Lawson Craddock: “Hoop dat ik naar de Vuelta mag”

dinsdag 12 augustus 2014 om 14:40

foto: Sirotti

Zijn land- en ploeggenoot bij Giant-Shimano, Chad Haga, spraken we twee maanden geleden al eens, maar ook Lawson Craddock heeft goede hoop op een Vueltadebuut over elf dagen. Eerst zal hij zijn vorm nog moeten aanscherpen in de Vuelta a Burgos. “Ik ben nog steeds hongerig.”

Terug uit Texas
“Na de Ronde van Zwitserland ben ik naar mijn familie in Texas gegaan”, vertelt de Amerikaan aan VeloNews. “Het was goed om mijn familie, vrienden en vriendin weer te zien, maar ik heb ook hard getraind. Ik probeerde gewoon zoveel mogelijk stravarecords te veroveren als ik kon. Mensen werden daar niet zo blij van.”

Craddock kon de relatieve rust goed gebruiken. “Zwitserland was zo zwaar. Het was mijn eerste WorldTour-koers en de eerste keer dat ik negen dagen achter elkaar moest fietsen. Dan realiseer je je dat er nog een heel ander niveau is dat ik moet bereiken. Maar ik moet dit leren, al die kleine dingetjes: je benen zo min mogelijk gebruiken, 1,5 liter water drinken ’s avonds, genoeg eten, het hele proces.”

Eerste jaar in Europa
Als neoprof heeft de 22-jarige Texaan dit jaar al een hoop nieuwe dingen meegemaakt. “Belgische koersen zoals de Driedaagse van de Panne zijn goed voor me. Ze zijn misschien niet zo bekend, maar maken je sterker. Je rijdt 200 kilometer in de goot. Dan leer je wel energie te sparen, je te positioneren en hoe te bewegen. Voordat de tv-camera’s aangaan, rijd je al vier uur in kleine groepjes rond.”

Lawson Craddock

Bij Giant-Shimano voelt hij zich voorlopig op zijn plaats. “Het team bestaat niet uit veertien Duitsers en één Amerikaan. Iedereen moet wel met elkaar omgaan. We zijn allemaal redelijk jong en het succes dat we gehad hebben, toont wel aan hoe goed we samenwerken. Kittel en Degenkolb zijn ook hartstikke goeie gasten. Je verwacht het niet van iemand die vier Touretappes heeft gewonnen, maar Marcel is heel makkelijk om mee te werken. Hij is supervriendelijk en dan ga je vanzelf nog meer je best doen.”

Vuelta a España
Craddock staat zoals verwacht op de voorlopige lijst voor de Vuelta. “Ik denk dat de definitieve beslissing na Ronde van Burgos genomen word. Als ik mee mag, wil ik hem uitrijden. Ik zal er dan zijn om Warren Barguil en John Degenkolb te ondersteunen. Ik denk dat Warren het goed kan doen in het klassement. Hij heeft gezien wat Pinot en Bardet in de Tour hebben gedaan, en dat wil hij ook.”

En Barguil is niet de enige. “Jongens van mijn leeftijd zo goed zien rijden, motiveert mij ook enorm. De Yates-broers bijvoorbeeld. Er komt een nieuwe generatie aan. We hebben de afgelopen jaren allemaal tegen elkaar gereden, en dat doet me denken dat ik daar ook kan komen. Ik heb al een goed jaar voor een neoprof, maar ik ben nog steeds hongerig. Ik wil in de rest van het seizoen nog meer successen boeken.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair