Leezer dacht: “Het zal toch niet waar zijn?!”

Leezer dacht: “Het zal toch niet waar zijn?!”

foto: Sirotti

zondag 16 oktober 2016 om 17:54

Niet Niki Terpstra, niet Tom Dumoulin en niet Dylan Groenewegen speelden in de diepe finale van het WK de Nederlandse hoofdrol. Dat was weggelegd voor Tom Leezer, die pas op vijfhonderd meter voor de meet werd teruggepakt. “Toen was het sprookje uit”, zegt hij tegen de NOS.

Niet naar de slachtbank
Leezer had met Terpstra afgesproken dat ze zich niet gingen neerleggen bij een sprint. “Ik had echt een goede dag. Het was als junioren na zeventig kilometer op een bocht af sprinten, om in de eerste waaier te komen. Toen had ik het wel even moeilijk, ook omdat ik op de kant even geen drinken meer had. Maar toen kwamen we hier op de rondjes en was de slag gemaakt. Niki en ik hadden afgesproken om er gewoon voor te gaan. We zouden niet voor een tiende plek gaan sprinten en wilden alles of niks spelen. Toen hij eerst ging demarreren, ontstond er wat onrust.”

‘Mooi gaatje’
Vervolgens probeerde Leezer het zelf op twee kilometer voor de aankomst. “Ik voelde dat het een goed moment was om te gaan. Niki schreeuwde nog: ‘Demarreren!’. En toen was ik weg. Ik ben toen naar die motor geknald, dat was mijn richtpunt. Daarna was het rijden, rijden, rijden. De eerste keer dat ik omkeek, dacht ik: ‘Zo, dat is wel een mooi gat!’. Na die bocht naar links, had ik even wind in de rug en kon ik een beetje herstellen. Toen ik in de laatste kilometer weer achterom keek, had ik nog steeds een mooi gaatje.”

WK-debuut
Het werd daarna eventjes spannend. “In de laatste kilometer denk je: ‘Het zal toch niet waar zijn?!’. Maar op achthonderd meter kreeg ik ineens een klap op mijn gezicht van de wind, die vanaf toen tegen stond. Dan voel je je langzaam leeglopen en verkrampen. Dan weet je dat ze de sprint aan gaan. En toen was op vijfhonderd meter ineens het sprookje uit. Maar een sprookje was het sowieso. Mijn debuut op het WK en dan zo’n koers rijden. Ik ben meer dan tevreden.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

Il Cavaliere 16 oktober 2016 om 18:01

Knap dat hij mee zat in de eerste waaier en dat hij er dit nog uit kon persen. Zijn aanval was hét lichtpuntje van de Nederlandse ploeg vandaag.

0
Tuubke 16 oktober 2016 om 18:03

Proficiat Leezer, geweldig gereden. Even dacht ik dat je het op z’n Zoetemelks nog ging redden ook. Maar vooruit, Sagan is ook best een mooie winnaar, toch?

0
Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 18:04

Prima WK van zowel Terpstra als Leezer die er toch maar mooi bijzaten en ook echt gepoogd hebben om een coup te plegen op een terrein (de rondjes) waar dat nagenoeg onmogelijk was.

0
tendam 16 oktober 2016 om 18:04

Het was wel mooi geweest, en deze eeuwige knecht ook zeer gegund, maar eerlijk is eerlijk: ik denk niet dat we de wereldkampioen dan veel vooraan gezien zouden hebben, volgend jaar. Het is wel zorgwekkend dat een knecht de sterkste Nederlander in koers is.

0
TykkeThor 16 oktober 2016 om 18:04

Deze man had zich toch wel onsterfelijk kunnen maken. Hier had Vainsteins noch een puntje aan kunnen zuigen.

0
Netraam 16 oktober 2016 om 18:10

Tom is vooral een knecht, maar misschien moet hij eens kijken wat hij nog meer kan dan dit want je zit hier vooraan niet zomaar!

0
Wheely 16 oktober 2016 om 18:10

Zie net het NOS journaal, Leezer heeft de samenvatting helaas niet gehaald. Wat hij vandaag heeft laten zien is echt super, dit is o.a. waar wielrennen om gaat toch? Ik stond in ieder geval op van de bank!

Dit zal hem moraal geven, laat hem dit alsjeblieft vaker doen!

0
leegloper 16 oktober 2016 om 18:15

Leezer had de enige echte aanval op kop van de koers in laatste 100km. Daarnaast nog 2 prikjes van Terpstra. Verder niemand die iets probeerde.
Het was heel mooi geweest. Hoe zou het zijn positie binnen de ploeg veranderd hebben? Maar helaas.

0
Max01 16 oktober 2016 om 18:43

Ook voorin zijn knechten nodig. Als je meezit met een eerste groep ben je niet direct een (type) kopman.
Daarnaast ben je ook niet gelijk beter dan je kopmannen. Een Terpstra als kanshebber wordt natuurlijk veel beter in de gaten gehouden.
Maar blijft staan dat Leezer hier geweldig van heeft geprofiteerd. Heel slim en gedurfd uitgespeeld.
En uiteindelijk ook een geweldige winnaar!

0
MME 16 oktober 2016 om 18:52

Lezeer was echt mooi geweest als winnaar, hadden ze in Qatar ook vast leuk gevonden

0
girardengo 16 oktober 2016 om 18:55

Voor vandaag was Leezer natuurlijk een heel mooie winnaar geweest. Voor het wielrennen is Sagan toch een betere.

0
assen 16 oktober 2016 om 19:07

Dikke pluim voor Leezer! Man, wat heb je goed gereden!

0
alsjewint 16 oktober 2016 om 19:28

Jammer dat hij het net niet haalde, maar hij koos wel een mooi moment. Ik was eerlijk gezegd niet zo verbaasd dat hij mee zat en daardoor dit kon proberen. Doorgaans is het zijn rol om voor anderen te rijden en dan zie je hem in de diepe finale niet, maar ik denk dat hij tot veel meer in staat is als hij zich in de koers niet hoeft leeg te rijden voor anderen. Een sprinter is het niet, maar hij kan volgens mij heel goed de koers lezen (what’s in a name) en op het juiste moment zijn kopman van voren afzetten of zelf wat proberen zoals vandaag.

0
penta 16 oktober 2016 om 19:29

het was op 300 m dat ie werd teruggepakt

0
Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 20:03

Leezer in vorm is gewoon een topknecht van het niveau Keisse, eigenlijk maakt het helemaal niet uit of je zelf eens wint wanneer je zo goed voor een team rijden kan.

0
Baukema Tomoulin 16 oktober 2016 om 20:15

Leezer zou ook maar eens mee moeten gaan met een vroege vlucht/aanval in Gent-Wevelgen, Ronde van Vlaanderen & Parijs-Roubaix. In deze vorm kan hij dan, net zoals Erviti dit voorjaar, een aantal mooie resultaten bijeen fietsen.
En mochten dan later in de koers nog bijvoorbeeld Groenewegen, Boom en/of Wynants aansluiten dan zit hij daar natuurlijk ook niet verkeerd.

0
grootverzet 16 oktober 2016 om 20:36

De twee mannen van teamnl hebben zich in elk geval niet bij voorbaat al neergelegd bij een sprint. Die groep wilde een sprint en de andere eenlingen waren van mindere kwaliteit. Maar je moet wat proberen. Als Sagan zo’n gaatje slaat dan zie ik het hem wel redden tot de streep en ook Terpstra moet zijn huid duur(er) kunnen verkopen. Maar het moment was perfect voor Leezer. Maar met twee van teamnl voorin was toch wel wat te mager om een goed spel te kunnen spelen.

0
Coppi Coppi 16 oktober 2016 om 22:17

Twee pro-forma ‘aanvalletjes’ van Terpstra. Leezer heeft de dag gemaakt voor ons.

0
Mark 16 oktober 2016 om 23:20

Die aanvalletjes van Terpstra hebben de Belgen met o.a. Van Avermaet op het verkeerde been gezet. Jammer van de tegenwind anders had Leezer hier echt een mooie stunt uitgevoerd wie had dat gedacht?
Na al die namen die werden genoemd voor het 9-tal, hoeveel hadden daarvan Leezer niet meegenomen?

0
lettyb 17 oktober 2016 om 07:15

Jammer, ik had het hem echt gegund.
Maar hij heeft de finale mooi gekleurd.

0
Kwouter 17 oktober 2016 om 07:53

Beetje overtrokken reactie van sommige hier.

Prachtig gedaan van Leezer uiteraard. Dat staat voorop. Maar een terpstra laten ze natuurlijk niet gaan en een Leezer laten ze wel even bungelen. Dus vind het wel lekker makkelijk om te zeggen dat hij de sterkste nederlander was.

0
mus van de maasstad 17 oktober 2016 om 10:50

Was hij bijna wereldkampioen stokbroden halen. Jammer dat het niet zo mocht zijn.

0
xistnc 17 oktober 2016 om 11:00

@Kwouter
Leezer was ook de enige NL-er in de eerste waaier. Dan wordt het toch al een optelling van argumenten dat hij de sterkste Nederlander was.

0
vlek 17 oktober 2016 om 11:00
Quote:
Na al die namen die werden genoemd voor het 9-tal, hoeveel hadden daarvan Leezer niet meegenomen?

Ik begreep zijn selectie, maar had volgens mij zelf Sinkeldam en Roosen in plaats van Langeveld en Leezer meegenomen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone