Laurens De Plus grijpt eindzege BinckBank Tour, Naesen wint laatste etappe

zondag 18 augustus 2019 om 16:31
Laurens De Plus grijpt eindzege BinckBank Tour, Naesen wint laatste etappe

foto: Cor Vos

De BinckBank Tour 2019 is gewonnen door Laurens De Plus. De Belgische kopman van Jumbo-Visma trok vroeg ten aanval en reed Tim Wellens uit de groene leiderstrui. In de slotetappe van 178 kilometer naar Geraardsbergen kwamen de favorieten al vroeg in actie, wat voor een vermakelijke en spannende finale zorgde. Oliver Naesen wist op de Vesten de slotrit te winnen, nipt voor Greg Van Avermaet.

Kopgroep krijgt geen ruimte
Oorspronkelijk waren acht man vooruit. Ruim honderd kilometer voor de finish werd dat een kopgroep van vijftien man, met daarbij onder meer Martijn Tusveld (Team Sunweb), Oscar Riesebeek (Roompot-Charles), Gijs Van Hoecke (CCC), Carlos Verona (Movistar), Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step), Laurens De Vreese (Astana) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Veel voorsprong kregen zij niet.

Het peloton brak meerdere keren uit elkaar op de diverse heuvels, zoals de Muur van Geraardsbergen-Kapelmuur en de Bosberg. Lotto Soudal kreeg bij het controleren van de kopgroep wat hulp van AG2R La Mondiale, dat mikte op succes van Oliver Naesen. Constant bleef het verschil onder de minuut.

Tim Wellens op de Kapelmuur – foto: Cor Vos

Met nog twee lokale rondes van 25 kilometer rond Geraardsbergen te gaan bleef een zestal vooruit: Marco Marcato, Mads Pedersen, Casper Pedersen, Jack Bauer, Aimé De Gendt en Valentin Madouas. Daarachter maakte Lukas Pöstlberger de oversteek. Geen van de (tegen)aanvallers vormde een bedreiging voor het klassement, dus kon de voorsprong oplopen.

Favorieten attent van voren
Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma lieten dat niet gebeuren, vooral de Belgische ploeg dichtte het gat tot minder dan een halve minuut. Het leidde op de Denderoordberg tot een speldenprik van Philippe Gilbert, waardoor het peloton wakker werd geschud. Bij de laatste passage over de Kapelmuur (de finish lag op de Vesten) werden de vluchters gegrepen door een selecte groep met louter klassiekerspecialisten en klassementfavorieten.

De kopgroep in volle finale – foto: Cor Vos

De Plus doet een greep naar de macht
Vlak voor de Gouden Kilometer op de Bosberg deed Laurens De Plus een gooi naar de macht. Hij kreeg Greg Van Avermaet en Oliver Naesen met zich mee, en daar achter viel het wat stil. De Plus raapte zeven seconden op en naderde zo de leiderstrui van Tim Wellens. Na de Gouden Kilometer reed De Plus door met Naesen en Van Avermaet, die in principe gingen voor de ritzege. De achtervolgende groep viel stil en de groep-De Plus liep uit tot veertig seconden.

Hierdoor was de klimmer van Jumbo-Visma virtueel de leider met nog twaalf kilometer te gaan. Wellens en Marc Hirschi (tweede in het klassement) moesten zelf gaan achtervolgen om De Plus nog terug te pakken. Zij reden een beetje van de voorsprong af, maar het verschil bleef rond de halve minuut hangen.

Spannende finale
Op de laatste Denderoordberg, vijf kilometer voor de meet, werd het verschil gehalveerd door een demarrage van Zdenek Stybar. Ook Hirschi en Wellens lieten zich zien, maar het drietal De Plus-Van Avermaet-Naesen hield een voorsprong van 25 tot 30 seconden. Een tegenaanval van Gilbert en Simon Clarke werd gecounterd door Mike Teunissen, die de jacht op zijn ploegmaat tegenhield.

De Plus reed de Vesten op met het klassement in zijn achterhoofd. De strijd om de ritwinst werd er dus een tussen Naesen en Van Avermaet. De CCC-renner ging vroeg aan, waarna Naesen langszij kwam en zijn wiel eerder over de meet drukte. De Plus kon daarachter zijn derde plaats vieren, want het was genoeg voor de eindzege. Dat betekent ook direct de eerste overwinning in de nog jonge carrière van Pluske.

Naesen viert zijn eerste seizoenszege – foto: Cor Vos

Belgisch eindpodium
Naesen wist zich en passent het podium op te rijden, op 35 seconden van De Plus. Wellens behield nog wel zijn podiumplek. Hij werd derde op 36 seconden, waarmee hij Greg Van Avermaet nipt achter zich wist te houden. Het werd dus een geheel Belgisch podium.

Dit artikel delen:

49 Reacties

Marik 18 augustus 2019 om 16:33

Zeer verdiend voor deze sympathieke renner en deze etappe was by far de leukste van de hele week.

