Laurens De Plus grijpt eindzege BinckBank Tour, Naesen wint laatste etappe

zondag 18 augustus 2019 om 16:31
Laurens De Plus grijpt eindzege BinckBank Tour, Naesen wint laatste etappe

foto: Cor Vos

De BinckBank Tour 2019 is gewonnen door Laurens De Plus. De Belgische kopman van Jumbo-Visma trok vroeg ten aanval en reed Tim Wellens uit de groene leiderstrui. In de slotetappe van 178 kilometer naar Geraardsbergen kwamen de favorieten al vroeg in actie, wat voor een vermakelijke en spannende finale zorgde. Oliver Naesen wist op de Vesten de slotrit te winnen, nipt voor Greg Van Avermaet.

Kopgroep krijgt geen ruimte
Oorspronkelijk waren acht man vooruit. Ruim honderd kilometer voor de finish werd dat een kopgroep van vijftien man, met daarbij onder meer Martijn Tusveld (Team Sunweb), Oscar Riesebeek (Roompot-Charles), Gijs Van Hoecke (CCC), Carlos Verona (Movistar), Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step), Laurens De Vreese (Astana) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Veel voorsprong kregen zij niet.

Het peloton brak meerdere keren uit elkaar op de diverse heuvels, zoals de Muur van Geraardsbergen-Kapelmuur en de Bosberg. Lotto Soudal kreeg bij het controleren van de kopgroep wat hulp van AG2R La Mondiale, dat mikte op succes van Oliver Naesen. Constant bleef het verschil onder de minuut.

Tim Wellens op de Kapelmuur – foto: Cor Vos

Met nog twee lokale rondes van 25 kilometer rond Geraardsbergen te gaan bleef een zestal vooruit: Marco Marcato, Mads Pedersen, Casper Pedersen, Jack Bauer, Aimé De Gendt en Valentin Madouas. Daarachter maakte Lukas Pöstlberger de oversteek. Geen van de (tegen)aanvallers vormde een bedreiging voor het klassement, dus kon de voorsprong oplopen.

Favorieten attent van voren
Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma lieten dat niet gebeuren, vooral de Belgische ploeg dichtte het gat tot minder dan een halve minuut. Het leidde op de Denderoordberg tot een speldenprik van Philippe Gilbert, waardoor het peloton wakker werd geschud. Bij de laatste passage over de Kapelmuur (de finish lag op de Vesten) werden de vluchters gegrepen door een selecte groep met louter klassiekerspecialisten en klassementfavorieten.

De kopgroep in volle finale – foto: Cor Vos

De Plus doet een greep naar de macht
Vlak voor de Gouden Kilometer op de Bosberg deed Laurens De Plus een gooi naar de macht. Hij kreeg Greg Van Avermaet en Oliver Naesen met zich mee, en daar achter viel het wat stil. De Plus raapte zeven seconden op en naderde zo de leiderstrui van Tim Wellens. Na de Gouden Kilometer reed De Plus door met Naesen en Van Avermaet, die in principe gingen voor de ritzege. De achtervolgende groep viel stil en de groep-De Plus liep uit tot veertig seconden.

Hierdoor was de klimmer van Jumbo-Visma virtueel de leider met nog twaalf kilometer te gaan. Wellens en Marc Hirschi (tweede in het klassement) moesten zelf gaan achtervolgen om De Plus nog terug te pakken. Zij reden een beetje van de voorsprong af, maar het verschil bleef rond de halve minuut hangen.

Spannende finale
Op de laatste Denderoordberg, vijf kilometer voor de meet, werd het verschil gehalveerd door een demarrage van Zdenek Stybar. Ook Hirschi en Wellens lieten zich zien, maar het drietal De Plus-Van Avermaet-Naesen hield een voorsprong van 25 tot 30 seconden. Een tegenaanval van Gilbert en Simon Clarke werd gecounterd door Mike Teunissen, die de jacht op zijn ploegmaat tegenhield.

De Plus reed de Vesten op met het klassement in zijn achterhoofd. De strijd om de ritwinst werd er dus een tussen Naesen en Van Avermaet. De CCC-renner ging vroeg aan, waarna Naesen langszij kwam en zijn wiel eerder over de meet drukte. De Plus kon daarachter zijn derde plaats vieren, want het was genoeg voor de eindzege. Dat betekent ook direct de eerste overwinning in de nog jonge carrière van Pluske.

Naesen viert zijn eerste seizoenszege – foto: Cor Vos

Belgisch eindpodium
Naesen wist zich en passent het podium op te rijden, op 35 seconden van De Plus. Wellens behield nog wel zijn podiumplek. Hij werd derde op 36 seconden, waarmee hij Greg Van Avermaet nipt achter zich wist te houden. Het werd dus een geheel Belgisch podium.

Dit artikel delen:

49 Reacties

Bergje over 18 augustus 2019 om 20:32

Op Sam Bennet na hebben de belgen deze binkbanck tour gedomineerd. Sterke overwinning van de plus, verdiend.

Lennimator 18 augustus 2019 om 21:49

Als Maastricht het songfestival kan organiseren, dan kunnen ze samen met Valkenburg ook wel een rondje Zuid-Limburg maken zodat het parcours wel in balans is…

Tony van Raamsdonk 19 augustus 2019 om 10:25

Wat een fantastische koers met de overwinning voor Laurens. Wat een genot om naar deze man te kijken. Niet afwachten maar uitgaan van zijn eigen kracht. In de Tour was hij al fantastisch met zijn kopwerk voor Kruijswijk. Trouwens de hele JUMBO-VISMA ploeg doet mij verbazen. Nu met DUMOULIN erbij kunnen zij zich meten met de sterkste ploegen in de wereld. Zaterdag verheug ik me al om de renners van JUMBO-VISMA van start te zien gaan. Als ROGLIC in vorm is met zijn superknechten is hij een kanshebber voor het podium. Dat wordt weer 3 weken genieten…..

Headlines

Materiaalzone

Populair