behalve de 4 of 5 usual suspects).

Op minuten gereden door Jumbo? Patriottisme kan mooi zijn, helaas soms ook wat belachelijk… Misschien moet je de erelijst er es bijnemen…. Quickstep 4 – Jumbo 0

0
john 20 september 2019 om 10:59

Ik heb het niet over jaren terug maar over het heden en dan zie ik Jumbo wel winnen .En het heeft niks met patriottisme te maken maar met realisme

0
tendam 20 september 2019 om 11:40

Patriottisme… in de ploeg die Jumbo zou opstellen zouden 1 of 2 Nederlanders zitten, en in de ploeg van Quickstep 1 of 2 Belgen.

0
Gebruikersnaam 20 september 2019 om 11:20

Ach, in principe moet je ’t altijd een kans geven om te groeien, maar de kans dat dit binnen enkele jaren weer wordt afgevoerd, lijkt me 99%. Een geforceerde constructie vol overschotjes omdat de toppers altijd andere prioriteiten zullen blijven hebben, kan eigenlijk nauwelijks meer worden dan een curiositeit.

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 11:48

Het probleem is vooral juist ook omdat het een gekunstelde onderdeel is. Het wordt alleen verreden bij internationale kampioenschappen, dus dan is er al snel weinig interesse. Natuurlijk nemen de meeste ploegen ook de gewone ploegentijdrit niet serieus, mede door een gebrek aan goede specialisten, maar die bestaat nog in normaal wedstrijdverband buiten de kampioenschappen. Zelfs in de grote rondes en andere WT-koersen komt deze regelmatig terug. Dat maakt het allemaal toch net wat makkelijker trainbaar. Ook omdat ploeggenoten vaak zat samen op trainingskamp zijn.

0
Brabander 20 september 2019 om 11:28

Ik vind het een leutige toevoeging. Op het EK was iedereen ook enthousiast
Toen dit idee geopperd werd, zou dit volgens vrijwel iedereen zekere zeges voor Nederland brengen, maar dat zou me nu echt verbazen. Nederland stelt de beste tijdrijders niet op en Duitsland treedt aan op volle oorlogssterkte. Vooral bij de mannen, maar toch ook bij de vrouwen lijken ze een stuk sterker

0
tendam 20 september 2019 om 11:43

De vrouwen zijn bepalend, aangezien de verschillen daar groter zijn. Als Nederland met dezelfde mannen zou aantreden, en dan bij de vrouwen met Van Vleuten, Vd Breggen en Van Dijk zouden ze winnen. Nu niet, Duitsland is veel sterker.

0
ParijsIsNogVer 20 september 2019 om 11:32

Is deze rit van 14km dan echt zo pittig dat het ten koste gaat van de ITT van 3 dagen later?

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 11:37

Eerder risico op valpartijen.

0
josemanuelfuente 20 september 2019 om 11:45

Staat dit ook op de Olympische spelen op het programma?

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 11:53

Ik neem aan van niet. Renners die de tijdrit rijden, moeten daar ook de wegrit rijden en dat startveld is veel kleiner dan op een normale WK. Dan moet je er dus al drie bij de mannen en vrouwen hebben. Zoveel zijn dat er niet.

0
Pubsted 20 september 2019 om 11:57

Nee, die sportonderdelen liggen al een tijd vast. Toen was hier nog geen sprake van.

0
Romāns Vainšteins 20 september 2019 om 13:20

Goed dat de merkentruien opgedonderd van het WK zijn, hier rij je voor je land klaar.
Dat er dan een ietwat gekunsteld iets voor terugkeert graag op de koop toegenomen maar natuurlijk beter mannen vrouwen los van elkaar , 30-40 K , 4 man starten, tijd derde man telt. Toppie is dat

0
Groningen 20 september 2019 om 16:10

+1

0
Peter Lippens 20 september 2019 om 14:06

Leuk tussendoortje dat zal gewonnen worden door het team met de sterkste dames, de heren zullen het verschil niet maken. Maar onbegrijpelijk dat ze voor dit niemendalletje de ploegentijdrit hebben gedumd.

0
Maenhout 20 september 2019 om 15:38

Toch liever de oude 100 kilometer ploegentijdrit met viermanslandenteams. En 50 km voor de vrouwen.

0
assen 20 september 2019 om 15:43

Zou mij verbazen als de kleuren op het podium NIET wit, blauw en oranje zijn.

0
Viktrodriguez 20 september 2019 om 15:51

Op plek 2 of 3, ja. Winst is normaliter voor Duitsland, die bij beide groepen aardig serieus nemen.

0
tendam 20 september 2019 om 15:53

@viktor
Duitsland rijdt in het wit. Italië in het blauw. Hoe moeilijk kan het zijn?

0
de winnaars 20 september 2019 om 17:02

Dit is nou eens een mooie voorbeschouwing complimenten. Lijkt me best wel leuk en spannend om naar te kijken en geef Nederland een prima kans hoor.

0
Retro Lex 20 september 2019 om 21:16

Kunnen ze dit niet op een Tandem doen ?

0
EddyB1958 20 september 2019 om 21:16

Is dit een WK? Eerder een herkansing van het EK, maar dan met onze Oosterburen op papier met een betere ploeg dan de buren uit het Noorden. Ach voor de clou van de komedie is er nog een UCI team.

0
ChefSpijker 21 september 2019 om 18:37

Roglic start al niet. Rusland start al niet. ’t Wordt steeds minder. Voor zover dat nog kon.

0
Nemus 21 september 2019 om 22:54

Roglič heeft inderdaad in de Sloveense pers bevestigd dat hij morgen niet rijdt

0
denistel 21 september 2019 om 23:16

maakt die Slovenen kansloos natuurlijk.was het geen id geweest alle
6 een rondje te laten rijden.mooie middag vulling.
verder is de bezetting niet al te best.benieuwd naar hoe dit zal gaan.

0
Brabander 22 september 2019 om 00:47

Tsja. Je kan altijd wel zeggen van: “die doet niet mee en die stuurt zijn kat”, maar daar heb je niet zo heel veel aan. Biedt juist kansen voor het kleinere bier. Niets mis mee mijns inziens

0
ChefSpijker 22 september 2019 om 12:27

Wel als het een WK betreft. Op een WK verwacht je de beste sporters in actie.

0
VerstandOpNul 22 september 2019 om 09:39

Waarom niet een ploegentijdrit met de mannen en vrouwen tegelijk? In het zog van de mannen moeten ze toch wel enigszins kunnen bijblijven?

0
Polleke 22 september 2019 om 10:12

euh…neen….

0
VerstandOpNul 22 september 2019 om 12:49

eh ok.. een van Vleuten traint gewoon met de mannen mee.. denk niet dat die voor haar inhouden..

0
Polleke 22 september 2019 om 14:22

Er zal wel een reden zijn dat ze niet gewoon samen starten…iemand bij de UCI is bij die bewuste vergadering niet in een diepe coma gevallen… hulde aan die mens…

0
Tuubke 22 september 2019 om 10:13

Het is en blijft een beetje gekunsteld. Ik hoorde gisteren (ik meen bij Sporza) iets over een verrassend hoog prijzengeld voor dit onderdeel: veel meer dan voor de wereldkampioen bij de profs. Daarmee zou de organisatie (of een of andere sponsor?) willen proberen het animo voor deelname wat te verhogen. De toppers verdienen toch al genoeg, dus die trek je hiermee toch niet over de streep.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone