Lars Petter Nordhaug stopt met wielrennen

maandag 20 november 2017 om 13:23
Lars Petter Nordhaug stopt met wielrennen

Foto: Alex Broadway/SWpix.com

De Noor Lars Petter Nordhaug (33) stopt met professioneel wielrennen. Dit heeft zijn ploeg Aqua Blue Sport maandag bekendgemaakt. Ook zijn teamgenoot Leigh Howard (28) stopt voorlopig met het fietsen op de weg. De Australiër wil zich volledig op het baanwielrennen focussen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Lars Petter Nordhaug
De reden dat Nordhaug stopt, is zijn teleurstellende seizoen waarin hij mede door ziekte niet op zijn gebruikelijke niveau heeft kunnen koersen. “2017 was een moeilijk jaar voor me met het continu terugkeren van het CMV-virus (herpesvirus) wat mijn prestaties heeft beïnvloed gedurende het seizoen”, aldus Nordhaug.

De Noor kijkt terug op een mooie carrière die in 2005 is begonnen bij Maxbo-Bianchi en waarin hij op zijn best was bij WorldTour-ploegen als Sky en Belkin. Door de jaren heen heeft hij zeven overwinningen geboekt, waarvan de laatste in de Tour de Yorkshire van 2015 was waarin hij de eindzege heeft gepakt.

Zijn laatste jaar was zijn eerste en dus ook meteen enige jaar in dienst van Aqua Blue Sport. “Op 33-jarige leeftijd ben ik trots dat ik terug kan kijken op een lange carrière als professioneel wielrenner, en dat ik een kleine rol heb gespeeld in het eerste jaar van Aqua Blue Sport. Na enige reflectie heb ik besloten dat het voor mezelf en Aqua Blue Sport het beste is om weg te gaan bij het team.”

Wat de Noor gaat doen na het wielrennen weet hij nog niet. “Ik kijk ernaar uit om een aantal spannende mogelijkheden voor in de toekomst te verkennen, en om Aqua Blue Sport van een afstandje aan te moedigen.”

Leigh Howard
De Australische sprinter van Aqua Blue Sport gaat zich de komende twee jaar focussen op het baanwielrennen, zodat hij op zijn best kan zijn voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hij laat het wegwielrennen nog niet definitief achter zich. “Ik verlaat de sport niet voor altijd, maar ik heb besloten om te stoppen met professioneel wielrennen op de weg in Europa om mij te kunnen concentreren op het baanwielrennen, met het oog op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Scott Sunderland 20 november 2017 om 13:28

Goede beslissing Nordhaug. Hij had volgens mij wel een contract voor komend seizoen maar ziet daar dus vanaf. Zichzelf een lijdensweg besparen en beter voor de ploeg ook nu. Komt er nu een plek vrij trouwens bij Aqua Blue ? Wellicht dat er wat CV’s vanuit Nederland die richting ingaan nu…

achtpuntzes 20 november 2017 om 13:42

dat juist het herpesvirus je moet doen laten stoppen. veruit de meeste menden dragen dit virus met zich mee zonder veel problemen (een af en toe opspelende koortslip)

AWestie 20 november 2017 om 14:58
Quote:
Zijn laatste jaar was zijn eerste en dus ook meteen laatste jaar in dienst van Aqua Blue Sport.

Die moest ik drie keer lezen.

Scott Sunderland 20 november 2017 om 15:22

Edit redactie: Bedankt, dat is inderdaad duidelijker. Is aangepast.

FondriestTF3 20 november 2017 om 18:43

Ongelooflijk hoeveel deze man ongewild een rol speelde in de touroverwinningen van Froome.

In 2011 stond Froome zonder contract. Niemand wilde ‘m hebben. Nordhaug werd ziek de week voor de Vuelta en Froome mocht hem vervangen.

Om vervolgens tweede te worden en de rest is geschiedenis.

Nog steeds de meest bizarre ontwikkeling van een renner die ik ooit gezien heb. Froome dan. Nordhaug werd gewoon ziek. Als hij niet ziek was geworden, was Froome er bij Sky uitgekickt. Kun je een boek over schrijven.

Scott Sunderland 20 november 2017 om 19:29

Nordhaug toch ook een “net niet” renner. Best een prima renner die voor mooie ploegen reed. Maar waarschijnlijk snel vergeten. De absolute top natuurlijk niet gehaald en eigenlijk niet eens de semi top.

sstijnntje 20 november 2017 om 19:47

Voor mij is Nordhaug zo’n ll sanchez type renner. Ik heb nooit echt kunnen achterhalen op welk terrein hij nou echt het best uit de voeten kan.

Mwielerfan 20 november 2017 om 19:49

Binnen zn mogelijkheden toch een fraai palmares zou ik juist denken.

Covadonga 20 november 2017 om 21:32

Ik wist niet dat Degenkolb bij Aqua Blue zat (zie foto).

Polleke 20 november 2017 om 22:18

@Fondriest… is dat echt zo gelopen ? Dat is een straf verhaal… voor hetzelfde geld was CF dus afgegleden naar een lager niveau en was hij misschien niet eens aan de start van een GT geraakt…

assen 21 november 2017 om 14:23

Heb zelf het in het begin het gevoel gehad dat er meer zat in Nordhaug, maar dat is er niet uitgekomen. Jammer dat het zo moet eindigen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair