Lefevere niet blij met het voorjaar: “Maar vertrouwen is na zes maanden niet weg”

Lefevere niet blij met het voorjaar: “Maar vertrouwen is na zes maanden niet weg”

foto: Cor Vos

Door
vrijdag 15 april 2022 om 06:00
Interview

Quick-Step Alpha Vinyl staat aan de vooravond van het belangrijkste voorjaarsweekend in jaren. Behoudens de sprintzege van Fabio Jakobsen in Kuurne-Brussel-Kuurne, zijn ze op hun eigen Vlaamse domein nergens te bekennen in de klassiekers. Toch houdt teammanager Patrick Lefevere vertrouwen in aanloop naar Parijs-Roubaix. WielerFlits woonde de persconferentie bij, waarbij naast Lefevere ook alle zeven renners aanwezig waren. Castelli

Kan Roubaix voor de grote ommekeer zorgen in deze voor jullie lastige periode?
Lefevere: “Dat weet alleen God. Het is wel zo dat we voor het eerst in lange tijd met zeven fitte renners aan de start verschijnen. Er kunnen geen excuses meer zijn wat betreft ziektes of blessures. Voor ons was het fijn dat deze wedstrijd nu een week later op de kalender staat. Het gaf ons de tijd om te herstellen. Ik hoop daarom dat Parijs-Roubaix ons nu voor één keertje geluk kan brengen. Dat moeten we afwachten. Maar ik herhaal mezelf voor de honderdduizendste keer: ik spreek niet over goede of slechte resultaten voor het einde van Luik-Bastenaken-Luik.”

Wat is precies het verschil tussen de beste ploeg zijn zoals voorheen, en nu jullie iets minder zijn in koers?
Yves Lampaert: “Het grote verschil is dat we nu op de derde of vierde rij zitten. Dat is vaak de plek waar pech je achtervolgt. We zijn het niet gewoon om op die plek rond te rijden. We hopen snel terug onze plek te veroveren op de eerste rij. Ik ben ervan overtuigd dat dit zondag gaat gebeuren. Maar we moeten ook niet vergeten dat we allemaal onze problemen hebben gekend. Het is niet dat als je aan de start staat, dat je ook 100% bent. Het vergt tijd om goed te herstellen.”

Hoe gaan jullie om met het feit dat jullie niet zijn waar jullie normaal waren?
Lefevere: “Door ervoor te zorgen dat je niet op het punt komt dat je gefrustreerd raakt. Als ik als baas van het team nerveus ben en paniek zaai, dan zouden we echt in de miserie belanden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Sommige renners kregen covid, anderen influenza. Er zijn geblesseerde mannen geweest. We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Quick-Step Alpha Vinyl heeft een selectie van dertig renners, maar in sommige koersen konden we maar vijf of zes daarvan opstellen. Al heeft iedere ploeg zijn pech en ziektes gehad, natuurlijk.”

Stybar en Asgreen op de Paterberg tijdens de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

De laatste jaren lag de focus bij versterkingen op de kern rond Remco Evenepoel. Gaan jullie dat weer verleggen naar de klassiekers, na dit voorjaar?
Lefevere: “Het is nu nog te vroeg om hierop te antwoorden. Ik zal niet ontkennen dat ik niet blij ben met de situatie, maar je mag iemand die ziek of geblesseerd is nooit afvallen. Ik geloof nog altijd in de jongens die hier zitten. Het kan niet zo zijn dat alles zo maar verdwenen is binnen zes maanden of een jaar tijd. Ze hebben het wel in eigen hand. Als de jongens presteren naar gelang waarvoor we ze betalen, dan is er geen probleem. Zij zijn professioneel en ik ook. We geven hen het beste materiaal en de beste staf die er is. Maar uiteindelijk stappen de renners op de fiets en zij moeten voor resultaten zorgen.

En waarom zou ik mijn vertrouwen verliezen in een paar maanden tijd? Ik denk ook dat er veel andere teams zijn die in onze schoenen zouden willen staan. Vergeet niet: we boekten al achttien zeges en dertien tweede plaatsen. Dat is niet slecht. Al begrijp ik ook wel dat iedereen hier door een Vlaamse bril kijkt, naar de Vlaamse klassiekers. Maar voor mij is er meer dan dat alleen. Ik probeer gewoon kalm te blijven. Nogmaals: natuurlijk ben ik niet blij, begrijp me goed. Ik heb alleen tijdens mijn carrière geleerd dat je op een week of tien dagen, niets kunt veranderen.”