EddyB1958 18 augustus 2019 om 16:45

De andere belangrijke rit, Houffalize, was zeker zo mooi.

flitsvolger 19 augustus 2019 om 15:13

Ik heb deze koers alleen op WielerFlits gevolgd (voornamelijk achteraf, via deze verslagen en de bijbehorende reacties), maar als ik het zo lees moet deze etappe iets spannender/interessanter zijn geweest dan de etappe bij Houffalize.

mooiman 18 augustus 2019 om 16:33

Wat een klasbak, volledig verdiend

kelderfan 18 augustus 2019 om 16:33

Wauw dat was een mooie coupe. Chapeau Laurens De Plus.#

NCK17 18 augustus 2019 om 16:33

Weer een overwinning voor Jumbo.

the student 18 augustus 2019 om 16:35

Strakke en gedurfde aanval. Helemaal goed!

vanSpringel 18 augustus 2019 om 16:35

Olivier Niessen.

goose 18 augustus 2019 om 16:35

Wauw De Plus, heerlijk zo geknecht in de tour en nu winnen. Prachtige koers vandaag.

BlancoProCycling 18 augustus 2019 om 16:36

Lekker hoor, en verdiend!

TijmenCamps 18 augustus 2019 om 16:36

Hopppa!

ghostwriter 18 augustus 2019 om 16:36

Er wordt wel eens gezegd dat wielrenners die Quick Step verlaten minder gaan presteren maar voor De Plus geld het omgekeerde. Die jongen heeft die jaar echt een enorme stap in zijn ontwikkeling gezet. Ik kan niet wachten om te zien hoe hij zich verder zal ontwikkelen bij Jumbo-Visma. Ik denk dat hij ook in de Waalse klassiekers een rol van betekenis kan gaan spelen.

Ik begrijp niet waarom de BinckBank Tour niet vier van dit soort etappes in het parcours opneemt. Dan wordt het een kleine ronde waar mensen met veel plezier naar kunnen kijken. Nu zijn de meeste etappes zo saai als wielrennen maar kan zijn.

Samlambeej 18 augustus 2019 om 16:43

Ze kunnen niet 4 etappes zo tekeer gaan als vandaag. Daarom zit er een sprintritje en een korte tijdrit tussen om te recupereren van de Ardennenrit.

ghostwriter 18 augustus 2019 om 16:47

Ze kunnen twee "klassieker" etappes in het begin en twee "klassieker" etappes aan het einde inplannen. Dan kunnen ze daartussen drie korte sprintetappes zetten. Of één "klassieker" etappe, één korte sprintetappe, één "klassieker" etappe, één korte sprintetappe, etc..

Samlambeej 18 augustus 2019 om 16:51

Ik vrees dan toch voor ‘spaargedrag’. Daar mag jij uiteraard anders over denken.

ghostwriter 18 augustus 2019 om 16:55

Natuurlijk zullen ze zich dan meer sparen dan ze vandaag deden maar dat is normaal voor een ronde. Deze BinckBank Tour is nauwelijks een ronde te noemen. Meer een aaneensluiting van eendagswedstrijden waarin maar twee etappes daadwerkelijk leuk waren om naar te kijken.

Sjoerd102 18 augustus 2019 om 17:06

Omdat buiten Geraardsbergen en Houffalize geen gemeente met heuvels in de omgeving interesse had. In zuid Limburg is Golazo (organisatie achter deze wedstrijd) zelf de boer opgegaan . Meerssen had interesse maar haakte af op de kosten, en kerkrade had geen interesse.

john 18 augustus 2019 om 18:05

Ze kunnen de etappes nog zo zwaar maken als ze willen ,maar het zijn de renners die er de wedstrijd van moeten maken

boenk 19 augustus 2019 om 01:57

De Plus is 23. Natuurlijk dat die nog vooruitgang ging boeken als klassementsrenner. Dat is geen spurter van 31 ofzo he. Vorig jaar stond volledig in het teken van zijn revalidatie, dus het laatste jaar bij quickstep is absoluut geen referentie.

the student 18 augustus 2019 om 16:37

Greg zal zuur zijn. Tweede en net naast het eindpodium.

Peter Lippens 18 augustus 2019 om 16:39

die ereplaatsen was hij al gewoon in het eerste en grootste deel van zijn carriere

Samlambeej 18 augustus 2019 om 16:37

De Plus is een onwaarschijnlijke vechtjas. Dat hij dit kan op dit krachtpatsersparcours is een goed teken.

Peter Lippens 18 augustus 2019 om 16:38

Echt verdiend, was ook in Houffalize de sterkste, toch weer een mooie rit gezien.

Ben Geerts 18 augustus 2019 om 16:39

Dik verdiende zege….

Jandepandaman 18 augustus 2019 om 16:41

Zoals hij zelf zegt. De perfecte bondgenoten! Heel sterk en vooral slim gereden.

tetedelacourse 18 augustus 2019 om 16:43

Klassbak zeg. Toffe rit om naar de mogelijkheden kijken. Vol erop en een mooie winnaar.

Franco Ballerini 18 augustus 2019 om 16:50

Mooie etappe met mooie winnaar. Ik begrijp niet waarom Stybar niet met de drie vluchters meeging.

A.M.M. Jonkers 18 augustus 2019 om 16:52

En Patrick Lefevre zag dat het goed was…….

Fort 18 augustus 2019 om 16:57

Prachtige rit gezien met een zeer verdiende en schitterende winnaar. Ik begrijp de kritiek die op deze ronde is wel, maar deel deze echt totaal niet. De BB is juist een erg unieke koers (gouden KM, Boni’s) met leuke winnaars door de jaren heen. Ik geloof er niks van dat wanneer er meer heuvelritten in zouden zitten het per definitie leuker wordt. Hoe dan ook heeft elke renner maar een bepaalde energievoorraad, al helemaal zo tegen het einde van het seizoen. Juist door de sprintetappes hebben sommige weer wat extra over deze laatste rit, dat zie je terug in de aantrekkelijkheid. Plus de organisatie heeft een divers deelnemersveld zo. Toch ook niet onbelangrijk

Niemand van Lotto meer gezien om Wellens te ondersteunen. Dan al het toch wel pittig zijn geweest.

Covadonga 18 augustus 2019 om 17:05

@Fort
Veel wf vinden massasprints niks en willen alleen maar hoge cols zien. Ik deel jouw mening.

debarreman 18 augustus 2019 om 17:14

@Fort
+1
En voortaan geen gekke fratsen in het parcours, dan is het een prima rondje.

Vlinder 18 augustus 2019 om 17:37

Dat Lotto er niet meer bij was is niet gek toch? Zij hebben natuurlijk een zeer moeilijke tijd. Ik vond het überhaupt al knap dat Wellens nog iets kon presteren. Al was het voor de andere vrienden van Lambrecht die uitkomen voor andere ploegen ook erg moeilijk. Maar bij Lotto Soudal heb je ook nog te maken met ‘collectieve rouw’…

Krakowic 18 augustus 2019 om 18:22

Helemaal mee eens. Deze ronde voegt juist iets toe aan de kalender. Kan geen vergelijkbare meerdaagse bedenken. Deze etappe was weer een genot, zoals elk jaar er wel 2 etappes met veel spektakel in zitten. Uitgebalanceerde etappekoers weer. Alleen komende jaren wat meer aandacht aan veiligheid besteden. Hopelijk ook weer eens een mooie etappe in Nederlands Limburg komende jaren.

Groningen 18 augustus 2019 om 18:23

@Fort
+1

SolitaryShell 18 augustus 2019 om 18:53

Zeker meerwaarde deze etappekoers, maar iets meer variatie zou wel mogen. Nu is het wel een heel erge herhaling van zetten geworden ieder jaar in steeds hetzelfde gebied.

vanSpringel 18 augustus 2019 om 19:06

Nee hoor, niet alleen hoge cols, maar in de 1ste 2 etappes hoge cols, zodat die sprinters naar huis kunnen door tijdsoverschrijding, en daarna genoeg vlakke etappes zodat vluchters ook kans krijgen zonder dat die sprintersploegen de vluchters gaan terughalen. Die vlakke etappes na de 1ste 2 klimetappes zijn zeer goed voor fysiek herstel van de klimmers en kan een ronde ontspannen beginnen. Sprinters een eigen ronde waar wielerfans weinig meer naar gaan kijken.

RiGHT 18 augustus 2019 om 16:59

Mooie etappe. Goed gedaan van De Plus. De aanvaller wint.

Jacco van Stierop 18 augustus 2019 om 17:03

Knappe eindzege van De Plus, mooie beloning voor al zijn arbeid dit seizoen. Had met Van Avermaet in Naesen de ideale metgezellen. Wellens vakkundig gesloopt. Leuk voor Naesen dat hij eindelijk een overwinning pakt dit jaar.

debarreman 18 augustus 2019 om 17:11

Uitermate knap van de Plus om Wellens, waarvoor deze wedstrijd een seizoensdoel is, te verslaan in zijn eigen domein.

r525 18 augustus 2019 om 17:27

Wat doet Total eigenlijk in deze ronde?

Viktrodriguez 18 augustus 2019 om 17:48

Dankzij Terpstra (en Ligthart) meedoen met een wildcard.

john 18 augustus 2019 om 18:10

Wat ze in iedere wedstrijd waar ze aan mee doen ,veld vulling

Lalsacien 18 augustus 2019 om 19:25

Brandstof leveren voor de ploegleiders wagens?

Viktrodriguez 18 augustus 2019 om 17:51

Toch alweer de 4e etappekoers gewonnen dit jaar door Jumbo, naast de podia in de twee grote rondes tot nog toe, en vanuit commercieel oogpunt niet eens een onbelangrijk als thuiswedstrijd met een thuisrijder. Mooie beloning ook voor De Plus met zijn werk voor Kruijswijk in de Tour. Redt zo ook deze ronde na de nederlagen van Groenewegen.

SolitaryShell 18 augustus 2019 om 18:49

Zevende etappekoers die ze winnen, niet vier. Vier WorldTour-koersen.

ivo001 18 augustus 2019 om 18:38

39 DNF deze etappe, dat is toch wel zonde dat die renners geen waarde hechten aan een koers uitrijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair