Late uitval levert Cummings ritzege op in Tirreno-Adriatico

zaterdag 12 maart 2016 om 16:23
Late uitval levert Cummings ritzege op in Tirreno-Adriatico

Foto: Sirotti

Stephen Cummings heeft de vierde etappe in Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Brit van Dimension Data reed op iets meer dan drie kilometer van de streep weg uit een sterk uitgedund peloton en kwam in Foligno solo over de streep. Salvatore Puccio (Sky) en Natnael Berhane (Dimension Data) finishten op dertien seconden respectievelijk als tweede en derde. Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) blijft leider.

Nadat Maarten Tjallingii, Albert Timmer en Pim Ligthart in de openingsfase probeerden mee te glippen, zat er bij de uiteindelijk vlucht van de dag geen Nederlander. De Italianen Valerio Conti (Lampre-Merida), Manuel Bongiorno (Bardiani-CSF) en Cesare Benedetti (Bora-Argon) namen een voorsprong en kregen de Portugees Ricardo Vilela (Caja Rural) met zich mee.

De voorsprong schommelde lang rond de vijf minuten, maar toen hij het peloton voelde naderen, schroefde Conti het tempo op. Aanvankelijk kreeg hij nog het gezelschap van Bongiorno, maar snel daarna begon hij solo aan de laatste zestig kilometer. De dappere poging van Conti werd echter snel daarna onder aanvoering van Movistar verijdeld.

Cummings profiteert van gebrek aan controle
Bij de tweede beklimming van de Montefalco, de laatste hindernis van de dag, liet Trek-Segafredo zien snode plannen te hebben. Fabian Cancellara begon aan kop te sleuren en dunde daarmee het peloton flink uit. Verschillen werden er bergop echter niet gemaakt, waarna het in de laatste vijftien kilometer naar de finish aanvallen regende.

De controle in het peloton bleek zoek en daarvan wist Cummings te profiteren. De winnaar van de Touretappe van vorig jaar in Mende maakte zich met Puccio en Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) los uit het peloton en ging daarna solo verder. De achtervolgers konden nooit meer in zijn buurt komen. Peter Sagan won op 25 seconden het sprintje van het peloton en werd daarmee zevende.

12-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 04 Montalto Di Castro - Foligno; 2016, Dimension Data; Cummings, Steve; Foligno;

flag-it Tirreno – Adriatico 2016 (2.UWT)
Uitslag etappe 4: Montalto di Castro – Foligno (222km)
1. flag-gb Stephen Cummings (Dimension Data) in 6u4m49s
2. flag-it Salvatore Puccio (Sky) op 13s
3. flag-er Natnael Berhane (Dimension Data) z.t.
4. flag-es Daniel Moreno (Movistar) z.t.
5. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) z.t.
6. flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) op 16s
7. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 25s
8. flag-be Greg van Avermaet (BMC) allen z.t.
9. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
10. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step)
Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 4
1. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) in 15u56m32s
2. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 9s
3. flag-be Greg van Avermaet (BMC) z.t.
4. flag-us Tejay van Garderen (BMC) z.t.
5. flag-lu Bob Jungels (Etixx-Quick-Step) op 11s
6.  flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) z.t.
7. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 14s
8. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 18s
9. flag-ch Sébastien Reichenbach (FDJ) z.t.
10. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff) op 20s
Volledige stand

Dit artikel delen:

24 Reacties

Laatste man 12 maart 2016 om 16:24

Heel slim. Dimension uitstekend gekoerst.

miguelon 12 maart 2016 om 16:29

Bah, wat een lafaard

nasibal 12 maart 2016 om 17:01

Miguelon,

Ik zit hier nu al een half uur te f5’en, maar nog steeds wil jouw sterke onderbouwing maar niet in beeld verschijnen. Doe ik iets verkeerd?

roelieman2 12 maart 2016 om 17:12

Gewoon een mooie late uitval en sterk genoeg om het af te maken. Is toch juist mooi als iemand die aanvalt wint?! Beter dan afwachten en een sprintje winnen.

tommyws1 12 maart 2016 om 17:21

Attente Mollema en Poels, mooie winnaar.

Hakkie2 12 maart 2016 om 17:23

@roelieman: ik heb de laatste 12km gekeken en daarin heeft Cummings eerst een tijd geprofiteerd van Puccio en Montaguti, met als uitleg dat Boasson Hagen achter hem zat. Dan is het niet de meest mooie actie als hij vervolgens solo wint. Wel volkomen logisch en hij heeft het goed uitgespeeld, maar Puccio heeft wel duidelijk meer werk gedaan.

roelieman2 12 maart 2016 om 17:25

Aan de andere kant sprong hij met iedereen non stop mee, en over het algemeen offert hij zich vaak op voor een kopman dus als je je eigen kans mag gaan een wint gun ik hem dat en vindt ik het mooi!

miguelon 12 maart 2016 om 17:26

Ach, Nasibal, had dat wat eerder gezegd, jongen, ik kon je je die moeite doen besparen! Neen je doet heus niets verkeerd, maak je geen zorgen, de schuld ligt volledig bij mij, ik wist niet dat je de laatste kilometers niet zag, geen nood momenteel loopt de herhaling op sporza. Je zal zien dat de heren Puccio en Montaguti samen met de heer Cummings (ik refereer verder naar dit sujet met de ietwat denigrerende term ‘de lafaard’, excuses daarvoor) een uitval op touw zetten. Als de heer Puccio de lafaard om overname vraagt, weigert deze laatste dit pertinent, hij lijkt mij hierbij te verwijzen naar de aanwezigheid van EBH in de achtervolgende groep, al kan ik mij hier vergissen. Enkele honderden meters verder lijkt de lafaard zich te bedenken en tóch voluit te geloven in de slaagkansen van de vluchters. Slim? Misschien, maar vlgs mij vooral laf, we hebben het hier dan ook over de lafaard…., blij je van dienst te kunnen zijn! En wat betreft de vlg keer je opnieuw in zo’n ambetante situatie belandt waar je een half uur moet f5’en, wacht niet zo lang, ik help je graag verder, steeds tot uw dienst, tot schrijfs!

HoofdIsVrij 12 maart 2016 om 17:35

Toch knap. Het moment dat hij een meter of 10 had wist je dat het binnen was.

roelieman2 12 maart 2016 om 17:42

Weet iemand wat er met battaglin is gebeurd. Kwam in het peloton de laatste berg over.

sven241 12 maart 2016 om 17:47

Slim gereden hoor van Cummings. Weer een mooie overwinnig voor hem.

TaDo 12 maart 2016 om 17:49

Blijkbaar overleg onder de teams mbt de slechte weersvoorspellingen van morgen in de Tirreno. Gaan voor de eindklim ook al twee keer boven de 1000 meter, ik hoop in ieder geval dat ze de laatste klim wel aandoen.

CyclesGoff 12 maart 2016 om 17:49

Miguelon, dank voor jouw heldere uitleg. En ik maar denken dat wielrennen niet alleen maar hardfietsen is, en dat tactiek (eerst het bordje van de tegenstander leegeten, dan pas aan je eigen bord beginnen etc.) een minstens zo belangrijke rol speelt als het gaat om het winnen van wedstrijden. En dat iemand die meewerkt aan de ontsnapping van twee betere sprinters, terwijl zijn kopman met winstkansen vlak achter hem zit en hij verplicht is om dat gegeven te gebruiken, een domme renner is die goed beschouwd ongeschikt is voor profwielrennen. Als een gelouterd mens kom ik uit deze fraaie zaterdagmiddag. Dank.

John Bidon 12 maart 2016 om 17:52

Na het zien van de etappe kan je Cummings geen lafaard noemen. Heeft het slim gespeeld en ook er voor gewerkt.

Wie ook opviel was Cancellara. Die heeft een flinke training gedaan op het bergje.

vanuit de kantlijn 12 maart 2016 om 17:59

Mooi verslag van Renaat Schotte, Cummings tot 3 keer toe aanzien voor Jansse van Rensburg…. Bij de demarrage Van Cummings, "wat een slecht moment om te demarreren". Goed bezig Renaat, ga jij maar weer lekker op de motor…. Cummings heeft het gewoon super slim gespeeld!!! Heeft waarschijnlijk ook dat bekende tegeltje boven de schouw hangen…

tylerhamilton 12 maart 2016 om 18:01

Mooie overwinning van Cummings. Ik snap opzich wel wat Miguelon bedoeld, maar dan denk ik dat zo ongeveer de helft van het peloton uit ‘laffe’ renners bestaat. Het zijn ook niet allemaal Cancellara’s natuurlijk, die een concurrent glad uit de wielen kan rijden. Sterke beklimming trouwens van der Fabian.
Misschien heb ik het mis, maar ik denk dat het meer een persoonlijke kwestie tegen Cummings is van Miguelon dan dat het een echt feitelijke waarde bepaling is.

Puffin87 12 maart 2016 om 18:19

@miguelon
Waren Puccio en Montaguti dan geen lafaards? Die hebben weliswaar toen niet geweigerd om over te nemen, maar de eerste 200km heb ik ze toch geen kopwerk zien doen hoor. Een beetje vent neemt die eerste 200km ook voor z’n rekening toch, ipv je te verschuilen?
Een keertje weigeren kopwerk te doen maakt je niet gelijk een lafaard. Gewoon prima gereden door die jongen.

gavirialaphilippe 12 maart 2016 om 18:24

volgende rit gecancelled lees ik net!

Ciclismo92 12 maart 2016 om 18:24

Etappe van morgen blijkbaar afgelast i.v.m. verwacht slecht weer.

Na PN nu dus ook de TA zwaar gedevalueerd:(

Jowinho 12 maart 2016 om 18:24

De zware klim zal morgen niet opgereden worden. Afgelast. Weet wel niet of ze een ingekorte rit zullen doen of niet. vandaag 30 centimeter sneeuw gevallen op die klim.

ValverdeBassoNibali 12 maart 2016 om 18:25

Rit van morgen geannuleerd

bilthoven 12 maart 2016 om 18:25

Wat een mooie overwinning van Cummings! Hem ”een lafaard” noemen is een volkomen misplaatste opmerking. Er zijn weinig renners in het peloton, die over zoveel zelfkennis en koersinzicht beschikken als deze man. Nooit te beroerd om zich geheel in dienst van zijn kopman te stellen, maar die enkele keer dat hij voor zijn eigen kans mag gaan, dan maakt hij het ook heel vaak af. Daarnaast is hij één van de sympathiekste renners in het peloton, zo’n man gun je nog meer van dit soort overwinningen!!

Hakkie2 12 maart 2016 om 18:29

Voor morgen is in elk geval de aankomst geannuleerd. Ik begreep dat er verder nog overleg is over een alternatief.

drikkes 12 maart 2016 om 23:40

Renaat Schotte is een schandaal. Gruwelijke commentator. Kent ook geen bal van koerstacktiek en koersverloop.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone