Laurens ten Dam: “Twee Giro’s gereden, twee keer gewonnen”
zondag 28 mei 2017 om 18:20

Laurens ten Dam: “Twee Giro’s gereden, twee keer gewonnen”

Laurens ten Dam was na afloop van de slottijdrit door het dolle heen. De renner van Sunweb zag in Milaan zijn kopman Tom Dumoulin de Ronde van Italië winnen. Voor Ten Dam was het niet de eerste keer dat een ploegmaat de Giro won. Bij de zege van Denis Menchov in 2009 was hij er ook al bij. “Fantastisch! Twee Giro’s gereden, twee keer gewonnen”, vertelde hij na afloop voor de camera van Eurosport.

“Met Denis had ik ook en band, maar met Tom ben ik vrienden. Dat is een verschil. Maar beide keren was het erg spannend. Dennis viel destijds nog. Maar we hebben het gedaan. Fantastisch”, aldus Ten Dam.

Ook teamgenoot Tom Stamsnijder was dolblij. “Dit is fantastisch. Niet te geloven en niet te beschrijven. Hier droom je van. We hadden een doel waar we elke dag keihard voor gewerkt hebben. Dat het dan ook uitkomt is niet te bevatten. Geweldig!”, aldus Stamsnijder. “Dit maakt het allemaal waard. Dit zijn de krenten uit de pap en daar moeten we van genieten.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2017 18:11
Laurens heeft een paar dagen goed zijn werk gedaan. Nuttige knecht.
28 mei 2017 18:16
Waarom Heb je dat niet eerder gezegd Lau ;)?
Volgend jaar weer naar de Giro, garantie voor succes!
28 mei 2017 18:18
Wat gun ik Sunweb deze grote overwining zeg! Die vreugde op het podium daarnet, geweldig!
28 mei 2017 18:21
Neem Laurens dus mee naar de Giro, dan win je ;) . Ten Dam is vast een goede knecht geweest. Zowel fysiek als mentaal. Was vaak de laatste man voor Tom, hielp hem bij het 'poepincident' door hem rustig te houden. Hulde!
28 mei 2017 18:27
Ten dam is een geluksmascotte voor de giro. Had hij nog voor Tlj gereden dan had Kruijswijk dit jaar gewonnen
28 mei 2017 18:28
Menchov als voorbeeld is dan weer wat minder gelukkig gekozen, maar het zei zo. Vandaag kan niemand iets fout doen...!
28 mei 2017 18:34
Ik schrok er een beetje van dat ik nogal veel denigrerende opmerkingen over Lau voorbij heb zien komen deze Giro..
28 mei 2017 18:58
Erg leuk voor Lau! Die maakt ook wat mee in zijn leven. Nog een keer opladen Laurens voor volgend jaar Tour. Jij, met jouw kennis, kan ook daar zeer belangrijk worden. Ook jij dankuwel!
28 mei 2017 19:19
Gisteren was het prachtig hoe hij voor de camera van de NOS uitlegde dat de Giro in principe voor bijna iedereen over is, de tijdrit doet er voor slechts een paar mensen nog toe, maar dat hij er voor zou zorgen dat iedereen van de hele ploeg volle focus zou behouden en volle bak gaat om geen negatieve invloed op Dumoulin te hebben. Dat soort mentale verstandige zaken is natuurlijk goud waard! Daarnaast natuurlijk ook op de fiets goed geholpen!
28 mei 2017 20:04
Een klasbak die Laurens. Redde met Bauke in de Tour van 2013 in het shirt van Belkin het Nederlandse wielrennen na de 'affaire' met Rabobank
28 mei 2017 20:12
Prima knecht, prima wielrenner en collega!
28 mei 2017 20:51
Ten Dam moet niet te hoog van de toren geblazen, hij is al lang op zijn retour en heeft ook deze Giro niet kunnen presteren wat ie vroeger bergop wel kon. Dumoulin won omdat ie het zélf deed, z'n ploeg was verder waardeloos. Niet slim van hem dat ie bijtekent, andere teams kunnen hem veel beter omringen als ie in de toekomst nog grote rondes wil winnen.
28 mei 2017 20:57
@shutup
Please mind your own business en neem nog een azijntje. Tom heeft het prima naar zijn zin itgst tot jou blijkbaar.
28 mei 2017 21:16
Laurens ten Dam was van grote waarde na het uitvallen van Kelderman. Lijkt me vrij duidelijk voor degene die gekeken heeft. Had zelf meer van Preidler verwacht na zijn prestaties vorig jaar.
Sunweb en Tom zijn een goede combo. Waren toch wel wat twijfels bij het idee om aan Tom zijn klim capaciteiten te gaan werken, met bovendien het risico dat zijn TT's minder zouden worden. Het zegt veel over het inzicht en lef van de ploegleiding dat ze toch doorgezet hebben.
Ik hoop dat deze juweel van een overwinning Sunweb zal helpen om te groeien en meer talenten aan te trekken. Maar ik hoef Tom niet per sé met de Sky methode een GC te zien winnen. Oersaai, en past denk ik ook helemaal niet bij het karakter van deze Held. Geen overbodige luxe om er nog een klimmer bij te halen, maar het is onzinnig om te stellen dat de ploeg waardeloos was. De resultaten spreken ten slotte voor zich.
28 mei 2017 21:29
Het commentaar van Shutup is inderdaad erg negatief, maar in zijn commentaar zit wel een kern van waarheid. Dumoulin had absoluut geen sterke ploeg, maar heeft het vooral op eigen kracht gedaan. Als hij bijtekent is het te hopen dat er een paar sterke knechten bijkomen die ook in de bergetappes lang mee kunnen. En Ten Dam reken ik niet meer tot die categorie, hoe sympathiek hij ook is en hoe hard hij ook heeft gewerkt.
28 mei 2017 21:49
Deze ronde viel het team inderdaad wat tegen. Kelderman viel uit, anders had hij wel bij de laatste 15 kunnen zitten. Ten Dam is gewoon wel steeds minder geworden, waar ik verder niks negatiefs mee bedoel. Preidler en Geschke zaten er gewoon niet echt in, al hoewel Geschke gaandeweg wel beter werd. Als TJ erbij zou worden gehaald (heb verder geen rumoeren hierover gehoord, behalve van anderen op WF maar goed), zou dat gewoon genoeg kunnen zijn. Eventueel een Buchmann ofzo.
28 mei 2017 22:09
De waarde van Ten Dam zit niet alleen in het op kop kunnen rijden, Maar Ook in de ervaring die hij doorspeelt aan Dumoulin als mentor en ervaringsdeskundige - dat TenDam al een beetje op retour is maakt daar bij echt niet uit, hij doet waar hij voor gehaald is en meer dan dat.
28 mei 2017 22:19
Kom op zeg, we gaan toch niet zeiken op ten Dam? Een van de meest oorspronkelijke figuren in het hedendaagse wielrennen. Ok, hij zal de komende jaren niet meer sterker worden, maar zullen we het aan hem en de ploeg overlaten om te bepalen of ie nig sterk genoeg is?
28 mei 2017 22:23
Wielrennertje die 'geruchten' waren in mijn optiek grappen omdat hij eraf werd gereden toen hij zat te keuvelen met TJ.
28 mei 2017 22:33
Had van td wel meer gehoopt, maar het is wel minder sterk dan wat hij vaak inde tour heeft laten zien
28 mei 2017 22:35
Wauw dat het op deze dag nog mogelijk is dat een ploeg of knecht 'ter discussie' komt te staan. Even wat feiten; Dumoulin heeft zelf gewild dat ze Ten Dam aantrokken en hij heeft een enorme impact in positieve zin gehad in het hele proces naar en tijdens deze Giro. Veelal op mentaal vlak. Onderschat dat niet. Verder een mooi filmpje bij Sporza over zijn ploeg
http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Giro/1.2991776
en aangezien het de woorden zijn van DE winnaar van een grote ronde mogen we aannemen dat hij het wel het beste zal weten toch?
28 mei 2017 23:23
Ten Dam verraste juist positief deze ronde. Zat tot de laatste twee bergritten vaak als enige andere Sunweb in een uitgedunde favorietengroep tot een man of 20. Dat niveau heeft hij toch al 2 jaar niet meer laten zien. Nee, prima Giro voor hem!
28 mei 2017 23:26
@schipperaar: tijd om te stoppen met je getrol kerel. Doe je sunweb-oogkleppen af en erken dat ik gelijk heb. In zn beste dagen was Ten Dam in een grote ronde bij de tien beste klimmers of zelfs nog net wat beter. Dit niveau haalde ie totaal niet deze Giro. Ik zeg niet dat ie voor de rest niks heet gedaan als helper, maar Ten Dam is al lang passé punt uit.
28 mei 2017 23:35
Ten Dan heeft me deze ronde aangenaam verrast. Ik had hem al een beetje afgeschreven maar hij bewees mijn ongelijk.
Sunweb heeft de "knechten" voor TD die passen binnen hun budget. Aan goede renners hangt nu eenmaal een prijs kaartje. Zie de ideale support voor TD, Wout Poels, hij heeft letterlijk een Sky salaris.

Een aantal reacties hier doet vermoeden dat de hitte de eerste slachtoffers heeft geëist :).
29 mei 2017 01:04
Shutup.
Wat maakt het uit dat hij geen top 10 heeft gereden. Kelderman zou de laatste man in de bergen zijn geweest. Ten dams doel tijdens deze giro was om zowel fysiek als mentaal zijn kopman naar een zo goed mogelijk resultaat te loodsen en hij heeft zijn ballen uit zijn broek gereden dus hij is met vlag en wimpel geslaagd.

Reacties zijn gesloten.