Wat verwachten jullie van de koers?
Lampaert: “Het zal een snelle wedstrijd zijn. De weersverwachtingen geven droog weer aan. Hopelijk blijven we gespaard van pech. We zijn met zeven renners die goed in vorm beginnen te geraken. Iedereen is in staat om een sterke koers te rijden, daar ben ik van overtuigd. We hopen met zo veel mogelijk jongens in de finale te geraken, om zo de koers naar onze hand te zetten. Het is moeilijk om voor Parijs-Roubaix te diep in de tactische details te treden, omdat het op iedere strook kan gebeuren. Maar we gaan wel voor een offensieve tactiek in plaats van defensief koersen.”

Hoe houden jullie het vertrouwen dat jullie zondag kunnen winnen?
Lefevere: “Dat is best simpel. Je moet er altijd voor zorgen dat de concurrentie achter ons aanrijdt en niet andersom. Wij zijn het niet gewend om in het defensief te koersen, zoals Yves zegt. Maar als wij op 100% al onze capaciteiten kunnen benutten, dan ben ik er niet bang voor. We moeten niet panikeren en niet nerveus zijn. Parijs-Roubaix is een erg lange koers. Zelfs als je een keer lek rijdt op een slecht moment. Deze koers is nooit voorbij, dat is-ie pas op de Vélodrome van Roubaix.”

Lampaert in het Bos van Wallers 2021 – foto: Cor Vos

We zijn volgens jullie de grote favorieten en moeten we Wout van Aert daartoe rekenen?
Lampaert: “Van Aert moet je áltijd meerekenen. We hebben in Omloop Het Nieuwsblad gezien dat hij niet veel koersritme nodig heeft om goed te presteren. Ik vind ook dat Mads Pedersen heel hard rijdt en Mathieu van der Poel uiteraard ook. INEOS Grenadiers rijdt goed in de rondte en Jasper Stuyven is tevens een van de jongens die zondag kan winnen. Maar in Parijs-Roubaix kan er zo veel gebeuren, waardoor je de winnaar niet kunt voorspellen. Daarnaast denk ik ook dat er veel jongens bij ons uit de ploeg de koers eveneens kunnen winnen.”

Voorheen putten jullie kracht uit het sterke collectief. Hoe zit dat nu?
Lefevere: “Volgens mij is het geen groot geheim dat Kasper op een heel hoog niveau rondrijdt. In mijn ogen was hij in de Amstel Gold Race een van de sterkste renners. Hij was alleen te genereus en te goed voor de anderen. Kasper had wat meer kunnen profiteren van het werk van de anderen. Onze kracht was de laatste jaren inderdaad om drie of vier pionnen in de finale te krijgen, zodat we het spel konden spelen. Ik hoop dat we dat zondag weer kunnen. Wie dan de winnaar is, interesseert me niet. Als-ie maar een blauw shirt van ons draagt.”

Waar liggen jouw kansen om te winnen, Kasper?
Asgreen: “Ik sta aan de start, dus ik kan winnen (lacht). Maar gemakkelijk gaat dat niet zijn. Er zijn 180 renners die willen zegevieren. Ik voel wel dat mijn vorm goed was de laatste weken. Op de Ronde van Vlaanderen na, zij mijn koersen gegaan zoals ik hoopte. Alleen die zege ontbrak. Maar ik geloof er wel in dat ik nog altijd de vorm heb om Parijs-Roubaix te winnen. Met de ploeg zitten we er ook iedere wedstrijd dichterbij. De jongens hebben mij in de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race in een goede positie afgezet. Ik heb er vertrouwen in dat ze dat zondag weer kunnen doen.”

En hoe ga je afrekenen met Van der Poel?
Asgreen: “Ik weet niet of het weer aankomt op een rechtstreeks duel met Mathieu. Er zijn nog een miljoen andere scenario’s die kunnen gebeuren. We moeten in de koers zien in welke situatie we terechtkomen. En dat moeten we dan zo slim mogelijk zien uit te spelen. Misschien iets minder genereus zijn, zoals Patrick zegt (lacht).”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Panache 15 april 2022 om 07:44

De prestaties zijn prima in lijn met het transferbeleid. Sterk in de sprints en heuvels, in Vlaanderen te kort schietend. Om in Vlaanderen niet volledig afhankelijk te zijn van Asgreen die boven zichzelf uitstijgt had je daar Alaphilippe en Evenepoel kunnen laten pieken, wie weet had het iets opgeleverd. Was die keuze gemaakt dan had dat weer zijn consequenties gehad op Baskenland en de Waalse campagne. Er is geen enkele ploeg die wereldtop is in het sprinten, tijdrijden, kleine rondjes, grote ronden, heuvelklassiekers en kasseienklassiekers. Ineos niet, UEA niet, Jumbo niet. Logischerwijs Quickstep ook niet. De boodschap aan de fans is dus: stel je verwachtingen bij. Ook Quickstep zal keuzes blijven maken en de consequenties daar van moeten dragen. Dat verhaal van pech is slechts een zoethoudertje. Zonder versterkingen of verplaatsing van de piekperiode van de beste renners wordt 2023 qua resultaten in Vlaanderen niet veel beter.

0
Wheely 15 april 2022 om 08:45

“Er is geen enkele ploeg die wereldtop is in het sprinten, tijdrijden, kleine rondjes, grote ronden, heuvelklassiekers en kasseienklassiekers.”
TJV komt anders aardig in de buurt, vooral dankzij de veelzijdigheid van ene Wout van Aert. Verder heb je een heel goed punt, praktisch onmogelijk om overal te excelleren.

0
Baukema Tomoulin 15 april 2022 om 09:47

@wheely: als Wout koers A rijdt en Primoz + Jonas op trainingskamp zijn dan rijdt een selectie die niks in de melk te brokkelen heeft in bv ronde van catalonië of de UAE tour.
Je hebt praktisch gezien 10 absolute wereldtoppers in je ploeg nodig die allemaal een ander programma rijden en andere piekmomenten hebben om in elke koers te komen om te winnen. Daarnaast heb je ook nog extreem veel mazzel nodig dat dit voor al je toppers lukt en je vrij blijft van pech

0
Wheely 15 april 2022 om 10:06

@Baukema
Ja een heel seizoen lang constant op alle vlakken met de top meedoen is geen enkele ploeg gegeven, daarvoor is het seizoen gewoon te vol en te lang, maar dat is ook niet waar ik op doelde. Het is al heel wat als je successen weet te behalen in alle onderdelen van het wielrennen; sprint, klassementen en eendagswerk. Dat hebben ze wel geflikt, natuurlijk hang dat wel af van slechts een paar veelzijdige renners.

0
Baukema Tomoulin 15 april 2022 om 10:14

Maar dan kan UAE dat ook wel claimen met Pogacar en Bv Ackermann of Trentin.
En Ineos met Bernal, Ganna, Pidcock en Viviani.
Groupama FDJ heeft Kung, Demare en Gaudu

0
Wheely 15 april 2022 om 10:22

Hebben die een grote ronde, kleine ronde, massasprint en klassieker gewonnen dan gedurende een seizoen?

0
Michelangelo 15 april 2022 om 10:27

Wout is inderdaad een unieke renner, die maakt dat TJV kan meesprinten zonder daar iemand voor op te moeten offeren op andere vlakken. Helaas voor de andere ploegen rijdt er zo maar 1 rond.

Ineos heeft Viviani, maar die moet het doen zonder leadout. Net als Ackermann als die naar de TdF gaat. En ga zo maar door.

De meeste ploegen hebben inmiddels al lang begrepen dat niet alles te verenigen is. Het is mede daarom dat Groenewegen ook zo gemakkelijk richting uitgang kon en mocht gaan.

0
Baukema Tomoulin 15 april 2022 om 10:53

Ah, daar zijn je arbitraire kaders. Pas bij post 3 besluit je je spelregels vrij te geven. Ok alleen TJV, Ineos en UAE passen daarbinnen

0
Kartouche 15 april 2022 om 08:28

Een interview van dertien in een dozijn. Veel gepraat en weinig gezegd.

0
xistnc 15 april 2022 om 08:50

Maar alsnog interessant, ook om wat niet gezegd wordt. Gaat het nog over geld, zoals vaak? Hmmm, hooguit indirect. Valt Lefevere nog iemand af? Hij lijkt zich in te moeten houden. Zegt hij nog hele of halve onwaarheden? Nou, de uitspraak dat ze (nog) niet gefrustreerd raken lijkt mij weerlegbaar. En het is natuurlijk complete onzin dat een eventueel Waals succes het Vlaamse voorjaar kan redden.

0
Panache 15 april 2022 om 09:46

Het Vlaamse voorjaar kan niet meer gered worden, maar met winst in Roubaix en Luik kan je spreken over een supersuccesvol voorjaar. Dat het meer hoop dan realisme is, zal blijken, maar dat de hoop levend wordt gehouden snap ik wel.

0
Wheely 15 april 2022 om 09:02

Het Vlaamse voorjaar kan niet meer gered worden, dat is immers al lang en breed voorbij.

0
Bart 15 april 2022 om 09:25

Roubaix ligt in Frans-Vlaanderen dus die kan je geografisch evengoed nog meetellen met het Vlaamse voorjaar ;-)

0
Wheely 15 april 2022 om 09:44

Ok, dat is waar dan tellen we hem voor de helft mee. ;-)

0
Michelangelo 15 april 2022 om 10:35

@Wheely,
Obv scorebordjournalistiek zou het voorjaar gered zijn als ze PR winnen. Dan hebben ze met KBK toch 2 kasseivissen gevangen.

Maar achter het scorebord zie je dan dat ze eigenlijk op geen enkel moment meegedaan hebben. KBK winnen ze met een flinke bak mazzel en een uitstekende Jakobsen. Bijna was het gewoon de kopgroep die QS niet kon terugpakken, maar met hulp van Trek (tot de dag van vandaag begrijpt niemand waarom) werd het toch een sprint. En voor de rest hebben ze geen uitslag gereden, zijn ze overal weggereden.

0
S.t.B 15 april 2022 om 10:05

Lees je tussen de regels van Pats ongebruikelijk wollige politiekersjargon dan is een Vuelta podiumplaats een absoluut vereiste om verder te investeren in Remco’s AK ambities.
Vanaf plek 4 gaat de QS focus gewoon weer volledig naar de eendagskoersen en etappes.

0
Michelangelo 15 april 2022 om 10:47

Het mag duidelijk zijn dat Lefevere wel gewoon zenuwachtig is als het gaat om de resultaten dit jaar.
De Vlaamse ploeg die er tot op heden niks van bakt. Geen dikke vis, overal weggereden.
Alaphillipe die niet zijn gebruikelijke niveau haalt. 1 overwinning, en nergens echt overtuigend.
Evenepoel die er genadeloos werd afgepierd in TA en Valencia, en ook in Baskenland niet met de allerbesten mee omhoog reed. En die lijkt te stagneren al vanaf zijn eerste twee seizoenen bij de profs.

Ja, ze hebben 18 overwinningen. Maar vooral veel in kleine wedstrijden. Enige die structureel op de afspraak is, dat is Jakobsen met zijn sprinttrein.

En dan kan hij heel hard roepen dat zijn vertrouwen na 6 maanden niet weg is, maar het is niet voor niets dat hij een donderspeech kwam geven na De Omloop. Zeker als hij tegelijkertijd ziet dat TJV, UAE en Ineos er op dit moment beter voor lijken te staan.

Dus ik denk dat hij zich regelmatig verstopt achter dit soort woorden en een goede fles wijn, maar niet gerust is op hoe het nu loopt in zijn ploeg.

0
ronddraaien 15 april 2022 om 11:13

Jakobsen structureel op de afspraak is natuurlijk wat overroepen. Hij ging lekker in februari, en boekte toen 5 van zijn 6 zeges. Sindsdien een mooie rit binnengehaald in (een zwak bezette) Parijs Nice, al mochten er dat ook meer zijn en dat is het dan.

De stappen die hij zelfverklaard heeft gezet in de klassiekers heb ik niet gezien.
“Met deze vorm raak ik over de Poggio” roepen, maar uiteindelijk was het begin van de Cipressa al te veel. Le Samyn, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen: allemaal koersen waar hij nooit maar in de buurt is gekomen van de finale. Zelfs in de Scheldeprijs is hij vooraan niet geraakt.

0
Michelangelo 15 april 2022 om 12:34

Ik denk dat niemand hier verwacht had dat Jakobsen over de Poggio zou raken. En ook de klassiekers als GW zou lastig worden; er zijn steeds minder koersen die dusdanig “rustig” gereden worden dat de pure massasprinters een kans maken.

Maar als hij in zijn specialisme aan de slag kan (massasprints rijden, met name in rondes) dan is hij gewoon op de afspraak. Als 1 van de weinigen bij QS dit jaar.

0
Comments 15 april 2022 om 12:34

En tot slot weer de vraag..
En, hoe ga je afrekenen met Van der Poel?
Blijft uiteindelijk n dodelijke vraag na zo n uitgebreid gesprek.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone